Sveriges 15 bästa spa – unna dig en mysig helg

Du behöver inte lämna Sverige för en mysig helg. Ta in på ett spa – sommar, vinter, vår eller höst – och pyssla om dig själv med en härlig spaweekend.

Här är en lista över Sveriges 15 bästa spa 2019. Från klassiker som Yasuragi till nya Steam Hotel, tipsar vi om behandlingar du inte bör missa, prisexempel och vilka varje spa passar.

Vilket väljer du?

Listan har ingen rangordning. Alla priser är per person i delat dubbelrum.

The Steam Hotel i Västerås har ett trendigt spa. Foto: A +++

 

1. Voltage Lounge, The Steam Hotel

 

Högt i det gamla ångkraftverket, med utsikt över Mälaren, ligger detta trendiga spa. Industridetaljer lever kvar i symbios med sköna bäddar och mjuka material. Välj mellan ljusdränkt relax eller en mörk med eld, pool inne eller ute, het bastu eller frisk luft på terrassen. Bar för lättare lunch och dryck finns.
Varför: När man vill tanka ny energi i avkopplande spaatmosfär, på ett hotell som är en upplevelse i sig själv.

Var: Västerås.

Prisexempel: Från 1 345 kronor för paketet "By Night" med boende och sen incheckning (kl.16.00), tvårätters middag, tre timmars spaentré kväll samt frukost.

Passar: Par, kompisar.

steamhotel.se

 

 

Yasuragi i Nacka har japansk inriktning. Foto: Jonas Koel

2. Japanska badet, Yasuragi

 

Iklädd den japanska yukatan kan nervarvningen börja. Skogsbad, klangresa och radiogympa i all ära – det japanska badet är ändå juvelen i denna minimalistiska krona. Gör som i Japan och låt tvagning och bad ta tid. Avsluta med en vegansk middag eller upplev deras restaurang Teppanyaki.

Varför: Upplev en annan kultur på hemmaplan. Här kan man bada, vila, aktivera och vårda sig, samt äta och sova som i Japan.

Var: Nacka.

Prisexempel: Från 1 550 kronor för övernattning med bad och aktiviteter, trerätters middag, frukost, yukata och badkläder att ta med hem.

Passar: Singlar, par.

yasuragi.se

 

 

Spat på Grand Hôtel i Stockholm är riktigt lyxigt. Foto: Philip Karlberg

3. Nordic Spa & Fitness, Grand Hôtel

 

Ståtligt spa i Burmanska palatset med eldkantad pool och behandlingar i framkant. Inspirerat av nordisk natur med miljöer som påminner om näckrosdammar och skärgårdsklippor. Såväl dam- som herrsidan har torrbastu och kall pool. Ångbastu och varm källa är gemensam.

Varför: När man vill unna sig det bästa och koppla av i oklanderlig lyxmiljö. Tillåter plånboken, testa en svitupplevelse för två.

Var: Stockholm.

Prisexempel: 1 450 kronor för "Nordiska Badet De Luxe", dagspapaket med skrubb, ansiktsmask, hårinpackning och kroppslotion. Ett glas champagne och chokladpraliner ingår också samt ekologisk torrborste.

Passar: Singlar, vänner, par.

grandhotel.se

 

 

Asia Spa i Varberg är perfekt för en stressfri helg. Foto: Varbergs Stadshotell

4. Asia Spa, Varbergs Stadshotell

 

Ayurveda, feng shui, yoga och meditation – högst upp i den k-märkta hotellbyggnaden samsas det bästa av Asiens hälsoläror. Inspirerande och spännande. Kombinera med övernattning i ett av de läckert inredda Boutique- eller Deluxe-rummen.

Varför: Perfekt getaway när kropp och själ behöver en stressfri helg. Fyll på med mjuk yoga, varm oljemassage och god mat.

Var: Varberg.

Prisexempel: Från 1 390 kronor för Lilla Asia Spa-paketet (300 kronor tillkommer för enkelrum) inklusive logi, spaentré, aktiviteter, trerätters middag, frukost och spapaket med yukata och tofflor att ta med hem.

Passar: Singlar, par, gravida.

varbergsstadshotell.com

 

 

Havsutsikten från Salt Creek Spa i Ystad. Foto: Ystad Saltsjöbad

5. Salt Creek Spa, Ystad Saltsjöbad

 

Strandnära läge med pir och havsutsikt från spat. The Creek Experience, en regnskogsliknande sluten spaavdelning med upplevelsestationer, är ett måste. Bästa vilan efteråt får man i relaxrummet Fireview eller Seaview. Lagom till juni ska nya spännande upplevelser vara klara på detta redan mycket inspirerande spahotell.

Varför: När du gillar New Port-stilen och vill att de sinnliga intrycken ska genomsyra hela vistelsen.

Var: Ystad.

Prisexempel: Från 2 043 kronor för övernattning, trerätters middag, frukost, spaentré, gym och pass. Tofflor, badrock och extra handdukar ingår.

Passar: Par, vänner.

ysb.se

 

 

Hooks Herrgård genomgår en renovering. Foto: DAY FOTOGRAFI.SE

6. Hooks Herrgård Spa & Fitness  

 

Herrgården med anor till 1300-talet kompletterar nu det moderna spat med renovering av kök och restaurang. Våren 2019 ska det stå klart och ge gästerna en helhetsupplevelse av kroppsvård och njutning. Utöver långa behandlingar finns fotbad och bastur, en 20 meter lång pool att simma i samt olika källor och relaxrum.

Varför: När du vill kombinera sving av golfklubba eller kettlebell med varma och kalla bad, ute eller inne.

Var: Hok.

Prisexempel: Från 1 585 kronor för övernattning, middagsbuffé, spa, träning och frukost. Lån av badrock, tofflor och handduk ingår också.

Passar: Par, kompisgäng.

hooksherrgard.se

 

 

Sturebadet i Stockholm har vacker badarkitektur. Foto: Sturebadet

7. Sturebadet

 

Flott spaanläggning med vacker badarkitektur från början av 1900-talet. Boka ett PT-pass, vattenträna med Susanne Lanefelt eller koppla bara av i aromarummet. Missa inte det varma hydromassagebadet som är uppmjukande för kroppen. Komplettera med ett pass yoga eller pilates och avslutande lunch.

Varför: När man vill kombinera Östermalms-shopping och citypuls med ett par timmars spanjutning.

Var: Stockholm.

Prisexempel: 595 kronor för en spadag med lån av handduk, badrock, tofflor samt gym/pass och Kerstin Florians produkter i dusch och omklädningsrum.

Passar: Singlar, vänner.

sturebadet.se

 

 

Nyrenoverade Hotell Havsbaden Spa i Grisslehamn. Foto: Heidi Rovén

8. Hotell Havsbaden Spa 

 

Nyrenoverat spahotell högt upp på en klippa med välkomnande och generös lyxkänsla. Här finns hela åtta pooler (ytterligare en sommartid), fyra bastur och gott om både sitt- och liggplatser för vila. Missa inte den slutna spaavdelningen Velvet Experience med 10 stationer av sinnliga upplevelser.

Varför: När man vill njuta länge, ha många faciliteter att välja på samt lämna med en "pånyttfödd" känsla.

Var: Grisslehamn.

Prisexempel: Från 995 kronor för paketet "Söndagsmys" med logi, spa, trerätters middag, frukost. Lån av morgonrock och tofflor ingår också.

Passar: Kompisgäng, par.

hotellhavsbaden.se

 

 

The Spa i Tylösand passar det sociala spagänget. Foto: Hotel Tylösand

9. The Spa, Hotel Tylösand

 

Spahotellet vid stranden som även kallar sig Sveriges största konstgalleri. Här bubblar det av musik och nöje dygnet om. Välj själv spellista under behandlingen, se bio i poolen eller gå på ett aquapass. Mixologilabb där man kan göra egen skrubb passar det sociala spagänget. Kombinera med en stilla promenad längs havet.

Varför: När du vill umgås och vara social med din partner eller vän och kombinera spamiljön med bra musik och god mat.

Var: Halmstad.

Prisexempel: Från 1 095 kronor för paketet "Spa & Nöje" med övernattning, trerätters middag, frukost, spa, träning och nöje.

Passar: Vänner, par.

tylosand.se

 

 

Falkenberg Strandbad har flera utomhuspooler. Foto: Julio Chang

10. The Retreat Club, Falkenberg Strandbad

 

Lyxigt och som bäddat för spamys. Här finns grund pool, stor pool, utomhuspool och bubblande champagnepool. Spaoasens bäddar och bar lockar liksom bastun med havsutsikt och eldrelaxen. Den mest exklusiva spadelen med upplevelsestationer bokas till. Lägg till stranden och utomhuspoolerna med sina maffiga bäddar och det är inte svårt att förstå att spahotellet kallats landets mest lyxiga.

Varför: Det sköna alternativet till en utlandssemester. Som en beach club på hemmaplan.

Var: Falkenberg.

Prisexempel: Från 1 795 kronor för paketet "Jade" med spaentré, logi, trerätters middag och frukost.

Passar: Par.

strandbaden.se

 

 

Centralbadet i Stockholm är en prisvärd upplevelse. Foto: Magnus Torle / STOCKAMÖLLAN

11. Centralbadet

 

Hälsocenter i jugendstil med modern poolavdelning och flera olika bastur. Den ambitiösa behandlingsmenyn innehåller spännande asiatiska tekniker. Oavsett om du åker hit för det stora poolområdets unika arkitektur eller den goda rawfood-maten, får du en upplevelse långt över entrépriset.

Varför: När du vill uppleva ett stycke Stockholmshistoria mitt på Drottninggatan för en överkomlig slant.

Var: Stockholm.

Prisexempel: Från 380 kronor för relaxentré vilket inkluderar bad, lån av handduk, badrock, badtofflor och badmössa, samt tillgång till gym och ljusterapi.

Passar: Singlar, par, vänner.

centralbadet.se

 

 

Sinnenas Spa i Tvååker – ett sagolikt utomhusspa. Foto: Ästad vingård

12. Sinnenas Spa, Ästad vingård

 

Ett sagoskimrande utomhusspa vackert integrerat i naturen. Här finns bad, källor, dammar och bastuupplevelser – bland annat världens enda undervattensbastu. Gården har också egen vinproduktion, restaurang och övernattningsmöjligheter. I nya Kvarnbäcksgården bor man lyxigt i nyrenoverade rum där till och med standardrummen har egen bastu.

Varför: När man vill komma nära naturen och känna sig som Timotej för ett par timmar.

Var: Tvååker.

Prisexempel: Från 1 580 kronor för övernattning på Hotell Stenbackagården, entré till Sinnenas spa, kvällssupé samt frukost.

Passar: Par, vänner.

astadvingard.se

 

 

Skepparholmen Nacka Spa har utomhuspool året om. Foto: Andreas Eklund

13. Skepparholmen Nacka Spa 

 

Skandinaviskt vilsamt med havsutsikt från såväl bastu, pooler som relaxbäddar. Den färgupplysta utomhuspoolen är öppen året om. Vackra inslag av keramik och mosaik. Ett spa som levererar mycket känsla på liten yta.

Varför: När du söker en kravlös miljö som stärker dig med såväl sin omgivande natur som behandlingar, inspirerade av naturen och årstiderna.

Var: Saltsjö-Boo (Stockholm).

Prisexempel: Från 1 295 kronor för paketet "Söndagsspecial" med övernattning, spaentré, träningspass samt tvårättersmiddag och frukost. Lån av handduk, badrock och tofflor ingår också.

Passar: Singlar, par, gravida.

skepparholmen.se

 

 

Spat i Vadstena ligger ett stenkast från klostret. Foto: Vadstena Klosterhotell

14. Vadstena Klosterhotell & Spa

 

Ett stenkast från den plats där Heliga Birgitta lät grunda ett kloster kan man i dag vända blicken inåt på spa. Vårda kroppen med bad och bastu, slå an en långsam takt med en sparitual, testa pilgrimsyoga eller ta en klostermassage under guldskimrande ikonbilder. För ännu mer guldkant, kombinera med vin och avsmakningsmeny på Klosterhotellet.

Varför: När man vill ägna tid åt återhämtning och eftertanke i en historiskt andlig miljö.

Var: Vadstena.

Prisexempel: Från 1 600 kronor för paketet "Classic Klosterspa" med logi, trerätters middag, spa och morgonyoga samt frukost.

Passar: Par, vänner, singlar.

klosterhotel.se

 

 

Sveriges enda thalassospa finns i Varberg. Foto: Varbergs Kusthotell

15. Varbergs Kusthotell

 

Sveriges enda thalassospa har lång kurtradition. Här njuter man av bad i uppvärmt havsvatten inne eller dopp från kallbadhuset vid havet. Bastur och upplevelseduschar finns också samt spaträdgård och känd surfarstrand. Plus för möjligheten att kunna boka bara behandlingstid och bestämma innehåll på plats.

Varför: När man vill njuta av tångbad, salta vindar i håret och frisk luft i lungorna – samt kombinera med bekvämt boende och bra mat.

Var: Varberg.

Prisexempel: Från 1 344 kronor för "Thalassospa & supé", ett paket med övernattning, spa samt produktkit, träning, trerätters supé och frukost.

Passar: Par, vänner, singlar.

varbergskusthotell.se