Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Sveriges 10 fulaste städer och orter

Är detta Sveriges fulaste orter?

Det finns gott om vackra platser att besöka i Sverige. Men så finns det också ställen som inte är fullt lika estetiskt tilltalande.

Vi har bett männen bakom sajten "detsannasverige" kommentera en lista över Sveriges fulaste orter. Håller du med?

TEXT AV: Krister Berntsson

"Ännu ett av urbaniseringens offer"

Foto: detsannasverige

1 av 10

1. Munkfors

Munkfors ligger mitt i Värmland och är hemma för nästan 3 700 personer. Mest känt för att Tage Erlander, Bosse Parnevik och konstnären Lars Lerin är födda där.

"Här har tiden stått still så länge att den kan vara svår att få i gång igen. Tomma skyltfönster, neddragna persienner och nästan inga människor. Ännu ett av urbaniseringens offer."

Om listan
Det finns gott om städer som anses så tråkiga och fula att det sällan är turister som besöker dem. Ställen som Bryssel och Birmingham till exempel. Det finns till och med ställen som försöker använda sin tristhet för att locka turister. Som Boring i Oregon, och Dull i Skottland som slagit sina påsar ihop med Bland i Australien för att lansera sig som världens tråkigaste platser.

Men vi behöver inte åka så långt för att hitta trista, gråa och fula ställen. De finns i Sverige också.


Bortglömda orter

Vi har bett Magnus Eriksson och Jesper Lewén, männen bakom sajten detsannasverige.com, för att kommentera de fulaste städerna och orterna vi hittat i Sverige.

Sedan 2007 har de drivit sajten som vill lyfta fram ett Sverige som normalt inte syns i medier. Det fula, övergivna, bortglömda eller helt enkelt illa planerade Sverige.

– För varje inglasat köpcentrum finns det tusentals kommersiella byggnader i gravt förfall och för varje coffee shop hundratals fik där man inte kan stava till espresso macchiato, förklarar Magnus och Jesper. Rätten att skildra vårt land får inte bara tillhöra den i medievärlden välrepresenterade övre medel- och överklassen. Vi vill slå tillbaka mot den skeva bild av Sverige som vi dagligen serveras.

Baserat på helhetsintryck

Magnus och Jesper har haft sin blogg sedan 2007 och samlat bilder av ett Sverige långt bortom det urbana, coola och stilsäkra land som möter oss i turistbroschyrerna.

Så vi bad Magnus och Jesper kommentera en lista vi tagit fram över de 10 fulaste orterna i Sverige, utan inbördes ordning.

Nu går det naturligtvis att hitta vackra platser på fula ställen och tvärtom, men i just det här fallet handlar det om helhetsintrycket för en besökare.

Klicka vidare för att se vilka orter som tar plats på listan mer än Munkfors.

1 av 10