Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Sveriges 10 fulaste städer och orter

Är detta Sveriges fulaste orter?

Det finns gott om vackra platser att besöka i Sverige. Men så finns det också ställen som inte är fullt lika estetiskt tilltalande.

Vi har bett männen bakom sajten "detsannasverige" kommentera en lista över Sveriges fulaste orter. Håller du med?

TEXT AV: Krister Berntsson

Allt om Resor
Foto: detsannasverige

1. Munkfors

Munkfors ligger mitt i Värmland och är hemma för nästan 3 700 personer. Mest känt för att Tage Erlander, Bosse Parnevik och konstnären Lars Lerin är födda där.

"Här har tiden stått still så länge att den kan vara svår att få i gång igen. Tomma skyltfönster, neddragna persienner och nästan inga människor. Ännu ett av urbaniseringens offer."

Om listan
Det finns gott om städer som anses så tråkiga och fula att det sällan är turister som besöker dem. Ställen som Bryssel och Birmingham till exempel. Det finns till och med ställen som försöker använda sin tristhet för att locka turister. Som Boring i Oregon, och Dull i Skottland som slagit sina påsar ihop med Bland i Australien för att lansera sig som världens tråkigaste platser.

Men vi behöver inte åka så långt för att hitta trista, gråa och fula ställen. De finns i Sverige också.

 

Bortglömda orter

Vi har bett Magnus Eriksson och Jesper Lewén, männen bakom sajten detsannasverige.com, för att kommentera de fulaste städerna och orterna vi hittat i Sverige.

Sedan 2007 har de drivit sajten som vill lyfta fram ett Sverige som normalt inte syns i medier. Det fula, övergivna, bortglömda eller helt enkelt illa planerade Sverige.

– För varje inglasat köpcentrum finns det tusentals kommersiella byggnader i gravt förfall och för varje coffee shop hundratals fik där man inte kan stava till espresso macchiato, förklarar Magnus och Jesper. Rätten att skildra vårt land får inte bara tillhöra den i medievärlden välrepresenterade övre medel- och överklassen. Vi vill slå tillbaka mot den skeva bild av Sverige som vi dagligen serveras.

Baserat på helhetsintryck

Magnus och Jesper har haft sin blogg sedan 2007 och samlat bilder av ett Sverige långt bortom det urbana, coola och stilsäkra land som möter oss i turistbroschyrerna.

Så vi bad Magnus och Jesper kommentera en lista vi tagit fram över de 10 fulaste orterna i Sverige, utan inbördes ordning.

Nu går det naturligtvis att hitta vackra platser på fula ställen och tvärtom, men i just det här fallet handlar det om helhetsintrycket för en besökare.

Klicka vidare för att se vilka orter som tar plats på listan mer än Munkfors.

 

 

Foto: detsannasverige

2. Skelleftehamn

Skelleftehamn är beläget 15 kilometer från Skellefteå och anlagt för de som arbetade på Rönnskärs smältverk på 1920-talet. Här bor i dag runt 3 000 invånare.

"Ökänd hamnstad i norra Västerbotten. "Gangsta Heaven" hade någon sprayat på en vägg. Vi har inget att invända."

 

 

Foto: detsannasverige

3. Borlänge

Borlänge har rötter från 1300-talet, men blev tätort först mot slutet av 1800-talet. Då de stora järnverken växte fram i Dalarna. Har ungefär 42 000 invånare i tätorten, enligt siffror från 2010. Födelseort för Sveriges främste tenor genom tiderna, Jussi Björling och Sveriges främste Jimi Hendrix-tolkare, Claes Yngström.

"Ingen röker längre i Sverige, undantaget är Borlänge där begreppet kedjerökning har många ansikten. Stockholm har Globen – Borlänge har Kupolen. Stålverkets skugga ligger tung över staden."

 

 

Foto: detsannasverige

4. Eskilstuna

Eskilstuna är en sörmländsk stad sedan 1659 och i dag bebodd av runt 65 000 personer invånare i tätorten, enligt siffror från 2010. En gång en av Sveriges viktigaste industristäder. Känt för ett rikt musikliv och handbollslaget Guif.

"Kanske det närmaste vi kommer öststatsarkitektur i Sverige. Kents ångestdrivna musik avnjuts bäst i skuggan av den eskilstunska betongen."

 

 

Foto: detsannasverige

5. Gävle

Gävle är Gävleborgs läns residensstad med drygt 97 000 invånare i kommunen. En gång känd som godis- och kaffestad. Nu mest känd för sin julbock som bränns ner varje år.

"Så intetsägande att vi inte ens vet vad vi ska skriva."

 

 

Foto: detsannasverige

6. Karlskoga

Karlskoga var en gång synonymt med svensk försvarsindustri, i dag en lite bortglömd plats i västra Örebro län. Var under 90-talet tvingat att riva 1 400 lägenheter på grund av vikande befolkningsunderlag. I dag lever drygt 30 000 människor här.

"Känns lång, underligt planerad och väldigt svår att få något grepp om överhuvud taget."

 

 

Foto: detsannasverige

7. Kopparberg

Kopparberg är en tätort i Västmanland med ungefär 3 000 invånare. I dag en före detta gruvstad som lever upp vid Mickelsmäss varje år då knallemarknaden Kopparbergsmarken lockar åtskilliga tusen besökare.

"'I som här inträden, låt hoppet fara'. Det är oklart om Dante någonsin besökte Kopparberg men hans devis passar perfekt till denna gudomliga tragedi. Enorma ytor av grus, asfalt och betong."

 

 

Foto: detsannasverige

8. Tierp

Tierp är centralort i Tierps kommun med 5 500 i norra Uppland mellan Uppsala och Gävle. Känt för Tierps Järnbruk som försett Sverige med brunnslock i 100 år

"Enligt Uppsala Nya Tidning utsedd till Sveriges fulaste stad. Av oss. En av kommunens topptjänstemän hörde av sig – han höll med!"

 

 

Foto: detsannasverige

9. Katrineholm

Katrineholm är en sörmländsk stad, som så många andra orter i inlandet, växte fram i samband med den svenska järnvägens storhetstid. I dag en ort med 22 000 invånare, enligt siffror från 2010. Styrdes en gång av Göran Persson.

"En starkt bidragande orsak till att hemsidan (detsannasverige.com) kom till. Stadens centrum åldras utan större värdighet som så många andra städer som omdanades på 60- och 70-talen."

 

 

Foto: detsannasverige

10. Grums

Grums ligger tre mil väster om Karlstad i Värmland och är hem för runt 5 000 personer som huvudsakligen bor i villor. Mest kända person som hittills fötts i Grums är grundare av det som i dag är företaget Ericsson – Lars Magnus Ericsson.

"Har sannolikt flest pizzerior per capita i norra Europa. Men vi såg inte en människa. Ödsligt och nedgånget är de ord som bäst beskriver våra intryck."