Storforsen, Älvsbyn.

En naturupplevelse som är som en saga.
Restaurang CG, Luleå.
Vid Snytenån i den lilla västmanländska orten Ängelsberg ligger Skulpturparken.
Silvköparens Camping, Sala.

Trivsam liten camping som ligger enormt fint vid sjön Silvköparen.
Tina Lindbergs passion för havtorn fick henne att sadla om helt i yrkeslivet och börja odla havtorn hemma på Frösön i ­Jämtland.
Skuleskogens Nationalpark.

Vandra i flera dagar, bo i naturen och låt dig omslutas av den vilda storskogen.
För 29:e året i rad inbjuds till ridturer på Idre fjäll.
Njut av en sommar­helg med fokus på lugn och ro i Tällberg.
Biskops Arnö – bo på folkhögskola.
Degernäs Herrgård & Golf, ­Degerfors.
Det härligaste är att trollstubbarna på Karlsborgs camping inte bara ser häftiga ut på utsidan - de är lika troll-lika invändigt.
Tyrislöt, Sankt Annas Skärgård
Besök glasriket, Småland.
"Medelhavet på Österlen" är Apotekarns slogan, och det är lätt att förstå varför.
Unikt boende – Magazin 1, Havdhem, Gotland.
1 AV 15
Storforsen, Älvsbyn. En naturupplevelse som är som en saga.
Foto: Patrik Thunberg
2 AV 15
Restaurang CG, Luleå.
Foto: Patrik Thunberg
3 AV 15
Vid Snytenån i den lilla västmanländska orten Ängelsberg ligger Skulpturparken.
Foto: Patrik Thunberg
4 AV 15
Silvköparens Camping, Sala. Trivsam liten camping som ligger enormt fint vid sjön Silvköparen.
Foto: Patrik Thunberg
5 AV 15
Tina Lindbergs passion för havtorn fick henne att sadla om helt i yrkeslivet och börja odla havtorn hemma på Frösön i ­Jämtland.
Foto: Sandra Lee Pettersson
6 AV 15
Skuleskogens Nationalpark. Vandra i flera dagar, bo i naturen och låt dig omslutas av den vilda storskogen.
Foto: Patrik Thunberg
7 AV 15
För 29:e året i rad inbjuds till ridturer på Idre fjäll.
Foto: Nisse Schmidt
8 AV 15
Njut av en sommar­helg med fokus på lugn och ro i Tällberg.
9 AV 15
Biskops Arnö – bo på folkhögskola.
Foto: Patrik Thunberg
10 AV 15
Degernäs Herrgård & Golf, ­Degerfors.
Foto: Tommy Karlsson
11 AV 15
Det härligaste är att trollstubbarna på Karlsborgs camping inte bara ser häftiga ut på utsidan - de är lika troll-lika invändigt.
Foto: Patrik Thunberg
12 AV 15
Tyrislöt, Sankt Annas Skärgård
13 AV 15
Besök glasriket, Småland.
Foto: Hans Runesson
14 AV 15
"Medelhavet på Österlen" är Apotekarns slogan, och det är lätt att förstå varför.
15 AV 15
Unikt boende – Magazin 1, Havdhem, Gotland.
Foto: Kristofer Johnsson

Sverige i sommar – 21 härliga tips och måsten

Sverige är som bäst på sommaren. Äntligen är tiden här för att njuta av den underbaraste av årstider.

Vi har rest landet runt för att hitta 21 härliga sommarpärlor som har det där lilla extra. Härliga boenden, mysiga utflykter, ljuvlig mat och magisk natur.

Här hittar du allt detta, och lite till.

1. Storforsen, Älvsbyn

En naturupplevelse som är som en saga. Den vilda dånande forsen, de vidsträckta klipporna, den trolska urskogen och de svalkande doppen i Döda fallet är något ­alldeles speciellt. Ett 125 hektar stort ­naturreservat som är mycket lättillgängligt tack vare träspångar och uppmärkta stigar. Här finns också många fint iordninggjorda ­grillplatser, och den växtintresserade kan njuta av den rika floran med arter som linnéa, guckusko, tätört, norna och ­nyponros. Ha inte bråttom när du besöker Storforsen. Här kommer du vilja stanna länge, länge.
www.alvsbyn.se

2. Restaurang CG, Luleå

Maten är verkligen enormt god här, tillagad med kärlek och innerlighet av väl­renommerade kökschefen Tomas Larsson med team. Men White Guide-belönade restaurangen CG i centrala Luleå har något mer som gör att besöket sätter spår som varar ännu längre än själva matupplevelsen. Den sköna, välkomnande atmosfären och den ­kunniga och vänliga personalen gör att man längtar tillbaka länge efteråt. Många av råvarorna som används i menyn kommer från trakten.
www.restaurangcg.se

3. Skulpturparken, Ängelsberg

Vid Snytenån i den lilla västmanländska orten Ängelsberg ligger Skulpturparken. Engelsbergs konstgille tog initiativet till parken 2003 och sedan dess har konstnärer från hela Sverige ställt ut skulpturer i parken varje sommar. Glaspyramiden heter "Oändlig metamofos" och är skapad av Oleg Nourpeissov från Skinnskatteberg.
2015 års tema är "Efter kaos", och det är gratis att besöka parken som är öppen dygnet runt hela sommaren.
www.skulpturparken.se

4. Varbergs fästning, Varberg

Denna fästning vid havet är förstås ett besöksmål i sig självt, som den ståtliga ­historiska byggnad den är. Men besöket får så mycket mer liv om man hänger på en dramatiserad visning på fästningen. Vi ­förflyttas direkt till den tid då fästningen är nybyggd och den danske kungen Christian IV regerar över Halland. Särskilt spännande för barnen, men klart intressant och ett kul sätt att fräscha upp historiekunskaperna även för de vuxna.
www.museumhalland.se

5. Silvköparens Camping, Sala

Trivsam liten camping som ligger enormt fint vid sjön Silvköparen. Inga extravaganser, men det man behöver i form av ­campingkök och vänlig service. Bad med både klippor och sand, minigolfbana, lekplats och kanoter och roddbåtar att hyra. En sen kvällstur på sjön med metspöet och tystnaden som enda sällskap är ren meditation. Och skulle mer aktiviteter locka är det en knapp mil på cykel in till stan.
www.camping.se/sv/campingar/3023/
Caravan-Club-Silvkoparen/

6. Jämttinas Havtorn, Frösön

Tina Lindbergs passion för havtorn fick henne att sadla om helt i yrkeslivet och börja odla havtorn hemma på Frösön i ­Jämtland. Nu produceras marmelader, drycker och annat för fullt, och bokar man i förväg kan man besöka gården och handla i ­gårdsbutiken och kanske låta sig serveras ­havtornstårta i växthuscaféet. Jämttinas havtornsprodukter säljs även på marknader runtom i landet.
www.jamttina.se

Foto: Sandra Lee Pettersson

7. Norrfällsvikens Camping & Stugby

Beläget i fiskeläget Norrfällsviken på Höga kusten. Men här innebär camping inte bara tält, husvagn och stuga, utan det finns även ett hotellboende som ligger bara några meter från havet. Här bor man i sjöbodar med uteplats på bryggan med segelbåtarna framför. Ett kök finns, och frukost ingår i priset. Även självhushållsstugorna håller god standard.
I Norrfällsviken finns också fiskrestaurangen Fiskarfänget som är värd ett besök. Deras egen fisktallrik rekommenderas!
www.norrfallsvikenscamping.com

8. Skuleskogens Nationalpark

Vandra i flera dagar, bo i naturen och låt dig omslutas av den vilda storskogen. Eller ta en dagsutflykt för att beskåda världens största landhöjning och den helt unika miljön.
Vandringen till Slåttdalsskrevan från södra entrén är tre kilometer lång, och även om det är en höjdskillnad på 200 meter och stundtals tufft uppför så är det definitivt värt det! Den 30 meter djupa skrevan för genast tankarna till helvetesgapet i Ronja Rövardotter, och utsikten på toppen av berget får dig garanterat att tappa andan.
www.sverigesnationalparker.se/skuleskogen

9. Ridning på Idre Fjäll

För 29:e året i rad inbjuds till ridturer på Idre fjäll. Här finns en rad olika turer: lugn morgonritt med frukost utomhus, galopp runt fjället, badtur, familjesafari och ridtur för barn. Ridningen sker i westernsadlar, och turerna startar i stallet som ligger strax ovanför fäboden på Idre fjäll. En speciell naturupplevelse, och det går att kombinera med boende för den som vill stanna längre.
www.jonsgarden.nu

Foto: Nisse Schmidt

10. Tällberg – slappna av vid Siljan

Åh, denna ljuvliga plats vid Siljan! Den lilla byn med de vackra vyerna, de många ­timmerhusen i falurött trä, de trivsamma hotellen, restaurangerna... Njut av en sommar­helg med fokus på lugn och ro. Handla i mysiga butiken Millamollis, unna dig spa på hotell Dalecarlia, bada i sjön, besök hantverkare, beundra utsikten, ta en fika på Holens kaffe­stuga, ät en god middag på anrika hotell Klockargården och må bra!
tallbergsby.se

11. Biskops Arnö – bo på folkhögskola

Den lilla ön i Mälaren erbjuder många sköna strövstigar, små badplatser, gamla ekar, gröna hagar och ett rikt fågelliv. Här ligger Nordens folkhögskola som har öppet som vandrarhem under sommaren, med en egen örtagård, ett sommarcafé och historiska guidningar i den fina miljön. Vedeldad bastu, boulebana och kanot­uthyrning finns också.
www.biskopsarno.se

12. Degernäs Herrgård & Golf, ­Degerfors

Naturskön, välskött 18 håls-golfbana vid sjön Möckeln och Letälven. Vid slutet av allén som korsar banan ligger även ett av traktens bästa matställen, Degernäs ­herrgård. Uteservering på somrarna som passar utmärkt för ett välförtjänt glas vin efter golfrundan, och en stor inglasad ­terrass där middagen kan intas senare på kvällen.
En kort promenad bort ligger en liten camping med stugor och husvagnsplatser.

www.degerforsgolf.se/

13. Trollstubbe, Karlsborg

Det härligaste är att trollstubbarna på Karlsborgs camping inte bara ser häftiga ut på utsidan - de är lika troll-lika invändigt. Hög myskänsla att flytta in i den knotiga stubben som dessutom har alla bekvämligheter man behöver. Kök, badrum, tv, ­övervåning, grillplats, solterrass på taket och dessutom sjöutsikt - campingen ligger mitt emellan Vättern och Bottensjön.
www.karlsborgscamping.se

14. Bryggan, Fjällbacka

Mer sommar än så här blir det inte! Västkustens ljumma, salta vindar, och en stor uteservering med god stämning precis vid havet med utsikt över hamnen. Bryggan i Fjällbacka är en favorit i det lilla pittoreska samhället, framför allt på grund av läget. Bistron håller öppet hela dagen med diverse rätter på menyn, liksom kaféutbud och en barnbuffé för de yngre gästerna. Bryggan är också hotell med 32 rum, och det går utmärkt att ta båten hit för den som vill.
www.storahotelletbryggan.se

15. Tyrislöt, Sankt Annas Skärgård

Liten by på Norra Finnö som är en riktig sommaridyll belägen i Sankt Annas ­skärgård, i Söderköpings kommun. Ta dig hit med hjälp av Skärgårdslinjen, som ­stannar på flera öar i Östgöta­skärgården. Vid mysiga Tyrislöt camping finns också en gästhamn. I byn ligger också Sankt Anna skärgårdsmuseum som drivs av ­hembygdsföreningen. ­Förutom en ­utställning om skärgårdsbornas liv genom tiderna finns också en natur- och kulturstig att gå.
www.hembygd.se/sankt-anna/skargardsmuseet/

16. Turistgården, Töcksfors

Precis på gränsen till Norge ligger en liten vandrarhemspärla precis vid Dalslands kanal. Här är det möjligt att lyxa till det eftersom Turistgården kan stoltsera med det som för några år sedan var Sveriges första vandrarhemssvit, komplett med ­bubbelbad och Hästensängar. Ägaren Jörgen är en klippa som kan hjälpa till med allt och tipsa om traktens alla smultronställen - och de är många. Middag äts med fördel på gourmetrestaurangen Waterside tio ­minuter bort.
www.turistgarden.com

17. Skalle Badplats, Fristad

Något av det bästa med Sommarsverige är att få bada i våra härliga insjöar. Hoppa i från en liten brygga och få svalka från den varma solen, omgiven av vår underbara natur. Pärlorna är många, och en av dem finns strax söder om Fristad. En fin liten badplats vid Öresjö med tallskog runtomkring, en liten grillplats och möjlighet att fiska abborre, gädda och gös. Mycket mer än så behöver man inte en fin sommardag i Sverige.
www.badkartan.se

18. Glasriket, Småland

Kosta Boda Art hotel är nu inne på sitt sjätte år, och lockar med sitt prisbelönta spa, ­speciella inredning och häftiga glasbar. Men Glasriket har mycket mer att komma med, och det är roligt att kunna kombinera stilfullt boende och spa med att prova på glasblåsning, gå på älgsafari, fiska lax och outlet-shoppa glas och heminredning från bland annat Kosta Boda och Orrefors. Allt på behändigt avstånd.
www.kostabodaarthotel.com

LÄS MER: 15 svenska platser du måste se innan du dör

19. Vingården i Klagshamn

För vinälskaren finns det många fina ­vingårdar att besöka i Skåne i sommar. Ta en guidad tur, boka in en vinprovning, handla i de små butikerna... Möjligheterna är många. En del vingårdar erbjuder även mat och logi.
Vingården i Klagshamn producerar mellan 3000-4000 flaskor per år, framför allt av den gröna druvsorten Solaris. Här kostar en guidning bland vinrankorna 100 kronor per person.
vingardeniklagshamn.se

20. Apotekarns, Simrishamn

"Medelhavet på Österlen" är Apotekarns slogan, och det är lätt att förstå varför. Mitt i Simrishamn ligger denna oas med såväl olivträd som vindruvsklasar i den speciella trädgården. Butik, trädgård, inredning, bistro och bed and breakfast. Många härliga färger, lummig grönska och otroligt mycket fint att köpa.
Influenserna från Medelhavet går igen i allt ifrån mosaikborden och de solvarma persikorna till den vedugnseldade pizzan.
www.apotekarns.com

21. Unikt boende – Magazin 1, Havdhem, Gotland

Ett speciellt boende på södra Gotland, på cykelavstånd från flera badplatser och många fina naturupplevelser. Fem unika rum med individuell design, och badrummen är kaklade med gotländsk kalksten. I restaurangen lagas all mat från grunden med ekologiska och närodlade råvaror så långt det är möjligt. Bland annat finns ­gotländska kroppkakor på menyn.
Här säljs också tavlor av konstnären Ilona Marshall och keramik av LottaMari Eriksson.
www.hotelmagazin1.co

LÄS MER: Göteborgs 12 bästa hotell – lista med pris och betyg