Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sverige har många fantastiska stränder – här är 21 favoriter

SVERIGE. Du behöver inte åka till Medelhavet för att hitta pudervita, paradisiska stränder. De finns närmare än så.

Vi har listat några av Sveriges bästa stränder – utan inbördes ordning. Från Sandhamn i Stockholms skärgård till Fårö på Gotland, Pite havsbad i Piteå och Varamon i Motala.

Fina sandstranden Trouville på Sandön. Foto: Mia Lindh

1. Sandhamn, Stockholms skärgård

Till den lilla, klassiska skärgårdsön Sandön med alla sina flotta segelbåtar och sin vackra gamla skärgårdsbebyggelse i Sandhamn kan man åka året runt. Ön är liten och det är en fin promenad på små stigar genom blåbärsskogen till den riktigt fina sandstranden Trouville.

Den ligger på öns södra sida med ljus sand med närhet till klippor. Bland de gamla trähusen i den lilla byn nere i hamnen finns flera bra restauranger, kaféer, matvaruaffär, gästhamn, hotell och möjlighet att hyra kajak, aktersnurra samt fiska. www.destinationsandhamn.se/att-gora 

 

Hitta hit: Waxholmsbåten går från Stavsnäs eller hela vägen från Stockholm till Sandhamn.

Bo: Sandhamns värdshus har paketerbjudande på helgerna med boende och trerättersmiddagar. Pubdelen har mycket prisvärd och god mat. www.sandhamns-vardshus.se

 

TEXT: Martin Svensson, Johanna Lundholm, Helene Lundgren, Matts Ottosson

 

 

Pite havsbad fick smeknamnet Nordens riviera på 1950-talet Foto: Pite havsbad

2. Pite havsbad, Piteå

Pite havsbad är långt mer än en badplats. Här finns en stor camping- och turistanläggning med möjligheter till lek och äventyrsbad för små och party för stora, spa och relaxavdelningar för de njutningslystna samt restauranger och pub för de hungriga och törstiga.

Men förutsättningen för allt är förstås ändå den kilometerlånga, långgrunda och barnvänliga sandstranden. Redan på 1940-talet fanns här en kiosk och några stugor, och sedan har det bara vuxit. Bad i havet i Norrbotten må låta kyligt, men på Pite havsbad kommer fördomarna ofta på skam: stranden fick smeknamnet Nordens riviera på 1950-talet då den högsta badtemperaturen i landet uppmättes här - tre år i rad.

 

Hitta hit: Skyltat från E4 en mil söder om Piteå.

Bo: Pite havsbad erbjuder många boendeformer: Camping, stuguthyrning och hotell.

 

 

Frösakull är en förlängning av Tylösand

3. Tylösand, Frösakull, Halmstad

Frösakull är en förlängning av Tylösand, och precis som i Tylösand kantas stranden av kristallklart vatten och grönklädda klitter. Skillnaden är att tempot är lugnare, atmosfären mer avslappnad och du hittar enkelt en plats för dig själv på den finkorniga sanden.

Samtidigt befinner du dig aldrig mer än en ett stenkast från Tylösands myllrande restauranger och barer, eller Tylösands hotell, med sin skaldjursservering och populära after beach, som börjar kl 16 varje dag. Från Frösakull går det också att promenera till Möllegård och Riccardos, som serverar den godaste italienska glass, som Västkusten har att erbjuda.

 

Hitta dit: Ta bilen, eller bussen från Österskans, eller promenera Prins Bertils stig, som börjar vid Halmstads slott och slutar vid Möllegård.

Bo: Hotell Tylösand, Tylöhusvägen 28, 302 73 Halmstad.

 

 

På sommaren är stranden i Båstad full av badgäster. Foto: Ludvig Thunman

4. Båstad strand, Båstad

Båstad har varit en klassisk badort ända sen 1834 och tidigt på morgonen kommer folk ner till stranden i sina vita morgonrockar för att ta sig ett morgondopp. På sommaren är stranden full av badgäster, trampbåtar och volleybollspelare.

I solnedgången flanerar folk längs stadens bryggor där flotta lyxbåtar ligger tätt förtöjda och nöjeslivet i Båstad är välkänt med fullt ös på uteserveringarna. Nära stranden finns det gott om restauranger, barer, kiosker, omklädningshytter och butiker. På stranden ligger också ett kallbadhus med bad året runt i det friska vattnet.

 

Hitta hit: Stranden ligger precis nedanför Båstad.

Bo: Hotel Skansen ligger mitt i Båstad nära havet och en träbrygga leder ner till Kallbadhuset som tillhör hotellet. Bokar man ett spapaket ingår bad i Kallbadhuset. www.hotelskansen.se

 

 

Den två mil långa sandstranden gör Böda till Sveriges längsta. Foto: Johanna Lundholm

5. Böda sand, Öland

Den två mil långa sandstranden gör Böda till Sveriges längsta - och att vara här kan lätt jämföras med att befinna sig på den mest välbesökta charterorten vid Medelhavet. Det är inte konstigt att stranden är populär.

Här går det lätt att tillbringa en hel dag, tack vare den mjuka sanden och allt som hör campingen till.

Böda är, turismen till trots, perfekt för barnfamiljen som vill ha mycket aktiviteter. Campingen Böda sand är som en egen ministad med restauranger, lekland och stort poolområde. Här på Sveriges största camping är det inte en lugn stund. Den som letar efter en lite lugnare plats kan lätt hitta det ändå - eftersom stranden är två mil lång. Gå en bit bort från campingområdet, så blir det genast lite lugnare.

 

Hitta hit: Åk förbi Böda på norra Öland, och sväng höger mot Böda sand kronocamping i en rondell. Det går inte att missa.

Bo: På Böda sands camping finns platser för husvagnar och tält och här kan man även hyra stugor att bo i.

 

 

Stendörren är ett populärt utflyktsmål. Foto: Mats Ottosson

6. Stendörren, Nyköping/Trosa

Längs den sörmländska kusten mellan Nyköping och Trosa är avståndet härligt kort från fastlandet ut till de små skären och de öppna horisonterna. Vid naturreservatet Stendörren behöver man inte ens båt för att komma ut i skärgården. Där leder hängbroar över det smala sundet till Äspskär, vars skogiga inre omges av sköna, rundade urbergshällar.

Ön är ett populärt utflyktsmål, men det tycks trots detta alltid finnas en badklippa över där den nyanlände kan breda ut sig. Tröttnar man på bad och sol finns ett vackert naturum på promenadavstånd, där det bjuds information och säljs kaffe och glass.

 

Hitta hit: Följ kustvägen (väg 219) mellan Nyköping och Trosa. Sväng först mot Studsvik och efter några kilometer höger mot Stendörren. För att komma till hängbroarna: följ stig från första parkeringen till höger.

Bo: Nynäs vandrarhem, i ett vackert, gammalt bränneri bakom Nynäs slott 13 km N Stendörren.

 

 

Skrea är en stor favorit och en av Sveriges främsta badorter.

7. Skrea strand, Falkenberg

Den två kilometer långa Skrea strand kännetecknas av karakteristiska badhytter från 1930-talet, höga sanddyner och en 250 meter lång badbrygga, som sträcker sig rakt ut i det blågröna vattnet. Längs hela stranden kryllar det av glasskiosker och serveringar.

Atmosfären är internationell, mycket tack vare klassiska hotellet Falkenberg strandbad, belägen mitt på stranden. 2011 genomgick byggnaden en förvandling från traditionellt konferenshotell till något av ett kolonialt palats. Det senaste tillskottet är spa-avdelningen The retreat club, som erbjuder en rad unika upplevelsebehandlingar. Skrea är en stor favorit och en av Sveriges främsta badorter.

 

Hitta dit: Skrea strand ligger knappt tre kilometer söder om Falkenberg. Ta en promenad över Tullbron och följ sedan gångleden längs Ätran, eller hoppa på bussen, som avgår från stortorget.

Bo: Falkenberg starndbad. Dubbelrum från 1 500 kronor. Havsbadsallén 2A, 311 42 Falkenberg, www.strandbaden.se

 

 

Härliga Sandhammaren på Österlen. Foto: Anna Hållams

8. Sandhammaren, Österlen

Förr såg man på sanden kring Skånes sydostligaste hörn med skräck: fartyg i stor mängd har strandat på de vandrande sandrevlarna. Numera väcker den odelad förtjusning. Och Sandhammaren är en favorit. Dess extrema finkornighet inbjuder till barfotapromenader och dess vita lyster är nästan bländande under soliga dagar. 

Att vattnet ibland är lite kallt spelar mindre roll, Sandhammaren hamnade ändå på första plats när nästan 20 000 DN-läsare häromåret röstade fram landets bästa strand. Här finns kiosk för den behövande till oändligt med utrymme för den som vill hitta en egen vrå och njuta av naturens särprägel längs den flera mil långa stranden.

 

Hitta hit: Från kustvägen mellan Ystad och Simrishamn pekar skyltar mot Sandhammaren. Parkeringen kan vara smått kaotisk soliga sommardagar.

Bo: Inom någon mils radie finns ett tjugofemtal bed&breakfast, flera vandrarhem och några campingplatser.

 

 

På Ålö i Stockholms södra skärgård finns en av Stockholms finaste stränder. Foto: Cicki Borg

9. Ålö storsand, Stockholms skärgård

På Ålö i Stockholms södra skärgård finns en av Stockholms finaste stränder med finkornig, ljus sandstrand i en perfekt rundad liten bukt. Stranden ligger i skogen och är kantad av träd och klippor utan några kiosker, restauranger eller hus i närheten.

Perfekt för en romantisk helg eller en kräftskiva på stranden med bara det öppna havet som granne. Ålö har förbindelse med Utö genom en liten bro och i gruvbyn på Utö finns bageri, bastu, butiker, gästhamn, Utö wärdshus och flera andra restauranger samt möjlighet att hyra cyklar och kajaker.

 

Tofta är en av Gotlands mest kända stränder. Foto: Johanna Lundholm

10. Tofta, Gotland

Tofta är en av Gotlands mest kända stränder. Blir du placerad på den vita sandstranden och blickar ut över det turkosblå havet där vattnet möter himlen i horisonten, då tror du garanterat att du befinner dig utomlands.

Här kryllar det av människor, ljudnivån kan vara väldigt hög och parkeringen kostar. Är det fart man är ute efter, då är stället den perfekta platsen. En beachklubb bjuder in till after beach varje dag under högsäsong och dessutom finns en restaurang som har öppet till 21. Poolområde och minigolf finns också för den som inte nöjer sig med stranden.
 

Hitta hit: Längs väg 140 knappt mil söder om Visby.

Bo: Tofta camping har tält- och husvagnsplatser. Här finns också stugor för uthyrning, pensionat och hotell.

 

 

Sudersand har blivit nominerad till Sveriges finaste sandstrand flera gånger. Foto: Johanna Lundholm

11. Sudersand, Fårö, Gotland

Gotland är speciellt - men kanske är Fårö ännu mer speciellt. På stranden Sudersand är ljuset intensivt och det är inte konstigt att många konstnärer gillar platsen. Sudersand har blivit nominerad till Sveriges finaste sandstrand flera gånger.

Badplatsen är barnvänlig, tack vare långgrunt vatten och flera aktiviteter i semesterbyn. Restaurang, kafé, glassbar, kiosk, minigolf. På stranden är sandgroparna många, de som gör att man kan ligga i fred från både vind och grannar. Stranden är flera kilometer lång och den som promenerar eller springer längs vattenkanten kan få rejäl motion. 

 

Hitta hit: Kör till Fårösund och följ skyltningen mot Fåröfärjan. Färjan är gratis och går varje halvtimme från Fårösund, och vänder tillbaka omedelbart efter lossning och lastning från Fårö.

Bo: På Sudersands semesterby, alldeles intill den fina stranden, finns plats för husvagn och tält, flera olika typer av stugor och dessutom vandrarhem.

 

 

Varamon är Motalas kända playa.

12. Varamon, Motala

En het dag på Varamon är det svårt att fatta att man befinner sig strax utanför Motala. När tiotusen personer samlas på den fem kilometer långa stranden känns det som om man befinner sig på en playa mycket längre söderut.

Till och med Vätterns klara men omvittnat kalla vatten kan komma upp i angenäma badtemperaturer, tack vare att stranden är så långgrund. Längs Varamon finns kaféer, glassbarer, vattenrutschkanor, toaletter och så vidare. Barnfamiljer brukar välja norra eller södra änden av stranden - den som vill känna sig som en del av Östergötlands jet-set placerar sig mer centralt.

 

Hitta hit: Badet ligger strax norr om Motala centrum, utmed väg 50.

Bo: Längs själva stranden finns STF-vandrarhemmet Skogsborg, pensionatet Vättervågen, stugbyar och camping.

 

 

Vid Norrvikarna finns både sand och släta klippor. Foto: Anna Wahlgren

13. Norrvikarna, Nordkoster

Långgrunt, barnvänligt och avspänt - stämningen vid Norrvikarna, stranden på Nordkosters nordöstra sida, är skönt tillbakalutad och bohemisk. Här finns både sand och släta klippor. Stranden ligger mitt i ett naturreservat, så glöm glasskiosk och toalett.

En paddeltur bland öarna rekommenderas varmt, och här finns kajaker att hyra. Men krabbfiske och att snorkla i det klara vattnet duger egentligen gott. Kort och gott - en naturskön strand som brukar gillas av besökare i alla åldrar. 

 

Hitta hit: Kosterbåtarna avgår från Norra hamnen i Strömstad. På Nordkoster finns två tilläggsplatser: Vettnet på östsidan och Västra bryggan i Kostersundet. Alla båtar angör inte vid alla bryggor. Kolla i tidtabellen (www.kosteroarna.com) att du kommer till rätt brygga. Gå till fots eller cykla till Norrvikarna.

Bo: Både stugbyar och privat uthyrning. Information och bokning finns på www.kosteroarna.com. Boka i god tid. Vacker naturcamping för tältning.

 

 

Familjevänlig strand vid Rörvik.

14. Rörvik, Sydkoster

Vid Rörvik ligger en familjevänlig sandstrand som är perfekt för bad och picknick. Vid bryggan i Ekenäs, som ligger tio minuters promenad bort, finns restaurang och butik som säljer med rökt fisk och räkor. Utanför stranden finns en blåfärgad snorkelled i vattnet med information om det marina livet.

Kosterhavet är en marin nationalpark med Sveriges enda korallrev och är vårt artrikaste havsområde. Hit kommer många turister från Sverige och Norge för att cykla och bada vid stränderna. På Kosteröarna kan man även följa med en gammal kosterfiskare för att dra upp krabbor, havskräftor, makrill och hummer beroende på säsong. www.kosterhavetsbatcharter.se
 

Hitta hit: Från Strömstad går dagligen många båtar till Nord- och Sydkoster.

Bo: Hotell Ekenäs ligger i ett stort vitt trähus från början av 1900-talet på väg ut till Rörvik. www.sydkoster.se

 

 

Stranden i den gamla fiskebyn Ålabodarna har det perfekta läget. Foto: Sara Strandlund

15. Ålabodarna, Landskrona

Öresund när det är som bäst! Ålabodarna har magnifik utsikt över Ven, Glumslövs backar inom kort promenadavstånd, och en skön, liten sandstrand där det finns gott om plats. Ja, stranden i den gamla fiskebyn Ålabodarna har faktiskt det perfekta läget.

Lunch äter man förslagsvis på byns lilla restaurang (tänk fisk förstås!) alternativt vid Örenäs slott med bästa havsutsikten. Den lilla stranden är idyllisk, långgrund och barnvänlig, och det är framför allt barnfamiljer som lockas hit. Den som blir rastlös rekommenderas en promenad i Glumslövs backar med strålande utsikt över havet. 

 

Hitta hit: Cirka 1,5 mil söder om Helsingborg. Enklast att ta sig hit med bil, eller cykel för den som är hurtig.

Bo: Örenäs slott har strålande utsikt över havet. Bekvämt och lyxigt. www.orenasslott.se

 

 

Fårös absolut vildaste och vackraste strand, Norsta Auren. Foto: Andreas Bylund/Folio

16. Norsta Auren, Fårö

Går man västerut från Fårö fyr kommer man efter några hundra meter till Fårös absolut vildaste och vackraste strand, Norsta Auren. Den ödsliga sandstranden med bara natur, hav, strand och stora sanddyner sträcker sig fyra kilometer och på mitten av stranden badar och solar många nakna i den vita sanden.

Det finns inga butiker, kiosker, dricksvatten eller sopkorgar och närmaste toalett ligger vid fyren.

 

Hitta hit: Kör till Fårö fyr på den norra sidan av ön och gå västerut så börjar den långa, vilda stranden. Det går att parkera bilen i tallskogen vid Skärsände som ligger på andra änden av stranden men det är gott om förbudsskyltar på vägen.

Bo: Det finns inga hotell vid stranden utan det gäller att hyra ett hus. Vid Sudersand finns stugor och tältplatser med alla faciliteter www.sudersand.se

 

 

Naturreservatet Rotsidan är en annorlunda badplats. Foto: Bea Tigerhielm

17. Rotsidan, Höga kusten

Naturreservatet Rotsidan är definitivt en annorlunda badplats. Hit åker man inte för vit, mjuk sand - nej, Rotsidan består bara av sten. Det är naturupplevelsen man vill åt här.

Det här är nämligen en av de vackraste och mest annorlunda badplatserna vi har.

Rotsidan liknar inte någon annan plats. Så långt ögat kan nå är det släta klippor. Rotsidan är ett underbart naturreservat som består av en fyra kilometer lång kuststräcka med låga, plana klipphällar. 

Det finns några dass vid parkeringsplatsen, men det är också allt. Inga andra bekvämligheter finns, så ta med mat och dryck. Den som vill komma undan solen kan gå in i skogen, från vilken man kommer till Rotsidan.

 

Hitta hit: Kör mot Bönhamn och ta av mot Barsta. Från Barsta kapell finns en stig som leder till Rotsidan.

Bo: Ett enkelt boende som heter Skutskepparn och ligger drygt 6 kilometers från Rotsidan. Dubbelrum och frukost 650 kronor. www.skutskepparn.nu. Villa Orrbacken, supertrevligt bed and breakfast, drygt tre mil bort (i höjd med Skuleberget). www.villaorrbacken.se.

 

 

För att vara Öland är Äleklinta en liten strand.

18. Äleklinta, Öland

För att vara Öland är Äleklinta en liten strand. Men kanske en av öns vackraste. Belägen mitt i den öländska naturen där den är som finast: sandbankar som störtar ner i havet, alvaret som breder ut sig och alla stenar som passar så bra att bygga stenfigurer med.

Vid klart väder kan man i nordväst se konturerna av den mytomspunna ön Blå Jungfrun. Stranden gör sig dessutom sällsynt bra i solnedgången över Kalmarsund. Varva strandhäng med vackra promenader i omgivningarna. Upptäck alvarets blommor och njut av storslagen havsutsikt.

 

Hitta hit: En mil norr om Köpingsvik på Ölands västkust.

Bo: Äleklinta gård har både lägenheter och stugor för uthyrning. www.aleklintagard.se

 

 

Långgrunda stranden Vitsand. Foto: Mats Ottosson

19. Vitsand, Tiveden

Tivedens gränsskogar mellan Närke och Västergötland var förr ett riktigt rövartillhåll. Nu åker man dit för att göra rövarfria vandringar i Tivedens nationalpark, för att se de röda näckrosorna flyta på Fagertärns yta eller varför inte för att bada själv. Bästa badsjön är Trehörningen, i vars norra ände man hittar pärlan: långgrunda stranden Vitsand.

Trots att man befinner sig långt från allfarvägarna har man ofta sällskap av en hel del andra badsugna. Men tröttnar man på folk behöver man inte gå långt åt öster eller väster för att befinna sig alldeles ensam vid sjökanten omgiven av ett av södra Sveriges finaste skogsområden.

 

Hitta hit: Skyltar mot Tivedens nationalpark finns från alla stora vägar. 4,5 km norr om nationalparkens infocentrum pekar skyltar mot Vitsand.

Bo: I Tiveden finns gott om boendealternativ, allt ifrån campingar och stugor via vandrarhemmen Tiveden och Tivedstorp till ståndsmässiga Aspa herrgård. Se www.tiveden.se.

 

 

Tallparken är populär, och många badgäster hittar hit.

20. Tallparken, Öregrund

Tallparken - den vidsträckta badplatsen intill Öregrund centrum - är en oas. Kombon fin badplats och den lilla stadens alla bekvämligheter inom räckhåll är underbar.

Tallparken är populär, och många badgäster hittar hit. Men det är ett vidsträckt område så det går ofta att hitta en egen liten klippa. Observera att Tallparken gör sig särskilt bra i solnedgången. Tallparken är också en bra utgångspunkt för utflykter. Enligt många är skärgårdsnaturen runt Öregrund den allra vackraste. Gräsö, Örskär, kobbar och skär - mycket som lockar.

 

Hitta hit: Nordligaste delen av Roslagen, själva badplatsen ligger nästan mitt i centrum. Buss, linje 811 från Uppsala till Öregrund. Bil, i höjd med Uppsala, ta av mot Östhammar, väg 76.

Bo: Ett flertal mysiga hotell i Öregrund, däribland Hotell Floras trädgård, som är romantiskt i sekelskiftesstil (www.hotellflora.se). Också Uddens bed and breakfast, beläget vid Öregrunds nordväst­ligaste udde rekommenderas (www.uddensbb.se).

 

 

Getterön har några av Sveriges bästa badvikar. Foto: Sevda Svensson

21. Stora Trälviken, femte vik, Varberg

Utanför Varbergs centrum ligger Getterön och några av Sveriges vackraste badvikar. Naturreservatets femte vik Stora Trälviken finner du längst ut på halvön, som varit ett populärt turistmål sedan början av 1900-talet.

Här kan du slå dig ned invid strandkanten på den puderlika sanden, eller leta upp en plats för dig själv på någon av de ljungdoftande badklipporna. Vid badklippan som delar viken på mitten går det utmärkt att fånga krabbor eller att plocka blåmusslor och bara en promenad härifrån finner du några av norra Europas bästa fågellokaler. Till femte viken åker du, med andra ord, för att ta det lugnt och njuta av den vackra naturen. Ta med dig picknickkorgen eller prova någon av de enklare rätterna på den lilla serveringen Parasollen i ena änden av viken.

 

Hitta dit: Getterön är belägen cirka sex kilometer väster om Varbergs centrum. Cykla, åk bil, eller ta färjan, som under sommarmånaderna går från Varbergs hamn till Getteröns första vik, www.getterobatarna.se

Bo: Pensionat Strandgården, vid Getteröns fjärde vik. Dubbelrum från 800 kronor, www.getteronhotell.se