Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
"Alla snackar om det svenska kaffet" säger Angel som jobbar på det svenska kaféet.
"Alla snackar om det svenska kaffet" säger Angel som jobbar på det svenska kaféet.
"Alla snackar om det svenska kaffet" säger Angel som jobbar på det svenska kaféet.
"Alla snackar om det svenska kaffet" säger Angel som jobbar på det svenska kaféet.

Svenskt kaffe en riktig snackis i New York

NEW YORK. Svenska kanelbullar och svenskt kaffe kan vara svårt att klara sig utan var man än befinner sig i världen.

Blir längtan efter en svensk fika för stark när du är i New York går du givetvis på Konditori.

4 x Konditori i New York

Allen Street 182, Lower East Side, Manhattan.

7th Avenue 240, Park Slope, Brooklyn.

5th Avenue 186, Brooklyn.

N 7th Street 167, Williamsburg, Brooklyn.

Läs mer: www.konditorinyc.com

Det känns nästan som hemma. Det doftar av svenska kanelbullar och nybryggt kaffe i hela kaféet när jag kommer in och i glasburkar ligger lussekatter och hemgjorda kokosbollar. Utanför fönstret skymtar dock Manhattans skyskrapor.

Konditori är ett svenskt kondis på Allen Street på Lower East Side i New York. Den lilla långsmala lokalen får besök av en jämn ström människor. Några sitter och surfar eftersom wifi är gratis. Andra kommer in och hämtar kaffe på mugg och köper samtidigt med sig en Swedish Cinnamon Bun i en påse.

Det är onekligen kul att höra stressade New York-bor tar sats med uttalet innan de beställer:

- Well, I want a... Stor espresso.

Stor och Liten heter de två olika varianterna av alla sorters kaffe på Konditori. I kassan står Angel, som har latinamerikanskt påbrå. Han medger att han inte vet så mycket om Sverige men tycker mycket om sortimentet han säljer.

- Kaffet drar hit folk, säger Angel. Det är många stammisar som kommer. Alla snackar om det svenska kaffet, att det är speciellt.

Svensk kafékultur i New york

Detta Konditori är det fjärde i raden av kaféer med samma namn i New York. Svenskarna Per Inglander och Ronny Kaj grundade vad som nu är en hel liten cafékedja. Deras första kafé vid Park Slope i Brooklyn hade inget namn men när de startade det andra kaféet på Lower East Side hittade man den svenska profilen. Vilket blev succé.

Kunderna som kommer in tycks vara nöjda utan undantag. Julian som bor ett par kvarter bort säger att han kommer hit två gånger i veckan för den varma chokladens skull.

Varför just här? undrar jag.

- För att detta är den bästa varma chokladen i hela New York. Jag måste nån gång åka till Sverige och kolla hur den smakar på riktigt.

Jag bryr mig inte om att förklara att varm choklad kanske inte riktigt är den genuina svenska specialitet som han möjligen tror att det är.

Hursomhelst - det är på tiden att svensk kafékultur nu börjar att göra avtryck i New York. Inte minst med tanke på hur många amerikanska kaféer som dykt upp i svenska storstäder. Nu slår vi tillbaka.