Victor Ferm lever drömmen under vattnet i Australien. Där simmar han bland vackra fiskar, sköldpaddor, vattenormar – och stora hajar. "Mina föräldrar och nära och kära är inte speciellt glada över mitt yrke", säger Victor.
1 av 14: Victor Ferm lever drömmen under vattnet i Australien. Där simmar han bland vackra fiskar, sköldpaddor, vattenormar – och stora hajar. "Mina föräldrar och nära och kära är inte speciellt glada över mitt yrke", säger Victor.
Victor har skrivit på Facebook att man söker efter hans efterträdare. Och vad är det då som möter den som får äran att ta över Victors "drömjobb"? Se Victors egna undervattensbilder i bildspelet...
2 av 14: Victor har skrivit på Facebook att man söker efter hans efterträdare. Och vad är det då som möter den som får äran att ta över Victors "drömjobb"? Se Victors egna undervattensbilder i bildspelet... Foto: Skärmdump, Facebook
Närkontakt...
3 av 14: Närkontakt...
4 av 14
Ner i djupet...
5 av 14: Ner i djupet...
6 av 14
7 av 14
8 av 14
9 av 14
10 av 14
11 av 14
12 av 14
13 av 14
14 av 14

Svenske Victor, 20, tar selfies med vithajar

20-årige Victor Ferm säger att han "lever sin dröm" i Australien.

Hans vardag?

Att dyka och leta efter tigerhajar, tjurhajar och andra rovdjur under vattenytan.

– Mamma brukar alltid ringa upp och skälla ut mig när jag har tagit en selfie med en vithaj.

Andreas Häggström

Victor Ferm från Helsingborg studerade natur med räddningsinriktning under gymnasiet och tog studenten 2014.

Efter att ha lämnat skolbänken längtade Victor efter ett liv ute bland djur och natur.

– Jag har alltid drömt om att ta mig ut på barriärrevet, säger han.

Victor hamnade till slut i Cairns, Australien – där han fann sitt drömjobb efter att ha gått rund bland dykbåtar och erbjudit sina tjänster.

Och Victors jobbtitel är helt klart respektingivande:

"Shark spotter".

En person som helt enkelt dyker bland reven och letar efter "coola hajar" som man sedan visar för nyfikna turister.

Blir utskälld av mamma

Till en början fick Victor "bara" lära sig var man hittar de allra vanligaste fiskarterna, men ansvaret ökade gradvis.

Nu simmar han bland annat med tigerhajar, som är kända för sina vassa spetsar till tänder. Tänder som kan skära igenom skalet på en stor sköldpadda.

– Efter ett tag så började jag med "sharkfeeding" som går ut på att jag matar allt från tigerhajar, tjurhajar till vanliga revhajar, så kunderna kan få de där perfekta bilderna. Självklart tar man alltid risker när man hoppar i vattnet och man vet att de finns flera meter långa hajar där. Jag gissar på att jag nu har dykt med över 100 stora hajar och jag har aldrig upplevt dem som aggressiva. Det är maneterna som är de farliga bland reven, och dem är man relativt skyddad mot då man använder sig av stingsuits, skyddsdräkter.

Skyddsdräkter i all ära men Victors föräldrar är inte helt nöjda med sonens val av arbetsmiljö.

– Mina föräldrar och nära och kära är inte speciellt glada över mitt yrke. Har man inte upplevt att vara med hajar så är det lätt att tro att de gör allt för att man ska bli hajmat. Mamma brukar alltid ringa upp och skälla ut mig när jag har tagit en selfie med en vithaj, vilket jag kan förstå.

"Jag lever min dröm"

Victor berättar att han arbetar på en dykbåt och att man bor på båten under en veckas tid. Sedan är man ledig i fyra dagar och arbetsgivaren betalar då hans boende på hotell under ledigheten.

– Lönen är inte den bästa men du gör heller inte av med några pengar, säger han, och fortsätter:

– Jag lever min dröm just nu. Jag har alltid velat ta mig till Australien och dyka på barriärrevet. Jag tror att jag blev inspirerad när jag var runt fyra-fem år och fick se min pappas bilder på när han hade varit och dykt där och sett hajar. Varje dag här är en dröm. Man blir faktiskt blind ibland och bara går på autopilot. Man glömmer ibland hur faktiskt bra man har det. Att jämföra jobbet som "shark spotter" med mina andra ströjobb hemma i Sverige går inte. Livet är en dröm just nu.

Victor har dock, drömjobbet till trots, bestämt sig för att lämna livet på dykbåten och testa något nytt någon annanstans.

Vad och var vet han inte än.

– Just nu är jag ganska nöjd med livet. Jag ska försöka stanna kvar och arbeta här så länge som möjligt innan det är dags att ta sig tillbaka till Sverige och börja studera.

"En av få som överlevt..."

Under veckan har Victor uppmanat andra dyk- och hajsugna svenskar på Facebook att söka hans position på dykbåten i Australien.

"Tilläggas bör är att Victor är en av de få som överlevt jobbet som 'shark spotter' för att skicka det vidare till någon annan", har en person skrivit lite skämtsamt i kommentarsfältet. Men riktigt så illa är det alltså inte, även om det krävs rätt person för jobbet.

– Kunskap inom dykning är en förutsättning för att få jobbet. Dock hade jag ingen kunskap om vad som finns under ytan. Jag fick helt enkelt börja lätt.

 

Se Victors egna bilder från livet under Australiens spännande vatten i bildspelet ovan! I faktarutan berättar Victor vidare om vad som faktiskt krävs av personer med hans jobb.

Vad krävs för att få Victors jobb?

Ja, vad krävs egentligen för att få Victors jobb på dykbåten i Australien?

 

– För att vara rätt person för jobbet så skulle jag säga att det absolut viktigaste är att man inte blir sjösjuk. Det tar cirka 15 timmar för att ta sig ut till revet via båt och ibland blir det ganska stora väger. Men framförallt så måste man verkligen älska det marina livet. Det krävs att man är väldigt serviceinriktad för kunderna betalar extremt mycket pengar och då vill man självklart att de ska få ut så mycket som möjligt. De kan göra sitt livs resa om jag gör mitt jobb bra. Självklart krävs det också att man är en fena på att dyka, alternativt fridyka, som jag gör för det mesta, säger Victor Ferm.