Svenske Carl, 28, reste till Sydamerika – utan att flyga

1 av 5: Det finns många fördelar med att välja tåget i stället för flyget eller bilen

Vid berömda Iguazufallen på gränsen mellan Brasilien och Argentina.

Foto: PRIVAT

2 av 5: Vid berömda Iguazufallen på gränsen mellan Brasilien och Argentina.

Kameldjuret Guanaco i  nationalparken Torres del Paine i södra Patagonien

Foto: PRIVAT

3 av 5: Kameldjuret Guanaco i nationalparken Torres del Paine i södra Patagonien

Ankomst till Rio med fraktfartyget från Hamburg.

Foto: PRIVAT

4 av 5: Ankomst till Rio med fraktfartyget från Hamburg.

Solnedgång sedd från ett fraktfartyg mitt på Atlanten.

Foto: PRIVAT

5 av 5: Solnedgång sedd från ett fraktfartyg mitt på Atlanten.

Han är den 28-årige klimatvärnaren som vill visa att det går att resa långt utan att flyga. 

I fjol tog han sig jorden runt på tio månader – bland annat som passagerare på lastfartyg. 

Och nu har hanrest hela vägen till Latinamerikas sydligaste punkt – helt utan flyghjälp.

Andra har också läst

Efter att ha tillbringat tio månader förra året med att resa jorden runt utan att flyga tänkte stockholmaren Carl Hamnesjö att han inte skulle göra fler långresor. 

Fast så blev det inte:

– Men det här är en resa jag inte skulle ha gett mig ut på om jag inte haft ett annat syfte utöver själva resan. Medan jag åker runt utför jag en liten antropologisk studie i samarbete med det universitet vid vilket jag nyligen tog min masterexamen i mänskliga rättigheter. Vore det inte för detta hade jag inte åkt överhuvudtaget. 

 – De utsläpp jag personligen ger upphov till genom att åka med lastfartyg över Atlanten är försvinnande små utifrån ett konsumtionsperspektiv (15 gram koldioxid per transporterat ton och kilometer att jämföra med flygets 500 gram koldioxid per transporterat ton och kilometer).

 – Men själva möjligheten att jag ska kunna resa med lastfartyg bygger ju i slutändan på att varor transporteras med hjälp av fossila bränslen. Så det funkar ju inte om vi alla ska resa så hela tiden heller. Helst skulle vi väl klara oss med färre långväga transporter.

Precis som i fjol görs resan med en tydlig avsikt:

– Jag vill visa på att det faktiskt är möjligt att ta sig väldigt långt även utan flyg. Och eftersom det är möjligt att åka långt, ja då är det verkligen möjligt att göra mer vardagliga resor utan flyg. Som semesterresor runtom i Europa eller till och med till norra Afrika och närmre Asien. 

Hans pågående resa rör sig till större delen om en rundresa i Sydamerika.

När vi talas vid befinner sig Carl i den lilla chilenska staden Puerto Natales i Patagonien. Han har just varit nere och vänt på sin resrutts sydligaste punkt, så långt söderut man kan komma på chilenska fastlandet, det vill säga udden Kap Froward söder om staden Punta Arenas.

LÄS MER: 5 resor i Europa som är snabbare med tåg än med flyg 

Foto: PRIVAT

Carl nära "världens ände" vid Kap Froward i södra Chile.

Reste med fraktfartyg till Rio

Kap Froward är inte bara Chiles utan hela Amerikas sydligaste fastlandspunkt. Därmed också hela världens innan Antarktis.  

I fyra dygn under julveckan campade och vandrade han här i naturen på udden vid Magellans sund i sällskap med en fransk resenär han träffat på vägen dit.

– Det kändes som en höjdpunkt. Det var det som liksom var lite av  grejen, att bevisa att det går bra att ta sig ända hit utan flyg. 

Men någon större turistmagnet tycks området inte vara:

– Det var nästan folktomt, på fyra dygn stötte vi på kanske tio personer.  

Carl reser ensam med sin ryggsäck och sålde sin lägenhet i Stockholm före avresan för att slippa bindningar hemma.

– Något jag insett alltmer under mina resor så är det hur otroligt mycket mer jag får ut av dem jämfört med när jag flyger. Man ser mycket mer av den del av världen man reser igenom, lär sig mer om dessa områden och får chansen till betydligt fler intressanta möten. 

Carls resa inleddes med tåg från Stockholm till Hamburg där han bokat en hytt på ett fraktfartyg som tog honom hela vägen till Rio de Janeiro.

Därefter har han tagit sig runt med hjälp av bussnätet. 

– Jag åker helst på dagtid för att se så mycket som möjligt. Jag gjorde en rundresa i Brasilien, därefter blev det Sao Paulo, Florianopolis och Brasilia med olika stopp på vägen för att träffa kontakter och göra en del intervjuer för min studie.

LÄS MER: Här är världens vackraste tågresor 

Iguazufallen från båda hållen

Ironiskt nog missar man mycket av flygets negativa miljöaspekter just när man flyger:

– Från buss- och tågfönstren kan man se hur vår ohållbara konsumtion av flyg och annat förtär världen vi lever i.

Från Brasilia fortsatte Carl söderut och korsade gränsen till Argentina vid de berömda Iguazufallen.

Fallen, som till en femtedel befinner sig i Brasilien och fyra femtedelar i Argentina, består av 160 till 260 vattenfall av olika storlek. Högsta fallet är hästskoformade Djävulsgapet (eller Djävulsfallet) med ett fall på 80 meter. De mäktiga fallen skapar ett dis där det ofta uppstår regnbågar.

– Det var läckert att få se fallen från båda sidorna, först från det brasilianska hållet och sen det argentinska.

Efter ett par dagar i Buenos Aires blev det vidare resäventyr upp i Anderna till staden Bariloche och därefter söderut genom Anderna.

Efter det pågående besöket i Patagonien bär det norrut genom Latinamerika.

– Jag ser Colombia som målet. Där tar jag något slags beslut om jag ska fortsätta eller ta mig hem. Det finns så mycket hemma jag skulle vilja göra. Det vore också en dröm att på riktigt arbeta med klimatfrågor och öka medvetenheten om klimatkrisen. 

Han funderar en hel del kring våra resvanor:

– Varför är det så många som väljer att spendera tid och pengar på att åka halva jordklotet för att uppleva saker vi har närmare hemma?

LÄS MER: Rio de Janeiro lockar med härlig livsglädje  

CARLS 5 TIPS: SÅ RESER DU LÅNGT UTAN FLYG

1. Om du vill resa med fraktfartyg så boka resor med fraktfartyg i god tid om du är bunden av något slags tidsschema. Annars kan väntan bli lång. För båtarna måste man han läkarintyg som inte är äldre än 45 dagar – så det kan bli att besöka en del läkarmottagningar.

2. Skaffa rätt (eller ändra) perspektiv på resandet. Själva resan är en del av målet. Att resa hållbart blir lättare med det perspektivet.

3. Ta det lugnt. Ofta tar saker längre tid än du antagit. Men fördelen då är att du ofta får uppleva något du inte väntat dig.

4. Res med rätt packning. Ur hållbarhetsperspektiv tycker jag att man ska ta med sig de saker man tror sig behöva och inte tänka som många gör att man köper på plats. Vi behöver minska vår konsumtion i allmänhet så det blir inget bra om köper nytt varje gång vi är borta. 

5. Känns det svårt att sluta flyga ensam kan man till exempel lova ett flygfritt år tillsammans med tusentals andra genom att gå med i Vi håller oss på jordens event "Flygfritt 2020" på Facebook eller på deras hemsida. En annan kanongrupp för att komma i gång är Facebookgruppen Tågsemester.

För mycket statustänkande

– Är en spetsig bergstopp ett bättre utflyktsmål bara för att den formats i Argentina och inte i Österrike? Är krökningen av en fjord mer spektakulär i Chile än i Norge? 

Carl tror att det har mycket att göra med status:

– Ja, tyvärr. När jag talar med resenärer jag möter på resande fot såväl som med folk hemma märks det att det är häftigare att nämna platser som besökts längre bort. Även när det handlar om mer eller mindre exakt likadana upplevelser.

Han är starkt kritiskt till semesterflygande överhuvudtaget: 

– En enda returresa med flyg så kort som mellan Sverige och södra Europa kostar all den koldioxid som en person kan släppa ut på ett helt år om vi ska leva hållbart. Och det ska vi ju, om vi nu ska se till att nästkommande generationer har bra chanser att bygga drägliga liv på planeten.

Dessutom finns det plus med att resa landvägen som ofta glöms bort. 

– Visst kan man hävda att flyget är tidseffektivt. Men då tänker man bara på restiden. Själva kvaliteten på upplevelsen förbiser man. 

Som den miljövän han är nobbar han inte bara flyget, nu är det för Carls del slut med längre båtresor också:

– Som sagt, jag hade inte korsat Atlanten nu om jag inte hade ett studiesyfte med resan. Min egen kvot av resor med fraktfartyg anser jag vara fylld vad gäller turism. Jag inser att det kan innebära att jag aldrig mer kommer resa till ställen som Amerika eller Australien.  

  – Det känns både ledsamt och skönt. Men framför allt känns det väldigt rimligt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande