Svenske Carl, 27, reste jorden runt – utan att flyga
Svenske Carl, 27 är engagerad i klimatfrågor och intresserad av alternativa sätt att resa.
Nu har han just kommit hem efter att ha rest jorden runt - utan att flyga.
Det krävdes tio månader och tre långresor med lastfartyg.
Carl Hamnesjö är en 27-årig Stockholmare som läser på universitetet (just nu ett masterprogram om mänskliga rättigheter) och jobbar extra som fotbollstränare.
Han har just kommit hem efter en mycket annorlunda jorden-runt-resa.
– Jag tycker om att resa men kan inte riktigt rättfärdiga att flyga, säger han.
– Jag började prata med familjen och vänner om det fanns ett annat sätt att resa jorden runt. Jag menar, det är klart att det går, men finns det något någorlunda smidigt sätt?
Efter ett tag bestämde sig Carl för att försöka.
LÄS MER: Tony, 39, reser jorden runt ensam – som blind
Det stod genast klart att ett par längre båtresor skulle vara nödvändiga, resor som medföljande på lastfartyg.
– Men processen att hitta de rätta resorna var knepig, säger Carl.
– Om man googlar till exempel "freighter passenger" upptäcker man att det finns några få agenturer för passagerarresor med lastbåtar. Jag talade med fyra-fem stycken men problemet är att resorna är så få. Det handlar om båtresor med avgång en gång i månaden eller rentav en gång i halvåret.
– Det kostar mycket också - det är mycket billigare att flyga. För resa med en lastbåt får du räkna med att det kostar cirka 100 euro dygnet.
Lång tid tar resorna också. Den längsta Carl gjorde, från Los Angeles till Melbourne, tog 21 dygn.
– Men det är okej när man väl är ombord. Man får egen hytt, mat serverad och det finns lite tv-spel och annan förströelse. Det är inte mycket umgänge - personalen ombord jobbar mest hela tiden.
– Jag uppskattade frihetskänslan och distansen från omvärlden. Skönt att ta det lugnt "på en plats" då jag annars reste runt rätt intensivt. Utsikten var mest hav men det var charmigt och lugnande.
LÄS MER: Fredrika, 25, har cyklat jorden runt – i två år
Bokade två båtresor på förhand
Carl bokade två av de tre långa båtresorna hemifrån långt i förtid.
Den första tog honom från Le Havre i Frankrike till New York – en resa på nio dygn.
– Jag blev ombord sent om kvällen när de fortfarande höll på att lasta och kröp ned i min koj. Det var min första resa med lastbåt och det kändes häftigt.
Väl framme i USA resten han runt Nordamerika i två månader, från städer som Toronto, Chicago och Philadelphia till Las Vegas, Phoenix, Houston och New Orleans och sedan till Mexiko. Transportmedlet var mest buss, någon sträcka liftade han.
En av de starkaste upplevelserna var Greyhoundbussarna och livet på och runt dem:
– Lukterna, de varierade landskapen, alla olika slags människor, desperationen blandad med kärlek på stationerna. Tror det kan vara bland de bästa miljöerna att lära känna USA, även om det kan vara lite knepigt ibland.
– Det var också fantastiskt när jag stötte ihop med en holländare jag liftade runt med ett tag, dessutom i ett skede när jag inte riktigt visste hur jag skulle ta mig vidare. Hängde bara på och lät det bära lite dit det råkade bli. Oväntat och underbart.
Carl tipsar: Res långt utan flyg
1. Boka resor med fartyg i god tid om du är bunden av något slags tidsschema. Annars kan väntan bli lång. För båtarna måste man han läkarintyg som inte är äldre än 45 dagar - så det kan bli att besöka en del läkarmottagningar.
2. Skaffa rätt perspektiv på resandet. Själva resan är en del av målet. Man får ta det lite som det kommer.
3. Ta det lugnt. Ofta tar saker längre tid än du antagit. Men fördelen då är att du ofta får uppleva något du inte väntat dig.
4. Res med lätt packning. Och försök att inte plocka på dig så mycket saker från länderna du besöker. Carl själv reste för tungt:
– Jag hade med mig vinterkläder som inte behövdes mer än precis på slutet.
5. Prata med folk utmed resan och få tips.
Sedan bar det till Los Angeles för treveckorsturen med lastbåt till australiska Melbourne.
Därpå blev det Australien runt med tåg och buss i en och en halv månad. Ibland boende på vandrarhem, ibland camping och i Perth fick Carl bo ett tag hos en tjej han lärt känna under USA-trippen.
Carl glömmer aldrig femdagarsliften han fick genom bush och öken i sydvästra Australien.
– Jag var på väg genom centrala delarna och började inse att det inte fanns några kollektiva medel, annat än svindyra turisttåg, för att ta sig till Perth, varifrån min nästa båt skulle avgå bara någon vecka senare.
– Efter några dagars frustation - nästan lite panik och uppgivenhet - fick jag hänga på en man på väg från Canberra till Perth för att hjälpa sina gamla föräldrar. Långa dagar och på nätterna körde vi bara av vägen och några hundra meter in i bushen där vi lagade mat på spritkök, kollade öknens fantastiska stjärnhimmel och sov sedan i sovsäckar på flaket till hans bil.
LÄS MER: Så reser du jorden runt till vrakpris – här är rutten
Åkte lastbåt mellan Perth och Singapore
Från Perth tog han lastbåt till Singapore. Den här gången tog resan "bara" en vecka.
– Jag reste runt i Asien i fem månader, berättar Carl.
– Malaysia, Thailand, Vietnam, Laos, Burma.
– Jag hade tänkt åka landvägen från Burma till Indien, men fick beskedet att ingen släpptes in i Indien från det hållet.
Det visade sig också vara svårt att få visum till Kina. Till sist blev han kompis med en kines i Laos som kunde bjuda in honom till sitt hemland. Där blev det en rundresa med tåg till flera stora städer innan Carl satte sig på transmongoliska järnvägen i Peking och for till Ulan Bator.
– Att resa genom Kina och sen med Transmongoliska var en dröm för mig. Bara tåg, vilket är min favorittransport. Och vilka tåg det var, fina och bekväma!
– I Kina finns dessutom riktigt snabba. När du reser genom Kina landvägen märker du tydligt hur landet utvecklas som bara den, men också vilka utmaningar som finns för att ge bra och jämlika förhållanden åt människor.
– Kina är lite knepigare att resa runt i än många andra länder. Främst eftersom kommunikationen - inte minst språkligt - är svår eller till och med väldigt svår och att internet ju inte går att använda på samma sätt som vi är vana vid.
Åkte transsibiriska järnvägen till Moskva
Efter besöket i Mongoliet var det dags för transsibiriska järnvägen ända till Moskva. Därifrån blev det tåg till Riga.
Att ta båten hem över Östersjön var aldrig aktuellt:
– De där båtarna har rätt mycket utsläpp per person vad jag förstår, säger Carl.
Dessutom ville han ta ett varv i Europa innan hemfärden.
Carls tog bussen till Warszawa för en avslutande rundresa i Tyskland och Nederländerna för att hälsa på folk han lärt känna utmed sin långa resa.
– Jag korsade min egen linje i Hannover som jag hade passerat på vägen till Le Havre.
Sista resan blev en lifttur från nederländska Utrecht hela vägen hem till Stockholm.
Han är mycket nöjd med sin resa:
– Jag skulle gärna göra den igen. Det här är min typ av resa, jag är ingen som bara drar in i en stad och sedan ut igen. Bästa sättet att träffa folk är att resa ensam. Du är ju själv, men inte ensam.
Några mindre missöden inträffade dock.
– I Mexiko blev jag av med min plånbok och fick spärra ett kort, men jag hade med mig ett annat också. I Malaysia ramlade jag av en moped och fick en lätt hjärnskakning och i Kambodja blev jag biten av en apa och fick ta rabiessprutor ett par gånger.