Njuter av campingsemestern. "Att äga en husbil har varit en dröm", säger Jan Högberg, 48, som semestrar på Solviks camping i Smögen med sin fru Kristina Högberg, 38, och barnen André, 15, (ej med på bilden) och Tindra, 7. Tindras Barbiefamilj - som också har en husbil - fick följa med på semesterresan.
Njuter av campingsemestern. "Att äga en husbil har varit en dröm", säger Jan Högberg, 48, som semestrar på Solviks camping i Smögen med sin fru Kristina Högberg, 38, och barnen André, 15, (ej med på bilden) och Tindra, 7. Tindras Barbiefamilj - som också har en husbil - fick följa med på semesterresan. Foto: Peo Nilsson

Svenskarna vill ha lyx på husbils-semestern

De rullande bostäderna blir allt fler - och lyxigare.

- Vi vill ha alla faciliteter, som toalett och dusch, på plats. Och en husbil känns lyxigare än husvagn, säger Jan Högberg, 48, från Varberg.

Camping är det största turist­boendet i Sverige under sommarmånaderna.

Och i dag är det lyx på vägen som gäller.

- I dag ska hus­bilen ha prylar som man inte ens har hemma; en auto­matisk parabol, det bästa larmsystemet och helst inbyggda nätverk i bilen och avancerade antenner som ger stabil bild på tv:n i motorvägsfart, säger husbilsexperten Stefan Janeld, chefredaktör för Hus­bilen Test.


Sängplatser. Foto: Foto: Peo Nilsson

Lika bra som hemma

Enligt Carola Eklundh, chef­redaktör för tidningen Husbil & Husvagn, beror det på att många önskar sig en tillvaro minst lika bra på camping­semestern som hemma.

- Att kunna visa grannarna på campingen alla finesser man har i vagnen spelar säkert också in, säger hon.

Det var för två år sedan Jan Högberg, 48, och frun Kristina Högberg, 38, från Varberg tog beslutet att förverkliga sin dröm att införskaffa en husbil. Jan Högberg åkte ner till Tyskland tomhänt och kom hem med en sprillans ny Hymer Camp.

- Den är väldigt exklusiv i sig och därför ville vi sätta en personlig och stilren prägel på bilen. Vi har bland annat valt öppen planlösning, körsbärsträ och alcantaraklädsel, säger han.

Familjen är ute med husbilen så fort tillfälle ges. Förra året åkte de till Franska rivieran och i år står en Bohuslänssemester på agendan.

Husbil känns lyxigare

Det viktigaste när de är ute och reser är att det är bekvämt och känns som hemma.

 

Förvaring. Foto: Foto: Peo Nilsson

- Vi har tv i husbilen och vill inte vara beroende av en camping utan ha alla faciliteter, som toalett och dusch, på plats. Och en husbil känns lyxigare än en husvagn. Det är smidigare, det går snabbt att packa ihop och förflytta sig, allt är automatiserat och det känns som att vara hemma, säger han.