Pigeon Point. Här finns den vitaste korallsanden på Tobago.
1 av 6: Pigeon Point. Här finns den vitaste korallsanden på Tobago. Foto: Elisabet Axås
På Tobago Cocoa Estate odlas kakaobönorna till chokladbitarna som säljs i Sverige.
2 av 6: På Tobago Cocoa Estate odlas kakaobönorna till chokladbitarna som säljs i Sverige. Foto: Elisabet Axås
Svenska Jannicke Dillon driver Backyard Café i Crown Point.
3 av 6: Svenska Jannicke Dillon driver Backyard Café i Crown Point. Foto: Elisabet Axås
Santos förklarar att vi inte ska hoppas på marlin. De finns på den karibiska sidan av Tobago. Vi är i Atlanten och har chans på lite mindre fisk, som barracuda eller tonfisk.
4 av 6: Santos förklarar att vi inte ska hoppas på marlin. De finns på den karibiska sidan av Tobago. Vi är i Atlanten och har chans på lite mindre fisk, som barracuda eller tonfisk. Foto: Elisabet Axås
På Duane Doves Tobago Cocoa Estate gör man riktig nördchoklad.
5 av 6: På Duane Doves Tobago Cocoa Estate gör man riktig nördchoklad. Foto: Elisabet Axås
Bönorna torkas i solen.
6 av 6: Bönorna torkas i solen. Foto: Elisabet Axås

Svenskarna som lever drömmen på Tobago

TOBAGO. Tobagos enda kakaobonde, en kaféägarinna i Crown Point och kaptenen på öns coolaste fiskebåt har en sak gemensamt:

Alla talar svenska.

- Vår choklad är nördchoklad säger Duane Dove och låter mig smaka en bit.

Vi befinner oss i hans butik Small Island Chocolates & Coffee på Timmermansgatan i Stockholm.

- Vi får vara med i alla tävlingar, för den är single estate, förklarar han.

Single estate betyder att alla chokladbönor kommer från samma gård. I det här fallet från Duanes egen odling på Tobago, långt härifrån.

Duane själv är född på Tobago men bor numera större delen av året i Stockholm med sin familj. Hans choklad har bland annat fått guld och två stjärnor av London Guild of Fine Foods tre år i rad och medan den smälter på tungan drömmer jag mig tillbaka till Tobago.

Fika på Tobago

Grönskan är intensiv på vägen till Duane Doves Tobago Cocoa Estate nära Argyles vattenfall på norra Tobago. När vi kommer fram bjuds vi på chokladte och frukost med äggröra på en träterrass med utsikt mot kakao- och bananbuskar.

Vi blir visade runt av guiden Harry. Han delar en stor röd kakaofrukt och visar innanmätet. Något som ser ut att komma från filmen "Alien" sticker upp och vajar över skalet. Ingen likhet med choklad, men när bönorna fått torka i solen och så småningom skeppats till Frankrike för att förvandlas till chokladkakor kommer de alltså att ha förvandlats till det Duane kallar nördchoklad.

Tobago är den mindre ön i republiken Trinidad & Tobago, längst söderut bland de små Antillerna. Ön är mindre än bohuslänska Orust och frånvaron av direktflyg från USA gör att den är tämligen oexploaterad med stora skogar som inte bara rymmer Tobago Cocoa Estate utan också ett naturreservat.

Turisterna är inte så många. Apollo sände i väg sitt första charterflyg i veckan så i vinter kommer en stor andel av besökarna att vara svenskar. En som gläds över det är svenska Jannicke Dillon som driver Backyard Café i Crown Point.

Hon serverar en skinkmacka med sallad och en kopp kaffe samtidigt som hon berättar att skandinavernas ankomst är ett stort samtalsämne på ön. Hon jobbade själv på Globetrotter när de hade Tobago på programmet på 1970-talet. Då inleddes säsongen när skandinaverna kom. Kanske blir det likadant igen. Och gästerna lär nog känna sig hemma med menyn på hennes kafé.

- Det är väldigt få som serverar kakor och sallader här, men det gör vi.

Jannicke kom hit först med sina föräldrar (tv-kända Pekka och Bibi Langer, Pekka finns på foto i baren), så blev hon kär och stannade för gott. Hennes man Stanley och sonen Santos tar med turister på fisketurer ombord på sportfiskebåten "Super Cool Too".

Alla verkar känna alla

Vi åker ut på en fisketur med far och son. Santos förklarar att vi inte ska hoppas på marlin. De finns på den karibiska sidan av Tobago. Vi är i Atlanten och har chans på lite mindre fisk, som barracuda eller tonfisk.

Santos sätter upp fem spön i aktern. Linorna spänns upp på utriggare och agnas med ballyhoo, en liten svärdfisk. Sedan är det bara att vänta.

Under tiden berättar Santos att han bott 18 år i Sverige. Bland annat har han jobbat som kock på restaurangen Sjögräs i Stockholm, där Duane Dove är delägare. Alla verkar känna alla på Tobago.

Plötsligt rusar Santos upp. Napp! En i sällskapet, Åsa, sätter sig i stolen i aktern för att veva in.

- Dra spöet mot dig och veva in när du sänker det igen. Gång på gång, instruerar Santos.

Åsa kämpar och vi andra trängs för att få bästa bilden. Efter några minuter sprattlar fisken i luften. Santos fångar in den och får ner den i en låda i aktern. Det är en kingfish.

Vi har alla fått högre puls av spänningen. Nu vill vi ha fler!

Det får vi också, men vi glömmer inte heller att njuta av dagen på sjön. Små flygfiskar med svarta fenor simmar ikapp med båten.

När vi kommer i land har vi tre fiskar i lådan i aktern. Santos och Stanley får två. Den största tar vi med till hotellet där kocken tillreder en ceviche som vi njuter av som förrätt när mörkret faller på.

Resfakta Tobago

Resa dit: Apollo har charterresor från Stockholm och Köpenhamn, två resor från Göteborg i januari. Två veckor med dubbelrum på trestjärnigt hotell från cirka 10 000 kronor. Reguljärflyg med minst en mellanlandning med exempelvis Condor eller Virgin Atlantic från cirka 8 000 kronor.

Bästa tiden: Januari-april har mycket sol, lite regn, runt 30 grader i luften och 27 i vattnet. Resten av året har samma temperatur men mer regn, särskilt i juni-november.

Restid: Minst 16 timmar med mellanlandningar, cirka tolv med direktflyg.

Tidsskillnad: Fem timmar efter Sverige.

Språk: Engelska.

Valuta: Trinidad och Tobago-dollar (TTD). 1 TTD = cirka 110 kronor (november 2013).

Prisnivå: Lite lägre än i Sverige. Räkna med 60–100 kronor för en lunchrätt, 300 och uppåt för en tvårättersmiddag med vin på lite finare ställe, öl 12–20 kronor. Dubbelrum på fyrstjärnigt hotell från 1 000 under högsäsong, 600 under lågsäsong.

Vaccinering: Endast grundskydd.

Visum: Behövs inte för svenska medborgare som stannar max tre månader.

Bra att veta: Tobago är en del av Trinidad och Tobago där Trinidad är den betydligt större ön. Landet har cirka 1,3 miljoner invånare varav endast cirka 50 000 bor på Tobago. Olja och gas är landets största inkomstkällor.

Läs mer: www.mytobago.info

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor – hela 52 % rabatt! Beställ här!