ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Svenskar i kraftigt jordskalv i Turkiet

Johnny Strid är i Alanya på semester.

Johnny Strid är i Alanya på semester.

1/1

Foto: Privat

Svenskar i kraftigt jordskalv i Turkiet

Ett jordskalv skakade i natt turistorten Alanya i Turkiet.

Skalvet mätte 5,2 på richterskalan.

– Först fattade jag inte vad det var som hände, men sen var det bara att hoppa i byxorna och springa ut, säger Johnny Strid, som är i Alanya på semester.

Under natten till fredagen skakades den turkiska turistorten Alanya av ett jordskalv som mätte 5,2 på richterskalan.

– Skalvet skedde vid elvatiden i går kväll ute i havet ungefär 70 kilometer sydost om Alanya, säger Reynir Bödvarsson, seismolog vid institutionen för Geovetenskap på Uppsala universitet.

Har en lägenhet

En av dem som kände av skalvet var Johnny Strid, 59, från Stockholm. Han har en lägenhet strax utanför Alanya och befinner sig där på semester just nu.

– Det hände vid midnatt, jag vaknade av att det skakade så att takkronan i min lägenhet höll på att rasa ner. Först fattade jag inte vad det var som hände, men sen var det bara att hoppa i byxorna och springa ut, säger Johnny Strid.

Han och de andra som bor i lägenhetshuset sprang ut och samlades vid poolen utanför. Stämningen var orolig.

– Marken skakade i ungefär sju sekunder, även turkarna som bor här sa att detta var ett kraftigt skalv. Det har inte kommit några efterskalv, säger Johnny Strid.

"Ingen större fara"

I dag ska han gå ut och om det har uppstått några skador på huset.

– Det var ju kolsvart i natt så jag kunde inte kontrollera det då. Det är nog värre inne i Alanya stad där det finns mer äldre hus, säger Johnny Strid.

Men det finns enligt Reynir Bödvarsson ingen anledning att vara orolig.

– Jag bedömer att det inte är någon större fara, men det inte alls osannolikt att man känner av det i Alanya, säger han.

Annons

ELISABETH MONTGOMERY

Relaterat