Chocken i Idre Fjäll är med sina 48 grader Nordens brantaste backe.
Chocken i Idre Fjäll är med sina 48 grader Nordens brantaste backe.

Svenska värstingar

Lagom till sportloven har en ny värsting krävt sin plats bland Sveriges brantaste pister. Nya Nol i egga i Funäsdalen har en lutning på upp emot 40 grader.  

- Nol i egga är till skillnad från en del andra "svarta" pister i Sverige svart, riktigt svart, säger Kevin Kirk, vd för Funäsdalens Alpina AB.

Men än är backen en bit från det svenska värstingrekordet som innehas av Chocken i Idre. Med sina 48 grader kvalar Chocken in som perfekt tävlingsarena för världscupen i speedski som årligen intar den kolsvarta pisten. Dock lär övriga Idre-besökare med sug efter det allra brantaste bli besvikna. Chocken är endast öppen ett fåtal veckor var säsong.

Väggen

 Inte heller Sälen klår man med nya Nol i egga. Väggen i Hundfjället - som länge var Nordens brantaste - ståtar med 45-gradig lutning. Också hit lockas speedski-eliten för att susa ner från fjället i hastigheter på över 200 km/h.

Rännan

 Lofsdalen är något av en brasklapp. Enligt hemsidan är deras brantaste pist, Rännan, 47 grader - vilket i så fall innebär att den är snäppet värre än Väggen.

Harakiri

 De svenska alternativen håller fanan högt i jämförelse med Europas kanske brantaste löpa. Harakiri i österrikiska Mayrhofen lutar på 78 procent. Kraftiga lårmuskler och en rejäl dos mod rekommenderas.