Svenska utflykter 2016 – här är de 61 bästa

<p>Skokloster slott är värt en utflykt.</p>

Foto: Skokloster slott

1 av 6: <p>Skokloster slott är värt en utflykt.</p>

Besök bildmuseet i Umeå.

Foto: Bildmuseet Umeå

2 av 6: Besök bildmuseet i Umeå.

<p>Hyr en båt på Göta kanal.</p>

Foto: Christian Örnberg

3 av 6: <p>Hyr en båt på Göta kanal.</p>

Box Whisky destilleri är värt ett besök.

Foto: BOX WHISKY DESTILLERI

4 av 6: Box Whisky destilleri är värt ett besök.

<p>Besök Zorns gammelgård.</p>

Foto: Richard Lindor

5 av 6: <p>Besök Zorns gammelgård.</p>

<p>Artipelag har alltid intressanta utställningar.</p>

Foto: Artipelag

6 av 6: <p>Artipelag har alltid intressanta utställningar.</p>

Åka zipline och klättra i berg eller fika och lukta på blommorna. Vad du än vill göra så hittar du det i Sverige i sommar.

Här är 61 utflyktstips från norr till söder.

Andra har också läst

Lappland

1 Arjeplogs skärgård

Skärgård bland fjällen? Nja, Arjeplogs 9 000 sjöar är väl inte en skärgård i ordets rätta bemärkelse, även om kommunen marknadsför dem så. Hur som helst ett stort system av sjöar och vattendrag att paddla på eller vandra kring. Största sjön är Hornavan, djupast i Sverige och liksom de andra med vatten så rent att man kan dricka det.

Hitta dit: Arjeplog, 22 mil nordväst om Skellefteå.

www.arjeplog.se

 

2 Inlandsbanan

Inlandsbanans paketresa Taste of Sápmi erbjuder ett smakprov på Lappland under åtta dagar. Starta i Mora och nå Lappland via stopp i Östersund. Sedan blir det bland annat samisk mat i Båtsuoj samecenter och smakföreställning i Jokkmokks fjällträdgård innan tåget går söderut igen.

Hitta dit: Start i Mora, mål i Mora eller Östersund.

www.inlandsbanan.se

LÄS OCKSÅ: Sveriges 10 bästa sevärdheter i sommar

Norrbotten

3 Beas rökeri

Regnbåge direkt från röken och gravad eller rökt lax är några av delikatesserna i rökeriet i Jävre båthamn. Dessutom fika med bullar eller våfflor, allt med utsikt mot havet och Jävre fyr.

Hitta dit: Jävrefyrens väg, Jävrebyn.

www.facebook.com/Beas-Rökeri-Hamncafé-1448994295397404/

 

4 Försvarsmuseum Boden

Alla som sett Karl-Bertil Jonsson på julafton fasar väl för att få en tändstickstavla av Bodens fästning i julklapp. Men kanske om man gör den själv? Gör-det-själv-tavlor finns att köpa på Försvarsmuseum Boden. Dessutom en utställning om Bodens fästning och svensk försvarhistoria från 1800-talet till i dag.

Hitta dit: Granatvägen 2, Boden.

www.smha.se/vara-museer/forsvarsmuseum/

Foto: Bildmuseet Umeå

Bildmuseet i Umeå.

Västerbotten

5 Bildmuseet i Umeå

Äkta paret Charles och Ray Eames hör till USA:s viktigaste formgivare. Deras stolar i plast och formpressat trä är klassiker som många känner igen. De och mycket annat visas fram till 4 september i en stor utställning på Bildmuseet på Umeå universitet.

Hitta dit: Östra strandgatan 30 B, Umeå.

www.bildmuseet.umu.se

6 Guitars the museum

Umeås gitarrmuseum hyllas internationellt. ”Guitar heaven” kallas det i ett reportage i Guitarist Magazine och det har fått toppbetyg på Tripadvisor. Förutom en av världens finaste gitarrsamlingar finns där en livescen, musikaffär, fyra barer och restaurang.

Hitta dit: Vasagatan 20, Umeå.

www.guitarsthemuseum.com

LÄS OCKSÅ: Semester i Sverige – spännande resmål i sommar

 

7 Bjuröklubb

Bjuröklubb är känd för sin fyr och från Sjörapporten. Halvön är ett naturreservat där inlandsisen slipat stenhällarna i mjuka former. Kafé, gästhamn och möjlighet att övernatta i lotsutkiken.

Hitta dit: 56 kilometer sydost om Skellefteå.

www.bjuroklubb.se

 

Ångermanland

8 Smitingens havsbad

Inte bara bad lockar, trots att Smitingen-Härnöklubb naturreservat har en egen strand. Här finns också fem stora tunnelgrottor. Den skyltade grottstigen börjar vid stranden och leder till två grottområden. Här och var får man ta hjälp av rep, broar och stegar.

Hitta dit: Smitingen, Härnön.

www.smitingen.se

Foto: / BOX WHISKY DESTILLERI

Box Whisky destilleri i Bjärtrå.

9 Box Whisky destilleri

Man kan tro att whiskyn som produceras på Box tappas på bag-in-box, men det är fel. Nej, namnet kommer från sågen som låg här på 1800-talet. Då tillverkades material till lådor för export till England, så sågen fick heta Box. Internationellt redan då. Sedan 2010 är det whisky som tillverkas. Guidade turer dagligen på sommaren.

Hitta dit: Sörviken 140, Bjärtrå.

www.boxwhisky.se

 

Medelpad

10 Norra berget

Sundsvalls eget friluftsmuseum bjuder bland annat på utsiktstorn där man ser ut över staden, djurhagar, historiska byggnader och Sundsvalls populäraste lekpark. I vinfabriken finns lokalt hantverk och delikatesser.

Hitta dit: Gustaf Adolfsvägen 18 B, Sundsvall.

www.norraberget.se

11 Kustvägen

Turistväg genom skogs- och jordbrukslandskap söderut från Svartvik söder om Sundsvall till Jättendal. Längs vägen hittar man bland annat fiskelägen, ångloksbanan vid Galtströms bruk och Norrlands längsta sandstrand Sörfjärden.

Hitta dit: Från Sundsvall och söderut via bland annat Galtström, Norrfjärden och Sörfjärden.

www.kustvagen.ymdrift.se

 

Jämtland

12 Vildmarksvägen

Den 54 mil långa Vildmarksvägen går i en båge från Strömsund i Jämtland via bland annat Gäddede och Stekenjokk till Vilhelmina i Lappland. Man passerar bland annat Sveriges björntätaste område norr om Strömsund och kalfjället vid Stekenjokk där man kan åka skidor på sommaren.

Hitta dit: Start i Strömsund eller Vilhelmina.

www.vildmarksvagen.com

 

13 Blomsterleden

Många blommor som växer längs den sex kilometer långa Blomsterleden mellan Bakvattnet och Ansättfällets topp har små skyltar. Det gör det lättare att identifiera fjällviol, brunkulla, blodnycklar och de andra cirka 600 arterna. Vill man veta ännu mer köper man en guidebok i hemslöjdsbutiken i Bakvattnet.

Hitta dit: Start i Bakvattnet tio mil norr om Östersund.

www.blomsterleden.n.nu

 

Härjedalen

14 Topptur på Helags

En av världens tio bästa toppturer enligt National Geographic som beskriver den så här: När du kommit upp och ut på dess gröna sluttningar där renar betar och en och annan fjällräv jagar får ställets naturliga magi fäste. De konstaterar också att det är lätt att ta sig upp och att man kan unna sig en yogaretreat på fjällstationen.

Hitta dit: Starta vid Helags fjällstation.

www.svenskaturistforeningen.se/anlaggningar/stf-helags-fjallstation/

 

15 Flatruet

Sveriges högsta landsväg (975 meter över havet) gör denna platå ovan trädgränsen lätt att nå. Åk i juni när dubbelbeckasinen spelar på nätterna. Med lite tur kan man få se och höra ett tiotal hannar brösta upp sig och klappra med näbbarna.

Hitta dit: 27 kilometer norr om Funäsdalen.

www.messlingen.se/Flatruet.htm

 

Hälsingland

16 Trollharen

Fiskeläge där Trollharens Fisk har både gårdsbutik och slow food-restaurang. Den fem meter långa fiskbuffén består mest av lokala råvaror. Dessutom en grillkåta. I havet utanför är det gott om säl.

Hitta dit: Mellan Axmar och Ljusne fem mil norr om Gävle.

www.trollharensfisk.se

 

17 Växbo kvarn

Kvarn från 1869 som var verksam till 1950-talet. I dag utflyktsmål med linneväveri, bageri, butiker, lekplats och en kravcertifierad krog som är med i White guide. Butiker med konsthantverk och lokala matvaror.

Hitta dit: 15 kilometer nordost om Bollnäs.

www.vaxbokrog.se, www.vaxbolin.se

 

Gästrikland

18 Limön

Denna ö i Gävlebukten är en liten idyll med tre badplatser, kafé och gästbrygga i det gamla fiskeläget. Limöbåten går två till tre gånger om dagen under sommaren från Sundsvall och Furuvik.

Hitta dit: Limöbåten går från Södra Skeppsbron i Gävle.

www.gavle.se/limon, www.limotrafiken.com

 

19 Axmar bruk

På 1600-talet började man bryta järnmalm i Axmar. I dag är området ett kulturreservat där hyttan står kvar med sin masugn. I hamnen har ett hamnmagasin förvandlats till Axmarbrygga Havskrog och ute i havet ligger flera skeppsvrak i undervattensparken Axmar Blue Park.

Hitta dit: Cirka fem mil norr om Gävle.

www.axmarbruk.se

 

20 Sveriges järnvägsmuseum

Förutom tåg visar museet bilar från olika tider och en legoutställning. På sommaren går rälsbussen varje dag och sommarens utställning fokuserar på eltåg. Järnvägsmuseet i Gävle var en av 15 nominerade till Stora Turismpriset i år.

Hitta dit: Rälsgatan 1, Gävle.

www.trafikverket.se/jarnvagsmuseum

Foto: Äventyrsgruvan / Ã ventyrsgruvan

Ett äventyr under jord i Äventyrsgruvan.

Dalarna

21 Äventyrsgruvan

I Tuna Hästberg har man brutit malm sedan 1500-talet. Nu har gruvan förvandlats till en äventyrsarena där man klättrar, firar sig ner med rep och åker linbana under jord. Nytt för i år är en ”via ferrata”, en klättringsled där man hakar sig fast i en stålvajer längs bergssidan.

Hitta dit: Nio kilometer söder om Borlänge.

www.aventyrsgruvan.se

LÄS OCKSÅ: Kalle Moraeus guidar: Det får du inte missa i Dalarna

 

22 Zorns gammelgård

Konstnären Anders Zorns gammelgård firar hundra år i år. Det gör man bland annat med en tidsresa som börjar mycket tidigare än så, redan på medeltiden. På resan får man prova maten, kläderna och hur det var att arbeta i olika tidsepoker.

Hitta dit: Vasagatan 36, Mora.

www.zorn.se

 

Värmland

23 Sunne camping & sommarland

Sunne Kolsnäs Camping med vattenland har rustats upp och öppnar under ny regi sommar. Förutom flera vattenrutschar lovar nya ägaren Grönklittsgruppen bowling, golf, spa och så klart bad i sjön Fryken.

Hitta dit: Kolsnäs, Sunne.

www.sunnecamping.se

 

24 Västanå teater

Varje sommar spelas något av Selma Lagerlöfs verk i Västanå teaters Berättarlada. I år blir det en scenversion av romanen ”Löwensköldska ringen” i regi av Leif Stinnerbom. Premiär på midsommardagen.

Hitta dit: Sundgatan 13, Sunne.

www.vastanateater.se

 

Västmanland

25 Svartådalen

Sommaren 2014 härjade den största skogsbranden i Sveriges moderna historia i Västmanland. Nu går bussturer genom området. Guiderna berättar om vad som hände och hur det påverkar människor och natur. Turerna nominerades till stora turismpriset i år. Förbokning.

Hitta dit: Start vid Svartådalens Café & Service, Salbohedsvägen 6, Västerfärnebo.

www.visitsvartadalen.nu

Foto: Kokpunkten.Se

Mys på Kokpunkten.

26 Kokpunkten

Västerås äventyrsbad kallar sig actionbad. Rutscha i mörker i Black river eller tävla i Double racer. Vattenrutscharna håller hög adrenalinnivå, men det finns också ett snällare badland för de små.

Hitta dit: Kraftverksgatan 11, Västerås.

www.kokpunkten.se

 

27 Vallby friluftsmuseum

Ett av Sveriges största friluftsmuseer fyller 95 år. Vallby friluftsmuseum återskapar miljöer från hela Västmanland med bondgårdar, hela kvarter från Arboga och Västerås, bruksmiljö, byskola och mycket mer. Hantverksateljéer, butiker och restaurang finns också.

Hitta dit: Skerikesvägen 2, Västerås.

www.vallbyfriluftsmuseum.se

Närke

28 Askersunds skärgård

Över 200 öar i norra Vättern utgör en sötvattenskärgård som man tar sig runt i med egen båt, kajak eller med M/S Wettervik. Det finns flera gästhamnar, exempelvis i Olshammar och Åmmeberg. Bland många ställen att lägga till på öarna kan nämnas Grönön som har handikappanpassad brygga, grillplats med mera.

Hitta dit: M/S Wettervik utgår från hamnen i Askersund.

www.www.wettervik.se

 

29 Sjöparkens växthus

I Sjöparkens växthus är det grönt året om. På sommaren får en del växter flytta ut från Kameliarummet och Citrusrummet och ge plats för utställningar. Här finns också Barnens växthus, Basilikahuset med kryddor och mycket mer. Kumla Sjöpark har bad och picknickplatser för den som inte äter på restaurangen Goda Rum.

Hitta dit: Kyrkogatan 45, Kumla.

www.visitkumla.se/gora/aktorer/kumla-sjopark/

Foto: Pressbild

Linnéträdgården grundades 1655.

Uppland

30 Linnéträdgården

Sveriges äldsta botaniska trädgård mitt i Uppsala grundades 1655 av Olof Rudbeck den äldre. I dag är den en rekonstruktion av Carl von Linnés trädgård på 1700-talet. Alla de 1 300 arterna är sådana som Linné odlade och de är ordnade efter hans banbrytande sexualsystem. Under sommaren hålls flera evenemang i parken.

Hitta dit: Svartbäcksgatan 27, Uppsala.

www.linneuppsala.se/plats/linnetradgarden/

 

31 Skokloster slott

I Sveriges pampigaste privatslott ser det mesta ut som det gjorde på 1600-talet tack vare att man redan 1701 bestämde
att slottssamlingen inte fick skingras. Slottet nominerades till stora turismpriset i år.

Hitta dit: Cirka tre mil nordost om Upplands Bro.

www.skoklostersslott.se

Foto: Colourbox

1500-talsslottet Gripsholm.

Södermanland

32 Gripsholms slott

Svenska statens porträttgalleri på 1500-talsslottet Gripsholm är världens äldsta och ett av de största. Här ser man inte bara kungar och politiker utan också moderna kändisar som Ingmar Stenmark och Magnus Uggla. Galleriet utökas varje år. Förra årets hedersporträtt är ett foto av Hedi Fried.

Hitta dit: Mariefred, 21 kilometer söder om Strängnäs.

www.gripsholmsslott.se

 

33 Julita gård

Lantbruksmuseum med trädgårdar, örtagård, mejeri, brandstation och mycket mer. Fruktträdgården har över hundra äppel- och päronsorter. På sommaren kan alla barn träffa Pettsson och Findus, mata deras får och höns och lyssna på en saga.

Hitta dit: Vid sjön Öljaren, cirka 25 kilometer nordväst om Katrineholm.

www.nordiskamuseet.se/slott-gardar/julita- gard

 

Stockholm

34 Artipelag

Flera verk som aldrig visats i Sverige tidigare kommer till konsthallen Artipelags sommarutställning ”Arvet efter Andy Warhol”, bland annat videoinstallationen ”The Exploding Plastic Inevitable” som Warhol gjorde med Velvet Underground.

Hitta dit: Artipelagstigen 1 på Hålludden, Värmdö.

www.artipelag.se

35 Abba the museum

Lagom till Eurovision-finalen i Stockholm öppnade den nya utställningen ”Good evening Europe” om schlagertävlingen som startade för 60 år sedan. I utställningen kan man själv sjunga på Eurovision-scenen och se flera artisters originalkläder från tävlingen. De svenska segrarna genom åren har fått en egen vägg.

Hitta dit: Djurgårdsvägen 68, Stockholm.

www.abbathemuseum.com

 

36 Drottningholms slottsteater

Den världsarvlistade slottsteatern firar 250 år med en alldeles egen nyskriven opera. ”Rokokomaskineriet” utspelar sig just på teatern och utnyttjar det gamla teatermaskineriet och originaldekoren till max. Är man mest intresserad av själva teaterhuset finns flera visningar att välja bland.

Hitta dit: Drottningholm, Stockholm

www.dtm.se

 

Dalsland

37 Not quite

Kulturcentrum i ett före detta pappersbruk där lokala konstnärer och hantverkare arbetar och visar upp sina verk. Bistro och butik finns också. Afternoon tea på söndagar. 22 augusti blir det ”Kalas utan gränser”, ett knytkalas med workshop och konsert.

Hitta dit: Fabriksvägen 2, Fengersfors.

www.notquite.se

 

38 Dalslands aktiviteter

Glid 900 meter i två ziplines, bli nedfirad för ett berg, prova hinderbanan och klättra på klättervägg. Det är några av äventyren på Dalslands aktiviteter. Den som vill ta det lite lugnare kanske nöjer sig med att mata älgarna eller äta något gott i restaurangen.

Hitta dit: Steneby gård, Dals Långed.

www.dalslandsaktiviteter.se

Foto: Pressbild

Nordiska akvarellmuseet har Disney-tema i sommar.

Bohuslän

39 Nordiska akvarellmuseet

Akvarellmuseet på Tjörn är först i Europa att visa utställningen ”Disney – konsten att berätta” med originalakvareller från filmer som ”Snövit och de sju dvärgarna”. I samband med utställningen visas också flera av Disneys långfilmer.

Hitta dit: Södra hamnen 6, Skärhamn.

www.akvarellmuseet.se

 

40 Kosterhavets nationalpark

Sveriges enda korallrev och 200 djur- och växtarter finns i den marina nationalparken runt Kosteröarna. Naturum Kosterhavet är en bra start. Där börjar snorkelleden med informationsskyltar under vattnet. Ytterligare en finns i Hasslebukten på Saltö. Den som hellre stannar på land kan gå en vandringsled eller klappa krabbor i akvariet.

Hitta dit: Naturum Kosterhavet, Hamnevägen 30, Sydkoster.

www.kosterhavet.se

 

Västergötland

41 Fika i Alingsås, Vara och Lidköping

Svensk fika blir allt mer hajpad i världen. Tre västgötska kaféstäder passar på att lansera sig internationellt: Alingsås med fikavandringar, Vara med ett av Sveriges bästa kaféer enligt White Guide (Conditori Nordpolen) och Lidköping med besök på Rörstrand, där berömda kaffeserviser som Ostindia skapats.

Hitta dit: Alingsås turistbyrå, Bryggaregatan 2, Alingsås. www.kafestaden.se

Conditori Nordpolen, Torggatan 14, Vara. www.nordpolen.se

Rörstrand museum, Fabriksgatan 4, Lidköping. www.rorstrand-museum.se

 

42 Karlsborgs fästning

Fästningen började byggas 1819, tio år efter att Sverige förlorat Finland till Ryssland och Stockholm fått ett mer utsatt läge. Där skulle kungen, regeringen och guldreserven vara i säkerhet under krig. Men vart tog guldet vägen? Leta rätt på det i äventyret ”Jakten på den försvunna guldreserven”, ett äventyr för barn från sju år.

Hitta dit: Karlsborgs fästning, Karlsborg.

www.karlsborgsturism.se

Foto: Anders Ylander

Ta en dag på Liseberg!

Göteborg

43 Liseberg

Göteborgs största turistmagnet satsar på jordnära attraktioner som nya trädgårdar, lekplatsen Barnens paradis och en gammeldags karusell i två våningar. Samt Aerospin där man själv styr sitt ”flygplan” på ett roterande torn för den som vill ha er action.

Hitta dit: Örgrytevägen 5, Göteborg.

www.liseberg.se

 

44 Bastun i Frihamnen

Förra året öppnade denna spektakulära bastu, byggd på en förankringsanordning i Frihamnen. Bastun är byggd nästan bara av återvunnet material, exempelvis gamla flaskor, i det som ska bli Jubileumsparken till Göteborgs 400-årsjubileum 2021. Boka plats i bastun på internet.

Hitta dit: Frihamnen 7, Göteborg.

www.goteborg.com/bastun-i-frihamnen/

 

Östergötland

45 Göta kanal

Hyr båt och kör själv på vår längsta kanal. Hela Göta kanal från Söderköping i Östergötland till Sjötorp i Västergötland är 185 kilometer med 52 slussar. Båtar hyrs ut bland annat av Göta Kanal Charter. Inget förarintyg krävs, men man behöver ha vana vid båtliv och navigation.

Hitta dit: Start i Söderköping eller Sjötorp.

www.gotakanalcharter.se

 

46 Skärgårdslinjen

Östergötland sägs ha tre skärgårdar. Förvirrande för utsocknes för Arkösunds, S:t Annas och Gryts skärgårdar hänger ihop och man kan resa genom alla tre på en dag med Skärgårdslinjen. Båten utgår från Arkösund och stannar bland annat i Tyrislöt där man kan övernatta på campingen innan den kommer fram till Harstena.

Hitta dit: Start i Arkösund.

www.skargardslinjen.com

 

Småland

47 Isaberg

En segwaybana och en militär hinderbana är sommarens nyheter på friluftsanläggningen Isaberg. Sedan tidigare finns även bland annat mountainbikeled, höghöjdsbana och äventyrslekpark.

Hitta dit: Hestra, 19 kilometer norr om Gislaved.

www.isaberg.se

 

48 Sydostleden

Den 18 juni invigs Sveriges andra nationella cykelled Sydostleden, som går från Växjö till Simrishamn. 22 mil av den 26 mil långa leden kommer att vara egen cykelväg utan biltrafik. Den som cyklar hela vägen passerar bland annat Tingsryd, Karlshamn, Mörrumsån, Kristianstad och Tomelilla.

Hitta dit: Start var som helst längs vägen.

www.sydostleden.se

 

Öland

49 Fågelvägen

Södra Öland är känt som ett av Sveriges bästa områden för fågelskådning på våren och hösten när flyttfåglarna passerar. Sommartid är det inte lika mycket fart i luften men längs Fågelvägen på Sydöstra Öland hittar man bland annat Stenåsa Naturbokhandel med mycket mer än böcker och Stenhusa kök & café bredvid, Galleri Blå Porten i Alby, havtornsgården med kafé och gårdsbutik, Mellby Ör Inn pub och restaurang Fågel Blå på Ottenby fågelstation.

Hitta dit: Stenåsa–Ottenby.

www.oland.se

 

50 Capellagården

Konsthantverksskolan som Carl Malmsten grundade håller öppet hela sommaren. Örtagården, rosengården och fruktgården har hundratals olika arter, varav många går att köpa i trädgårdsbutiken. I vagnslidret ställer ut sina möbler, keramik- och textilarbeten. Kafé finns också.

Hitta dit: Vickleby, nio kilometer söder om Färjestaden.

www.capellagarden.se

 

Gotland

51 Njut av Gotland

Sveriges största ö matar på med ytterligare en festival. Matfestivalen ”Njut av Gotland” 17–19 juni fokuserar på mat och dryck med kockdueller och vinprovningar. Stora torget i Visby blir restaurangtorg och många gårdar har öppet hus.

Hitta dit: Flera ställen på Gotland men fokus på Södertorg, Stora Torget och Sankta Karins ruin i Visby.

www.njutavgotland.se

 

52 Bergmancenter

Upplev Ingmar Bergmans filmer på ett nytt sätt på hans eget Fårö. I Bergmancentret visas bland annat interiörer ur ”Fanny och Alexander” och videoprojektionen ”Laterna magica”. Här finns också en skaparverkstad för barn och ungdomar, kafé och självklart biograf.

Hitta dit: Mitt på Fårö.

www.bergmancenter.se

Foto: Pressbild

Tjolöholms slott ser äldre ut än det är.

Halland

53 Tjolöholms slott

Designat som det är i tudorstil ser Tjolöholms slott äldre ut än det är. Men det stod inte klart förrän 1904 och då med alla tänkbara moderna bekvämligheter som badrum och hästdragen dammsugare. I sommar visas en Jane Austen-utställning i slottet.

Hitta dit: Tjolöholms byväg 53, Fjärås.

www.tjoloholm.se

 

54 Halmstad arena

”Monet to Cezanne” är en helt digital utställning där de franska impressionisterna i 1800-talets Frankrike visas på ett nytt sätt med bilder flödande över väggar och golv till klassisk musik.

Hitta dit: Växjövägen 11, Halmstad.

www.monet-cezanne.se

 

Blekinge

55 Stora Boråkra

Med 3 000 vinstockar är Stora Boråkra vingård en av Sveriges största vinodlingar. Vinet Solaris från 2013 och 2014 har sålts på Systembolagen i Karlskrona och Ronneby men är nu slut. Man tillverkar också brandyn Boråkra Exelent. Gården har visningar och provsmakning efter förbokning.

Hitta dit: 11 kilometer norr om Karlskrona.

www.storaborakra.se

 

56 Karlshamns kallbadhus

I november 2015 invigdes kallbadhuset i Karlshamn. Där kan man bada året om och njuta av utsikten i bastun. Servering finns inte ännu, men man får ta med sig mat och dryck. Skilda avdelningar för kvinnor och män.

Hitta dit: Väggaparken mellan Karlshamns centrum och Vägga Fiskehamn.

www.kallbad.com

 

57 Tjärö

Tjärö i Blekinge skärgård har lummiga strövstigar och rikt fågelliv. I sommar öppnar vandrarhemmet igen med ny ägare. Här finns också restaurang med ekologiska råvaror och fokus på fisk och skaldjur.

Hitta dit: Egen båt eller skärgårdsbåt från Järnavik, Karlshamn eller Matvik.

www.tjaro.com

 

Skåne

58 Sofiero slott

År 1866 kunde kronprins Oskar flytta in i sitt nybyggda slott utanför Helsingborg. I år firar Sofiero 150 år med jubileumsutställning och en helt ny jubileumsträdgård där man sätter upp William Shakespeares ”Som ni vill ha det” som ”vandringsteater” mellan rhododendronbuskarna.

Hitta dit: Sofierovägen 131, Helsingborg.

www.sofiero.se

Foto: Anders Norrsell

Missa inte sommarens roliga installationer i Wanås.

59 Wanås konst

Till hösten får skulpturparken Wanås ett eget hotell och restaurang. Redan nu har man smygöppnat ett sommarkafé i parken. Sommarens installationer i parken står svenska konstnärsduon Nathalie Djurberg och Hans Berg för tillsammans med colombianske Rafael Gomezbarros.

Hitta dit: 26 kilometer norr om Kristianstad.

www.wanas.se

 

Malmö

60 Malmö kulturstråk

I juni invigs ett kulturstråk som ska visa vägen till en rad kulturinstitutioner från Folkets park via bland annat Möllevångstorget, Malmö konsthall, Pildammsparken, operan, flera gallerier, stadsbiblioteket, Slottsträdgården, Malmö konstmuseum till Malmö Live.

Hitta dit: Starta vid Folket park eller Malmö Live.

www.malmo.se

 

61 Skate-VM och ny skate-park

Den 20 augusti blir det VM-final i Vans Skate Series i en ny skatepark som byggs för tävlingen och sedan doneras till Malmö stad. Parken blir en del av den nya Badhusparken i Hyllie som också kommer att ha en parkourbana.

Hitta dit: Vid Hylliebadet, Hyllievångsvägen 20, Malmö.

www.malmo.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande