Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
vemdalen
vemdalen
vemdalen
vemdalen

Svenska fjällen – 12 favoriter i vinter

Svenska fjällen har slagit djup rot i våra hjärtan och bjuder storslagna upplevelser året om.

I vintervitt lockar fjällvärlden med spännande skidorter och häftiga äventyr.

Här har vi plockat ut 12 härliga måsten i våra svenska fjäll. Från unika Nuolja i Abisko och heliski i Riksgränsen till mysiga Buustamon i Åre och världskända Fäviken i Huså.

Nuolja liknar ingen annan anläggning vi har i Sverige

1. Nuolja, Abisko

ABISKO. Nuolja liknar ingen annan anläggning vi har i Sverige. Med sin enda lift upp på ett fjäll med enbart offpist är liknelsen med franska La Grave inte helt otrolig.

 Att liften upp är en långsam relik från 60-talet kan till en början kännas avskräckande. Till toppen tar det 15 minuter. Men efter ett par timmar på berget är man snarare tacksam för möjligheten att vila mjölksyrestinna ben. 

Nuolja mäter 1 169 meter över havet och ligger mitt i Abisko nationalpark. Den praktfulla naturen är ett vackert skådespel och skidåkningen sker med Lapporten som fager fond. Nuolja är dock inget berg för nybörjaren. Det krävs goda skidkunskaper om man vill njuta av annat än bara utsikten.

 

Missa inte

Aurora Skystation i Abisko är den ultimata platsen för den som vill uppleva norrsken. De omgivande bergen ser till att himlen så gott som alltid är klar och de långa vinternätterna ger en perfekt mörk bakgrund åt det himmelska skenet.

 

Buustamons fjällgård ligger 725 meter över havet mellan Rödkullen och Ullådalen Foto: Petit Hotel

2. Buustamons fjällgård, Åre

ÅRE. En timrad stuga från 1800-talet rymmer en av Åres allra mysigaste backrestauranger.

Buustamons fjällgård ligger 725 meter över havet mellan Rödkullen och Ullådalen.

Njut av ett långkok som smälter i munnen eller fyll på energidepån med nygräddade våfflor eller en skål gulasch. Och vill du att strupen ska bränna lika mycket som låren kan du testa en av Buustamons egna snapsar från bränneriet som ligger en trappa ner.

Till Buustamon kan du även ta dig från byn med skoter eller snövessla. Och vill du kan du stanna över. Men se till att vara ute i god tid med din bokning.

 

Missa inte

I Bräckeområdet i närheten av Rödkullen ligger Åre Snow Park. Och i år satsar man stort på ett nytt koncept där tanken är att parken ska bli som skidområdets egen fritidsgård med skönt häng och åkglädje för alla åldrar. Från och med slutet av mars kommer man även att köra kvällsåkning här.

 

 

 

Svarta Skals är en höjdarbacke. Foto: Skistar

3. Skals, Vemdalen

Vemdalen växer så det knakar och har satt sikte på att bli en fullskalig skidort. Ett jätteprojekt som involverar nya hotell, restauranger, butiker, lägenhetskomplex och till och med en opera är i full gång i den härjedalska anläggningen.

 Men det är skidåkningens om står i fokus. Och i Vemdalen sker den på två fjäll: Hovde och Skalsfjället. Sistnämnda hyser en av Sveriges allra bästa backar. Svarta Skals böljar sig ner över fjällsidan lagom kuperad och hyfsat jämnbrant hela vägen ner. På morgonkvisten i nypistad manchester är den en klar favorit.

 

Missa inte

I ditt liftkort ingår även Björnrike och Klövsjö. Så passa på att upptäcka ännu ett skidområde under din fjällvecka i Vemdalen med omnejd. Tillsammans erbjuder skidanläggningarna 55 nedfarter fördelade på 34 liftar. 

 

Att bo på Olarsgården i Sälen är mer än hemtrevligt Foto: Ida Melin

4. Olarsgården, Lindvallen, Sälen

Smala, knarrande trappor i en mysig och ombonad miljö. Att bo på Olarsgården i Sälen är mer än hemtrevligt. Olarsgården har tagit emot gäster sedan 40-talet och de tjugo rummen bär alla olika karaktär.

Vill du checka in lite lyxigare på din fjällsemester finns ett större hus om 160 kvm att boka för större sällskap.

På Olarsgården njuter du av en härlig frukostbuffé med lokala smaker och kvällsmenyn går i vilt.

 

Missa inte

Experium är paradiset för familjen när barnen tröttnat på snö. Under samma tak på Snötorget i Lindvallen ryms en 3D-biograf, ett stort lekland, en bowlinghall, flera restauranger och barer, en spa-avdelning med saunavärld samt själva navet; ett häftigt upplevelsebad på 3000 kvadratmeter.

 

Ramundberget har rykte om sig att vara särskilt snösäkert Foto: Jenny Holmqvist

5. Ramundberget

Ramundberget har rykte om sig att vara särskilt snösäkert. Och trots att man sedan några säsonger gått ifrån devisen "bara äkta vara" genom att säkra snötillgången med kanoner är det i huvudsak natursnö som smeker belaget.

 I anläggningen finns 42 nedfarter fördelade på åtta liftar. Terrängen är förvånansvärt varierad med långa och svepande blåmys till korta och branta svarthugg.

Trots att det är max ett stenkast mellan ortens ytterkanter finns här ett gediget aktivitetsutbud med allt från skoter till skidskytte och snöskor. Men där den självklara huvudsysslan så klart sker med skidor på.

Har man köpt ett fjällpass ingår inte mindre än 135 nedfarter i fem skidområden. Funäsfjällen är samlingsnamnet för Ramundberget, Funäsdalen, Tänndalen, Tännäs och Kappruet.

 

Missa inte

Nordic Ski Center är världens längsta sammanhängande spårsystem. Utanför stugknuten i Funäsfjällen väntar 300 kilometer preparerade spår som löper ned i dalgångar, in genom skogar och upp över fjällkammar.

 

 

Fäviken har vid flera tillfällen prisats som en av landets bästa restauranger. Foto: Christian Örnberg

6. Fäviken, Huså

FÄVIKEN MAGASINET. Ett par mil utanför Åre ligger denna unika pärla till restaurang. I köket arbetar man med det närproducerade – jagar, torkar, saltar, syltar och saftar gör man själva.

Grundfilosofin har inspirerats av självhushållet på svunna tiders fjällgårdar.

Har vid flera tillfällen prisats som en av landets bästa restauranger.

 

Missa inte

Stjärnkocken Magnus Nilsson, mannen bakom världssuccén restaurang Fäviken, öppnar korvkiosk på Åre torg. Där kommer han servera lokala charkuterier och andra lokalproducerade råvaror för hungriga skidåkare och deras familjer. 

 

Kläppen Snowpark är bäst i Sverige Foto: Kläppen

7. Kläppen Snowpark

Kläppen Snowpark rankas årligen som en av de allra bästa i Sverige. Allra bäst till och med – nio år i rad.

Ett recept till framgången är att det är proffs som säkerställer kvaliteten. Personer som vet exakt hur snön ska ligga för att hoppen, upplevelsen och utmaningen ska bli optimal. Även i pistmaskinen som formar och underhåller parken sitter inbitna parkåkare.

 

Missa inte
Plocka med längdskidorna och ta en tur i fina Toppspåret. I Kläppen tar man inte ut någon spåravgift. Och vill du andas in svensk längdhistoria ligger Vasaloppsstarten bara ett stenkast från Kläppen.

 

Myskoxen är Härjedalens landskapsdjur Foto: Nils Petter Nilsson

8. Myskoxarna i Tännäs

Tännäs myskoxcentrum är unikt i sitt slag. Här har du chansen att uppleva de märkliga urtidsdjuren i sin naturliga miljö.

Myskoxen må se mysig ut men är inte att leka med. Det oftast så fredliga djuret kan gå till dödlig attack med sin kraftiga hornbepansrade panna.

Hägnet har två syften: dels att informera om och låta besökare se de lurviga djuren, dels forskning och avel.

 

Missa inte

I omnejden kan du checka in på Sveriges äldsta fjällhotell. Fjällnäs är även ett av de mer exklusiva och ligger med vildmarken runt knuten mellan Funäsdalen och norska gränsen i västra Härjedalen.

 Hotellet har delat upp året i åtta årstider. I restaurangen liksom i det vackra spaet Mii Gullo följer man årstidernas skiftningar genom nya smaker och spännande behandlingar.

 

Att testa helikopterskidåkning behöver inte kosta skjortan Foto: Christian Jonsson

9. Heliski

Att testa helikopterskidåkning behöver inte kosta skjortan om än det är ett lyxigt nöje. I norra Sverige finns flera aktörer som flyger till hundratals toppar i Abiskoalperna, Riksgränsenfjällen, Helags och Kebnekaisemassivet.

Riksgränsen är Sveriges heliskivagga med verksamhet sedan 1983. Här gick man i bräschen för luftburen jakt på orörd snö.

Även i Åre, Funäsfjällen, Abisko, Björkliden och Kittelfjäll med flera finns möjlighet till härliga lyft.

 

Missa inte

Vill du inte ta till maskinens hjälp för att nå toppen av Sveriges högsta berg kan du tura upp och åka skidor ner. I regi av Kebnekaise Fjällstation arrangeras guidade turer. 

 

Landa mjukt i Stötens AirBag Foto: Fabian Wennerbeck

10. På studs i Stöten

Stöten har Sälens bästa skidåkning med flera långa och utmanade pister varvade med snälla stråk och barnanpassade backar.

 I år satsar man även på ett markerat offpist-område. Den som söker sig ut i Varulven kan njuta av fluffiga svängar i säker miljö när snön bjuder till.

Och vill du vara säker på att landa mjukt bara måste du testa Stötens AirBag. I den luftfyllda jättekudden kan du testa vilka galna hopp du vill utan att riskera att slå i backen. Rolig för både stora och små våghalsar.

 

Missa inte

Trysil är så nära Alperna du kan komma och endast ett stenkast från Stöten. Norges största skidanläggning ligger knappa timmen bort. Skidåkningen är fantastisk men priserna på mat i backen är hutlösa.

 

Proffsiga Anja Pärson är fostrad i Hemavan Tärnaby Foto: Mikael Sjöberg

11. Hemavan Tärnaby

HEMAVAN/TÄRNABY. Sveriges och kanske till och med världens mest skidnära flygplats finns i Hemavan. Här landar du i princip mitt i pisten.

Och väl där sker åkningen på klassisk mark. Nedfarterna i Hemavan Tärnaby har fostrat alpina storstjärnor som Ingemar Stenmark, Stig Strand, Anja Pärson och Jens Byggmark.

Tärnaby kan dessutom skryta med en av Sveriges högsta fallhöjder på 830 meter.

 

Missa inte

Virisen tar plats i White Guide. På restaurangen som ligger fem mil sydost om Hemavan Tärnaby kan du njuta av lamm, nöt, älg, ren, röding, öring, ripa, orre, tjäder, bär och svamp.

 

I Åre och Duved är kvällsåkningen något extra Foto: Skistar

12. Kvällsåkningen i Åre och Duved

ÅRE. Kvällsåkning är i sig inget unikt. Men i Åre bjuder man till det där lilla extra. För när backarna stänger under eftermiddagen rullar pistmaskinerna genast ut för att preparera kvällens nedfarter.

 Så när liften öppnar igen möts man av härlig manchester. Även belysningen i anslutning till VM8:an är i en klass för sig.

Nytt för i år är att kvällsåkningen i Duved fått sig ett lyft. Ny belysning har satts in hela vägen från Linbanans dalstation till toppen med minimum 140 lux. Samma styrka som i Gästrappet.

 

Missa inte

En annan kändis i Åre är Baksidan. Sveriges kanske mest klassiska offpiståk löper från toppen av Åreskutan och bjuder på många härliga fallhöjdsmeter.