Efter 70 timmar i en öppen motorbåt nådde svenska Aina Färöarna.
Efter 70 timmar i en öppen motorbåt nådde svenska Aina Färöarna.

Svenska Aina tog båten till Färöarna

1933 kom en ensam svensk kvinna farande till Färöarna efter 70 timmar ute på havet i en fem meters öppen motorbåt som hette Rospiggen.
Hennes namn var Aina Cederblom och hon hade kört båten helt ensam från Göteborg via Shetlandsöarna till Färöarna.

Hon landade i sundet vid Nordepil på Bordoy och fick höra talas om en fiskebåt som skulle vidare till Grönland. Utlänningar var inte välkomna till Grönland på den tiden, men utklädd till man hjälpte hon till med fisken, stekte pannkakor och svabbade däck med båten på släp.


På så sätt kom hon i land på Grönland men målet var att fortsätta till Amerika. Alla gamla sjömän sa att det inte gick i den lilla båten, men hon hade en stark egen vilja och fortsatte färden mot Amerika. Vid packisen körde hon på ett isberg och motorn stannade men hon lyckades skruva isär den och få i gång den igen. Helt utmattad och utsvulten tvingades hon att vända tillbaka till Grönland och Färöarna efter 19 dagar till havs.


Hennes båtfärder är vida berömda på Färöarna och 1980 blev hon känd här i Sverige när hon var med i Lasse Holmqvists tv-program ”Här är ditt liv”.


Aina Cederblom startade en vävskola strax utanför Klaksvik för att lära kvinnorna där konstvävning. Material till vävskolan hämtade hon från Sverige och hon fick männen på ön att hjälpa henne att bygga skolan.


På fjällen gick hon långa turer där hon samlade plantor som användes till växtfärgning.

FAKTA

* På trettiotalet skrev Aina Cederblom två böcker om sina båtresor:
”En snurrefärd genom Europa” om hennes tidigare båtfärder genom Europas floder till Rumänien, Bulgarien och Turkiet där hon blev beskjuten och råkade ut för många äventyr och ”Som sjöluffare på Atlanten”.
*Författaren William Rigmark har även skrivit en bok om hennes liv. Den heter ”Världshavens vagabond” och kom ut 1979.
*Aina Cederbloms vävskola utanför Klaksvik går bra att besöka.
*Hennes båt tillhör museet i Klaksvik. Den är fortfarande i gott skick och står kvar i ett förråd högt uppe på berget i den lilla byn Rituvik på Eysteroy tills museet får plats för den.
*Turistbyrån i Klaksvik har mer information: info@klaksvik.fo

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande