Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 5 maj 2015 11:25

Svensk strand bland de 12 bästa i Europa

Rabbit Beach, Lampedusa, Sicilien.

Rabbit Beach, Lampedusa, Sicilien.

1/12

Zlatni Rat, Brač, Kroatien.

Zlatni Rat, Brač, Kroatien.

2/12

Foto: Boris Ka?An

Cala Macarelleta, Menorca, Spanien.

Cala Macarelleta, Menorca, Spanien.

3/12

Foto: Colourbox

Falsterbo, Skåne, Sverige.

Falsterbo, Skåne, Sverige.

4/12

Foto: Elisabeth Montgomery

Myrtos, Kefalonia Grekland.

Myrtos, Kefalonia Grekland.

5/12

Foto: Colourbox

Skagen, Jylland, Danmark.

Skagen, Jylland, Danmark.

6/12

Foto: Colourbox

Positano, Amalfikusten, Italien.

Positano, Amalfikusten, Italien.

7/12

Foto: Antonio Gravante

Kuriska näset, Litauen.

Kuriska näset, Litauen.

8/12

Sopot, Pommern, Polen.

Sopot, Pommern, Polen.

9/12

Foto: Colourbox

Red Beach, Santorini, Grekland.

Red Beach, Santorini, Grekland.

10/12

Foto: Jan Wiriden

Platja de ses Illetes, Formentera, Spanien.

Platja de ses Illetes, Formentera, Spanien.

12/12

Foto: Elisabeth Montgomery

Falsterbo i Skåne, Skagen på Jylland och Kuriska näset i Litauen. För många är jakten på den perfekta stranden enda anledningen till att åka på semester. Men ibland behöver man inte åka så långt för att hitta den härligaste beachen.

Här får du tolv inspirerande tips på några av de bästa stränderna i Europa.

Rabbit Beach, Lampedusa, Sicilien

Enligt TripAdvisor är den här undangömda pärlan den högst rankade av alla europeiska stränder, så väl 2013 som 2014. Ligger lite avsides och kräver en del vandrande för att nå fram till vattnet och det är bra att vara där tidigt om man vill ha en bra plats.

Zlatni Rat, Brač, Kroatien

Översatt från Bracnisk dialekt betyder Zlatni Rat “Gyllene Hornet” och detta är en magisk sandrevel som ligger ett par kilometer från hamnstaden Bol på den Kroatiska ön Brač. Utämnd som en av de bästa stränderna av sajten European Best Destinations.

Cala Macarelleta, Menorca, Spanien

När Dream Euro Trip korade de mest spektakulära stränderna, hamnade Menorcas Cala Macarelleta i topp. Glasklart, turkosfärgat vatten och kritvita stränder flankerade av cypress och pinjeträdsklädda klippor och varken vattenskotrar eller trampbåtar stör friden här på Menorcas västsida.

Falsterbo, Skåne, Sverige

Inte bara Dream Euro Trip utan också Rough Guides pekar ut Falsterbo som en av Europas pärlor bland stränder. Löjligt vita stränder, sanddynor där man kan söka lä och de makalösa små kulörta strandstugorna gör Falsterbo till en perfekt familjestrand.

Myrtos, Kefalonia Grekland

Det råder inte direkt någon brist på fantastiska stränder i den grekiska övärlden, men om Huffington Post får välja så är det till Kefalonia man ska styra kosan. Här ligger Myrtos Beach, en två kilometer lång strandremsa inklämd mellan berg och kullar, som beskrivs som det mest dramatiska strandlandskapet i grekiska övärlden. Tre meter ut blir det bråddjupt så det är bäst att hålla uppsikt över småbarnen.

Skagen, Jylland, Danmark

Ljuset, två vattenmassor som möts, den lilla kyrkan som slukats av sanden och den gigantiska vandrande sanddynen. Detta och mycket mer gör Skagen på Jyllands nordspets till en av de mest magiska strandremsorna i Europa. Eller kanske till och med i världen. Sajten Skyscanner har i alla fall pekat ut Skagen som en hemlig pärla man inte får missa.

Positano, Amalfikusten, Italien

Den som längtar efter lite gammaldags strandliv ska ta flyget till Neapel och sedan vidare längs bukten till Positano. Åtminstone rekommenderar sajten BeachTomato det. Staden var i stort sett övergiven fram till 1950-talet eftersom större delen av befolkningen emigrerade till Australien, men sedan upptäckte turisterna denna pärla. Bakom stranden klättrar husen upp för bergssluttningen och det finns nästan inga gator i staden, bara trappor.

Kuriska näset, Litauen

En tämligen okänd, men icke desto mindre fascinerande bit strand, eller rättare sagt en gigantisk landtunga av sand, som skiljer Östersjön från Kuriska lagunen. Tio mil lång, delas Kuršių nerija på mitten mellan Litauen och Kaliningrad. Utplockad som en av de mest fascinerande okända stränderna av resebloggaren Johnny Ward.

Sopot, Pommern, Polen

Polen är kanske inte känt som badturismens förlovade land, men en gång var Polska Sopot en av Europas absoluta hotspots för rika badturister. Stranden är så lång att det aldrig är någon trängsel, ens under de mest hektiska sommarveckorna. Dessutom kan man här beträda Östersjöns längsta pir. Utnämnd till en av Europas bästa stränder av The Guardian.

Red Beach, Santorini, Grekland

Om du tröttnat på kritvita stränder är Red Beach på den grekiska vulkanön Santorini perfekt för dig. Sanden är mörk och hela stranden ramas in av röda vulkanklippor. Stranden är inte jättestor, så det kan bli trångt på helgerna. Glöm inte ta med cyklopet. Klippformationerna under vattnet gör snorklingen till en fantastisk upplevelse. Utnämnd till en av Europas bästa stränder av resebloggen AllWomenStalk.

Porthcurno, Cornwall, Storbritannien

England är inte precis känt för sina vita stränder och djupblå vatten men Porthcurno i Cornwall erbjuder just detta. Stranden passar utmärkt för barnfamiljer eftersom det är långgrunt grunt. Så Porthcurno är väl värt ett besök när ni ändå sommarsemestrar i England. Utvald som en av Europas bästa stränder av Huffington Post och hyrsajten HomeAway.

Platja de ses Illetes, Formentera, Spanien

Om du drömmer om karibiska stränder men inte vill åka så långt, är Illets ett bra alternativ. Belägen på Ibizas betydligt lugnare systerö Formentera erbjuder Illets turkost, glasklart vatten och kritvit sand så långt ögat kan nå. Satsa på ordentligt med sololja och undvik att åka dit i augusti då trängseln är som störst.
Utsett till bästa stranden i hela Europa av RoughGuides.

 

TEXT AV: Krister Berntsson

 

LÄS OCKSÅ:

ELISABETH MONTGOMERY

Relaterat