ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Svensk krog bland världens bästa år 2017

Hilma interiör.

Hilma interiör.

1/3

Foto: Press

Hilma interiör.

Hilma interiör.

2/3

Foto: Press

Hilma interiör.

Hilma interiör.

3/3

Foto: Press

Svensk krog bland världens bästa år 2017

En svensk krog ligger i toppskiktet när CNN utser världens bästa nya restauranger 2017.

Den hyllade svenska pärlan ligger bara ett stenkast från Stockholms central – på Torsgatan 10.

Det är stora CNN som listar 18 restauranger världen över som de anser vara årets bästa nykomlingar. Restaurangerna är inte rankade i nummerordning på listan men som nummer sex i upprtäkningen ligger den svenska krogen, efter konkurrenter i London, Glasgow, Schweiz, Mexiko och Caymanöarna.

 

LÄS OCKSÅ: Weekend i Lyon – gastronomins huvudstad 

Restaurang Hilma öppnade i november

Stockholmskrogen som hyllas heter Hilma och öppnade i november. Den ligger nära Stockholms central, precis norr om Norra Bantorget på Torsgatan 10.

Här låg tidigare krogen All-Star och hotellet Omena. 

Nu har etablissemanget bytt regi och hotellet heter Generator och dess krog på hörnan Hilma (inspirerat av konstnärska Himla af Klint).

Hilma interiör.

Tatueringsstudio i krogen

CNN hyllar krogen för dess "globala rätter med skandinavisk touch" och beskriver den som "hipster central" inte minst på grund av att man har en tatueringsstudio i ett hörn av krogen med två anställda tatuerare.

Alexander Bhatt, direktör för hotellet och krogen, skruvar på sig lite inför hipster-beskrivningen:

– "Hipster central" i Stockholm är väl Södermalm, eller hur? Däremot är det sant att vi försöker göra kvarteret och den här delen av Torsgatan lite livligare och roligare.

Han beskriver Hilmas kök som "global street food". Inspirationen hämtas från hela världen och kallar resultatet "mellanrätter". Det är tänkt att man göra ska äta ett par olika rätter (en kostar 125 kronor, tre 345 och sju 710, till exempel).

Rätterna som etablerat sig som kundfavoriter är "porkbun" (med grillad ibericoflank, teriyakisås, munggroddar, sesamfrön, röd chili och mynta) samt en mexikansk råbiff (med löjrom, krispiga nässlor, picklad steklök, rättika, pepparrotscréme och senapsört).

Satsar på olika cocktails

I baren satsar man mycket på olika cocktails.

Inredningen är inspirerad av den svenska konstnärinnan Hilma af Klint (1862-1944) och hennes dragning till det abstrakta och ockulta. 

Restauranggolvet med sina stora färgglada halvcirklar är inspirerad av hennes konst och här finns en soffhörna inredda med ansiktsmaskar och prylar på ockult tema.

– Det finns en idé att blanda det fina med det fula, säger Alexander Bhatt.

 

LÄS OCKSÅ: Fika i Stockholm – 45 kaféer värda ett besök 

 

Tatueringsstudion är inrymd i ett gammalt bankvalv som visade sig svårflyttat och fick bli kvar intill krogentrén.

Serverar lunch på vardar och har kvällsöppet tisdag till lördag. Livligast går det till på fredagar och lördagar då DJs ger nattklubbstämning och gästerna oftast är på partyhumör.

Annons

ELISABETH MONTGOMERY