Nordbor fotar gärna och med omsorg. Men att låta svärföräldrarna sköta avtryckaren är inget alternativ.
Nordbor fotar gärna och med omsorg. Men att låta svärföräldrarna sköta avtryckaren är inget alternativ. Foto: Carlos Norlén

Svärfar får aldrig fota

Den svenska fotonerven kittlas lite extra under midsommar men att låta svärföräldrarna ta hand om kameran är inget alternativ.

Konsumentundersökningen på uppdrag av Kodak visar att våra nordiska fotovanor följer den snabba digitala utvecklingen men att det finns skillnader länderna emellan.


I Finland väljer man hellre att fota husdjur framför barn och i Norge läggs stor vikt vid nationaldagen.


Samtidigt finns också vissa likheter. Vi nordbor tycker om att fotografera och väljer våra motiv med omsorg. Det är oftast semesterresan som triggar vår vilja att knäppa bilder och barn är ett tacksamt motiv.


Svärföräldrarna får nobben

Men att lämna över ansvaret till svärföräldrarna gör vi ogärna. Svenskar och norrmän blåvägrar medan 1-2 procent danskar och finländare kan tänka sig att låta svärfar ta bilden.


Vidare visar undersökningen att 30 procent av oss svenskar väljer att föreviga midsommarfirandet och att vi inte är alltför noga med nationaldagen, 6:e juni.


Albumens tid är över

Och när vi sedemera låtit fingret gå på avtryckaren är det datorn som tar över. I Sverige föredrar 75 procent att visa bilderna direkt på skärmen och bara 32 procent att skriva ut på papper.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande