Pigeon Point,TOBAGO.
1 av 14: Pigeon Point,TOBAGO.
Grande Anse des Salines, MARTINIQUE.
2 av 14: Grande Anse des Salines, MARTINIQUE. Foto: Håkan Boström
Coral Beach, PANGKOR, MALAYSIA.
3 av 14: Coral Beach, PANGKOR, MALAYSIA. Foto: Ylwa Yngvesson
Playa de Ses Illetes, FORMENTERA.
4 av 14: Playa de Ses Illetes, FORMENTERA. Foto: Elisabeth Montgomery
Kendwa, ZANZIBAR, TANZANIA.
5 av 14: Kendwa, ZANZIBAR, TANZANIA. Foto: Elisabet Axås
Bowman's Beach, SANIBEL, FLORIDA.
6 av 14: Bowman's Beach, SANIBEL, FLORIDA.
Super Paradise Beach, MYKONOS.
7 av 14: Super Paradise Beach, MYKONOS.
White Beach, BORACAY, FILIPPINERNA.
8 av 14: White Beach, BORACAY, FILIPPINERNA. Foto: Christian Örnberg
Hel, POLEN.
9 av 14: Hel, POLEN. Foto: Elisabet Axås
Ngapali, BURMA.
10 av 14: Ngapali, BURMA. Foto: Elisabet Axås
Koh Rok, THAILAND.
11 av 14: Koh Rok, THAILAND. Foto: Ida Thunberg
West Bay, STORBRITANNIEN.
12 av 14: West Bay, STORBRITANNIEN.
Seven Mile Beach, JAMAICA.
13 av 14: Seven Mile Beach, JAMAICA. Foto: Elisabeth Montgomery
Maspalomas, GRAN CANARIA, SPANIEN.
14 av 14: Maspalomas, GRAN CANARIA, SPANIEN. Foto: Elisabeth Montgomery

SUPERLISTA: Bästa stränderna i världen

Det är något magiskt med stränder.

Dessa 14 är redaktionen för Allt om Resors favoriter från våra ­resor under 2013. Undersköna uppenbarelser i Thailand, Grekland, ­Zanzibar, Florida, Karibien - och Polen.

1. Pigeon Point,

TOBAGO

Denna sandsträcka där Karibiska havet möter Atlanten på Tobagos västligaste spets är en typisk, västindisk strand: korallsand, vajande palmer, pastell­färgade serveringar... Färgglada glasbottenbåtar med lustiga namn (Sugar Lips, Soca Queen) pilar i väg till snorklingen vid Nylon Pool och Buccoo Reef. Vindsurfare kämpar med balansen.

Stranden är ett parkområde med 20 kronors inträde vilket möjligen gör att det är lite mindre trångt än det annars skulle vara på en av Tobagos vackraste och mest bekvämt belägna stränder.

Hitta dit: Promenadavstånd från hotellen i Crown Point. Ta höger vid Bago's Beach Bar och gå 1,5 kilometer. Be hotellet ordna en taxi om du inte vill gå, de är nästintill omöjliga att få tag på på denna ö.

Passar för: Gillar man Karibien gillar man denna strand. Här möts turister i alla åldrar och företrädesvis yngre Tobagobor.

2. Grande Anse des Salines,

MARTINIQUE

Bara ett stenkast från Martiniques sydspets ligger denna magiskt vackra, måneskäreformade strand. Sanden vit och mjuk, vattnet är lugnt, djupblått och turkost, palmerna vajar svagt för vinden, rena drömstranden, alltså. Grande Anse des Salines är inte bara Martiniques vackraste strand, det är en de allra finaste vi sett i Karibien.

Under veckorna är des Salines de franska turistfamiljernas favorit. På helgerna samsas de med lokala familjer och det kan bli lite småtrångt. Nära strandens mitt finns några enkla ställen att köpa mat och dricka på och duschar.

Hitta dit: Grande Anse des Salines ligger fem kilometer söder om staden Sainte-Anne och ser mil från huvudstaden Fort-de-France. Bussar går från Fort-de-France till Sainte-Anne (söndagar är de mycket få). Sen blir det till att gå eller lifta. Bästa sättet att ta sig både hit och runt på Martinique är en hyrbil.

Passar för: Hela familjen, därför att stranden ligger skyddad från Atlantens tuffa vågor och är barnvänlig. Se bara upp för de giftiga mancinellaträden (de flesta markerade med rödfärg).

3. Coral Beach,

PANGKOR, MALAYSIA

Den vackraste av ön Pangkors stränder hittar vi bakom en klippa norr om den betydligt större stranden Teluk Nipa. Längs den vackert buktande stranden hänger gungor och hängmattor i trädgrenar. De, tillsammans med enkla serveringar i skuggan, ger stranden en klar backpackerkänsla. Vid sidorna avslutas stranden med vattenslipade runda klippor.

Precis utanför ligger lilla Coral Island med en egen liten strand. Dit kan man paddla i en kajak som man hyr vid ett skevt stånd, byggt av plankor och spånskivor.

Bor gör man i bungalower av den enklare sorten. Nasi goreng kostar en tia på strandserveringen. Bakom kröken finns mer att välja på i Teluk Nipa.

Hitta dit: Västra sidan av Pulau Pangkor strax norr om stranden Teluk Nipa.

Passar för: Backpackers och andra som vill ha en vacker strand utan stora hotell och för mycket kommers.

4. Playa de Ses Illetes,

FORMENTERA

En av världens bästa stränder, enligt resesajten Tripadvisors Travellers Choice 2013. Öns största turistmagnet - stranden är galet populär. Hit kommer såväl naturälskare som partyfolk från Ibiza. Kändistätt. Gillas av både skådespelaren Leonardo di Caprio och fotomodellen Kate Moss. Lyxyachterna ligger för ankar en bit ut i vattnet. Flera enkla strandrestauranger - men med avancerade priser - att välja mellan. Juan y Andrea heter den chicaste, och här serveras vällagad skaldjurspaella. Klart vatten och härlig sand. Den rastlöse bör ta en promenad ut på sagolikt vackra halvön Es Trucadors.

Hitta dit: Snabbfärja från Ibiza hamn tar en halvtimme. Illetesstranden ligger ett par kilometer norr om hamnstaden La Savina. Bussar går flera gånger i timmen. Taxi kostar cirka 150 kronor. Alternativt hyr moppe eller cykel. Tråkig promenadsträcka.

Passar för: Romantiska par, tjejgänget som vill spana på välklädda strandgäster, och familjer som uppskattar den långgrunda stranden. Egentligen är det bara den folkskygge som inte ska göra sig besväret att åka hit under högsäsong.

5. Kendwa,

ZANZIBAR, TANZANIA

Minst lika vit sand som i Västindien, skuggande palmer och dramatiska kalkstensformationer. Traditionella dhow-båtar på svaj i vattnet och coola massajkillar som går vakt.

Så ser det ut på de flesta stränderna på Zanzibar, men Kendwa och angränsande Nungwi har en stor fördel som gör att många väljer någon av just dessa. De är badbara dygnet runt. På öns östra sida är det nästan omöjligt att komma i vattnet vid de långgrunda stränderna när det är ebb. Man kan få gå en kilometer innan man kommer ut till midjehögt vatten.

Här badar vi hela dagarna när vi inte tar en båt bort till reven vid Mnemba för att snorkla.

Hitta dit: Taxi, minibuss eller daladala ("flakbuss") nummer 116 från Zanzibar Town, cirka fem mil.

Passar för: Den som vill bada hela dagen. Sägs vara en av Zanzibars livligare stränder, men det säger inte mycket på denna ö som knappast ­karaktäriseras av party.

6. Bowman's Beach,

SANIBEL, FLORIDA

En riktig drömstrand för den som uppskattar bländande, naturlig skönhet samt avsaknad av kommers och stora folksamlingar. Den här långa och mycket välbehållna stranden täcks av hundratusentals små vita snäckor som många besökare ägnar hela dagen åt att studera och plocka. Vattnet är turkost och helt underbart.

Sanibel är en liten långsmal ö (ungefär av Fårös storlek) på Floridas västkust tre mil från Fort Myers. En bro förbinder ön med fastlandet.

Ön har en mycket exklusiv prägel med mycket strikta regler för all form av exploatering. Höghus får ej byggas och värnandet av öns unika djur- och växtliv är mycket påtagligt. Bowman's Beach saknar alla sorters försäljningsställen (men erbjuder toaletter, parkering och lekplats). Det är tyst, rent och fantastiskt vackert. Då ön är dyr är det vettigt satsa på boende närmare Fort Myers.

Hitta dit: Enklast med hyrbil från Fort Myers eller andra orter i västra Florida.

Passar för: Främst vuxna naturdyrkare, men badupplevelsen är fantastiska för alla.

7. Super Paradise Beach,

MYKONOS

Det här är en av Greklands mest kända och omtalade stränder, tack vare att det är en populär samlingsplats för färgstarka homosexuella och partysugna jetsetare från hela världen. Super Paradise ligger oerhört vackert i en skyddad vik och stranden är ren och fin och pudermjuk. I somras öppnade även ägarna till den trendiga nattklubben "Jackie O" en filial här, med restaurang, utomhusbar och poolområde. Det är en superdesignad miljö som bara måste upplevas.

Hitta dit: Du tar lokalbuss från huvudbyn Chora till stranden Platis Yialos på 10 minuter och fortsätter med en av båtarna som ligger vid hamnen intill Petinos Beach Hotel. Båten stannar vid Paranga, Paradise, Super Paradise, Agrari och Elia, och biljetten kostar 65 kronor tur och retur. Det går också en buss hela vägen ut, som avgår varje timme från den gamla hamnen i Chora.

Passar för: Homosexuella par och singlar, partysugna kompisgäng och mer sofistikerade som vill glida runt i en trendig miljö.

8. White Beach,

BORACAY, FILIPPINERNA

Semesterön Boracay i Filippinerna har länge varit omtalad för den flera kilometer långa finkorniga stranden och det klara turkosa vattnet. Sanden på White Beach, är så känd att myndigheterna har fått skärpa reglerna för att stoppa turister från att stjäla den med sig. Från den mellersta delen av stranden är det nära till de små butikerna vid den lilla shoppinggatan. Här startar också många snorklingturer eller båtutflykter till olika delar av ön. Den här delen av stranden är livlig under kvällarna, då restaurangerna och bargatan fylls av hungriga och törstiga semesterfirare.

Tyfonen Halyan som drabbade Filippinerna i november orsakade viss förstörelse även på Boracay, men enligt uppgifter på internet är allt som vanligt nu igen. Inga dödsfall har rapporterats. 70 procent av Boracays invånare lever på turismen, så det man fruktar mest är att turisterna ska boka av den annalkande högsäsongens resor.

Hitta dit: Från Caticlan i Filippinerna tar du en av de mindre båtarna som går med täta turer till Boracay. Hotellen på ön brukar kunna hjälpa till att ordna transport. Om ingen transport är ­arrangerad åker du bäst med tricycle, de billiga moped­transporterna som är öns taxibilar.

Passar för: Par som vill ha en lite äventyrlig resa, kompisgäng och de som har barn som trivs bäst på långgrund sandstrand. Yngre partysugna resenärer kan hålla i gång hela natten.

9. Ngapali,

BURMA

Det känns lite som lugnet före stormen när jag promenerar längs den tre kilometer långa stranden i västra Burma. Dels därför att det är morgon. Bara jag, några fiskare och ett gäng småbarn håller till på stranden.

Men det är också stilla före turiststormen. Visst har det funnits hotell här länge, men det är först nu när EU har tagit bort sina sanktioner mot Burma som en större invasion av européer väntas. Jag njuter av att vara här före vattenskotrar och bananbåtar.

Ngapali är en typisk, sydostasiatisk strand med gulbeige, finkornig sand, grönskande träd och palmer. Men det som gör den speciell är de relativt fåtaliga turisterna och närheten till burmeserna själva.

Hitta dit: Knappt 40 mil nordväst om Rangoon. Mindre än en timme med inrikesflyget.

Passar för: Kulturintresserade pionjärer. Visst är stranden underbar, men det är landet och människorna som gör den till ett spännande resmål.

10. Hel,

POLEN

Det är ett mysterium att det kan vara så okänt i Sverige att det finns miltals av stränder med finkornig sand, klitter och sandbankar bara 25 mil från vår kust. Halvön Hel i Gdanskbukten är tre mil lång och längs hela norra sidan löper stranden.

Bland flera badorter är Jastarnia störst. Här finns gott om små pensionat och ett stort hotell av chartersnitt. På stranden njuter framför allt polackerna själva men också många tyskar av solen, gärna sittande i korgstolar med praktiska utfällbara fotpallar.

Förklaringen till att vi är enda svenskar på stranden måste vara klimatet - ungefär som i Sverige, inklusive vattentemperaturen. Men i somras innebar det kanonväder.

Hitta dit: Färja, tåg eller bil från Gdansk, Gdynia eller Sopot. Det är 86 kilometer från Gdansk till Jastarnia landvägen.

Passar för: Den som söker en billig semester nära Sverige. Priserna är ungefär hälften av våra. Mestadels barnfamiljer och äldre på stranden. Den som vill festa stannar hellre i Sopot.

11. Koh Rok,

THAILAND

Hur vackert som helst - både över och under ytan! Koh Rok är två små öar, Koh Rok Nok och Koh Rok Nai, som ligger intill varandra söder om Koh Lanta.

De kritvita strandremsorna anses av många tillhöra Thailands absolut finaste, och vi kan bara hålla med. Koh Rok är en plats man ständigt längtar tillbaka till om man en gång varit där.

Vattnet är så klart att du kan se färgglada fiskar och imponerande koraller bara genom att titta ner under en vanlig simtur, men tar du med snorkel och cyklop blir upplevelsen ännu större.

Här finns varken resort eller restauranger. Vill du stanna över natten går det bra - men då måste du tälta i öns nationalpark.

Hitta hit: De flesta kommer hit på dagsturer från Koh Lanta, turer säljs via de flesta resebyråer på ön (cirka 300 kronor). Men det går också utmärkt att hyra sin egen långsvansbåt med skeppare.

Passar för: Den som vill uppleva fin snorkling. Eller den som bara vill ha en härlig utflyktsdag långt bort från turistorternas stränder.

12. West Bay,

STORBRITANNIEN

En av Englands avsomnade strandorter har återigen blivit populär efter att tv-serien "Broadchurch" spelades in här. Stranden i West Bay utanför Dorchester på Englands sydkust syns ofta i tv-serien, och många turister åker hit bara för att se de olika platserna som syns i kriminaldramat. Den mest populära attraktionen är den enorma klippan, som ligger på den östra delen av stranden. Ta en promenad längs med den långa sandremsan och avsluta med en glass eller fish and chips i de små bodarna vid hamnen. Eller testa någon av restaurangerna, som flera invånare gärna skryter om.

Hitta dit: Tåg går från London Waterloo Station till Dorchester South. Därifrån går lokalbussar till Bridport, en liten kuststad nära West Bay. Från Bridport går du, åker buss eller tar en taxi.

Passar för: Den som följt mordserien "Broadchurch" med stort intresse och vill se var programmet spelades in. Inspelningarna fortsätter så chans finns att stöta på skådespelarna. Passar också den som vill se någon av Englands stränder, men gärna åker till ett mindre ställe än de mest välkända strandstäderna.

13. Seven Mile Beach,

JAMAICA

Finns alltid med på listor över världens vackraste stränder. Den är dessutom väldigt lång - elva kilometer. Utsikten från stranden ser nästan helt osannolik ut med havet och himlen som skiftar i olika nyanser av blått, kritvit sand att stoppa fötterna i och palmer som ramar in allt det vackra. De större all-inclusive-hotellen ligger längst upp i norr och har privata stränder. Längre söderut är det öppet för alla. Det är en otroligt avslappnad stämning på denna strand, Bob Marley-musiken strömmar ut från varje litet strandhak och alla hälsar glatt "Ya man, respect! och så ska knoge möta knoge. Ett fantastiskt mysigt hotell är Blue Couples Swept Away som har den bredaste strandremsan. Det har också en ljuvliga hängmatta och fruktjuicer.

Hitta hit: Seven Mile Beach börjar i byn Negril och sträcker sig norrut.

Passar för: Dig som är soltörstande och social.

14. Maspalomas,

GRAN CANARIA, SPANIEN

Gran Canaria försöker bli lite lyxigare och trendigare. På ett par stränder, Anfi Beach och Amadores strand, har man importerat korallsand. Amadores är byggd nedanför bergen på sydvästra ön i en skyddad bukt med vit fin korallsand plockad från havet utanför Pasito Blanco. Det ger havet en härligt turkosblå färg. Anfi Beach mellan Arguineguin och Puerto Rico har fått korallsand från Bahamas. Om än inte lika vit, men helt naturlig, är naturskyddade Maspalomas - öken, stränder och sanddynor som är fyra ­kvadratkilometer stort. Maspalomas och Playa del Inglés stränder är sammanlänkande och är tillsammans 5 600 meter långa. När vi kommer dit är klockan strax före sju och solen ska precis gå upp. Vackrare än så blir det knappast. Under tiden vi beundrar soluppgången kommer flera ­personer för en promenad på de guldgula sanddynorna eller ett morgondopp.

Hitta dit: Mellan Playa del Inglés och Meloneras på södra Gran Canaria.

Passar för: Alla som gillar öken, stränder och promenader. Här finns också en nudiststrand.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande