Annons
X
EXPRESSEN.SE

Publicerad 2 feb 2018 16:24

Strandade utan vinterkläder efter snöstormen

Jonas Karlsson med Leo, 5, hustrun Sara och Felix, 11.

Jonas Karlsson med Leo, 5, hustrun Sara och Felix, 11.

Foto: Privat

Det var inte bara brittiska hertigparet Kate och William som drabbades av flygstrul när snöstormen slog till.

Jonas Karlsson och hans familj är strandade i Helsingfors utan några varma kläder. De missade sin anslutning till Thailand på grund av snöovädret.

– Vi stoppade våra ytterkläder i resväskorna som nu är försvunna, säger Jonas.

Precis som för hertigparet Kate och William har det strulat till sin för Jonas och hans familj från Linköping.

I Kate och Williams fall handlade om ändrade resplaner när privata flyget från Uppsala under det pågående Skandinavienbesöket ställdes in på grund av dåligt väder.

Blev försenat på grund av oväder

För Jonas Karlsson, med fru, två barn och mor, körde det ihop sig på Arlanda flygplats på torsdagskvällen. Den planerade avgången till Helsingfors, där de skulle byta till ett plan mot Bangkok, blev kraftigt försenad på grund av snöovädret som även drabbade Finland.

– Vi var framme vid 23 i Helsingfors och då hade flyget till Thailand gått. Dessutom var hela vårt bagage borta och vi stod utomhus och frös i 30 minuter medan vi väntade på taxi vid flygplatsen. Ytterkläderna hade vi packat ned i resväskorna redan på Arlanda, berättar Jonas Karlsson.

 

LÄS MER: Kaosvädret stoppar Kate och William – tvingas byta flygplats 

 

Familjen kördes till ett hotell i Helsingfors där flygbolaget ordnat ett rum. Nu väntar de på besked om ny avgång från flygbolaget Finnair. Jonas, som har barnen Leo, 5, och Felix, 11, med sig tycker att informationen från Finnair varit knapphändig.

 

 

https://twitter.com/ylenews/status/959005574972235776

 

Själv har han åkt på rosfeber mitt i allt elände och väntar på viktig medicin. Nu hoppas familjen komma med på en flight till Bangkok på lördagen, vilket skulle innebära att de når slutdestinationen Koh Samui i Thailand på söndag kväll, lokal tid.

Jonas Karlsson vill passa på att utfärda en varning till andra barnfamiljer,

– Packa inte ned ytterkläderna utan ha dem tillgängliga om det blir följdförseningar och bagaget försvinner!

 

Har rätt till kompensation

Simon Barrette, kommunikationschef vid Finnair, beklagar att Jonas Karlsson med familj liksom många andra passagerare drabbats av förseningar och inställda avgångar.

– Det beror på snöovädret i Helsingfors på torsdagen. 2000 passagerare drabbades av inställda flyg. Nu dras vi med en del följdförseningar på grund av sent återvändande flyg. Det är mycket tråkigt för dem som drabbas förstås, säger Barrette och tillägger att bagaget kommer att skickas till slutdestinationen när logistiken hunnit i kapp.

https://twitter.com/Finnair/status/959374308886941696

 

Resenärerna tycker informationen från Finnair varit dålig. Vad gör ni för att hjälpa dem?

– Jag rekommenderar dem att läsa informationen vi lagt ut på Finnairs Twitterkonto. Där kan man bland annat läsa om vilken kompensation som gäller. Bland annat har man rätt till ersättning för inköp för 100 euro per dag om bagaget kommit bort, förklarar Simon Barrette vid Finnair.

ELISABETH MONTGOMERY