Ditt stjärntecken säger mer om dig än du tror. Här kan du se vilken strand som passar just dig.
1 av 2: Ditt stjärntecken säger mer om dig än du tror. Här kan du se vilken strand som passar just dig. Foto: SHUTTERSTOCK
Karibisk känsla i Skottland, här trivs Skytten.
2 av 2: Karibisk känsla i Skottland, här trivs Skytten. Foto: SHUTTERSTOCK

Semesterastro: Hitta perfekta stranden för ditt stjärntecken

Har du svårt att välja rätt strand? En strand du verkligen trivs på. Då kanske du ska ta hjälp av ditt stjärntecken. Väduren och Oxen till exempel, skulle aldrig trivas på samma strand...

Ditt stjärntecken säger mer om dig än du tror. Här kan du se vilken strand som passar just dig.

Väduren, 21 mars - 19 april

En Vädur är rastlös och ivrig och behöver en aktiv semester där det händer mycket hela tiden. Semestern får gärna innehålla utmaningar, gärna med tävlingsinslag för att väduren inte ska bli uttråkad.

Calanque d'En-Vau, en av Frankrikes vackraste stränder, passar en tävlingsinriktad vädur perfekt. Foto: SHUTTERSTOCK

En Vädur trivs på Calanque d'En-Vau i Frankrike, sydöst om Marseille, belägen i nationalparken Calanques. En liten strandremsa inkilad mellan höga kalkstensklippor, men det är själva utmaningen att ta sig dit som lockar Väduren. Det finns olika sätt att nå stranden, men är du Vädur väljer du naturligtvis den svåraste vandringsleden från hamnen i Cassis. När du väl är framme kommer belöningen, stranden som anses vara en av Frankrikes allra vackraste, skär in som en glimrande smaragd i den dramatiska naturen. Och när Väduren tröttnar på att bada, testar hen med fördel olika klättringsleder som finns uppsatta i klipporna. Bästa tiden att besöka stranden är i maj eller juni, men faktiskt även tidigt i oktober då vattnet fortfarande är varmt. Mitt under högsommaren kan vandringslederna vara stängda på grund av värmen.

LÄS MER: 12 sköna hotell på Franska rivieran

Oxen, 20 april - 20 maj

Oxen är, kan man säga, Vädurens raka motsats. Trygg och rutinbunden. Gillar egentligen inte att resa, men om hen reser så är det till samma välkända resmål hen återvänder år efter år. Oxens element är jord och nyckelordet trygghet, vilket lyser igenom när resmål ska väljas. Det äventyrligaste en Oxe gör på sin semester är när hen hyr en trampbåt en halvtimme eller möjligtvis tar den chartrade bussen (med guide) utanför all inclusive-området. Det är Oxen du ser på restaurangerna som skyltar med ”äkta svenskt smörgåsbord – 265 baht” och ”Konditori Café Suecia”. Då vet man vad man får, säger Oxen och beställer en portion köttbullar med lingonsylt.

Playa del Inglés, här vet Oxen vad hen får. Foto: SHUTTERSTOCK

Oxen trivs på Gran Canaria i allmänhet och på Playa del Inglés i synnerhet. Här vet Oxen vad hen får. 350 soldagar om året och en dagsmedeltemperatur som aldrig understiger 20 grader. Och beroende på vad Oxen har för intressen så finns allt inom en radie på några kilometer. Här finns tivoli, bowlinghall, ett flertal vattenparker, gokart-bana samt Western byn Sioux. Här finns också Maspalomas, ökenområdet där Oxen med fördel tar en tur på en kamel och låtsas att hen är i Sahara. Mer behövs inte för att Oxen ska känna sig gränslöst äventyrlig.

LÄS MER: Gran Canarias 10 bästa stränder

Tvillingarna, 21 maj - 20 juni

Inget är särskilt noga för en Tvilling, därför gör du bäst i att vara den som håller i alla bokningar om du ska ut och resa med en Tvilling. Risken är annars stor att du hamnar på fel hotell, eller sitter med dubbla biljetter till samma resa (har hänt författaren till denna artikeln som är tvilling..). Tvillingens element är luft, de är flyktiga, snabba i tanken men glömmer lika fort. En Tvilling är impulsiv och hoppar gärna på allt som verkar spännande utan eftertanke.

En Tvilling vill gärna upptäcka polska Sopot, i alla fall för ett tag. Foto: COLOURBOX

Den perfekta stranden för en Tvilling ligger (just nu) i polska Sopot. En klassisk kurort med anor. Det känns nytt, fräscht och oförutsägbart för en impulsiv Tvilling. Bara tanken att stället benämns ”Polens riviera” får en Tvilling att gå i gång på alla cylindrar. Mycket snart har hen samlat ihop ett kompisgäng som låtit sig övertalas av den överentusiastiska Tvillingen. Att vattnet är iskallt även på sommaren är en detalj som Tvillingen inte tänker på. Förrän det är dags för första doppet. Men vad gör väl det när man kan sätta sig på en mysig restaurang i stället. Eller ta ett dopp i någon pool. Eller bara gräva ner fötterna i den mjuka fina sanden och lyssna på vågornas brus (i tio minuter). Eller så drar man bara vidare till närliggande Gdansk, där finns mycket kultur och sevärdheter enligt Tvillingens senaste googling, precis när sällskapet har satt sig tillrätta i sina solstolar.

LÄS MER: Bad, kasino och stillhet i Sopot

Kräftan, 21 juni - 22 juli

Kräftan har ett starkt moderligt drag med mycket känslor för allt och alla. En Kräfta bryr sig och fäster sig snabbt både vid personer och platser. Alla tidigare resor som Kräftan gjort är den bästa resan någonsin. Det finns ju alltid något fint eller härligt att fästa sig vid. Ett fint drag hos Kräftan. Kräftan är närvarande och lever här och nu och styrs av att vilja alla väl.

Kalamakistranden, här kläcks sköldpaddsäggen i september. Foto: SHUTTERSTOCK

Kräftan trivs särskilt bra på Kalamaki-stranden på Zakynthos. Där finns stor chans att se den fridlysta jättesköldpaddan Caretta caretta. Kräftan åker gärna dit i juni då sköldpaddshonorna lägger sina ägg, men allra helst i september när äggen kläcks och de små ungarna kravlar upp ur sanden. Då sitter Kräftan med alla sinnen på högvarv och ett stort ömmande hjärta för de söta små krabaterna. Till skillnad från en Tvilling som hade åkt raka vägen hem till Sverige och skaffat sig en egen sköldpadda (men tröttnat ganska snabbt), inser Kräftan att de har de som allra bäst i sin naturliga miljö och att hen är otroligt tacksam för att få uppleva detta vackra tillfälle.

LÄS MER: Guide till Zakynthos: sola, vandra och ät gott 

Lejonet, 23 juli - 22 augusti

Här har vi zodiakens kungliga stjärntecken, den som vill härska och dominera sin omgivning. Med ett gott självförtroende och stark beslutsamhet, är hen den självklara ledartypen. Åker du på semester med ett Lejon är det bara att luta sig tillbaka och följa med, det är Lejonet som bestämmer helt enkelt. 

Ett Lejon vill gärna komma tillbaka från semestern och kunna berätta för allt och alla vilken perfekt semester hen haft, hur hen skräddarsydde sin semester, hur hen hittade alla unika platser och alla restauranger utan en enda turist (förutom hen själv, men nej, hen är ingen turist, hen är en besökare). Så en strand för ett Lejon måste kunna leverera. Den ska vara unik, men helst bekräftad av någon som Lejonet ser upp till.

Ölüdeniz, den perfekta stranden för ett Lejon. Foto: SHUTTERSTOCK

Den perfekta stranden för ett Lejon är den Instagramvänliga stranden Ölüdeniz, i Turkiet, Fethiye. Då kan Lejonet ägna orimligt med tid att mycket noggrant förklara för alla att Ölüdeniz betyder ”det döda havet” på turkiska, att stranden har fått sitt namn på grund av det lugna och stilla vattnet (det är en lagun). Och att precis här är där Medelhavet och Egeiska havet möts. Och så vidare tills precis all magi kring stranden försvunnit bland långa haranger om obskyra historiska händelser i Turkiet som Lejonet också passar på att dra när hen ändå har ordet (som ändå ingen kan ta ifrån hen).

LÄS MER: Resa till Turkiet? Hitta semesterorten för dig 

Jungfrun, 23 augusti - 22 september

En Jungfru har en tendens att planera sönder sin semester. Jungfrun är aldrig nöjd förrän alla detaljer är på plats, men inte ens då kan hen vara riktigt nöjd. En jungfru åker aldrig på chartersemester (måste, måste ha koll på alla detaljer), utan skräddarsyr sitt resemål minutiöst. Dock är hen själv sin största fiende då ett av Jungfruns starkaste drag utmärks av stort vankelmod, gräset kan ju vara grönare på andra sidan. Väl på plats har Jungfrun vanligtvis redan börjat planera för nästa semester, ”som kommer bli den bästa semestern hen någonsin haft”. 

En Jungfru har alltid en lång lista med måsten, där allt från bästa restaurang och bästa strand till bästa museum, bästa kafé och bästa bar finns, och hen blir orimligt besviken om allt på listan inte hinns med.

Elafonissi, den rosa stranden, hit vill Jungrun gärna åka. Foto: ADOBE STOCK

Elafonissi på Kreta, den rosa stranden, är den perfekta stranden för en Jungfru. Hen har läst på om stranden, sparat ner otaliga bilder på sin Pinterest-sida och äntligen bär det i väg. Hen vet att strandens rosa nyans kommer från av havet finfördelade rosa musselskal och att vattnet är klart turkost, och när solen lyser är det magiskt. Men när hen väl kommer dit så är det inte alls så rosa som på bilderna. Den besvikelsen. Och det är nu Jungfrun börjar fundera på varför hen inte valde en svart lavastrand på Lanzarote i stället. 

LÄS MER: Elafonissi – Kretas sköna tropiska lagun 

Vågen, 23 september - 22 oktober

Moral är Vågens ledord. En Våg skulle aldrig välja ett resmål som på något sätt skulle kunna vara moraliskt tveksamt. Mexiko och Sydamerika går bort (korrupt), Florida går bort (Trump-land), Dubai (uppbyggt på smutsiga oljepengar), Turkiet (politik)... och så vidare. 

Blå Lagunen, organiserat och tydligt. Det gillar Vågen. Foto: SHUTTERSTOCK

En Våg strävar alltid efter balans och harmoni och ogillar kaos. Ett självklart vattenhål för en Våg är den Blå lagunen på Island. Nej, det är ingen strand i egentlig mening, men för en Våg är en slumpmässigt vald remsa av sand alldeles för kaotiskt. Blå lagunen däremot, här är det organiserat och tydligt. Ett inhägnat område där det finns strikta regler för hygienen både före och efter badandet. Bara en sådan sak, det gillar Vågen. Vattentemperaturen är välkänd (i genomsnitt 36–39 grader), dessutom är det nyttigt både för kropp och själ att ta ett dopp i det mineralrika vattnet. Sist men inte minst, en Våg skulle aldrig drömma om att ta flyget, utan tar så klart färjan till Island.

LÄS MER: Upplev Blå lagunen på Island – utan trängsel 

Skorpionen, 23 oktober - 21 november

Skorpionens nyckelord är passion och hen reser därefter. Det måste finnas glöd och känslor dit hen tar sig. Skorpionen älskar rödglödgade dramatiska solnedgångar rakt ner i havet, och väljer så ofta hen kan en strand med ”sunset” i namnet. 

Cala Conta, i solnedgång, precis som Skorpionen älskar det. Foto: SHUTTERSTOCK

Skorpionen älskar Ibiza, en ö med attityd, precis som Skorpionen själv. Den perfekta stranden enligt Skorpionen är Cala Conta beach, känd bland annat för sina, just det, vackra solnedgångar. Hen väljer den östra sidan, inte enbart för solnedgången utan för att det är en icke officiell nudiststrand. Kittlande för en Skorpion som gärna befinner sig i miljöer med det lilla extra. Därmed inte sagt att Skorpionen kastar sina egna kläder, bara att befinna sig på plats räcker gott och väl.

LÄS MER: Ibiza guide: Anna Brolin listar bästa tipsen 

Skytten, 22 november - 21 december

Skytten trivs i öppna landskap och strävar efter vidder och en rymd. Enda problemet är att Skytten också är en rastlös själ som ständigt längtar bort till något annat än där hen just befinner sig.

Karibisk känsla i Skottland, här kan Skytten trivas. Foto: SHUTTERSTOCK

Just därför är Triagh Siar, stranden på den lilla ön Vatersay utanför Skottland, perfekt för en Skytt. Väl på plats är det nämligen svårt att ta sig någon annanstans på grund av strandens läge. Ön ligger i Europas yttersta havsband, nästa stopp är USA. Vatersay är Karibien fast på nordliga breddgrader, inga palmer och långt från tropisk värme, men lika vackert. Kristallklara, turkosa vågor slår mot den kritvita stranden och i bakgrunden böljande och grönskande skotska kullar. Och Skytten som ogillar krav, och vars motto är ”en annan gång kanske”, kan utan betänkligheter skippa själva badandet. Hen trivs bra bland sanddynerna där hen sitter och filosoferar över livet i stort.

LÄS MER: Upplev den vildaste naturen – i Skottland 

Stenbocken, 22 december - 19 januari

En Stenbock trivs i sin husbil och tar alltid en självklar plats på vilken campingplats hen än kommer till. Där styr hen upp och organiserar, hjälper folk att parkera och installera sig korrekt, för Stenbocken har stora ambitioner, både för sig själv och för andra. 

Stenbocken trivs på vilken strandnära campingplats som helst på Gotland, där hen hänger på låset den första maj, och sedan får husbilen stå kvar hela sommaren. Stenbocken spankulerar omkring på området och många tar hen som anställd. Inga problem. Stenbocken kan svara på alla frågor som ställs, annars tar hen reda på svaret, en Stenbock älskar nämligen att lyckas med svåra uppgifter och utmana sin förmåga. 

Stenstranden på Fårö, en våt dröm för en Stenbock! Foto: WWW.GOTLAND.COM

När det kommer till specifikt val av strand dras Stenbocken till norra Gotland och Fårö, där hen gärna badar i det kalla vattnet (vad skulle man annars göra med vattnet tänker Stenbocken) och älskar stenstranden där hen kan ägna timmar till att bygga olika formationer med de vita kalkstenarna. Det ska synas att hen varit där, och att hen åstadkommit något. När hen tröttnat på att lägga sten på sten, klättrar hen gärna på raukarna. En Stenbock gillar att använda det som finns i hens omgivning. 

LÄS MER: Mari Jungstedt tipsar – 10 smultronställen på Gotland och Fårö

Vattumannen, 20 januari - 19 februari

Vattumannen gör allt på sitt eget sätt, och det gäller även val av resmål. Vattumannen är en filosof där logik och teori är viktigt och hen trivs bäst på resmål som kan ge honom något kulturellt utbyte. Och ingenting är mindre värt för en Vattuman. Louvren är lika viktig som konstrundan på Österlen, Blå Moskén lika stor som vilken liten frikyrka i Småland som helst. 

Eklektiska Tel Avivi, här har Vattumannen något att fundera på. Foto: ADOBE STOCK

Vattumannen trivs inte helt otippat på stranden i Tel Aviv, och det är stadens Bauhausarkitektur som placerat den livfulla kuststaden på Unescos världsarvslista som lockar. Bland annat. Det är ju till exempel bara en timmes bussresa till Jerusalem, dit Vattumannen gärna åker för att frossa i kultur och historia. Vattumannen är kunskapens stjärntecken och vill förstå alla sammanhang. Och Tel Aviv utmanar med sin eklektiska charm och mångfald. Utnämnd till världens bästa gay-destination, en av världens bästa urbana stränder och världens största startup-center utanför Silicon Valley. Vattumannen har så att säga att göra hela semestern i sin strävan efter att förstå hur allt hänger ihop.

LÄS MER: Upptäck Tel Aviv – Mellanösterns smältdegel

Fiskarna, 20 februari - 20 mars

Fiskens element är vatten, dess tillstånd är rörligt och nyckelordet är sökande. Det är svårt för Fisken att slå sig till ro med något, för snart kommer känslan att det inte är riktigt rätt, att något bättre finns runt hörnet. Därför är Fiskens bästa hjälpmedel ”bäst i test”-listor. I synnerhet när det gäller val av semesterdestination. Då slipper hen tänka själv, för är det rankat högt på en lista ”ska” det vara bra.

La Concha, San Sebastián. Perfekt för Fisken. Foto: SHUTTERSTOCK

Just nu är det ”bästa stranden 2019” som Fisken fokuserar på, och enligt alla Fiskens googlingar är det La Concha i spanska San Sebastián som gäller. Okej, tänker Fisken och bokar en resa. Men väl på plats uppstår förvirringen som är så utmärkande för Fisken. ”Vad var det som var så bra med den här platsen”, säger hen,” jag vet inte.” Men hen skyller aldrig på någon annan än sig själv. Det är nog bara jag som inte förstår storheten just här, tänker hen och irrar snabbt vidare mot nästa resmål.

LÄS MER: San Sebastián – ett baskiskt tapasparadis 

Källa 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande