Upplev citypuls i Thessaloniki - en av världens bästa partystäder.
Upplev citypuls i Thessaloniki - en av världens bästa partystäder. Foto: Marko Wramén

Storstadspuls i Thessaloniki

Visst är det härligt att åka ut till de grekiska öarna på semester. Men varför inte uppleva lite citypuls först? Upptäck partylivet i Thessaloniki, Greklands näst största stad och en mötespunkt mellan öst och väst.

Marko T Wramén

FAKTA

RESA DIT: Ryanair flyger direkt från Skavsta.
TRANSFER: Taxi in till centrum tar 20-40 minuter beroende på trafiken och kostar cirka 20-25 euro. Du kan också ta buss 78 vilket tar knappt en timme och kostar en knapp euro.
TIDSSKILLNAD: +en timme
FOLKMÄNGD: Cirka 364 000 i staden, 801 000 om man räknar med förorter (10,7 miljoner i hela landet)
SPRÅK: Grekiska. En del pratar engelska.
KLIMAT: Mycket varma somrar, regn på hösten. April-maj är bästa månaderna att besöka.
VALUTA: Euro. E1 = cirka 9,37 SEK (6 maj 2011)
DRICKS: Inte tvunget, men lägg gärna en slant om det varit bra
TA SIG RUNT: Enklast är faktiskt att gå, centrum är inte så stort. Den late tar taxi.
PRISNIVÅ: Grekland är inte så billigt längre, men att gå ut och äta är fortfarande billigare än Sverige. Ett glas vin: 3-5 euro, en stor öl: 4-5 euro, taxi tre km: 8 euro, en kopp kaffe: 3-5 euro (de har många långsittare på caféerna och måste därför ha höga priser), Coca Cola: 2,20 euro.

Tre barer


BAR 90 GRADER
Schysst miljö, bra drag, hög musik (som på alla ställen i detta kvarter).
Valaoritou 31
GAMBRINUS
Stort utbud tjeckisk öl, både på fat och flaska, som namnet antyder. Lite mer avslappnad klädstil och fler studenter.
Sigrou 9
MAVRO PROVATO
Här är det mer uppklätt och mer klubbkänsla. Fullt ös i en inredning av stål och betong.
Sigrou 11

Tre restauranger


BRÖDERNA TSAROUCHAS
Klassisk taverna/ouzeria där det serveras enkel men god grekisk mat. Peka på grytorna så får du vad du vill ha.
Olimpou 78
.ES
Trendig restaurang med härlig takhöjd, stora fönster mot köket. Utmärkt mat lockar hit andra krögare - boka bord!
2-4 Fragon
DIAGON
Populär taverna nära Vita tornet. OBS ej öppet på helgerna.
Stratigou Kallari 13

Det är fredag eftermiddag och jag slår mig ner på Zythos uteservering på livliga Petrakakitorget mitt i Ladadika. Vilar fötterna efter en lång dags travande upp och ner i backarna och njuter av en härlig dill-sallad (tänk tjockare och mer smakrik tsatsiki). Till det ett friskt glas vitt vin från Limnos. I bakgrunden hörs fredagars typiskt förväntansfulla sorl och någonstans spelar en gatuorkester Balkanmusik. Dags att njuta av en partyhelg i Thessaloniki!

 Thessaloniki har alltid varit en livlig stad, belägen längs en viktig handelsled. En gång i tiden var det huvudstaden i en romersk provins och långt senare härskade ottomanerna här. 1917 härjade en omfattande brand som förstörde stora delar av centrum. 1923 tvingades cirka 1,5 miljoner greker att flytta från Anatolien i Turkiet till Grekland (och runt en halv miljon turkar fick göra den omvända resan). Många av grekerna som bott i Turkiet hamnade i Thessaloniki. Kombinerat med den ottomanska perioden har detta starkt präglat Thessaloniki och man kan med fog kalla stan för lilla Istanbul. Här möts öst och väst i en livlig kakafoni med ett i allra högsta grad levande gatuliv.

 Visst finns här ett par klassiska sevärdheter också. Stadens symbol är till exempel det 27 meter höga Vita tornet nere vid hamnpromenaden. Byggt av ottomanerna på 1400-talet var det en gång ett beryktat fängelse och platsen för massavrättningar på 1800-talet. I dag rymmer det ett museum som med filmsnuttar, bilder och monitorer berättar Thessalonikis historia. På toppen finns en plattform som ger fin utsikt över city.

En av världens hetaste partystäder

 Mycket äldre och för mig mer speciell är Galerius rotunda, byggd år 306 på order av en romersk härskare med samma namn. Tack vare de mer än sex meter tjocka väggarna har byggnaden överlevt i 1700 år, trots många jordbävningar som raserat de flesta andra antika byggnader. Rotundans ursprungligas ändamål är oklart, men i mer än 1200 år fungerade den som kyrka. 1590 konverterades den till moské och det var då minareten kom till.

 Här och där finns fortfarande de gamla stadsmurarna kvar, framförallt i de övre delarna av stan där det också finns en befästning. Ta gärna en buss eller taxi upp hit (eller gå) och promenera runt lite. Inte så mycket för murarnas skull men för det sällsynta lugnet och de gulliga gränderna.

 På andra håll i Thessaloniki finns stora gropar där man grävt ut ruinerna av olika romerska hus och stadsdelar. Men det är egentligen inte de historiska lämningarna som är stadens stora attraktion, utan mer stadslivet i sig själv. Och natt-livet! Myllrande gränder är fulla av liv och kantade av små familjedrivna butiker, för länge sedan försvunna i de flesta andra städer. Och Thessalonikiborna festar som vore det sista chansen. Det är bara att hänga på och göra så gott man kan!

 Barer och restauranger är utspridda i staden men det finns ett antal tydliga hot spots. Börja till exempel nere vid hamnpromenaden som kantas av barer och caféer. Ett exempel är snobbiga men snygga baren Ernest Hébrard som skuggas av höga pelarvalv.

 I änden av promenaden ligger Vita tornet och i kvarteren bakom kryllar det av barer och restauranger. Enkla tavernan Diagon har till exempel blivit så populär tack vare sin goda mat att de slutat ha öppet på helgerna. I närheten ligger charmiga vinbaren Don't tell Mama som har kul publik.

 Tidigare var kvarteret Ladadika nära hamnen det hetaste när det gäller uteliv, och fortfarande finns här gott om musikklubbar, restauranger och barer. Men det fetaste draget hittar man numera utan tvekan på de två gatorna Sigrou och Valaoritou några kvarter norr om Ladadika. Här ligger barerna vägg i vägg och det går knappt att gå på gatorna för alla ute-serveringar. Jag vet, det låter som ett riktigt turistfällekvarter, men här festar nästan bara greker. Och som de festar! 

 Inte konstigt att Lonely Planet har utnämnt Thessaloniki till en av världens tio hetaste partystäder.