Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Las Canteras - playan mitt i Las Palmas. En fyra kilometer lång happening under dygnets ljusa timmar.
Las Canteras - playan mitt i Las Palmas. En fyra kilometer lång happening under dygnets ljusa timmar.
Las Canteras - playan mitt i Las Palmas. En fyra kilometer lång happening under dygnets ljusa timmar.
1 AV 2
TIPS: Platserna som får den spanska pärlan att koka
2 AV 2
Las Canteras - playan mitt i Las Palmas. En fyra kilometer lång happening under dygnets ljusa timmar.
Foto: Binge Eliasson

Storstadspuls i Las Palmas

LAS PALMAS, GRAN CANARIA. Det är lätt att glömma att Gran Canaria har en riktig storstad - Las Palmas. Den är inte speciellt vacker, men om man ger staden en chans hittar man massor av kanarisk charm i storstadstappning.

FAKTA

* Alla stora charterbolag har Gran Canaria i sitt utbud.
* Vill du göra en avstickare till storstan från stranden går det regelbundet bussar från sydkusten till Las Palmas. Busstationen ligger vid San Telmoparken, därifrån tar du en grön eller blå buss om du vill till öns södra sida. De gula stadsbussarna kör flera linjer in till Santa Catalinaparken i Puerto de la Luz. Bra linjer att lägga på minnet är 1, 2 och 3. De går ofta och har ingen turlista
Värt att veta: Använd ditt sunda förnuft och undvik hamnkvarteren när mörkret faller. Precis som i andra storstäder ska du vara aktsam på din väska i folksamlingar, håll även koll på dina tillhörigheter när du sitter och äter och besöker barer.
Invånare: I Las Palmas bor cirka 400 000 människor.

Las Canteras

08.00 Morgonluften och atlantbrisen är välgörande för kropp och själ, och sätter dessutom i gång aptiten.
Gör som stadsborna och starta dagen med en promenad eller joggingtur längs med vattenbrynet på den fyra kilometer långa stranden Las Canteras. Längs med strandpromenaden rasslar butiksjalusierna upp, från gränderna doftar det nybakat bröd och i barerna arbetar espressomaskinerna sig varma.

Champagnefrukost på Hotel Reina Isabel

09.45 Efter motion och frisk luft blir det en lång härlig frukostsittning på Hotel Reina Isabel med utsikt över Las Canteras. Hotellet är femstjärnigt och har en gammelspansk atmosfär med nyfriserade damer och rakvattendoftande herrar. Buffén innehåller det mesta och vill man sätta guldkant på dagen avslutar man med champagne eller cava. Frukostbiljetter köps i receptionen för 11 euro, och du behöver inte bo på hotellet för att njuta av deras frukostsittning.

Sola, bada eller shoppa

11.30 Gå genom hotellets entré och ta stranden och havet i besittning om vädret tillåter: Det händer att passadvindarna får morgonmolnen att stocka ihop sig mot bergen innan solen värmt upp luften tillräckligt. En solstol och en bra bok är allt som behövs för att ladda batterierna och ge kroppen en snygg bränna. Eller så tar du en taxi till den moderna shoppinggatan Mesa y Lopez där man utan större problem slösar bort pengar och timmar i butiker och på varuhuset El Corte Ingles.

Pinfärsk fisk till lunch på Amigo Camilo

14.00 Lite undangömd bortom stranden nordöstra ände ligger fiskrestaurangen Amigo Camilo, döpt efter ägaren och fiskaren Camilo. Det som från början var en enkel byggnad med korrugerat plåttak har med åren byggts ut och blivit mer permanent. Ta en nummerlapp, vänta på din tur och kolla in menyn och fiskarna som ligger till i kyldisken i köket. Gör som kanarierna och låt måltiden ta tid, sitt och njut av utsikten över havet. Ett tips är att du bör vara på Camilo vid två, kommer du hit för sent är risken att alla bord blivit upptagna.
C/ Caleta

Vegueta – historiska och trendiga kvarter

16.00 En taxiresa för drygt femtio kronor tar dig genom staden till stadsdelen Veguetas historiska kvarter med anor från 1500-talet. När den spanske majoren Juan Rejón med sin armé landsteg 1478 tog han sina trupper till kullarna bakom Vequeta där han byggde en försvarsmur av palmstammar - det är därför staden kom att kallas Las Palmas. Vill du veta mer om ön? Besök Museo Canario eller Casa de Colón, Christofer Columbus museum. Columbus stannade till på ön under tre av sina fyra resor. I Vegueta hittar du stadens trendigaste och coolaste kvarter med nya barer, restauranger och små butiker i en atmosfär av spansk kolonialstil.
Museo Canario
C/ Doctor Verneau 2
Christofer Columbus museum,
C/ Colon,
casadecolon.com

Shopping med charm runt Triana

17.30 Ta dig över flodfåran Guiniguada, där motorvägen till den centrala delen av ön går i dag, till shoppingkvarteren runt gågatan Triana. Där hittar du små personliga butiker och butikskedjor som Zara, Mango och Massimo Dutti - i Las Palmas kan du handla billigare eftersom ögruppen har ett av de mest gynnade skattesystemen i hela Europa och en tullfri offshore-zon. Besök glassbaren Girlachi som också är ett av stadens populäraste tårtbagerier eller ta ett glas cava eller vin på Cava de Triana.
När skymningen faller har Triana ett härligt folkliv med uppklädda stadsbor av alla generationer, gatan fungerar som ett av stadens vardagsrum på samma sätt som strandpromenaden Paseo de las Canteras.
Girlachi
Triana 58
Cava de Triana
C/ Travieso.

Kom i kvällsform

19.00 Kanske hinner du med en liten power nap innan det är dags för nya upplevelser. Du kan också fräscha upp dig med thalassoterapi. Ett av stadens spa har ayurvedabehandlingar och klassiska spabehandlingar på menyn.
www.talasoterapialascanteras.com
C/ Padre Cueto 22

Drink med latinska förtecken på Santa Catalina

20.30 Santa Catalina är en vacker kolonialbyggnad som byggdes under engelsmännens storhetstid på ön. På Santa Catalina checkar man in för en dos äkta latinsk atmosfär. Ta en drink i den vackra baren tillsammans med nätta kvinnor i höga klackar och cigarrökande män i ett sorl av smattrande spanska.
C/ Leon y Castillo 227.

Bodegon Vandama

21.30 När drinken är uppdrucken, klockan passerat nio och magen börjar kurra väntar en god middag. Gör en tapasrunda eller ät en lång och sen middag som avslutas först vid midnatt. Öns absolut bästa grillrestaurang, Bodegon Vandama, serverar oxfiléer så möra och goda att man blir gråtfärdig av lycka. Den 20 minuter långa taxiresan (cirka 200 kronor) ut till vinodlingarna är värd besväret, men boka bord. Ett närmare alternativ är grillrestaurangen Cabaña Criollas prisvärda kök. Bra tapaskrogar finns det massor av.
Bästa grillkrogen:
Bodegón Vandama
www.bodegonvandama.com
Tel: +34 928 352 754
Carretera Bandama, Santa Brígida

Tapaskrogar:
La Cabaña Criolla
www.lacabanacriolla.es
C/ Los Martinez de Escobar 37

Tasca Galileo
C/ Galileo 13

O'Candil
C/ del Doctor Miguel Rosas 9

El Bonchince los Jamones
C/ Lujan Perez 62, Isleta.

Festa hela natten (om du vill)

00.00 Man kan undra hur spanjorerna orkar med sin annorlunda dygnsrytm, men de har ju sin siesta! Nattlivet startar efter midnatt, är intensivast vid tretiden och avtar i gryningen. Börja med en barrunda i Vequetas och Trianas kvarter och ta dig sedan till mysiga Café Madrid på Plaza Cairrasco där du kan smaka på världens bästa rom, Ron Zacapa Centenario Reserva. Därifrån är det en kort taxiresa till den trendiga loungebaren Las Brujas som stänger först vid fem på morgonen.
www.lasbrujas.net

 

Läs mer om Las Palmas:

http://www.expressen.se/allt-om-resor/pa-plats-i-las-palmas--citypuls-och-strandliv/

http://www.expressen.se/allt-om-resor/7-skona-skal-att-boka-resan-till-las-palmas/

http://www.expressen.se/allt-om-resor/las-palmas---ultimat-stad-for-en-weekend/

http://www.expressen.se/allt-om-resor/pa-plats-i-las-palmas--citypuls-och-strandliv/

 

Och härlig läsning om Gran Canaria finns det massor av HÄR!