Annons
X
EXPRESSEN.SE

Publicerad 17 apr 2008 11:08

Uppdaterad 17 apr 2008 14:24

Storslagna Sicilien

Centrum. Domkyrkoplatsen i Syrakusa.

Centrum. Domkyrkoplatsen i Syrakusa.

Foto: Andreas Strömberg

Sicilien är stekhett i sommar.
Förutom turkosblått badvatten och sevärdheter i världsklass får vi makalös mat på våra nya favoritställen.
På Sicilien finns mycket röd passion och svart sorg. Varm gästfrihet och kallt svek. Man ska vara hårdhudad för att komma hem utan att ha påverkats.
Tröttnar man på sköna bad och högklassig mat finns mängder av grekisk, romersk, arabisk och normandisk historia. Maffian börjar alltmer närma sig dödsryckningarna och stör knappast en soldyrkande svensk.
Till sommaren öppnas flera nya sicilianska charterorter. Men stanna inte där, då missar du många starka upplevelser. Här bjuder vi på tre av öns, enligt våra tester, bästa utflykter och restauranger:

1. Som i Sagan om ringen.

Från Cefalù rekommenderas en bilresa i nationalparken Madonie en het sommardag. Här har tiden stått stilla. Bönder rider med hö på åsneryggen i ett landskap av kullar och mossbeväxta bokskogar. Vatten dricker vi från bäckar. Det är som en sydlig variant av Toscana men mer vilt och överraskande.
Den slingriga bilresan går förbi skidbackarna på Piano Battaglia, något så exotiskt som en siciliansk skidort på nästan 2 000 meter. Vidare till den stillsamma byn Piano Soprana där vi får fortsatta vidunderliga utsikter.
I Gangi äter vi mellanmål på ljuvligt saltad färskost från byn och ugnsvarmt bröd. Sperlingas medeltida slott är ett Robin Hood-näste i Siciliens mest pastorala ”Sagan om ringen”-landskap.

2. I Gudfaderns fotspår.

En svensk guide i Taormina som av säkerhetsskäl vill vara anonym berättar att nästan alla turistande svenskar är intresserade av maffian och filminspelningarna av ”Gudfadern”. Även vi.
Så utflykten går med hyrbilen på serpentinvägar upp mot Savoca på östkusten. Filmintresserade känner direkt igen hörnan där Michael Corleone (Al Pacino) träffade Apollonias pappa, sin blivande svärfar, på Bar Vitelli.
– Hela inredningen och exteriören är faktiskt intakt sedan dess, berättar ägarinnan Materia Casablanca, som var med vid inspelningen 1972, när hon bjuder på den läskande citronisdrinken granita di limone.
”Al Pacino var kall och arbetsinriktad och De Niro varm och social” läser man i en gulnad 30 år gammal tidningsartikel i baren.
Vi promenerar upp mot kyrkan där Apollonia gifte sig med sin Michael Corleone. Skorstenarna sprider ljuv veddoft och fåren betar på en brant sluttning med höbalar i trä. Här uppe 300 meter över havsytan där Medelhavet skymtar på nära håll är det så tyst att man kan höra en knappnål falla. Det känns som om man klivit in i en tidsmaskin tillbaka till 1800-talet.

3. Magiska Syrakusa.

En dag strosar vi runt i Syrakusas gränder och blir överväldigade av denna stads skönhet. En äkta pärla i den italienska södern.
Här sprang Archimedes naken och hojtade ”Eureka, eureka” i glädjefnatt (när han kom på varför tunga båtar flyter på vatten) och här vilar en speciell laddning. På tvättlinor hänger rosa och ljusblå lakan.
Mormor ”Nonna” ropar: ”E tempo di cena ragazzi!” kom hem och ät middag, till sina tre barnbarn som leker kurragömma i de charmiga tusenåriga gränderna. Kontrasten till de små trendiga butiker som säljer snygga modekläder, skor och smycken är häftig.
Vacker handmålad keramik som stora färgglada salladsskålar för 200 kronor är mycket prisvärda. Är det inte för hett bör man inte missa att promenera upp på den intakta grekiska amfiteatern med plats för 16 000 åskådare och se kvällssolen måla Medelhavet i guldstänk. Magnifikt är ordet.

ELISABETH MONTGOMERY

Relaterat