Annons
X
EXPRESSEN.SE

Publicerad 21 feb 2018 10:25

Storbritannien förnyar – slopar gamla sedlar

Den nya tiopundssedeln lanserades redan 14 September 2017.

Den nya tiopundssedeln lanserades redan 14 September 2017.

1/2

Foto: SHUTTERSTOCK

Den 1 mars 2018 är det den nya tiopundssedeln gäller i Storbritanniens butiker.

Den 1 mars 2018 är det den nya tiopundssedeln gäller i Storbritanniens butiker.

2/2

Foto: SHUTTERSTOCK

Inom kort kommer den tidigare tiopundssedeln ogiltighetsförklaras i Storbritanniens butiker. Och ännu återfinns motsvarande 25 miljarder kronor i cirkulation.

Den 1 mars 2018 är det sluthandlat med tiopundssedeln som vi känner den i dag, skriver Metro. Anledningen är att centralbanken byter sedel: Charles Darwin, som gjorde entré på sedeln den 7 november 2000, slussas nu mot sin sista vila för att ge plats åt författarinnan Jane Austen.

LÄS MER: 20 måsten du inte får missa i London

25 miljarder kvar i cirkulation

Den nya tiopundssedeln lanserades redan 14 September 2017 och har alltså varit i bruk en stund. Men nu är det dags att göra verklighet av skiftet, menar den brittiska centralbanken som ogiltighetsförklarar den tidigare sedeln 1 mars.

Men en liten detalj kvarstår: det saknas ännu, med bara dagar kvar till skiftet, runt 25 miljarder kronor (£2.182 billion) av den tidigare sedelformen. Och det lär onekligen bli en strid mot klockan då den veckovisa återlämningen landar på 960 miljoner kronor (£85 millions), skriver Metro.

LÄS MER: Nya minihotellet i London där du bor galet billigt

Ruvar du på tiopundssedlar?

Inser du nu att: "helvete, jag har ju hela madrassen full av tiopundssedlar" behöver du inte brusa upp. Pusta ut – du kan vara lugnt. Det är som sagt i handeln som sedeln förbjuds. Du kan fortfarande gå till banken och växla in dina gamla sedlar till nya.

För vetskap är även den gamla fempundssedeln ogiltighetsförklarad, informerar den engelska centralbanken, som även guidar dig till hur du gör för att växla in sedlar.

ELISABETH MONTGOMERY