Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Ringmuren.
Ringmuren.
Ringmuren.
Vackra, karga Stenkusten.
Vackra, karga Stenkusten.
Vackra, karga Stenkusten.
1 AV 2
Ringmuren.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Vackra, karga Stenkusten.
Foto: Shutterstock

Stor guide till Gotland – här är bästa tipsen

Att komma till Gotland är nästan som att komma utomlands. Med havet strax intill, historiska sevärdheter och en medeltida känsla är ön en av de charmigaste platser som finns. Och här är den enda guiden till Gotland du behöver!

Var du än ­befinner dig på Gotland är det aldrig mer än två och en halv mil till havet. Och var du än sätter din fot kommer­ du troligen slås av hur sagolikt vackert det är. Det finns en magi över vårt lands största ö.

Gotland, en av de solsäkraste platserna i landet, är ett av svenskarnas populäraste resmål. Kanske är anledningen det speciella ljuset, kanske är det byggnaderna och atmosfären. Att bo här är nästan som att bo granne med Medelhavet - på medeltiden. Kulturarvet och historien både syns och känns. Dessutom finns åtminstone i Visby ett nöjesliv med uteserveringar som sommartid gör att det faktiskt är lätt att förväxla ön med kontinenten.

Att ta sig hit är smidigt - och går fort, oavsett om man väljer båt eller flyg. Trots det känns det som att befinna sig så mycket längre bort. Landskapet är speciellt och skiljer sig från övriga Sverige, mycket på grund av öns isolerade läge och den kalkstensberggrund som gör att vissa växter bara finns här.

Dessutom är sandstränderna så mycket vackrare än de vi är vana vid i Sverige - och havets ständiga närvaro gör atmosfären ­speciell.

Missa inte Isola Bella

När båten lägger till vid Färjeterminalen, eller när flyget landar på Visby flygplats, är det som om det spritter i hela kroppen. Det är svårt att sluta häpnas över Visbys­ siluett. Dessa medeltida hus, ruinerna och så horisonten där havet möter himlen. Här samsas­ kyrkoruiner och packhus med lite nyare låga sten- och trähus. Och här trängs genuina kaféer med superdesignade hotell och nattklubbar.

På Stora torget finns stadens nattklubbscentrum och också en hel del restauranger. De små kullerstensgatorna från torget leder till genuina butiker - och en hel del turistbutiker förstås. Missa inte Isola Bella, den italienska lilla restaurangen på Södra Kyrko­gatan, bara några meter från Stora torget.­ Sommartid går entrén till restaurangen från Visbys smalaste gränd. Mellan fönstren i gränden hänger en italiensk flagga och på en lina hänger kläder på tork. Rekvisita, får jag reda på, men det spelar ingen roll, det är lika gulligt för det. Restaurangen har en uteservering, men för en mysigare känsla går det att sitta inne under det vitkaklade medeltida valvet.

Lugnt trots folkmyller

Den idylliska småstaden Visby är samtidigt Gotlands största tätort med ungefär ­ 25 000 åretruntboende. På sommaren ­fördubblas dock invånarna och när Almedalsveckan, Stockholmsveckan och Medel­tidsveckan avlöser varandra­ blir det en ordentligt livlig­ stad. Visby är i allra högsta­ grad ett levande världsarv - en stad som bevarat sin ­kultur från en svunnen tid, men också utvecklats till en modern stad.

Sommartid är det förbjudet att köra bil på de pittoreska kullerstensgatorna i Visby inner­stad. Det blir därmed en lugn stad att utforska, trots högsäsongens folkmyller.­ Staden­ har en väldigt speciell karaktär, mycket tack vare ringmuren som stått där sedan slutet av 1200-talet. Tar man kyrktrappan upp från domkyrkan kommer man till Klinten. Klinten var förr Visbys fattigkvarter, men är i dag ett av de mest attraktiva områdena i Visby innerstad. Att vandra omkring här är både spännande och trevligt.

På Norra Murgatan är husen små. Här ligger Visbys minsta hus, bara 14 kvadratmeter, vars närmaste granne är ringmuren. Uppe på Klinten finns också Visbys bästa utkiksplatser, med utsikt över takåsarna, domkyrkan och vattnet. Visby kallas "rosornas och ruinernas stad". De bevarade ruinerna­ finns överallt, och längs väggarna på de ­pittoreska husen växer rosor i alla möjliga färger, bland annat i gulliga Fiskargränd.

Kör bil runt ön

Det är svårt att tröttna på Visby. Men det finns mycket mer att se på Gotland, och den som vill upptäcka mer kan med fördel hyra cykel. Cykeluthyrningar finns nästan överallt. Avstånden är korta och cykelvägarna bra. Cykla längs vattnet och du når stränder både norr och söder om Visby. Däremellan finns flera mysiga ställen att stanna till vid.

För den som vill se mer av ön är bilen ett bra tips - att köra runt ön är det absolut smidigaste sättet att se Gotland. Vägarna är få och skyltarna desto fler. Längs ­vägarna färgas åkrarna illröda av vallmon som växer på många ställen.

Att stanna vid några kyrkor är också mysigt. Det sägs att Gotland är den enda platsen i Sverige du kan åka runt med bil och alltid få syn på en kyrka eller ett kyrktorn inom 5-10 minuter. Gotland är Sveriges kyrktätaste kommun, troligen på grund av att alla socknar ville ha sin egen kyrka.

Undangömda platser

Från södra till norra Gotland är det drygt 17 mil. Kustremsan är 80 mil lång och badplatserna är många, campingplatser kryllar­ det av och det finns flera små gemytliga ställena att stanna till på. Men det gäller att hitta dem. Passa på att svänga av huvudvägen för att hitta undangömda platser. Det finns små guldkorn längs vägen, Petesgården i Hablingbo, på sydvästra ön, är ett sådant ställe, en fantastiskt lugn museigård med gårdsbutik och kafé.

Raukar, kalkstensformationer som uppstod när Gotland låg i ett varmare hav än Östersjön, finns överallt på ön. På syd­spetsen står Hoburgsgubben och blir fotograferad av turister. Hoburgsgubben är en rauk som fått sitt namn för att den ser ut som ett manshuvud om man tittar på den från en viss vinkel. Så spännande är han i ärlighetens namn inte. Däremot kan det vara fint att komma allra längst ner på ön. Här i ­Hoburgen tar vägen slut och bara vattnet och himlen syns.

LÄS MER: Gotlands 10 bästa kaféer och gårdsbutiker

GUIDE: 33 MÅSTEN PÅ GOTLAND

NORRA GOTLAND

1. Langhammars, Fårö

Spektakulära stenformationer som för tankarna till Påskön. Härlig havsbris och magiska solnedgångar. På norra Fårö ligger Langhammars välbesökta naturreservat med över 50 raukar utspridda längs klapperstenstranden. På östra sidan tronar vissa raukar så höga som åtta–tio meter. Det här är en av Gotlands mest älskade och fotograferade platser, och en riktig naturupplevelse. Den anrika platsen lockar också en mängd olika fågelarter, som silltrutar, silvertärnor och strandskator. Härifrån är det dessutom gångavstånd till Norsta Auren, en av Fårös vackraste och lugnaste sandstränder. Helgumannens gamla fiskeläge är också värt ett besök.

Hitta hit: Ta bilfärjan från Fårösund och följ väg 148. Sväng av vänster mot Fårö Hammars. Därefter är det skyltat mot Langhammars.

2. Fårö kyrka

Fårö Kyrka är den enda gotländska kyrka som byggts om så radikalt att den mist hela den ursprungliga medeltida karaktären. Passa på att ta ett stopp vid kyrkan mitt på Fårö om du är på väg mot raukarna. På kyrkogården med utsikt över Kyrkviken ligger Ingmar och hans hustru Ingrid sida vid sida på en plats han redan före sin död hade sett ut. Fårö kyrka tar emot många besökare som bland annat vill besöka graven. För att hjälpa besökare att hitta graven så finns skyltar på grindarna som visar vägen.

3. Kutens Bensin & Crêperie Tati, Fårö

En nedlagd gammal mack på Fårös södra kust har förvandlats till öns hippaste häng i 50-talsstil med bilskrot, kitsch och rockabillymusik i en galen och charmig blandning. Här serverar populära Crêperie Tati matiga galetter och frasiga crepes

Hitta hit: Ta bilfärjan från Fårösund och följ väg 148 rakt fram i några minuter. Strax efter Fårö kyrka ligger Kutens bensin.

LÄS MER: 13 restauranger på Gotland 

 4. Furillen

Ön Furillen på nordöstra Gotland liknar ingenting annat. Det gamla industri­­­området har agerat fond åt otaliga mode- och reklamplåtningar, och det är lätt att förstå varför. Upptäck det ödsliga landskapet till fots eller cykel. Den gamla kalkstensfabriken rymmer ett lyxigt designhotell med en restaurang i toppklass. På väg mot Furillen, missa inte att stanna till vid Lergrav, som är ett av öns största raukområden. Här finns också Lergrav fisk & café som säljer glass, färsk fisk och vin.

Hitta hit: Sväng av väg 148 mot Lergrav. Passera Lergravs raukområde tills vägen tar slut och sväng vänster mot Furillen.

ANNONS: Läs mer och boka Hotell Fabriken Furillen här [extern länk]

5. Bungenäs

Bungenäs är en 165 hektar stor halvö strax öster om Fårösund som under lång tid har varit stängd för allmänheten. Här lämnar man bilen utanför för att sedan öppna lammgrindarna och vandra eller ta lånecyklarna längs grusvägen ner mot havet och Bungenäs matsal och Kalkladan. Här kan man vara en hel dag – kolla in kalkbrottet, vandra bland fåren, njuta av naturen, vila på stranden och äta gott i sol­skenet, både lunch och middag. Ibland till och med lyssna på livemusik.

Hitta hit: Ta höger vid Fåröfärjan och kör Strandvägen österut till vägs ände. Där finns skyltning mot Bungenäs, bungenas.se

6. Stenkusten 

Åk norrut från Bläse kalkbruksmuseum. Om du inte viker av från kusten finns det en väldigt smal, ganska dålig väg, som går en dryg mil längs med stenkusten där du bara kör i sten. Kör med förstånd så att du inte kör sönder marken eller förstör de växter som är kvar. Det är så vackert där. Klappersten, klappersten, klappersten, lite enbuskar och havet. Ljuset blir väldigt speciellt eftersom det är så mycket kalksten där. Riktigt häftigt!

Stenkusten. Foto: Shutterstock

7. Blå lagunen, Lärbro

Att komma till Blå lagunen för första gången är häpnadsväckande. Det här är en fantastisk plats i kalkbrottet. Vattnet är mer turkosblått än på någon annan plats på Gotland och med de ljusa kalkstensklipporna runtomkring är det som att vara i en annan värld för ett slag. Dessutom är här varmare än i havet. Runt Blå lagunen finns många platser att slå sig ned på och få lite lugn och ro.

Här finns soptunnor, dass och lite bänkar, men det är också allt. Det är långt till närmaste affär, så glöm inte något att äta och dricka. Och kom tidigt! En vacker dag under högsäsong kan det vara näst intill omöjligt att hitta en parkeringsplats.

Hitta hit: Åk till Ar och följ skyltningen mot Blå lagunen.

Blå Lagunen. Foto: Shutterstock

8. Hallshuk

Nästan längst ut på Kappelhamnsviken södra udde ligger Hallshuks fiskeläge. Utsikten uppifrån klinten är bland Gotlands bästa. Från det lilla fiskeläget tar man en kortare promenad till fyren, hela 25 meter över havet. Ta med matsäck och upplev en av världens vackraste solnedgångar när den röda solen försvinner ner i havet.

Hitta hit: Kapellshamn Hallvägen cirka 13 kilometer norr om Kapellshamn.

9. Ullahau naturreservat

Mäktiga sanddyner är det som väntar dig om du ger dig in i Ullahau naturreservat som ingår i det stora flygsandområde som täcker nästan hela Avanäset. Här finns två fina vandringsleder, som högst är sanddynen 15 meter hög. Under högsommaren blommar det rikligt med blåmonke inom dynen. Flockfibblan och dess gula blommor börjar dyka upp framåt slutet av juli, och i skogen växer orkidéerna knärot och spindelblomster.

Hitta hit: Strax söder om Ekevikens camping.

Ullahau naturreservat. Foto: Karl Brodowsky

VISBY 

10. Visby innerstad 

Visby har en lång historia som syns överallt i staden. Här finns en särskild atmosfär som fascinerar. Visby är en liten stad, men likväl är det lätt att villa bort sig i innerstaden. Gatorna går nämligen kors och tvärs, upp och ner, åt alla håll. Missa inte Kränku, butiken med Gotlands eget te, eller Café Gula Villan. Slappa i Almedalen och ta en promenad runt ringmuren. Ringmuren är tre och en halv kilometer lång och har 27 torn. Från början hade muren 29 torn, men två har rasat. Kruttornet är det äldsta, som uppfördes 1150 för att försvara Visbys inre hamn - det som i dag är Almedalen. Tornet är 25 meter högt och öppet sommartid för att gå upp i.

Norderklint, eller Klinten, är ett vackert och intressant område ovanför Domkyrkstrappan. På 1700-talet var det en kåkstad med mycket enkla hus. Husen är låga, och vissa får man till och med böja sig ner om man ska titta in genom ett fönster. Kvarteren har bevarats genom åren och är mycket pittoreska och åtråvärda, med bostadspriser därefter. Här finns stans bästa utsikt. Kyrkberget ovanför domkyrkan är den bästa platsen att se ut över hela innerstaden och havet.

Besök Fiskargränd för att se Visbys mest fotograferade gata - mycket tack vare den smala gränden med husväggar som har rosor i alla färgerna kring väggarna.

En bit upp på Hästgatan finns affären H10, som är ett slags designtorg med olika hantverk och lite mat i en ganska stor lokal. Lite längre in på S:t Hansgatan ligger en konsthandel som heter Ridelius. Det finns sjukt många konstnärer på Gotland och i stället för att åka runt till alla kan du gå hit eftersom de har en väldigt bra överblick och samling av gotländsk konst. Det är bra kvalitet och du kan köpa det till bra priser. Det är egentligen en gammal ramaffär men de har bra konst också. De har alltid någon bra ­utställning som pågår också.

11. Botaniska trädgården, Visby

Vid strandpromenaden i Visby ligger DBW:s (De badande Wännernas) botaniska trädgård, som erbjuder en stunds återhämtning i det gröna. I det milda klimatet innanför muren frodas klängrosor, klematis och murgröna – men också näsduksträd och magnolior. Parkens alla prunkande hörn är perfekt för att ströva runt en eftermiddag – eller titta på något av de brudpar som säger ja till varandra i lusthuset.

Hitta hit: Huvudingång vid hörnet Strandgatan/S:t Olofs gränd. Gratis inträde.

12. Glassmagasinet

Körbärssorbet, sockerkaka, siciliansk citron... Mitt i Visby ligger ett paradis för glassälskare – om man inte lider av beslutsångest – här finns inte mindre än 331 smaker att välja mellan. På midsommarafton, men endast då, går det dessutom att beställa den omtalade sill- och gräslöksglassen. Här finns också ett digert utbud av kaffe, läsk och milkshakes. Var beredd på kö under sommarens soligaste dagar.

Öppet: Alla dagar 08:00–20:30 (3–20 juni), 08:00–22:00 (21 juni–11 augusti), 10:00–19:00 (12 augusti–mitten av september).

Hitta hit: Skeppsbron 12, Visby, glassmagasinet.se

13. Gåvan second hand

Ta gärna en titt förbi second hand-butiken Gåvan som drivs av pingstkyrkan. Butiken är cirka 1000 kvadratmeter stor full av härliga second hand-prylar. Här hittar du allt från möbler och porslin till böcker och kläder. Efter ditt besök är du varmt välkommen förbi på en fika i det tillhörande kaféet.

Adress: Skarphällsgatan 11, Visby, pmu.se/secondhand/visby

Öppettider: Tisdagar och  torsdagar kl 12-18, lördagar kl 10-14.

14. 4Home Möbler & inredning

4Home är en inredningsbutik i Visby som blandar nytt och gammalt till bra priser. Här hittar du bland annat vackra möbler, inredningsdetaljer och udda möbler. Längst in i butiken finns ett loppisrum med något för alla.

Öppettider: Måndaga - fredag 10-17, lördagar 10-14.

Adress: Greta Arwidssons gata 37, 4homegotland.se

CENTRALA GOTLAND

15. Etelhems Krukmakeri, Etelhem

Gotlands äldsta krukmakeri som grundades på 1800-talet. Idag 

finns en keramikbutik, med fantastisk keramik, restaurang och även möjlighet att prova på drejning (som du sedan bränner och kan ta med dig hem.)

Öppettider: 1 juni till 31 augusti alla dagar 10:00-18:00.

Hitta hit: Väg 143 från Visby, sväng av vid Sjonhem, skylt ”Etelhem 19 km”, 

etelhemskrukmakeri.se

16. Russparken, Lojsta hed

Här lever Gotlands vilda russ-flock. Sista måndagen i juli har man möjlighet att möta flocken på nära håll då man bedömer, samt presenterar russen vid fållorna vid Gerum korsgata. När dagen är slut öppnas alla fållor och hästarna släpps ut i den stora hösthagen. Under juli månad finns guidade turer som leds av erfarna guider från Sambetesföreningen. Det är helt beroende på väder och vind var hästarna befinner sig, så man får vara beredd att gå en bit. Bra promenadskor rekommenderas. Den som vill tar med sig eget fika. Utedass finns vid mötesplatsen.

Hitta hit: Väg 140 (kustvägen) eller 142 från Visby, avtag mot Lojsta, lojstahedrussen.se

Vilda russ på Lojsta hed. Foto: Shutterstock

17. Roma Kungsgård 

Roma kungsgård är en gammal klosterruin där man spelar teater på somrarna. Det är en gammal kungsgård som är byggd för att kungen, när han kom på besök, skulle ha någonstans att bo. Det är en väldigt majestätisk byggnad från 1600-talet med två rejäla flyglar. Här finns bra kaféer. Ofta finns det någon smed, keramiker eller någon som håller på med tyger inhyst i bodarna. På bak­sidan finns det en fin örtagård och även ett bönehus där man kan kila in små böner i väggarna. Det är en fin plats att bara gå runt och mysa på. De har ofta konstutställningar så du kan få se aktuell konst eller köpa konsthantverk.

Hitta hit: 1,5 mil från Visby. Väg 143 mot Roma kloster, romakungsgard.se

Öppettider: Alla dagar 1 juni till 15 september, kl 10:00 - 18:00.

18. Garde Kyrka, Garde

En av Gotlands äldsta stenkyrkor med bysantinska målningar. Långhus och torn är från 1100-talet, tornet dock påbyggt under 1200-talet till nuvarande höjd, och det gotiska koret byggdes på 1300-talet.

Hitta hit: Ligger mellan Etelhem och Ljugarn.

19. Tellungs loppis

En loppis som drivs av Helene von Bahr på gården Tellungs mellan Stånga och Burs. På Tellungs loppis hittar du allt från mode, inredning, porslin och textil.

Adress: Stånga Tällungs 345, facebook.com/TellungsLoppis

SÖDRA GOTLAND

20. Holmhällars raukfält

Raukarna på Gotlands östligaste sydspets står tätt intill varandra och omges av knotiga tallar, mjuk sand och hav. Promenera längs kusten, njut av stillheten och ta ett dopp vid stranden Austre. Njut av söderläget med sol från morgon till kväll, och här finns en beachvolleyplan och fin utsikt över den lilla fågelön Heligholmen. Pensionat Holmhällar (känt från Susanne Biers film ”Pensionat Oskar”) serverar prisvärd frukost, lunch och middag.

Hitta hit: Ta väg 142 mot Bergsvik. Efter Vamlingbo, sväng vänster mot Holmhällar, holmallar.se

21. Hoburgsgubben

Öns mest kända rauk Hoburgsgubben ligger på Sudret. Det går att promenera längs hela stranden nedanför de upp mot 20-30 meter höga klintarna, ett litet äventyr där du bitvis får klättra över stenblock som ligger utslängda i havet. Avsluta med att äta lamm eller lax på Majstregården, majstregarden.se.

22. Grå gåsen, Burgsvik

Pensionat Grå gåsen på södra Gotland är 1800-talsvillan där ”Så mycket bättre”-artisterna har bott och ätit gott varje försommar sedan 2010. Här kan du hyra ett av de tolv dubbelrummen – eller hela huset för konferens eller fest. Ta ett dopp i utomhuspoolen eller låna cykel och trampa i väg till Burgsvik på utflykt. I sommarrestaurangen Gåsens lada bjuds det ofta på musikunderhållning till middagen, från viskvällar till countryrock.

Hitta hit: Hoburgsvägen 3. Ta väg 142 mot Burgsvik. Efter infarten till Burgsvik är det andra huset på vänster sida, gragasen.se

23. Kuriåsa, Hemse

För mulet eller blåsigt för bad? Slå ihjäl några timmar med att botanisera i den gamla antikladan i Hemse som rymmer utvalda prylar, från affischer och färgade glasflaskor till rottingmöbler och linneskåp. Fortsätt sedan söderut tio minuter med bil och unna dig en härlig fransk crêpe på Hablingbo creperie.

Hitta hit: Hemse Halldings 138. Ta väg 142 mot Hemse. Ladan ligger strax nordost om Hemse, gotlandstips.se/kuriasa

24. Fide Fajans, Fide

Här säljer Ingela Karlsson sina vackra och tidlösa bruksföremål i fajans.

Hitta hit: Väg 142, fem kilometer norr om Burgsvik, fidefajans.se

25. Gula Hönan, Ronehamn

”På Hönan har folk trivts sedan 1930-talet då hon först öppnades för gäster”, står det att läsa på Gula Hönans hemsida. 2016 hyllade White Guide Hönan med orden ”Få ställen kan leverera en sådan helhetsupplevelse som Gula hönan. Den stora vingliga villan med knarriga trägolv och slitna takmålningar öppnar en familjär famn så fort vi stiger in i den prunkande trädgården”.

Här råder hållbarhetstänk, råvarorna kommer från de egna odlingarna och tillagas med stor påhittighet. 

Öppettider: 23 juni till 16 augusti (2020).

Hitta hit: Rone Ronehamnsvägen 40. Mitt i Ronehamn, 11 kilometer sydost om Hemse, theyellowhen.se

VÄSTRA GOTLAND

26. Lummelundagrottan 

Grottsystemet upptäcktes 1948 av tre unga killar. Det blev snabbt en stor nyhet med många som ville besöka de stora grottsalarna med sina spegelsjöar, märkliga fossil och alla vackra droppstensformationer. 

1959 anordnades den första guidningen av grottan och ända sedan dess har över 4 miljoner personer besökt och fascinerats av Lummelundagrottans fyra kilometer djupa kalkstensgrottor med droppstenar och vattendrag. 

Grottan håller en stadig temperatur på åtta grader, så tänk på att ta med en jacka även under den varmaste sommardag.

Hitta dit: Cirka 13 kilometer längs väg 149 norrut från Visby, lummelundagrottan.se

27. Krusmyntagården 

Granne med havet strax norr om Visby ligger Krusmyntagården. Här kan du fika, äta, shoppa och strosa i den vackra och väldoftande örtgården. Här växer över tvåhundra växter och örter, som kryddörter, läkeväxter och trolldomsörter. 

Missa inte butiken med försäljning av bland annat egna kryddblandningar, eget örtsalt och teblandningar. 

Adress: Krysmyntavägen 4, krusmynta.se

Öppet: Öppnar i påsk, säsongen 2020.

28. Stora Karlsö, Klintehamn

Sex kilometer utanför väskusten ligger ett av världens äldsta naturskyddsområden. Den fridfulla kalkstensön är en unik djur- och naturupplevelse, men också en plats för sol och bad. Kring midsommar strömmar turister hit för att se grisslehoppningen, när tusentals sillgrissleungar kastar sig utför de branta klipporna för att börja förflytta sig söderut. I båtbiljetten från Klintehamn ingår en två och en halv timme lång guidad tur på ön, men man kan också upptäcka öns historia på egen hand.

Det finns flera alternativ för övernattning, bland annat i det gamla fyrhuset. Restaurangen i båthamnen serverar frukost, lunch och middag med utsikt över viken, och i kaféet kan man hyra kikare.

Hitta hit: Båt från Klintehamn med två dagliga avgångar. Resan tar ungefär 30 minuter, storakarlso.se/resa-till-stora-karlso

Tidtabell 2020: 8 maj till 30 augusti.

Båten till Stora Karlsö. Foto: Shutterstock

29. Ekstakusten 

En vacker kust från Djupvik i norr till Hammarudden i söder. Här finns Ekstakustens naturreservat, som många anser är en av de vackraste platserna på Gotland. Och nog är det vackert allt. Sträckan präglas av klappersten. I Djupvik finns ett fint fiskeläge och här är hamnen fortfarande aktiv. Skillnaden mot förr är dock enorm, förstås. Här finns också ett litet hotell och en fin restaurang med en härlig utsikt över vattnet och fiskeläget. Härifrån kan man ta båten till Lilla Karlsö, som man skymtar från viken.

Längs hela kusten finns flera små fiskelägen som numera bara är vackra kvarlevor från förr. Här finns också ett gäng ställplatser för husvagnar, och flera bänkar uppställda med jämna mellanrum för att sitta på och njuta av den fantastiska utsikten. Passa på att stanna och fika på Petesgården söder om Ekstakusten. Ett härligt fikaställe med åkrar, väderkvarn och hav som närmaste grannar.

Hitta hit: Börja gärna i norr, Djupvik. Sväng av österut från riksväg 140 en dryg mil söder om Klintehamn, i höjd med Stjamarve.

30. Hallvide islandshästgård, Silte

Den som har det minsta intresse av att rida måste absolut rida islandshäst på Gotland. På södra Gotland i Silte ligger Hallvide gård, där man kan rida ut på tur under flera timmar, rida efter havet och i den underbara naturen. Allt från entimmarstur till tvådagarsturer erbjuds.

Hitta hit: 6 mil sydväst om Visby, hallvide.se

ÖSTRA GOTLAND

31. Närsholmen

Den här röd och vit-randiga fyren på den sydligaste udden har stått på samma plats sedan 1872, och blir en perfekt picknickplats med utsikt över Östersjön. Här passerar mängder av flyttfåglar, och runtom blommar den vackra blåelden på Närsholmens savannlika ängar. Passa på att köpa hem handgjorda chokladpraliner från Gotlandsgårdens konfektyr.

Hitta hit: Ta väg 143 söderut. Följ skyltarna mot När och sedan Närsholmen, nar.se/narsholmen

32. Ljugarn

Gotlands första semesterort började locka societetsgäster i slutet av 1800-talet och kan stoltsera med en av öns längsta stränder. Ljugarns mjuka sandstrand sträcker sig en och en halv kilometer och lämpar sig utmärkt för en promenad, från Folhammars raukområde i norr till byn i söder. Numera finns här flera olika pensionat, restauranger och camping, samt tillgång till bastu. Invänta solnedgången vid Ljugarns strandcafé och restaurang eller Pighuset för en lyxig after beach. 

Hitta hit: Ta väg 143 mot Ljugarn, ljugarn.se

33. Sysne och Sandviken 

Sysne ligger på Östergarnslandet och har en lång udde som går ut i havet med bara låga växter, hav runtom och just de här lite steniga stränderna.

Det passerar många fartyg i farleden utanför. Här finns det magiska gotlandsljuset och en jättebra fiskbutik som har både färsk och rökt fisk. Lax, makrill, flundror och annat. De har även lite glass och bröd. Framför allt de rökta flundrorna är så goda som du kan köpa med dig som picknick. På den lilla vägen från Östergarnslandet ligger Sandviken badstrand, en långgrund, mysig sandstrand där man brukar ha sandskulpturtävlingar varje sommar. Vem som helst får ställa upp.

Hitta hit: Söder om Katthammarsvik.

LÄS MER: Gotlands bästa stränder