Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Stockholms skärgård – guide till 17 bästa öarna

STOCKHOLMS SKÄRGÅRD. Topphemliga ställen, vindpiskade kobbar, släta klippor och svalkande bad. En drink i solnedgången till ljudet av kluckande vatten.

Oavsett om du söker livliga krogar med havsutsikt eller en stillsam naturupplevelse har Stockholms skärgård en ö för dig.

Vi listar 17 skärgårdsöar, utan inbördes rangordning, värda ett besök i sommar.

Topphemliga Sälstationen är nu öppet för turister.

Foto: ANNA KILIAN

1 av 17

1. Gålö

Stockholms skärgård består av ungefär 30 000 öar, kobbar och skär, från Arholma i norr till Öja i Söder. Det låter som en klyscha, men faktum är att det verkligen finns något för alla i Stockholms skärgård.
Sandhamn passar perfekt för den som vill ha en lite finare skärgårdssemester, Grinda är bra för den som vill göra en enkel men härlig dagsutflykt, Fjärdlång är fantastisk för barnfamiljer och Fjäderholmarna passar den som inte vill resa särskilt långt från stan. Och så finns det ju 29 996 platser till...
Landskapet på öarna är vackert skiftande från vilda kobbar till lummiga vikar. Och det är en speciell känsla när havet alltid är nära.
Det är lätt att ta sig ut i skärgården. Skärgårdsbåtarna går ofta från Stockholm. För den som vill besöka flera öar och vill vara i skärgården ett tag går det att köpa båtluffarkort.
 Men det går också bra att ta sig ut med egen båt. Många öar har gästhamnar där det går att stanna över natten.


1. Gålö


Gålö Havsbad har Stockholms skärgårds längsta sandstrand. Stranden är långgrund och har plats för badgäster, hundar och kitesurfare. Glasskiosken har öppet soliga och varma dagar. Här finns ävenfina fiskevatten och vandringsleder.

Missa inte Gålös historiska vandrarhem, Sälstationen. Här bor du mysigt precis vid havet, med en stor brygga och bastu. Sälstationen är en plats som döljer en historia från andra världskriget, som varit hemlig ända fram till förra sommaren... Läs mer om den här.


Hitta hit: Till Gålö tar du antingen buss 845 från Västerhaninge mot Gålö. Eller med bil: Nynäsvägen väg 73, avfart mot Dalarö, efter ca 6 km avfart Gålö.
skargardsstiftelsen.se/omrade/galo/
galohavsbad.se/
salstationen.com/

1 av 17