Annons
X
EXPRESSEN.SE

Stockholms skärgård – guide till 17 bästa öarna

STOCKHOLMS SKÄRGÅRD. Vindpiskade kobbar, släta klippor och svalkande bad. En drink i solnedgången till ljudet av kluckande vatten. Oavsett om du söker livliga krogar med havsutsikt eller en stillsam naturupplevelse har Stockholms skärgård en ö för dig.

Fjäderholmarna passar bra för den som inte vill resa särskilt långt

Foto: Per Olsson, FJÄDERHOLMARNA

1 av 17

1. Fjäderholmarna

Stockholms skärgård består av ungefär 30 000 öar, kobbar och skär, från Arholma i norr till Öja i Söder. Det låter som en klyscha, men faktum är att det verkligen finns något för alla i Stockholms skärgård.

Sandhamn passar perfekt för den som vill ha en lite finare skärgårdssemester, Grinda är bra för den som vill göra en enkel men härlig dagsutflykt, Fjärdlång är fantastisk för barnfamiljer och Fjäderholmarna passar den som inte vill resa särskilt långt från stan. Och så finns det ju 29 996 platser till...

Landskapet på öarna är vackert skiftande från vilda kobbar till lummiga vikar. Och det är en speciell känsla när havet alltid är nära.

Det är lätt att ta sig ut i skärgården. Skärgårdsbåtarna går ofta från Stockholm. För den som vill besöka flera öar och vill vara i skärgården ett tag går det att köpa båtluffarkort.

Men det går också bra att ta sig ut med egen båt. Många öar har gästhamnar där det går att stanna över natten.


1. FJÄDERHOLMARNA

Det går båtar går varje timme från Stockholms city, både Nybrokajen och Slussen, och det tar inte mer än en halvtimme. Blir du hungrig finns det flera restauranger att välja mellan. Dessutom finns det hantverksbod och utställningar att titta på, och en teater som är öppen på sommaren. Övernattningsmöjligheter finns inte.

fjaderholmarna.se

 

1 av 17

ELISABETH MONTGOMERY