Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Stockholms skärgård – guide till 16 bästa öarna

STOCKHOLMS SKÄRGÅRD. Vindpiskade kobbar, släta klippor och svalkande bad. En drink i solnedgången till ljudet av kluckande vatten. Oavsett om du söker livliga krogar med havsutsikt eller en stillsam naturupplevelse har Stockholms skärgård en ö för dig.

Fjäderholmarna är perfekt för en dagsutflykt.

Foto: ADOBE STOCK

1 av 16

1. Fjäderholmarna

Stockholms skärgård består av ungefär 30 000 öar, kobbar och skär, från Arholma i norr till Öja i Söder. Det låter som en klyscha, men faktum är att det verkligen finns något för alla i Stockholms skärgård.

Sandhamn passar perfekt för den som vill ha en lite finare skärgårdssemester, Grinda är bra för den som vill göra en enkel men härlig dagsutflykt, Fjärdlång är fantastisk för barnfamiljer och Fjäderholmarna passar den som inte vill resa särskilt långt från stan. Och så finns det ju 29 996 platser till...

Landskapet på öarna är vackert skiftande från vilda kobbar till lummiga vikar. Och det är en speciell känsla när havet alltid är nära.

Det är lätt att ta sig ut i skärgården. Skärgårdsbåtarna går ofta från Stockholm. För den som vill besöka flera öar och vill vara i skärgården ett tag går det att köpa båtluffarkort.

Men det går också bra att ta sig ut med egen båt. Många öar har gästhamnar där det går att stanna över natten.


1. Fjäderholmarna

Knappt en halvtimmes båtresa från Stockholm city ligger Fjäderholmarna. Det är en vacker liten skärgårdsö som är perfekt när man vill komma bort från storstadsbruset i några timmar för sol och bad vid klippor, god mat och ölprovning. Det är smidigt att ta sig till och från ön, med det saknas övernattningsmöjligheter för dem som vill stanna kvar över natten.
Tröttnar man på att hänga i solen eller på krogen kan man ta en sväng till öns chokladfabrik, besöka en utställning eller gå till hantverks- och verkstadslängorna där allt ifrån ullverkstad och krukmakeri till glashytta och smedja ligger på rad. I Hantverksbyn kan man även kavla upp sina ärmar och smida sin egen spik eller blåsa sitt eget glas.
Hitta hit: Fjäderholmslinjen och Waxholmsbolaget går från Stockholm city (Slussen och Nybroplan) samt Nacka Strand till och från ön.
fjaderholmarna.se
1 av 16