Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Stockholms skärgård – guide till 17 bästa öarna

STOCKHOLMS SKÄRGÅRD. Topphemliga ställen, vindpiskade kobbar, släta klippor och svalkande bad. En drink i solnedgången till ljudet av kluckande vatten. 

Oavsett om du söker livliga krogar med havsutsikt eller en stillsam naturupplevelse har Stockholms skärgård en ö för dig.

Vi listar 17 skärgårdsöar, utan inbördes rangordning, värda ett besök i sommar.

Topphemliga Sälstationen är nu öppet för turister. Foto: ANNA KILIAN

1. Gålö

Stockholms skärgård består av ungefär 30 000 öar, kobbar och skär, från Arholma i norr till Öja i Söder. Det låter som en klyscha, men faktum är att det verkligen finns något för alla i Stockholms skärgård.

Sandhamn passar perfekt för den som vill ha en lite finare skärgårdssemester, Grinda är bra för den som vill göra en enkel men härlig dagsutflykt, Fjärdlång är fantastisk för barnfamiljer och Fjäderholmarna passar den som inte vill resa särskilt långt från stan. Och så finns det ju 29 996 platser till...
Landskapet på öarna är vackert skiftande från vilda kobbar till lummiga vikar. Och det är en speciell känsla när havet alltid är nära.
Det är lätt att ta sig ut i skärgården. Skärgårdsbåtarna går ofta från Stockholm. För den som vill besöka flera öar och vill vara i skärgården ett tag går det att köpa båtluffarkort.
 Men det går också bra att ta sig ut med egen båt. Många öar har gästhamnar där det går att stanna över natten.


1. Gålö

 

Gålö Havsbad har Stockholms skärgårds längsta sandstrand. Stranden är långgrund och har plats för badgäster, hundar och kitesurfare. Glasskiosken har öppet soliga och varma dagar. Här finns ävenfina fiskevatten och vandringsleder.

 

Missa inte Gålös historiska vandrarhem, Sälstationen. Här bor du mysigt precis vid havet, med en stor brygga och bastu. Sälstationen är en plats som döljer en historia från andra världskriget, som varit hemlig ända fram till förra sommaren... Läs mer om den här. 


Hitta hit: Till Gålö tar du antingen buss 845 från Västerhaninge mot Gålö. Eller med bil: Nynäsvägen väg 73, avfart mot Dalarö, efter ca 6 km avfart Gålö.
skargardsstiftelsen.se/omrade/galo/
galohavsbad.se/
salstationen.com/

 

 

Vaxholm är en idyll med koppling till fastlandet. Foto: SHUTTERSTOCK

2. Vaxholm

Stockholms skärgårds huvudstad, Vaxholm, ligger drygt en timmes båtresa från Strandvägen och Strömkajen. Men det går minst lika bra att nå den idylliska skärgårdsstaden med bil eller buss. Det tar drygt 40 minuter med bil från Slussen.

Vaxholm är en pittoresk stad, som påminner något om Sörmlands vackra sommarstad Trosa. Här ligger söta små butiker, museum, krogar, fik och gulliga bostadsvillor på rad. På sommaren blommar staden upp. Vandrarhem, hotell och campingplatser fylls med sommargäster och glassköerna vid den fartfyllda hamnen ringlar sig längs med vattnet.


Waxholms hotell, matsalen utsågs till en av Sveriges bästa sommarkrogar 2018 av the White Guide.

Hitta hit: Ta bilen, bussen eller Waxholmsbåten till och från holmen.
vaxholm.se

 

 

I Sandhamn finns något för alla. Foto: SHUTTERSTOCK

3. Sandhamn

Många storstadsbor tar båten till Sandhamn för att först sola på stranden och sedan festa hela natten.

Skärgårdsön, en och en halv timme från huvudstaden, har gott om såväl klippor och vita stränder som barer och restauranger. Somliga anser att idyllen erbjuder det bästa nattlivet i Stockholms skärgård.
Den som vill sätta guldkant på tillvaron kan även gå på spa, besöka det lilla skärgårdsmuseet eller hyra cykel och utforska ön som har flera hotell, värdshus och bed & breakfast.
Hitta hit: Under vår, sommar och höst går reguljära turer från Stockholms city till Sandhamn. Waxholmsbolaget och Roslagens sjötrafik går även från Stavsnäs Vinterhamn (längst ut på Värmdö) till ön.
destinationsandhamn.se

 

Fjäderholmarnas krog, en av Sveriges bästa sommarkrogar 2018. Foto: Fjäderholmarnas Krog

4. Fjäderholmarna

Knappt en halvtimmes båtresa från Stockholm city ligger Fjäderholmarna. Det är en vacker liten skärgårdsö som är perfekt när man vill komma bort från storstadsbruset i några timmar för sol och bad vid klippor och god mat.

Fjäderholmarnas krog utsågs till en av Sveriges bästa sommarkrogar 2018 av  the White Guide.
Det är smidigt att ta sig till och från ön, med det saknas övernattningsmöjligheter för dem som vill stanna kvar över natten.


Tröttnar man på att hänga i solen eller på krogen kan man ta en sväng till öns chokladfabrik, besöka en utställning eller gå till hantverks- och verkstadslängorna där allt ifrån ullverkstad och krukmakeri till glashytta och smedja ligger på rad. I Hantverksbyn kan man även kavla upp sina ärmar och smida sin egen spik eller blåsa sitt eget glas.
Nytt 2019: Foodstock, 31 augusti till 1 september. Gastrofestival med smaker, dofter och intryck från såväl svenska som internationella kockar och hantverkare inom mat och dryck.
Hitta hit: Fjäderholmslinjen och Waxholmsbolaget går från Stockholm city (Slussen och Nybroplan) samt Nacka Strand till och från ön. Samtliga rederier kör till Fjäderholmarna till och med 8 september.
fjaderholmarna.se

 

Utö – från gruvsamhälle till kändisö. Foto: Shutterstock

5. Utö

Greta Garbo, August Strindberg och Evert Taube. Det är tre av flertalet kända ansikten som synts på Utö, knappt tre timmar från Stockholm.

Skärgårdsön har varit en populär badort under de senaste århundradena, men järngruvan och gruvmuseet på ön skvallrar om tuffare tider då det var järnmalm snarare än vackra stränder, havets läckerheter, dans och slingrande cykelvägar som lockade. Det finns även hotell, vandrarhem, stugor och camping på ön.

Runt Guvbyn finns anlagda och lättvandrade stigar som leder fram till härliga klippor, sandstränder och sevärdheter.

Hitta hit: Waxholmsbolaget och Utö Rederi går till Utö. Under sommaren går båt från Strömkajen.
utö.se

 

Grinda är naturreservatet som är en lummig ö. Foto: Dan Kullberg, GRINDA WÄRDSHUS

6. Grinda

2018 utsågs Grinda till en av världens vackraste okända öar i den amerikanska kvinnotidningen Pure Wow. Öns vackra sandstränder, vandringsleder och rustika karaktär charmade amerikanerna.

Grinda, som ligger knappt en och en halv timme från Slussen, har flera matställen och övernattningsmöjligheter. Här kan semesterfirare campa, bo på hotell, ta in på vandrarhem eller bo i stuga. De flesta samlas på Grinda Wärdshus och Framfickan.


Fredagen den 30 och lördagen den 31 augusti, 2019 kommer Thomas Sjögren, vinnare Kockarnas kamp 2018 och Årets Kock 2015 till Grinda Wärdshus och komponerar en 5-rätters middag.

Hitta hit: Båtar går från bland annat Strandvägen, Strömkajen, Lidingö och Slussen. Resan tar en timme och 20 minuter.
grinda.se

 

 

Möja är en riktig skärgårdsidyll. Foto: Mia Lindh

7. Möja

Möja är en relativt stor ö med 280 invånare, men som på sommaren flerdubblas. Men det är cykel och benkraft som gäller när man vill ta sig mellan byarna, som saknar bilvägar.

Ön som ligger knappt fyra timmar med båt från Strandvägen, Boda eller Sollenkroka strävar efter att bevara den gamla skärgårdskänslan med fina stigar mellan de röda husen med vita husknutar och sjöbodarna.
Här kan man åka på båtutflykter, paddla och basta. Ön är rik på natur, men är inte något strandparadis. Det saknas iordningsställda badplatser, men har klippbad för den som vill ta sig ett dopp.


2019 deltar Möja i trehundraårsminnet av rysshärjningarna 1719. Bland annat kommer Turistföreningen och Hembygdsmuseet samarbeta för att informera besökare om det hemska som drabbade skärgården för 300 år sedan. Den 13 juli, dagen då rysshärjningarna inleddes, planeras vårdkasar att tändas i skärgården.
Hitta hit: Cinderellabåten och Waxholmsbolaget går till ön.
mojaturistinfo.se

 

 

Finnhamn har skärgårdens godaste mat. Foto: Johanna Lundholm

8. Finnhamn

Finnhamn, ögruppen med inte mindre än tre hamnar. Klassiska Paradisviken, Vandrarhemsviken, samt flytbryggan på Söder Långholm som ligger avskilt på ön mittemot Finnhamn till öster.

På Finnhamn kan du ro, åka kajak eller SUP:a runt ön. Drygt två timmar med båt från Strandvägen eller Slussen kan man även bada, lyssna på livemusik, spela paintball och bo på vandrarhem eller stuga.
Hitta hit: Waxholmsbolaget och Cinderella-båtar går från Stockholm och SL:s skärrgårdsbåtar går från Värmdö, utanför Stockholm, till ön. 
finnhamn.se

 

På Arholma kan du dansa tills solen går ner. Foto: Elisabeth Montgomery

9. Arholma

Mysig, inte är särskilt stor, men ändå en hel del att utforska. Arholma är en av Stockholms skärgårds mest kända öar.

Den ligger i Roslagen och förknippas ofta med den klassiska skärgårdsvalsen Arholmavalsen. Semesterfirare som vill snurra runt till musik kan än i dag bege sig till öns dansbana och ta en danskurs.
Ön är delvis ett naturreservat med fina cykel- och promenadstigar, karga badklippor och fina stränder. Här kan man även campa om man inte vill ta in på vandrarhem.

När du tröttnar på att bada kan du få en guidning i Batteri Arholma, åka zipline, hyra cyklar, paddla kajak eller bada bastu. 

Hitta hit: Waxholmsbolaget går från Strömkajen vår- och sommartid. Passbåtar går även från Simpnäs om man kommer med buss eller bil.

arholma.nu
arholmanord.se

 

Huvudskär är en lugn naturupplevelse. Foto: Per Blom / SKÄRGÅRDSSTIFTELSEN

10. Huvudskär

I Stockholms södra skärgård kan man stanna till med fritidsbåten vid de 200 kala öarna, kobbarna och skären. Till Huvudskär, drygt en timme från Dalarö, går även reguljär båttrafik på sommaren.

Hit kommer semesterfirare som vill koppla av, sola, bada och njuta av naturen vid de extremt lugna slätslipade gråstenshällarna. Förutom ett vandrarhem finns det inte någon service på ön. Det gäller att planera utflykten i förväg, ta med picknickkorgen och vara beredd på att gå på bajamaja.
Hitta hit:
Under säsong kör Dalarö Sjötransporter till Huvudskär.
För resor utanför ordinarie rutter och tidtabeller: Gålö sjötaxi.
Med buss: SL-buss 839 från Gullmarsplan till Dalarö hotellbrygga.
fjardlang-huvudskar.se
skargardsstiftelsen.se/omrade/huvudskar

 

Lidö ligger i norra skärgården. Foto: Anna Björkman / SKÄRGÅRDSSTIFTELSEN

11. Lidö

Vid Lidöfjärden kan semesterfirare och skärgårdsbor som i Stockholms norra skärgård äta prisad mat på en gammal 1700-tals herrgård, intill öns ekologiska jordbruk med hästar och kor.

Lidö ligger i norra skärgården, knappt fyra timmars resa från city, och är en ganska stor men glesbefolkad ö med flera orörda platser. Här kan man åka roddbåt, kajak och bada bastu. Det finns övernattningsmöjligheter på värdshuset, vandrarhem eller stuga.
Hitta hit: Waxholmsbolaget går från Stockholm med båtbyte vid Fejan. Passbåt går från Räfsnäs för semesterfirare som kommer med bil eller buss.
skargardsstiftelsen.se/omrade/lido/

 

Norröra kallas även Saltkråkan. Foto: Christian Örnberg

12. Norröra

Norröra ligger utanför Furusund där Astrid Lindgren bodde när hon skrev manuset till tv-serien "Saltkråkan", som senare spelades in på ön.

Den som besöker den lilla skärgårdsön cirka tre timmar från Stockholm kan man till exempel dricka kaffe på pappa Melkers snickargård som numera är ett trädgårdskafé på sommaren och promenera på bryggan från vilken Melker ramlade i vattnet med kläderna på.


Söndagar mellan 30 juni och 18 augusti 2019 går det 108 år gamla ångfartyget Blidösund till Saltkråkan, hon utgår från Furusund och går via bryggorna i Blidösundet till Norröra. Anslutning finns med snabbgående båt från Stockholm, Vaxholm och Östanå färjeläge.

Hitta hit: Båtar går från Strömkajen och Vaxholm. Det går bra att tälta på ön, annars får övernattning ske på någon av de närliggande öarna.
blidosundsbolaget.se/dagsutflykter/#/norrora

 

 

Besök Astrid Lindgrens sommarställe på Furusund. Foto: ADOBE STOCK

13. Furusund

På Furusund kan man vandra runt på platser som inspirerat många konstnärer, författare och artister. Både August Strindberg och Astrid Lindgren har skrivit flera av sina verk här, två och en halv timmes båtresa från Strömkajen.

I ett rött trähus med utsikt över vattnet tillbringade Astrid Lindgren många somrar och fick inspiration till flera av sina berättelser.
Furusund ligger i hjärtat av Roslagen och här kan man gå på föreställningar i Hammerska ladan, se barnteater, spela golf och se Sveriges enda bevarade optiska telegraf.


Ur programmet sommaren 2019 finns bland annat helikopterflygning, Söderöradagen, Furusundsrodden och Furusundsveckan.
Hitta hit: Waxholmsbolaget går från Strömkajen till ön.
furusund.se

 

 

Läkarvillan Kongo på Fejan. Foto: Christoffer Thuresson-Björn / SKÄRGÅRDSSTIFTELSEN

14. Fejan

På 1800-talet, när koleran var som värst, fungerade den lilla ön i Roslagens famn, cirka två timmar och 30 minuter från Stockholm, som karantänstation. Nu ä den forna karantänstationen vandrarhem och konferensanläggning. Gästhamn och reguljär båttrafik gör Fejan till ett lätt tillgängligt resmål.

Sedan 1995 vårdar Skärgårdsstiftelsen karantänstationen på nordöstra delen av ön. Besökare som kommer till ön kan i dag promenera runt de historiska byggnaderna, som tegelsjukhuset Von Döbeln, från karantänsanstalten.
Äntligen är verksamheten på Fejans krog åter igång under sommaren 2019 efter branden 2015.
Hitta hit: Waxholmsbolaget går från Strömkajen med byte på Tjockö.
skargardsstiftelsen.se/omrade/fejan/

 

Hembakat på Ingmarsö. Foto: Christian Örnberg

15. Ingmarsö och Brottö

Knappt två timmar från Stockholm, ligger Ingmarsö och Brottö. Ingmarsö är en levande skärgårdsö med ungefär 150 bofasta.

På Brottö, den sydvästra delen av ön, finns ett kulturreservat med traditionellt skärgårdsjordbruk. Det är en levande ö med skärgårdsbyar, hamnvikar och rester av äldre kulturlandskap.
Här kan semesterfirare och de 180 permanenta öborna promenera på stigar i vackert skärgårdslandskap, rida islandshäst, hyra kajak och cykel.

Nytt 2019: Ingmarsös gästhamn invigdes 1:a maj.

Hitta hit: Waxholmsbolaget och Cinderellabåtarna går från Åsättra på Ljusterö, Stockholm eller Vaxholm till Ingmarsö eller Brottö.
ingmarso.se

 

Bada på klippor och titta på får på Fjärdlång. Foto: Pelle Blom / SKÄRGÅRDSSTIFTELSEN

16. Fjärdlång

Släta klippor och härliga badplatser ramar in Fjärdlång. Barnfamiljer dras ofta till den lång­grunda sandviken vid hamnen.

Här finns hamnkafé med fika, kiosk, roddbåtsuthyrning, och vandrarhem för den som vill stanna över natten. Fjärdlång ligger cirka tre och en halv timme från Stockholm.
Hitta hit: Waxholmsbolaget går från Strömkajen och SL:s skärgårdsbåt går från Dalarö hotellbrygga till ön.
skargardsstiftelsen.se/omrade/fjardlang

 

Njut av vacker natur på Gällnö. Foto: STF

17. Gällnö

På sommaren blir det full fart på den vanligtvis stillsamma Gällnö. De omkring 20 bofasta öborna får då sällskap av gäster från världens alla hörn. De fyller semesterstugor, vandrarhem, baren med kvalitetsostar och charkuterier, handelsboden och kaféet med hembakt kaffebröd och nyrostat kaffe från Waxholm.

På Gällnö, en och en halv timme från Stockholm, finns ett av skärgårdens bäst bevarade kulturlandskap med hagar, ängar och slipade berghällar. En lugn och stillsam ö som passar barnfamiljer och den som verkligen vill koppla av vid fina badplatser i Torsviken och Brännholmen.
Hitta hit: Waxholmsbolaget går från Strandvägen, Strömkajen och Slussen.
gallno.se

LÄS MER:
15 spännande resmål i Sverige i sommar
Fika i Stockholm – 50 kaféer värda ett besök
15 svenska platser du måste se innan du dör