Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Stockholm – visst är stan överskattad?

Stockholm är ett populärt semestermål hela året, men hur bra är staden egentligen? Här är 10 bevis på att vår huvudstad Stockholm är Sveriges mest överskattade stad.

 

Eller...
Läs artikeln med glimten i ögat! Och ett rejält mått ironi.

Gamla Stan

Här hamnar förr eller senare alla turister. Men varför? Smala, trånga gränder där bilarna inte kommer fram och med jobbiga kullerstenar som gör ont i fötterna. Och gammalt är det också. Grundat för typ 900 år sedan. Hopplöst omodernt ställe.

 

Foto: Colourbox

 

Djurgården

Jaha… en park mitt i stan. Än sen? Här finns alldeles för mycket samlat på ett ställe. Skansen, Gröna Lund, Waldemarsudde, Nordiska Muséet, Vasamuséet, Biologiska Muséet, Junibacken — kunde ni inte ha lämnat något åt resten av stan?

 

Foto: Colourbox

 

Slottet

1430 rum och så bor inte ens Kungen här. Det känns bara skrytsamt att ta upp så mycket yta. Och dessutom kommer man knappt fram för alla busslaster med turister som fått för sig att den här tegelhögen skulle vara något att titta på.

 

Foto: Colourbox

 

LÄS OCKSÅ: Kungliga tipsen när du besöker Stockholm

 

Gatumat

Vad är grejen med alla foodtrucks, thaimatskiosker, hamburgerhak och strömmingsvagnar på Stockholms gator? Det går ju knappt att hitta en kokt med bröd bland alla kabanosser, älgkorvar och merguezer. Det blir ju alldeles för mycket att välja mellan.

 

Foto: Julija Sapic

 

Vasamuséet

En gammal båt från 1600-talet. Obegripligt att så många vill se den. Illa byggd är den också — den sjönk ju på jungfruresan. Dessutom får man alldeles för mycket information. Vem tusan vill veta ALLT om regalskeppet Vasa?

 

Foto: Colourbox

 

Shopping

Man ruinerar sig på shopping i Stockholm. Man kan ju hitta en massa onödigheter som inte finns hemma. Jättevaruhus som NK och Åhléns eller små specialbutiker. Det finns alldeles för mycket, man blir bara förvirrad. Och ibland är butikerna kombinerade med restauranger. Helt onödigt.

 

Foto: Mikael Sjöberg

 

LÄS OCKSÅ: Stockholms bästa shopping hittas här

 

Uteserveringar

Stockholm är nerlusat med uteserveringar. Man kommer knappt fram på trottoarerna. Obegripligt nog finns det sådana som tycker det är trevligt att sitta på en uteservering och titta på folk som strosar förbi. Tråkigt!

 

Foto: Ryhor Bruyeu (Grigory Bruev)

 

LÄS OCKSÅ: Heta klubbar och coola barer i Stockholm

 

Skärgården

Stockholm har ingen skärgård — det är en översvämmad skog. Alldeles för mycket öar, alldeles för många båtar och dessutom en massa restauranger på öarna. Och det där med att åka ångbåt — hallå, sånt höll man på med vid FÖRRA sekelskiftet.

 

Foto: Jeppe Wikström

 

LÄS OCKSÅ: 15 fantastiska öar i Stockholms skärgård

 

Vattnet

Oavsett var man än är i Stockholm finns det vatten i närheten. När som helst kan man ramla i och bli blöt. “Nordens Venedig”? Löjligt, det finns ju inte en enda gondol i Stockholm. Allt vatten gör också att det finns en massa broar med utsikt. Fjantigt gratisnöje.

 

Foto: Colourbox

 

Junibacken

Det finns ingen anledning att satsa på ett helt hus för att stimulera barn att läsa. Det finns ju surfplattor, smartphones och tv. Dessutom håller de på med teater där inne flera gånger om dagen. Nej det här är verkligen inget för barnfamiljer att besöka.

 

Foto: Junibacken

 

LÄS OCKSÅ: Stockholm – 10 skäl att älska huvudstaden

 

Text: Krister Berntsson