Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Stockholm

Visste du att Stockholm är en av Europas tio främsta turistdestinationer.

Visste du att Stockholm är en av Europas tio främsta turistdestinationer.

1/3

Foto: ISTOCKPHOTO

Gamla stan i Stockholm, en riktigt turistattraktion men också fyllt av bra restauranger och krogar som är väl värda ett besök.

Gamla stan i Stockholm, en riktigt turistattraktion men också fyllt av bra restauranger och krogar som är väl värda ett besök.

2/3

Foto: ISTOCKPHOTO

Vatten och stad möts i Stockholm. Vart du än går i stan har du vatten i närheten.

Vatten och stad möts i Stockholm. Vart du än går i stan har du vatten i närheten.

3/3

Foto: ISTOCKPHOTO

Din guide till Stockholm – Sveriges mest besökta resmål. Listan på sevärdheter kan göras hur lång som helst; Skansen, Gröna lund, Vasamuseet, Abbamuseet, Junibacken… Och detta bara på Djurgården.

Lika gärna som man ute i landet klagar på dryga stockholmare och stressen i huvudstaden, lika gärna åker man dit på semester eller en weekend. År 2014 hade Stockholm åtta miljoner svenska gästnätter, en per svensk utanför Stockholm! Och det är ju inte bara svenskar som lockas till Stockholm som faktiskt hör till en av Europas tio främsta turistdestinationer.

Gamla stan är värd ett besök

Ingen som kommer till Stockholm missar en promenad i Gamla stan, men undvik gärna Västerlånggatan med sina tingeltangelbutiker och gå parallellgatan Stora Nygatan i stället. Varför inte titta in på jazzklubben Stampen och lyssna på en gratisspelning? Missa inte heller Kungliga slottet, Stortorget och bara 90 centimeter breda Mårten Trotzigs gränd i Gamla stan.

Gamla stan är Stockholms historiska centrum och en av Europas bäst bevarade medeltida stadskärnor, som grundades på 1200-talet. Här finns också anrika restauranger som Den gyldene freden med staty av stamgästen Evert Taube utanför.

Sevärdheter i Stockholm

Djurgården är museitätt med Vasamuseet som toppattraktion, tätt följt av Abbamuseet, Junibacken och Liljewalchs. Här ligger också Skansen och Gröna Lund.

Ta gärna Djurgårdsfärjan därifrån till Skeppsholmen och Moderna museet som har världens främsta samlingar av modern- och samtida konst. Där hittar du verk av konstnärer som Warhol, Picasso, Dali och Matisse. Ligger på Skeppsholmen, Exercisplan 2.

Ett annat tips är att åka till Slussen och gå på Fotografiska som alltid har lika spännande fotoutställningar.

Hipstermeckat Honstull

Fortsätt vidare på Södermalm till alla små butiker, kaféer och krogar i ”Sofo” – söder om Folkungagatan eller till hipstermeckat Hornstull med barer som Tjoget, där man kan ansa skägget och få ett glas hantverksöl samtidigt.

Är det sommar, passa på att ta ett bad mitt i stan! Tantobadet på Södermalm har bryggor och hopptorn medan badet på Långholmen har en lite lugnare sandstrand. Är du i Stockholm en lite längre tid rekommenderar vi en utflykt till den fantastiska skärgården. Under sommartid är utbudet stort, och det finns något för alla smaker. 

Fakta: Stockholm 

Allmänna fakta: Sveriges huvudstad.

Bästa tiden att resa hit: Sommarhalvåret.

Restid: Tåg från Göteborg från tre timmar, från Malmö 4.30 timmar, från Umeå 6.30 timmar, från Kiruna 16 timmar. Flyg från Kiruna 1.30 timmar, under timmen från en mängd orter i Sverige.

Resa runt: Undvik att köpa biljett i tunnelbanespärrarna, det är billigare i automater, i mobilen eller att köpa ett engångskort på exempelvis Pressbyrån. Ett-, tre- eller sjudagarskort på SL lönar sig om man reser mer än ett par gånger om dagen med lokaltrafiken. Köp ett tredagarskort och låna cykel på 140 ställen i hela stan. Kolla prisuppgiften på sidorutan på taxibilarna och välj en med ett rimligt pris, vissa är extremt dyra.

Sevärdheter: Vasamuseet, kungliga slottet, Gamla stan, Moderna museet, Fotografiska museet, Abba the museum, Skansen, Gröna lund, Stadshuset, Drottningholms slott, Junibacken.  

Folkmängd: 900 000 invånare (2,2 miljoner i Stockholms län).

Kända invånare: De flesta kändisar hamnar i Stockholm förr eller senare.

Bra att veta: Stå till höger, gå till vänster är den gyllene regeln i rulltrappan.

Kommunens hemsida: http://www.visitstockholm.com 

Bästa tipsen om Stockholm

Här nedan har vi samlat våra bästa artiklar med inspirerande läsning om Stockholm.

Senaste artiklarna om Stockholm