12 favoriter i sagolika Södermanland
Södermanland i våra hjärtan. Insjöar, blåbärsskogar, vackra lantbrukslandskap, slott och herresäten – det är lätt att älska södermännens land. Här är 13 smultronställen i Sörmland.
Sörmland, eller mer korrekt Södermanland, betyder ursprungligen Södermännens land, och syftade på folket bosatt söder om Mälaren. I den äldre stenåldern låg större delen av regionen under vatten innan landhöjningen medförde en allt mer omfattande bosättning. En blomstring på vikingatiden ledde till att Sörmland näst Uppland är rikast i landet på runstenar. Regionen hade central betydelse i det framväxande Sverige. Gripen i landskapsvapnet är till exempel symbolen för Bo Jonsson Grip, på 1300-talet Sveriges störste jordägare. Under Vasatiden och lång tid framöver anlades här fler slott och adelsgods än i något annat svenskt landskap. Jordbruk under storgodsen präglade länge regionen även om städer som Eskilstuna kom att utmärka sig under industrialismens framväxt. Gamla vackra slotts- och bruksmiljöer tillhör landskapets attraktioner i dag liksom en sagolik ursvensk natur med massor av fina små insjöar, charmiga torp och skogar fyllda med svamp och blåbär.
Upptäck prins Alexanders hertigdöme
Prins Carl Philip och Sofias förstfödde son Alexander är hertig av Södermanland, den förste med titeln sedan Prins Wilhelm som dog 1965. Det betyder att han förväntas besöka det landskapet mer än andra och följa utvecklingen där. Hertigen fungerar som en ambassadör för Sörmland och kan komma att engagera sig i olika projekt där. Kungen har valt ut lillprinsens titel och har inte gett någon officiell motivering till sitt val. Både han och Carl Philip har dock flera kopplingar till Sörmland genom bland annat sitt engagemang i Stenhammar. Slottet, som var prins Wilhelms hem tills hans död, arrenderas sedan 1966 av kungen. Enligt testamentet som skrevs när slottet donerades till staten 1903 har hertigen av Södermanland företräde till arrendet. Carl Philip besöker dessutom ofta länet. Det finns också en koppling via det faktum att Carl Philip friade till sin Sofia i Trosa.
1. Nyköpingshus, Nyköping
"Nyköpings gästabud" är en av de mest dramatiska tilldragelserna i Sveriges historia - och det var här på slottet i Nyköping som festen utspelade sig i december 1317 då maktspelet mellan kung Birger Magnusson och hans två bröder Erik och Valdemar nådde sin omskakande final. Kungen lät spärra in sina hitlurade bröder i fängelsetornet och slängde nyckeln i ån utanför. I dag rymmer slottet bland annat ett museum och en modell som söker rekonstruera festen. För nyfikna barn - och vuxna med hygglig fantasi - är det inte svårt att under ett besök här leva sig in i de fascinerande händelserna här för snart jämnt 700 år sedan.
Hitta hit: Vallgatan 12, sormlandsmuseum.se/besoksinfo/nykopingshus/
2. Gripsholms slott, Mariefred
Mariefred ståtar med en av landets mäktigaste slottsupplevelser. Gripsholm ligger magnifikt (och strategiskt) vid Mälarens strand och har rötter i en borg från 1370-talet. Gustav Vasa lät bygga ett slott här 1537 där många draman inom Vasaätten kom att utspelas. Kungens söner Erik XIV och Johan III har båda suttit fängslade här. Bland många sevärdheter märks Statens porträttsamling med över 4500 porträtt av prominenta personer från 1500-talet och framåt. Till höjdpunkterna vid en rundvandring i slottet hör Hertig Karls kammare från 1500-talet och Gustav III:s 1700-talsteater. På Gripsholm hålls även olika utställningar och konserter. kungligaslotten.se/vara-besoksmal/gripsholms-slott.html
LÄS MER: Anrika slott i Södermanland – värda ett besök
3. Bomans hotell, Trosa
Det här omtyckta hotellet i Trosa hamn är känt som ett perfekt utflyktsmål för förälskade par. Det faluröda boutiquehotellet erbjuder såväl lyxiga miljöer som romantisk stämning. De 44 vackra rummen har alla olika inredning där stilblandningen är lekfull och fjärran nordisk minimalism. En annan personlig touch är att det går bra att låna en skvätt parfym eller exempelvis en elegant sjal till middagen. Anläggningen, som drivs av familjen Boman, erbjuder en mängd faciliteter. Förutom bar och restaurang även festvåning, trädgård och badstuga (med bastu, pool och diverse kroppsbehandlingar).
Hitta hit: Östra Hamnplan 1
ANNONS: Läs mer och boka Bomans Hotell i Trosa här [extern länk]
4. Sultans, Katrineholm
Den explosionsartade etableringen av kafékedjor av amerikansk typ över hela landet har bara gjort vår kärlek till inrättningar som bevarar den genuina och gammaldags svenska konditorikulturen ännu starkare. Konditori Sultan nära järnvägsstationen i Katrineholm har anor från 1896 och är ett praktexempel på det bästa i genren. Här köps inte kaffet per kopp utan per kanna och visst finns här gott om trendriktigt fullkorn men det betyder inte för ett ögonblick att de traditionella majonnässtinna smörgåstårtorna eller de gräddiga bakelserna försummas. Rymligt, välskött och med en fin kundmix också.
Hitta hit: Storgatan 27D, sultans.se
5. Säfstaholms slott, Vingåker
Vid våra visiter försummar vi aldrig ett besök på slottet mitt i Vingåker. Säfstaholm har en anrik ställning inom svensk bildkonst sedan en slottsherre och mecenat i det tidiga 1800-talet byggde upp en av landets finaste konstsamlingar. Varje sommar hålls fina utställningar här - som aldrig gjort oss annat än imponerade. Här finns även ett alldeles förtjusande slottskafé. safstaholm.se
6. Strängnäs
Stadens geografiska läge där land- och vattenvägar korsades gjorde den mycket tidigt till en viktig marknadsplats och när den blev biskopssäte på 1100-talet växte betydelsen ytterligare. På 1200-talet tillkom den mäktiga domkyrkan. Med tiden blev Strängnäs också ett ledande lärdomssäte med bland annat landets näst äldsta gymnasium. Stadens långa och spännande historia samt dess välbevarade och stämningsfulla centrala delar gör ett besök och en rundtur till speciella upplevelser.
7. Julita Gård
Detta storgods har bevarats i sin form från tidigt 1900-tal och är i dag en omfattande museianläggning som drivs av Nordiska museet. I fokus står det svenska lantbruket förr och nu. Den vidsträckta anläggningen rymmer något för de allra flesta. Här finns en stor park, fina trädgårdar, välbevarade byggnader, tegelbruk, väderkvarn, barnaktiviteter (Pettson och Findus), utställningar, butiker, kafé, restaurang och mycket mera. I fruktträdgården finns mer än 250 träd med över hundra olika äpple- och päronsorter. Julita ligger i hjärtat av Sörmland vid sjön Öljaren mellan Eskilstuna och Katrineholm. nordiskamuseet.se/slott-gardar/julita-gard
8. Rademachersmedjorna, Eskilstuna
"Smedernas stad" är Sörmlands största tätort och som sig bör i den gamla industristaden hedras en av dess viktigaste verksamheter med en egen turistattraktion i form av ett museum och fortfarande verksamma hantverkare. Stommen utgörs av välbevarade hus från Reinhold Rademachers smidesmanufaktur från 1650-talet. När sedan, på 1770-talet, allehanda metallarbetare uppmanades att slå sig ner här (med förmåner som skattebefrielse) blev det starten för en blomstrande industri. På området mitt i staden hålls även marknader och olika föreställningar. Här finns också en populär restaurang.
Hitta hit: Rademachergatan 44, eskilstuna.se/rademachersmedjorna
LÄS MER: Sveriges bästa vandringsleder – för nybörjare och proffs
9. Malmköping
Denna charmiga lilla ort 15 kilometer norr om Flen har nått ny ryktbarhet genom bok och filmsuccén "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" som inleds med att berättelsens huvudperson rymmer från pensionärshemmet i just Malmköping. Men orten var något av en turistfavorit redan tidigare med sina gamla välbevarade miljöer och populära årliga marknader. Här finns även en museispårväg som trafikeras dagligen under högsommaren. Ett av Sveriges mest berömda kriminaldraman både inleddes och slutade här. Jakten på rånarparet Hjert och Tector började efter deras försök att 1 september 1874 råna postdiligensen strax utanför Malmköping. Och nådde sitt slut när Gustav Adolf Eriksson Hjert i maj 1876 ändade sitt liv här på Lidamons avrättningsplats. malmkoping.nu
10. Ericsbergs slott
Sörmland erbjuder ett gott utbud av gamla fina slottsanläggningar som tål att besökas. Som sommarboende har Ericsberg (en dryg mil öster om Katrineholm) alltid legat oss närmast. Den gamla 1500-talsanläggningen är berömd genom legenden och de gamla visorna om Pintorparfrun, slottsfrun som tyranniserade sina underlydande (och som straff hämtades av Djävulen själv).
Det traditionella publika midsommarfirandet är dessvärre nedlagt sedan några år men den fina häcklabyrinten i slottsparken kan man under behagfulla former fortfarande gå bort sig i. Slottet i sig är inte öppet för allmänheten men väl den vackra parken med fräscht kafé. ericsberg.se
11. Warbro Kvarn
En flerfaldigt prisbelönt institution som ligger i framkant när det gäller ekologisk odling av "kulturspannmål" - äldre grödor som ofta fallit i glömska i vårt moderna samhälle. Dinkel är ett exempel, andra är nakenhavre och emmer. Förutom diverse mjölsorter och gryn erbjuds bland annat egen müsli och eget knäckebröd till försäljning. Det lilla familjeföretaget ligger på Linds gård nära Sköldinge mellan Flen och Katrineholm. En annan känd odlare av ekologisk spannmål i Sörmland är antroposofernas Saltå Kvarn i Järna.
Hitta hit: Linds Gård 1, warbrokvarn.se
12. Vrå stenåldersby
För 6 000 år sedan låg stora delar av Östra Svealand under vatten, det så kallade Littorinahavet. På 1930-talet hittades lämningar av en 6000 år gammal stenåldersby här vid torpet Lilla Vrå strax öster om Katrineholm. Till fynden märktes husgrunder, stenverktyg och krukskärvor. På 1980-talet byggdes en rekonstruktion av byn upp och här har också hållits olika arrangemang på stenålderstema. De rekonstruerade husen och hyddorna är primitivt enkla och särskilt mycket i övrigt erbjuds inte, men stället blir ofta en riktig succé för den som har leksugna barn i sällskap. visitkatrineholm.se/clients/vra-stenaldersby