Ringmuren och de smala gränderna som gör Dubrovnik så charmigt.
Ringmuren och de smala gränderna som gör Dubrovnik så charmigt. Foto: Shutterstock

Ringmuren i Dubrovnik

DUBROVNIK, KROATIEN. Eftermiddagssolen gnistrar i Adriatiska havet. Någon dyker från klippan. Andra njuter av öl i immande glas. Ovanför oss promenerar turister på Dubrovniks stadsmur.

Vi sitter vid ett bord som klamrar sig fast på en klippavsats utanför muren. Lindsay Stephens och Francis Stevens från Manchester är här för första gången. Francis har just tagit ett dopp.

– Båda våra mammor hade varit i Dubrovnik och rekommenderade det så vi åkte hit. Vi gillar stan och skulle gärna stanna längre men vi har köpt hus hemma så vi har varken tid eller råd.

Gå genom stadsmuren

Nu väntar de in solnedgången precis som vi andra här på lilla baren Bard Mala Buza. Vad baren egentligen heter är ett mysterium. På menyn står bara Bard men alla kallar den för "lilla Buza" för att skilja den från den andra baren utanför muren som heter Buza, så på markisen står båda namnen. För min del kvittar det vilken Buza jag besöker för båda har samma härliga solnedgångsvy över havet. Leta efter gångar genom muren söder om grönsakstorget Gunduliceva Poljana och kom före klockan fem för att få plats.

Redan i morse när vi gick på den två kilometer långa stadsmuren fick vi korn på dessa små godbitar vars parasoller lyste som vita bollar mot vattnet. Från muren avslöjas inte bara de soligaste barerna utan också minnen från en mörkare tid. Det är över 20 år sedan Dubrovniks belägring 1991–92 men man ser fortfarande var granaterna slog ner. De nya taken man lade vid renoveringarna lyser röda.

Från stadsmuren har man fin utsikt över Dubrovniks gamla stad och ön Lokrum. Foto: Cornelia Nordström

Trendig shopping

Nere på gatunivån glömmer jag kriget när jag kikar in i den ena trendiga klädbutiken efter den andra. Tills vi plötsligt står framför brinnande fasader. Mitt på shoppinggatan Od Puca hänger stora foton av förstörelsen efter granatattacken den 6 december 1991. Dubrovnik tänker inte låta det hända igen och då får man inte glömma!

Mittemot fotona har Hrvoje Cikato sin frisersalong. Han visar ett gammalt foto på väggen av en stilig ung man och en äldre. Den yngre är Hrvoje själv som tog över salongen från sin pappa. Han har jobbat här länge och har många stamkunder som verkar komma in lika mycket för lite skvaller som för rakning eller klippning.

Här på Od Puca har de trendiga modebutikerna blivit fler för varje besök jag gjort. Här finns chica boutiquer, gallerier och affärer med dyra olivoljor. Jag hoppas Hrvoje orkar hålla sig kvar i konkurrensen.

Marknad på torget

På Gunduliceva Poljana vid Od Pucas slut säljs fikon, druvor och granatäpplen liksom olivoljor, marmelader och korvar. Men nu håller grönsaksförsäljarna på att packa ihop för dagen. Förmiddagens frukt- och grönsaksmarknad förvandlas till eftermiddagens uteserveringar.

Vi passar på att äta lunch på restaurangen Kamenice. Namnet betyder ostron så jag börjar med ett enda till förrätt, en liten aptitretare för 13 kronor. Lite bläckfisk på det och jag är mätt.

Gott om serveringar och butiker i de smala gränderna. Foto: Elisabet Axås

Paradgatan Stradun

Vi fortsätter ett par kvarter norrut till nästa torg, Luza, som med sitt klocktorn markerar början på paradgatan Stradun. Detta är stans mötesplats och vid tidigare besök har jag fått ducka för småbarnens fotbollar som kommer farande nedanför St Blasiuskyrkans stentrappor. Just i dag är det avspärrat för tv-inspelning av Miss Universki. Misserna övningsgår under strålkastarna så här på eftermiddagen.

Stradun är Dubrovniks mest kända gata med sina blankslitna gatstenar. Här ligger de dyraste butikerna och uteserveringarna. Men ska man äta går man hellre ett kvarter upp till Prijeko där krogarna ligger vägg i vägg. Jag har blivit varnad för turistfällor här och alla ställen under markiserna serverar knappast förstklassig mat. Men vi har fått tips om Rozario vid gatans östra ände så efter solnedgångssittningen på Mala Buza går vi dit för middag. Det är fullt men ett nytt bord bärs ut på trottoaren. Vi festar på kött, bläckfisk och den lufttorkade skinkan prsut. Till det ett glas plavac mali, Dalmatiens eget vin på små, blå druvor, och vi kan nöjda summera vår dag.

LÄS MER: Maximera din tid i vackra Dubrovnik

Dubrovnik resfakta

Resa dit: Norwegian och SAS flyger direkt till Dubrovnik från Stockholm och Köpenhamn. Apollo, Kroatienspecialisten och Solresor har charter från Stockholm.

Restid: Cirka tre timmar med direktflyg.

Tidsskillnad: Ingen.

Bästa tiden/klimat: Maj-september. Det kan bli mycket varmt och trångt i augusti.

Språk: Kroatiska. Yngre talar ofta engelska, men ibland fungerar tyska bättre.

Valuta: Kuna. 1 kuna = cirka 1:25 kronor (augusti 2013). Gott om bankomater.

Prisnivå: 79 procent av svensk nivå enligt Forex semesterindex 2013.

Bra att veta: Innanför murarna finns bara två hotell, men dessutom en mängd privata lägenheter att hyra. Klicka på Accomodation på www.visitdubrovnik.hr eller googla Dubrovnik apartment.

Läs mer: www.timeout.com/dubrovnik, www.visitdubrovnik.hr

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande