description:  (to:storepictures@expressen.se)  email: evelina.malteson@expressen.se  sender: "evelina malteson (exp)"  evelina.malteson@expressen.se
description: (to:storepictures@expressen.se) email: evelina.malteson@expressen.se sender: "evelina malteson (exp)" evelina.malteson@expressen.se

Städerna på havets botten

I havets djup lurar många hemligheter.
Tankarna dras gärna till sjunkna skepp – men sjunkna städer är det kanske inte lika många som tänker på.
Men runtom i världshaven finns flera städer som mött sitt öde och hamnat på havets botten.
Många är välbevarade och kan ge oss värdefull information om tider som flytt.
Här är sju städer på havets botten som vittnar om en annan tid.

Länge trodde man att Heraklion var en myt. Foto: AP

1. Konkurrerades ut av Alexandria

Heraklion, Egypten

Nej, det är inte semesterparadiset i Grekland som gått på grund. Den här staden som delar Kreta-öns namn var ett handels- och kulturcentrum beläget vid Nilens mynning i antikens Egypten. Förmodligen var staden även en viktig religiös plats. Det sägs också att självaste Kleopatra kröntes i ett av stadens tempel.
I dag ligger Heraklion på botten av Abukibukten, omkring sju kilometer från kusten.
Staden, som tros ha varit en av det forna Egyptens viktigaste, förlorade dock i betydelse när den i dag mer kända staden Alexandria anlades 331 f. Kr.
För moderna arkeologer fanns enbart smått obskyra texter om staden att gå efter – och under lång tid trodde man att staden var en myt i samma stil som Atlantis. Men det ändrades 2000 när Heraklion upptäcktes under en marinarkeologisk utforskning.
Bland ruinerna som lagts under vatten fanns flera tempel, däribland ett som var tillägnat den grekiska guden Amon. Byggnaden som med all säkerhet en gång var ståtlig har daterats till 800 f.Kr. Fynd från platsen visar också på rikedom. Man har hittat skepp, mynt och statyer – många av dem mycket välbevarade.
Även om staden lärt oss mycket om det antika Egypten finns fortfarande en fråga som förbryllar forskarna. Varför hamnade den under vatten?
Marinarkeologen Franck Goddios, som arbetade i spetsen för den undersökning som ledde till att man hittade Heraklion, har tillsammans med sin arbetsgrupp kommit med ett förslag.
De tror att stadens tunga byggnader i kombination med underlaget, vattnig lera och sandjord, var förutsättningar för att staden skulle kunna sjunka i samband med en jordbävning.

 

Korset som märker ut kyrkogården. Foto: Wikimedia Commons

2. Gravstenarna står kvar på botten 

Den sjunkna kyrkogården, Filippinerna

Kyrkogårdar kan både upplevas fridsamma och kusliga – men en kyrkogård i Filippinerna är något alldeles särskilt. Den ligger nämligen helt under vatten.
Under 1870-talet fick en vulkan i närheten av den filippinska staden Bonbon på ön Camiguin ett utbrott. Det fick till följd att stadens kyrkogård hamnade under vatten.
I dag står stenkorsen som rests över när och kära på havets botten, märkta av 150 år på havets botten.
På 1980-talet beslutade man sig för att platsen inte skulle få falla i glömska. Som minne över kyrkogården restes ett flytande monument med ett kors som märker ut platsen i vattnet.

 

Shi Cheng Foto: Wikimedia Commons

3. Ligger i konstgjord sjö 

Shi Cheng, Kina

En gång centrum för politik och ekonomi – i dag dolt under ytan. Shi Cheng, eller "Lion City" som den också kallas efter de berg som omger området, ligger i den kinesiska provinsen Zhejiang. Drygt 39 meter under ytan hittar man vita tempel, asfalterade vägar och hus.
Det kan låta som en legend, men så är inte fallet. Hur staden hamnade på havets botten är inte heller speciellt märkligt. Det skedde på grund av människors beslut i modern tid.
1959 beslutade sig den kinesiska regeringen för att det behövdes ett nytt vattenkraftverk och därför anlade man en konstgjord sjö. Och på bottnen av den sjön, som i dag heter Qiandao Lake, hamnade Shi Cheng och där låg staden bortglömd i 52 år.
Shi Cheng är välbevarat och för ett par år sedan planerade man att göra undervattensstaden till en resort för dykarklubbar. Nu har ett Shanghai-baserat dykarsällskap tagit på sig uppgiften att undersöka ruinerna. Dessutom smids planer på att bygga en bro över hela sjön.

 

Atlit Yam Foto: Wikimedia Commons

4. Forntidsbyn kan ha slukats av tsunami 

Atlit Yam, Israel

Längs den israeliska staden Atlits kust, under de gröna vågorna, ligger ruinerna efter en forntidsby som dateras till någonstans mellan 6900 och 6300 f.Kr. Man får dyka omkring 10 meter ner under havsytan för att komma till ruinerna som i runda slängar breder ut sig över 40 000 kvadratmeter.
Byn utgörs av rektangulära hus och i mitten av alltihop är sju stora stenar arrangerade i en halvcirkel runt en sötvattenskälla. Lämningarna tyder på att platsen en gång använts för ritualer. Bland fynden som gjorts på platsen bör också nämnas två skelett, en mammas och ett barns. Studier har visat att de dog i tuberkulos vilket gör dem till de äldsta kända sjukdomsfallen.
Forskarna tror att byn övergavs hastigt av dess invånare till följd av en tsunami som startade vid ett vulkanutbrott vartefter vattenmassorna slukade staden.

 

Hela Baiae ligger inte under vatten. På bilden Foto: Wikimedia Commons

5. Turistmål för välbeställda romare 

Baiae, Italien

En gång var Baiae med sina mineralkällor ett resmål för de rika och välbeställda romarna och kända namn som Caesar och Nero ska ha vilat upp sig här.
Källorna påstods ha helande krafter och blev därför vida kända. Och hur det än låg till med de medicinska effekterna kan man tänka sig att de hade "helande" effekt för själen.
Men det blomstrande området skulle drabbas av en katastrof. Staden ligger i den vulkaniskt aktiva Neapelbukten, inte långt från vulkanen Vesuvius som utplånade Pompeji.
En magmakammare under Baiae tömdes gradvis på sitt innehåll – och fick landnivån att sjunka allt mer. Det fick till följd att hälften av staden i dag ligger under vatten.
Men resmålet drar fortfarande turister – även om det är av andra anledningar än på Caesars tid. I dag kan besökare beskåda ruinerna i båtar med glasrutor i durken.

 

I Atitlán-sjöns mörka vatten ligger Sambaj. Foto: Wikimedia Commons

6. Upptäcktes av en slump 

Samabaj, Guatemala

Det var 1996 som Samabaj upptäcktes av en slump. I dag tror forskarna att det en gång var en ö som sänktes av vulkanutbrott eller sjunkmark för omkring 1700 år sedan.
Och ruinerna på havets botten består av hus och stora, ceremoniella monument. I dag ligger allt omkring 15 meter under ytan – och är täckt av ett tjockt lager slam.
Fynd på platsen tyder på att den lämnats hastigt av sina invånare. Men det är svårt att undersöka platsen eftersom sikten är dålig.

 

Mellan den lilla ön och fastlandet ligger Pavlopetri.

7. Världens äldsta undervattensstad 

Pavlopetri, Grekland

Det var 1967 som Pavlopetri hittades utanför Lakoniens södra kust. Under ytan har man hittat inte mindre än 15 hus, 37 gravar och gatunät från svunna tider.
Med hjälp av krukskärvor har forskare daterat staden till omkring 3000 f. Kr – vilket gör den till världens äldsta undervattensstad. Denna datering gjordes av ett forskarlag 2009. I samma veva kunde de konstatera att staden förmodligen var ett centrum för textiltillverkning och handel.
Forskare tror att Pavlopetri var i bruk fram till omkring 100 f. Kr då flera vulkanutbrott blev stadens undergång och staden lades under vatten.
Staden finns med på UNESCOS världsarvslista. Trots det hotas den att förstöras av båtankare och plundrare.
Källor: Reuters, CNN, Daily Mail, Atlas Obscura, Listverse, Wikipedia.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande