Den 17 mars är Saint Patrick's Day för alla irländare.
1 av 6: Den 17 mars är Saint Patrick's Day för alla irländare. Foto: Måns Ivarsson
Det är landets nationaldag, döpt efter Irlands skyddshelgon Sankt Patrick som införde kristendomen på ön på 400-talet.
2 av 6: Det är landets nationaldag, döpt efter Irlands skyddshelgon Sankt Patrick som införde kristendomen på ön på 400-talet. Foto: Måns Ivarsson
Dagens har firats i nära 400 år och en framträdande sed är att klä sig i grönt.
3 av 6: Dagens har firats i nära 400 år och en framträdande sed är att klä sig i grönt. Foto: Måns Ivarsson
Lite som karnevalen i Rio med sina hårdövade sambaskolor är Saint Patrick's paraden i Dublin en stolt och viktig tradition.
4 av 6: Lite som karnevalen i Rio med sina hårdövade sambaskolor är Saint Patrick's paraden i Dublin en stolt och viktig tradition. Foto: Måns Ivarsson
De olika orkestrarna, skolorna och teatergrupperna som står för inslagen har tränat upp emot ett år i förväg.
5 av 6: De olika orkestrarna, skolorna och teatergrupperna som står för inslagen har tränat upp emot ett år i förväg. Foto: Måns Ivarsson
Prick tolv på dagen drar den två timmar långa underhållningen i gång.
6 av 6: Prick tolv på dagen drar den två timmar långa underhållningen i gång. Foto: Måns Ivarsson

St Patrick's Day – så galet firas den i Dublin

DUBLIN, IRLAND. Norge har sitt syttende mai och USA sitt fjärde juli.
Men när det gäller att fira sitt lands nationaldag är ett annat folk i särklass bäst.
Irländarna.
På tisdag hålls årets fest i Dublin.

Den 17 mars är Saint Patrick's Day för alla irländare.

Det är landets nationaldag, döpt efter Irlands skyddshelgon Sankt Patrick som införde kristendomen på ön på 400-talet. Dagens har firats i nära 400 år och en framträdande sed är att klä sig i grönt, efter färgen på den treklöver helgonet påståts ha använt sig av i sin kristendomsundervisning.

På tisdag är storstaden Dublin knallgrön så långt ögat når - och för den delen New York också, och andra städer världen runt med stor Irlandsättad befolkning. Gröna mustascher eller kroppsmålningar är populära men mest av allt höga hattar i grön plysch.

Saint Patrick's paraden en stolt tradition

Irländarna är, milt uttryckt, framstående ölkonsumenter. Dryckesslagen just denna dag brukar ges en historisk förklaring. Nationaldagen infaller under fastan och på den tid då religionen höll ett hårdare grepp om folk var just 17 mars ett undantag i den långa späkningen. Bara det en god orsak att festa loss för många.

Men dagens begivenhet är inte ölstimmet utan den stora paraden. Lite som karnevalen i Rio med sina hårdövade sambaskolor är Saint Patrick's paraden i Dublin en stolt och viktig tradition. De olika orkestrarna, skolorna och teatergrupperna som står för inslagen har tränat upp emot ett år i förväg. Här finns också de klassiska marschorkestrarna. Skolorkestrarna i USA tävlar om att få komma hit. Men också militärorkestrar från olika länder brukar dyka upp.

En halv miljon firare i Dublin

Prick tolv på dagen drar den två timmar långa underhållningen i gång. I täten åker stadens borgmästare i en förgylld, hästdriven vagn. Och sist, som traditionen bjuder, en jätteflock uppklädda cyklister

De irländska paradsällskapen tycks föredra teman som sagor eller gamla forntida slag.

Paraden har utvecklats mycket de senaste tio-femton åren. En kraftig modernisering har genomförts.

 

 Många av paradens festligaste tilldragelser har nu drag av nycirkus typ Cirque du Soleil. Knallfärger, groteskerier och Harry Potterinspirerad "steampunk". Det är mycket av såväl "Alice i Underlandet" som "Den lilla sjöjungrun" när sällskapen av unga, dansande flickor och monsterutklädda gossar på syltor drar förbi.

Stora killsällskap satsar på att återskapa berömda slag från vikingatiden medan tjejerna hellre satsar på sagofigurer med matchande färgglada kläder och ansiktmasker.

 

Trots att runt en halv miljon firare trängs i Dublins centrum går det rätt beskedligt till (som en säkerhetsåtgärd får butikerna inte sälja alkohol före klockan fyra på eftermiddagen på nationaldagen). Det brukar vara mycket litet stök, trots att alla pubar i centrala Dublin var fyllda till bristningsgränsen.

 

 

LÄS OCKSÅ: 10 andra galna festivaler du inte vill missa!

DUBLIN, IRLAND

Resa dit: Direktflyg med SAS från Arlanda. Norwegian med mellanlandning i Oslo eller Köpenhamn. Flera direktlinjer från Köpenhamn.
Restid: Cirka två timmar och 40 minuter (med direktflyg).
Tidsskillnad: Minus en timme.
Bästa tiden: Maj-september.
Språk: Engelska och iriska.
Valuta: Euro.
Prisnivå: En bra bit billigare än hemma. Irland har semesterindex 78, enligt Forex (Sverige 100).
Bra att veta: Dublin är vallfartsplats för konstintresserade av alla sorter. Staden stoltserar med Nobelpristagare som författaren James Joyce och rockband som U2. Musiklivet är mycket starkt.
Läs mer: www.visitdublin.com och www.ireland.com.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande