Fem kilometer sydost om sydkustens största stad, Galle, ligger en av Sri Lankas  populäraste destinationer, Unawatuna.
1 av 2: Fem kilometer sydost om sydkustens största stad, Galle, ligger en av Sri Lankas populäraste destinationer, Unawatuna. Foto: SHUTTERSTOCK
Klassiskt och historiskt hotell i Mount Lavinia.
2 av 2: Klassiskt och historiskt hotell i Mount Lavinia. Foto: SHUTTERSTOCK

7 underbara tropiska stränder på Sri Lanka

Långa guldgula stränder kantade av palmer. Det är vad som lockar de flesta till Sri Lanka. Vi har kollat in badorter från söder till norr.

Sri Lankas gyllengula stränderna är långa, naturen är grön och frodig och den kulturintresserade har en mängd tempel och historiska städer att välja bland. Större delen av Sri Lankas sydvästra kust kantas av sandstränder. Här trivs backpackers, smekmånadspar, familjer och seniorer. Stränderna ligger nära både järnväg och bilväg mellan Colombo och Galle, vilket gör det lätt att ge sig i väg på kortare eller längre utflykter. Grovt räknat kan man säga att de nordligare badorterna nära huvudstaden Colombo är mer inriktade på charterresenärer medan de i söder mest lockar backpackers och andra som reser på egen hand. De lyxigaste resorterna ligger vid egna stränder däremellan. Överallt är sanden gyllengul och vågorna går ofta ganska höga, så de icke simkunniga badar kanske hellre i pool. Vi börjar vår strandodyssé i söder:

1. Unawatuna

Fem kilometer sydost om Sydkustens största stad Galle ligger den ständigt växande byn Unawatuna som har etablerat sig som en av Sri Lankas mest populära semesterorter.  Liten strand med guldgul sand i en bukt där enkla små hotell ligger tätt, bara några meter från vattnet. Den smala stranden blir ganska trång. Enkla serveringar med plaststolar och bord i sanden. Gott om backpackers i alla åldrar. Småbutiker på gatorna upp mot stora vägen. 

Unawatuna. Foto: SHUTTERSTOCK

2. Hikkaduwa

Det som kallas Hikkaduwa är egentligen flera byar längs den långa stranden söder om själva staden Hikkaduwa. Här växte ett av Sri Lankas första turistområden upp hotellen har spritt sig söderut. Här finns finare hotell och enkla bungalowställen. Vid vårt besök kämpar surfare i vågorna. Här finns bräduthyrning och surfskola. Själva stranden är hur trevlig som helst, men tyvärr drar stora vägen strax ovanför ner intrycket. Huvudvägen mellan Colombo och Galle går rakt igenom byarna och kantas av butiker och kaféer.

Hikkaduwa. Foto: SHUTTERSTOCK

3. Bentota

Den långa breda stranden vid floden Bentota Gangas mynning är nästan öde när vi kommer. Här saknas såväl palmer som skuggande parasoller och de flesta turister är kvar inne på de stora hotellområdena. Roligare än stranden är det lilla samhället bakom hotellen och järnvägen. Här finns små butiker och restauranger i skuggan av palmer och träd. Men bäst är närheten till den lilla staden Alutgama. Bara 15 minuters promenad från stranden ligger det verkliga Sri Lanka med grönsaksstånd och enkla serveringar. Vår chaufför tar med oss till sin favoritrestaurang i stan. På Sarada hotel är vi de enda turisterna och därmed också de enda som får kniv och gaffel. Riset serveras med sex olika curryröror som alla smakar utmärkt gott och riktigt starkt.

Bentota. Foto: SHUTTERSTOCK

4. Beruwala

Liksom i Bentota finns här mest stora charterhotell. Stranden är förhållandevis livlig med beachvolleybollnät och färgglada saronger till försäljning. Några serveringar vid stranden, de flesta äter på hotellanläggningarna.
Precis utanför stranden ligger en liten grön ö som borde kunna dämpa vågorna, men de har ändå gått höga båda gångerna jag varit här.

Beruwala. Foto: SHUTTERSTOCK

5. Kalutara

Längs den långa stranden norr om den ganska stora staden Kalutara ligger en räcka stora hotell i mer eller mindre avskildhet. Mellan hotellen jobbar fiskare med sina nät och båtar.
Viss möjlighet till shopping längs vägen utanför hotellen och precis utanför hotellstaketen vid stranden där sarongförsäljarna samlas under skuggande paraplyer.
Plus för att hotellen ligger en bit från stora vägen.

Kalutara. Foto: SHUTTERSTOCK

6. Mount Lavinia

Förort söder om Colombo som fått sitt namn av det bländvita kolonialhotellet ute på udden. Den stora stranden norr om hotellet är helt okej och frekventeras av både turister och Colombobor, men hit åker man för att bo på Mount Lavinia hotell. Hotellet har en spännande historia som börjar 1806 när den brittiske guvernören sir Thomas Maitland lät bygga det som sitt residens och såg till att huset försågs med en hemlig tunnel där hans älskarinna, dansösen Lovina, kunde smita in. År 1877 byggdes residenset om till hotell och historien har lockat romantiska turister sedan dess. Det är alltså inte förvånande att två lankesiska brudpar fotograferas utanför entrén när vi anländer och senare på kvällen håller sina bröllopsmiddagar här.  Hotellet har en kolonial charm som inte bara sitter i väggarna. De gammaldags snurrande fläktarna och personalens vita uniformer hjälper till att förflytta oss tillbaka i tiden.

ANNONS: Läs mer och boka Mount Lavinia Hotel här [extern länk]

Mount Lavinia Hotel. Foto: SHUTTERSTOCK

7. Negombo

Holländarnas arv märks på kanalerna i denna livliga lilla stad strax norr om Colombo. Själva staden är tämligen opåverkad av turismen, medan den långa gatan Lewis Place, där alla hotell ligger, blir mer och mer turistisk ju längre norrut man kommer. Alla svenska charteroperatörer som satsar på Sri Lanka har hotell här. Anledningen är troligen närheten till flygplatsen som ligger mindre än en mil bort. Stranden är fin, men inte speciellt exotisk.

Negombo. Foto: SHUTTERSTOCK

SVENSKA AMBASSADEN OM ATT RESOR TILL SRI LANKA

Det föreligger fortfarande en risk för framtida terroristattacker på Sri Lanka.
Ambassaden uppmanar svenska resenärer i landet att vara uppmärksamma, pålästa och medvetna om de hot och risker som finns i landet. Man bör vara uppmärksam på sin omgivning och på det som verkar udda och avvikande i sammanhanget, särskilt på platser med stora folksamlingar som till exempel offentliga platser, i och omkring offentliga byggnader, vid turistattraktioner, på allmänna transportmedel, på marknader och i butikscentra. Man bör hålla sig informerad om situationen i landet och noga följa de lokala myndigheternas anvisningar i säkerhetsfrågor.


LÄS MER: 17 restips du inte vill missa på Sri Lanka

FAKTA: SRI LANKA

Bästa tiden: Cirka 30 grader i luften och 28 grader i vattnet året om. Minst regn faller i januari och februari och mest i april-maj samt september- november. Resa dit: Apollo, Fritidsresor och Ving har charterresor.

Flygtid: Charter via Kuwait cirka 13 timmar, reguljärt 16 timmar och uppåt beroende på anslutning.
Prisnivå: Mycket lägre än i Sverige. 
Valuta: Lankesisk rupie (LKR)100 SEK = cirka 1 640 LKR. Max 20 000 LKR får föras in i och ut ur landet. Inne i städerna på Sri Lanka så finns det gott om bankomater, samt på flygplatsen. Ska du bege dig ut på landsbygden så är det bra att vara förberedd med kontanter.
Visum och pass: För svenska medborgare måste passet vara giltigt 6 månader efter hemkomst. Inresetillstånd krävs (ETA) som är ett E-visum.
Vaccination: Se över ditt vaccinationsgrundskydd i form av stelkramp, polio och difteri, samt Havrix eller motsvarande mot gulsot.

Bästa tiden: Cirka 30 grader i luften och 28 grader i vattnet året om. Minst regn faller i januari och februari och mest i april-maj samt september- november. 

Resa dit: Apollo, Fritidsresor och Ving har charterresor.
Flygtid: Charter via Kuwait cirka 13 timmar, reguljärt 16 timmar och uppåt beroende på anslutning.
Prisnivå: Mycket lägre än i Sverige. 
Valuta: Lankesisk rupie (LKR)100 SEK = cirka 1 640 LKR. Max 20 000 LKR får föras in i och ut ur landet. Inne i städerna på Sri Lanka så finns det gott om bankomater, samt på flygplatsen. Ska du bege dig ut på landsbygden så är det bra att vara förberedd med kontanter.
Visum och pass: För svenska medborgare måste passet vara giltigt 6 månader efter hemkomst. Inresetillstånd krävs (ETA) som är ett E-visum.

Vaccination: Se över ditt vaccinationsgrundskydd i form av stelkramp, polio och difteri, samt Havrix eller motsvarande mot gulsot.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor – hela 52 % rabatt! Beställ här!