ANNONS
X
EXPRESSEN.SE
Publicerad 1 nov 2011 09.38

Spännande rundtur på vackra Kuba

Vi reser oss ur solstolarna och går på upptäcktsfärd runt ön. Här är staden Santa Clara eller "Che Guevara City". Fler bilder i BILDSPECIALEN!

Vi reser oss ur solstolarna och går på upptäcktsfärd runt ön. Här är staden Santa Clara eller "Che Guevara City". Fler bilder i BILDSPECIALEN!

KUBA. Som svensk charterturist på Kuba hamnar du i en solstol i turist­reservatet Varadero. Tolv mil öster om Havanna och väldigt långt från den kubanska verkligheten.
Är det lönt att resa sig upp och titta runt? Vi checkade.

Havanna måste förstås upplevas och det fixas lätt via charterbolagens utflyktsprogram (som även rymmer andra utflykter på ön).
Men sen? Vi träffar visserligen svenska äventyrare som själv rest runt på månadslånga äventyr på ön, men en normal turist ställer sig tveksam till utflykter på egen hand. Vi är trots allt i en av fattigdom utmärglad diktatur och kan lätt ana den mardrömslika byråkrati som kan bli resultatet av en eventuell trafik­olycka eller skada.

Mycket att se


Så turisten som mest är ute efter semesterlugn håller sig gärna kvar vid all-inclusive hotellets pool.
Som journalist med pressvisum och statlig turistguide blir en utflykt lite enklare. Och visst finns här mycket att se: från paradisiska naturområden och stränder till fullt bevarade 1800-tals­städer och brutalt storslagna revolutionsmonument.
Kubas främsta trafiklänk är motorvägen som sträcker sig från öns västra ände via Havanna till landets mitt. När sponsringen försvann i samband med Sovjets sammanbrott stannade bygget av.

Enorma ostar


Nu kör vi till vägens västra ände, till nationalparken Vinales. Vi färdas i prunkande lantbruksmiljö och blir överfallna på macken av försäljare av lokala snacksfavoriten ost och guavagelé. Ostarna är stora som tegelstenar.
Vi stannar vid utflyktsmålet "Indiangrottan". Landskapet är bedövande vackert. Att Kuba kunde rymma en del av paradiset var inget jag ens funderat på men från utsiktsposten här ser vi något som kunde vara Edens lustgård. En prunkande dal i hundra nyanser av grönt omgärdat av mäktiga berg. När vi kliver ur roddbåten som fört oss genom grottan får ett ­intensivt, halvtimmeslång skyfall all ­verksamhet att stanna av innan vi kan vandra i lervälling bland frigående oxar och hästar till den lilla krogen vid bergets fot.

Intressant utflykt


Nästa dag far vi åt sydöst och beser charmiga Trinidad, närmast komplett bevarad som staden såg ut när sockerplantagens ägare gav upp vid slaveriets avskaffande 1886 och lät sina fattiga tjänare ta över. Mycket pittoreskt och efter Havanna öns kanske intressantaste utflyktsmål.
Efter övernattning på ett flott hotell med härlig sandstrand på turistiga halvön Ancon en dryg mil söder om Trinidad far vi till staden Santa Clara på öns mitt. Staden är centrum för den kubanska revolutionsrörelsens enorma Che Guevarakult.
Jag, som trodde att Che begravdes någonstans i bolivianska djungeln efter tillfångatagandet och avrättningen 1967, står häpen inför revolutionsidolens gravkammare. Hit, där Che vann en av revolutionens viktigaste segrar 1958, fördes hans kvarlevor så sent som 1997 och gravmonumentet är nu omgärdat av såväl en jättestaty som ett museum med allehanda kuriosa som hjältens shackspel och skolbetyg.

Knäppa utsmyckningar


Santa Clara är en enkel bondhåla som dock stannar i minnet på grund av sina knäppa utsmyckningar. Ett torg pryds till exempel av en hyllning till stadens innevånare som är kända för sina väl tilltagna luktorgan. En staty föreställande en stor näsa.
Den typen av kubanska specialiteter får bara de av oss uppleva som orkar upp ur solstolen och sniffar runt.

Annons

ELISABETH MONTGOMERY

Relaterat