Spännande La Palma - annorlunda Kanarieö<br />

Många reser till La Palma för att vandra. Till de mer spektakulära turerna hör den längs kraterranden Caldera de Taburiente på 2 000 meters höjd.

Foto: Jan Wiriden

1 av 6: Många reser till La Palma för att vandra. Till de mer spektakulära turerna hör den längs kraterranden Caldera de Taburiente på 2 000 meters höjd.

Den längsta stranden är Puerto Naos på öns västra sida.

Foto: Jan Wiriden

2 av 6: Den längsta stranden är Puerto Naos på öns västra sida.

Staden San Andres på nordöstra sidan av ön.

Foto: Jan Wiriden

3 av 6: Staden San Andres på nordöstra sidan av ön.

Ön försörjer sig främst på bananer.

Foto: Jan Wiriden

4 av 6: Ön försörjer sig främst på bananer.

En populär vandring är Ruta de los Volcanes (Vulkanleden)

Foto: Jan Wiriden

5 av 6: En populär vandring är Ruta de los Volcanes (Vulkanleden)

Visst finns det souvenirbutiker men det är ändå det lokala livet som är dominerande i Santa Cruz.

Foto: Jan Wiriden

6 av 6: Visst finns det souvenirbutiker men det är ändå det lokala livet som är dominerande i Santa Cruz.

Levande vulkaner, bananodlingar och stjärnkikare.

Men inte många stränder.

Det är den (halv)nya charterön La Palma.

Andra har också läst

Kanarieön La Palma är egentligen inte ny som chartermål. Men tidigare har man fått resa dit via och i kombination med Teneriffa. Då tog resan dit minst nio timmar. I oktober går första charterplanet direkt från Arlanda till La Palmas flygplats, sex timmars flygtid.

Fritidsresors nya destination är en annorlunda kanarieö. Den ligger längst ut i nordväst och har till skillnad från sina grannöar inte turism som huvudinkomstkälla. I stället är det bananer som drar in det mesta av pengarna. Det betyder att man kan köra förbi enorma odlingar med eller utan växthus, men få stränder.

Många reser till La Palma för att vandra. Det finns cirka hundra mil av vandringsleder på ön som är drygt hälften så stor som Öland. Till de mer spektakulära turerna hör den längs kraterranden Caldera de Taburiente på 2 000 meters höjd. En annan populär vandring är den 24 kilometer långa Ruta de los Volcanes (Vulkanleden) som går från norr till söder längs en bergskam.

Dramatiskt svart sand

La Palma är (liksom de andra Kanarieöarna) en vulkanö med ett otal små och större kratrar. Det senaste utbrottet var 1971 då Teneguia på den södra delen av ön fick liv. Utbrottet pågick i en månad och dödade en person.

Bada då? Går inte det? Jodå, men stränderna kan inte mäta sig med Maspalomas på Gran Canaria. Den längsta är Puerto Naos på öns västra sida. Här är sanden dramatiskt svart som sig bör på en vulkanö. Den ligger oskyddat med hela Atlanten framför sig så det kan blåsa rejält och gå höga vågor. På östra sidan ligger La Palmas största badort Los Cancajos. Här finns fler hotell, men mindre strand. Närheten till öns mysiga huvudort Santa Cruz är största fördelen med hotellen här.

Santa Cruz är (eller var i alla fall vid mitt besök för några år sedan) nästan opåverkad av turismen. Visst såg vi några souvenirbutiker men det var det lokala livet som dominerade i byn, med barn som cyklade framför kyrkan medan deras far- och morföräldrar tog en kvällspromenad.

På La Palma ligger också ett av världens viktigaste astronomiska observatorier, Observatorio del Roque de los Muchachos. Det består av flera teleskop, bland annat ett svenskt. Anledningen till att det ligger just här är att det ofta är klart väder och att natten inte förorenas av ljus. Alla gatlampor är gula och riktade nedåt för att inte sprida ljuset. Hela ön släcks ner ett par gånger om året för nattlig astronomiforskning.

Observatoriet är möjligt att besöka efter förhandsbokning, dock inte nattetid.

La Palma

Resa dit: Fritidsresor startar direktcharter i oktober. En vecka med trestjärnigt boende kostar från cirka 5 000 kronor i november. Reguljärflyg via Gran Canaria.

Bästa tiden: Året om. I snitt 19 grader i januari och 28 i augusti. Vattentemperatur 19-24 grader. Inte mycket regn.

Valuta: 1 euro = cirka 8,60 kronor.

Prisnivå: Priserna i Spanien ligger på cirka 75 procent av de svenska enligt Forex semesterindex.

Bo: Ett fåtal större och flera mindre hotell och pensionat på turistorterna och i Santa Cruz. Även flera boenden i småbyar (Casas rurales).

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande