till heidis spamat-artikel, pressbild, asia spa, varbergs stadshotell.vitalitypoolen.   publicerad text:
till heidis spamat-artikel, pressbild, asia spa, varbergs stadshotell.vitalitypoolen. publicerad text:

Spa i Sverige – 10 hetaste hotellen

Spa i Sverige är lika med njutning, på alla sätt.

Spahotellen satsar därför inte bara på välmående för hud, kropp och sinne utan också på extra glädje för gom och mage.

Här är 10 tips på spahotell vars terapeuter och kockar bidrar lite extra till den goda upplevelsen!

Milsvid utsikt över Göteborg Foto: Gothia Towers

1. Upper House Gothia Towers

Högst upp på Gothia Towers andra torn ligger Upper House med milsvid utsikt över Göteborg från såväl spa som restaurang. Ambitionen är att hålla modern, internationell klass samt ge personlig service som ett litet värdshus. I spat mixas Västkusten och Orienten i bad, bastu och behandlingar.

För huden: Eco Treat, en ekologisk helkroppsbehandling med doft av kaffe, kardemumma och lime. I behandlingen ingår torrborstning, massage, inpackning av fötter och händer, ansiktsrengöring samt mask. Från 1195 kronor/80 minuter.

För magen: Stjärnkocken Krister Dahl, Executive Chef för Gothia Towers restauranger, och Köksmästare Måns Backlund siktar mot två stjärnor i Guide Michelin. I perfekt samspel med serveringspersonalen skapar de en kulinarisk show med sin sexrättersmeny som varieras dagligen.

Missa inte: Den hängande poolen på våning 19 med glasgolv.

Prisexempel: 2406 kronor för gourmetpaket med femstjärnigt boende, spaentré inklusive sparitual, sexrätters gourmetmiddag och frukost.

www.upperhouse.se


Traditionellt tångbad är ett måste Foto: Varbergs Kurort

2. Varbergs Kurort

Under sin 200-åriga kurortshistoria har de gått från sanatorium och sjukhus till modernt hälsohem. Idag är de en heltäckande spaanläggning med experter inom både träning, dietik och KBT. Den nya sportigare stilen krockar tack och lov inte med njutningen i vare sig bad eller restaurang.

För huden: Tångbad är en av deras äldsta behandlingar. I badvattnet frigörs mineraler och spårämnen. Terapeuten masserar huden med tången och kan också lägga algmask i ansiktet. Från 650 kronor/35 minuter.

För magen: Restaurang Salt & Vatten kallar sin inriktning ”det medvetna köket”. Njutning är ett ledord, man räds varken smör eller grädde men balanserar upp med grönsaker, frukt och fibrer. Vattnet filteras, brödet är hembakt och havssaltet blandar de själva med örter och spirulinaalger.

Missa inte: Kallbadhusets bastuaktivitet med väldoftande aromaoljor och svalkande dopp i Kattegatt.

Prisexempel: 1495 kronor för övernattning, spaentré, trerätters supé och frukost.

www.varbergskurort.se


Heidi framför glasfiskar av Kjell Engman Foto: Kristofer Scheiderbauer

3. Kosta Boda Art Hotel

Designhotell i Smålands glasrike där alla miljöer är designade av Kosta Bodas formgivare som också fyllt hotellet med glaspjäser, många unika och till salu. Även i spa-avdelning och restaurang finns konstglaset som en del av upplevelsen.

För huden: I nya signumbehandlingen Art Glass Feeling (från 1395 kronor/90 minuter) masseras kroppen med uppvärmt konstglas av Bertil Vallien eller Åsa Jungnelius. Glaset ingår som gåva. Helkroppspeeling, inpackning samt ansikts- och hårbottenmassage ingår också.

För magen: Linnéa Art Restaurant omnämns i White Guides kategori ”mycket god klass”. Här serveras glasinspirerade måltider på råvaror som i största möjliga mån är inhandlade från lokala och regionala gårdar.

Missa inte: Konstglasutställningen på botten av inomhuspoolen. Simglasögon på, dyk ner och kolla!

Prisexempel: Från 1495 kronor för Art Glass Experience med logi, frukost, trerätters glasinspirerad supé plus lunchbuffé, spaentré och 10 procents rabatt på glasköp.

www.kostabodaarthotel.com


Spapoolen omges av eldar och vattenfall Foto: Philip Karlberg

4. Grand Hôtel

Stockholms mest eleganta hotell har förstås även ett spa av högsta klass. Integrerad i det Burmanska Palatset andas Nordic Spa & Fitness lyx in i minsta detalj. Miljön är inspirerad av den nordiska naturen vilket märks på materialval och mosaikbilder som en trolsk tjärn eller skärgårdsklippa.

För huden: Tranbärsskrubb och massage med aromatiskt kroppssmör i behandlingen Nordic Beauty (1945 kronor/90 minuter). Skrubben följs av ångbad i avskildhet, massage och ansiktsrengöring med ekologiska produkter.

För magen: Guide Michelin-belönade stjärnkocken Mathias Dahlgren kallar sin köksfilosofi ”det naturliga köket”. Menyn skapas dagligen av säsongens bästa råvaror. De tre koncepten; Matsalen, Matbaren och Matbordet, kan beskrivas med gastronomi och exklusiv enkelhet.

Missa inte: Den sköna ångbastun med riktiga stenblock på golvet att lägga upp fötterna på.

Prisexempel: Runt 1800 kronor (priset varierar med bokningsläget) med frukost och spaentré. Den tvåstjärniga avsmakningsmenyn i Matsalen kostar 1900 kronor.

www.grandhotel.se


Från spapoolen ser man ut i vinterträdgården Foto: Storhogna

5. Storhogna Högfjällshotell & Spa

Det är här i Vemdalsfjällen man hittar fjällvärldens första spaanläggning. Oavsett om det är skidåkningen vintertid som drar eller vandringen när det är barmark, kan man hela året njuta av fjällinspirerade menyer i deras vinterträdgård varifrån man även ser in till spa-poolen.

För huden: Norrsken stenmassage är cirkulationsökande och värmande för musklerna. Kroppsmassagen utförs med varma stenar och väldoftande mandelolja med citrongräs. Från 769 kronor/50 minuter.

För magen: På menyn står norrländsk biff, ren, ädelfisk från Börtnan samt bär och svamp från skog och mark i området. På det hembakta brödet hamnar gärna såväl det hemkärnade smöret som en bit Storhognaost. Omnämnda i White Guide.

Missa inte: Fjällbastun där man kan få en helt privat spaupplevelse med bastubad, ansiktsterapi framför brasan och ett bubbelbad ute i snön.

Prisexempel: Från 1120 kronor för logi, frukost, trerätters supé och spaentré.

www.storhogna.se


Färna herrgård byggdes 1776 Foto: Färna Herrgård & Spa

6. Färna Herrgård & Spa

Romantiskt spahotell i herrgårdsstil i Skinnskattebergs skogar. Personligt bemötande och mysig stämning oavsett om man njuter av köksmästare Inga-Lena Erikssons skapelser eller kopplar av i det separata spahuset där den gamla smedjan en gång låg.

För huden: Energigivande lime och mandarin är en av fyra dofter i Färnas nya sparitualer från Babor. I deras 45-minuters ritual ingår en avslappnande reflexologimassage, helkroppsinpackning samt ansikts- och nackmassage. Pris från 750 kronor.

För magen: Restaurangen är KRAV-märkt, slowfood-inspirerad och utvald av Chaine des Rotisseurs. På menyn finns ingredienser från Bergslagen och Västmanland såsom ostar från lokala mejerier, kött från närliggande gårdar, säsongens grönsaker och hembakt i alla dess former. Helgens afternoon tea-buffé är magnifik.

Missa inte: Färna Julmarknad 14-16 november som i år hålls för 20:e året i rad med ett 90-tal hantverkare och julens läckerheter.

Prisexempel: 1690 kronor för paketet Vardagslyx med Herrgårdens söta, trerättersmiddag, logi, frukost och spaentré.

www.farnaherrgard.se


Heidi i den varma inomhuspoolen Foto: Kristofer Scheiderbauer

7. Skepparholmen Nacka

Vit och långsmal smälter den karaktäristiska senfunkis-byggnaden väl in med naturen. Stora fönster släpper in ljus och vyer mot Stockholms innerskärgård, från såväl restaurang som spa. De senaste åren har man tagit stora kliv både på mat- och spasidan.

För huden: Skepparholmens ekologiska sparitual blandar både värme, kyla, dusch och bastubad. I priset 198 kronor ingår fem produkter baserade på vegetabiliska oljor med essentiella fettsyror, örter, bärfrön och leror.

För magen: Här serveras fräsch mat med omtanke och njutning. Ekologiskt och närproducerat är självklarheter, fokus ligger på typisk GI-kost. Mycket protein, långsamma kolhydrater och nyttiga fetter. Även te- och kaffebuffén är ”blodsockersäker” med energibollar, fruktshots och dinkelmuffins.

Missa inte: Deras gående meditation som laddas ner från hemsidan och görs i naturen runtikring.

Prisexempel: 1775 kronor för övernattningspaket med frukost, ekologisk kaffe- och tebuffé, spaentré och trerättersmiddag med kaffe.

www.skepparholmen.se


Miljön på Yasuragi är rå och avskalad Foto: Yasuragi

8. Yasuragi Hasseludden

När man väl bytt om till sin yukata ställer också sinnet om till den japanska stillheten. Bad i varma källor varvas med aktiviteter som Do In eller Qi Gong, innan man beger sig till bords - fortfarande i sin yukata.

För huden: Fish spa (300 kronor/20 minuter)är en kittlande upplevelse där små Garra Rufa-fiskar får nafsa i sig död hud från dina fötter. Effekten blir en effektiv fotpeeling som gör huden len och mjuk.

För magen: Yasuragi har bland annat gett ut matboken Sushi på svenska. Souschef Yann Sahlén vann hederspris när han tävlade i World Sushi Cup i Japan 2013. I Nacka finns allt från rullbandssushi till Teppanyaki där kocken tillagar maten på en stekhäll framför dig. Restaurang Tokyo har köttfria måndagar som ett led mot ökad hållbarhet.

Missa inte: Deras läckra raw food-utbud som säljs i loungen vid Japanska badet.

Prisexempel: från 1450 kronor för paketet ”Tokyo” med logi och frukost, fyrarätters middag och spaentré. Badkappa (yukata), badkläder och tofflor får man behålla.

www.yasuragi.se


Gården i Tällberg har anor från 1400-talet Foto: Rickard L. Eriksson

9. Åkerblads Gästgiveri

Gården i Tällberg, Dalarna, har anor från 1400-talet och har ägts av samma familj i 22 generationer. Det nybyggda spat har ärat det lokala arvet med fina detaljer av kurbits, hantverk och natur. I Skönhetsloftet tar man behandlingar, badar och bastar gör man i poolavdelningen.

För huden: I ansiktskuren (från 425 kronor/20 minuter) ingår Babors effektiva ampuller som finns i olika varianter beroende på hudtyp och behov. Rena hudgodiset med omedelbar effekt.

För magen: Köket är omnämnt av både White Guide, Munskänkarna och Sveriges Bästa bord. Det bästa gästgiveriet har att erbjuda upplever du i Åkerblads avsmakningsmeny; 795 kronor för sju rätter.

Missa inte: Spasviten (från 375 kronor i två timmar om fyra delar) med frukt- och chokladfat, egen bubbelpool och bastu med utsikt mot Siljan. Rabatt 10 procent på behandling som bokas i samband.

Prisexempel: från 1715 kronor för ”Lilla Spahelgen” med logi, fyrarättersmiddag, 20-minuters spakur samt lunch före hemfärd. Vid bokning av fler behandlingar ges 10 procents rabatt.

www.akerblads.se


Vitalitypoolen har både jetstrålar och fall Foto: Varbergs Stadshotell

10. Varbergs Stadshotell

Trots hotellets anor från 1902 är miljön allt annat än gammaldags. Miljöerna är modernt inredda med spännande material och färger. Det asiatiska spat är som en egen värld. Njut av olika bastur i deras bastuoas, vila i varmt vatten i de japanska källorna, låt kroppen masseras i vitalitypoolen och vila sedan ut i ett av de många vilorummen. Ytterligare en relaxdel finns, med såväl ång- som torrbastu och upplevelsedusch, tillgänglig för alla hotellgäster.

För huden: Varma oljor, örter eller extrakt från lotus och bambu används i kroppsbehandlingarna. För ansiktet används produkter från Phytodermie och rent, färgat ljus.

För magen: Köket fokuserar på närproducerade, säsongsbetonade råvaror och serverar dagens-, spa- eller shoppinglunch, lobbymat och självklart à la carte. Vill man följa det asiatiska spatemat finns den japanska restaurangen Nami.

Missa inte: Peacock house där man kan ladda ljus, vila i mörker eller meditera.

Prisexempel: från 1390 kronor för paketet ”Lilla Asia Spa” med övernattning, frukost, spa, treätters middag samt Yukata (bomullsrock)och tofflor att ta med hem.

www.varbergsstadshotell.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande