Det finns tolv kolarkojor i Kolarbyn.
Det finns tolv kolarkojor i Kolarbyn. Foto: Elin Bergman

Sov i koja och hör vargar yla i Kolarbyn

"Jag väntar vid min stockeld medan timmarna skrida, medan stjärnorna vandra och nätterna gå".  

Här i Kolarbyn, strax utanför Skinnskatteberg i norra Västmanland, kan du nästan höra Dan Anderssons ord eka bland träden medan du njuter av stillheten och lugnet.

I Kolarbyn kan du få en mycket annorlunda vandrarhemsupplevelse. I en av de tolv kojorna tar vi en kopp kaffe (kokat över den vedeldade spisen i kojan) med Marcus och Jenny Eldh, som driver vandrarhemmet tillsammans med Marcus yngre bror David sedan 2004.

 Marcus berättar att hit kommer man för att uppleva naturen på nära håll. Dricksvatten hämtar du själv i en färskvattenkälla i skogen. Alla kojor har vedeldad spis och veden får du hugga själv.

Hör vargen yla

 Kolarkojorna var ursprungligen till för de kolarbetare ("kolare") som vaktade över milorna under sina flera dagar långa arbetspass medan det blev kol av träet i milan. Detta framställningssätt kom ur bruk efter andra världskriget.

 I dagens vandrarhemskolarkojor finns två britsar att lägga fårskinnsfäll och sovsäck på, med plats även för en barnbrits.

 Du väljer själv om du vill ordna all mat på egen hand - enklare köksutrustning finns på plats och diskar gör du i bäcken - eller om du vill lyxa till det med en romantisk helg där maten serveras i en middagskorg.

 Familjen Eldh anordnar även djursafari. Går du på älg- eller bäversafari är du snudd på garanterad att träffa på flera av de vilda djuren. 

 Svårare är det med varg- och lodjurssafari men Jenny berättar att man åtminstone kan räkna med att se spår efter varg - samt höra dem yla. En naturupplevelse om något.

Naturen på nära håll.Foto: Elin Bergman

I varje stuga finns två sovbritsar och en vedeldad spishäll att koka kaffe på.Foto: Elin Bergman

FAKTA

Öppettider: Till och med 30 augusti samt fredag till söndag i maj och september. Öppet för grupper året om.
Priser: Enkelrum från 200 kronor per person, dubbelrum från 200 per person. Bädd, vuxen, från 200 kronor. Bädd, barn, från 100 kronor.
Rum: 12.
Bäddar: 24.
Hitta hit: Kolarbyn ligger strax utanför Skinnskatteberg i norra Västmanland, längs riksväg 233. Skylt mot Kolarbyn finns på riksväg 233. Med tåg kan du antingen åka till stationen i Skinnskatteberg eller till Köping och sedan ta bussen till Skinnskatteberg.
www.kolarbyn.se

Aktuellt just nu