Annons
X
EXPRESSEN.SE

Publicerad 9 mar 2018 12:19

Sommartid – så här funkar det i världen

Sommartid gäller från natten till söndag den 25 mars.

Sommartid gäller från natten till söndag den 25 mars.

1/3

Foto: Thinkstock

Men i stora delar av världen  är sommartid ett okänt begrepp vilket kan strula till det för resenärer.

Men i stora delar av världen är sommartid ett okänt begrepp vilket kan strula till det för resenärer.

2/3

Foto: Colourbox

Sedan 1996 har EU gemensam sommartid.

Sedan 1996 har EU gemensam sommartid.

3/3

Foto: GETTY IMAGES

Sommartid gäller från natten till söndagen den 25 mars.
Men i stora delar av världen är sommartid ett okänt begrepp vilket kan strula till det för resenärer.

Sommartid betyder att tiden ställs fram en timme under den ljusare delen av året för att dra bättre nytta av de ljusare timmarna.

Metoden används huvudsakligen i Europa och Nordamerika. En komplikation är att tidpunkten för övergången i USA är en annan än den inom EU.

För medan vi i Europa ställer om klockan nu på söndag morgon den 25 mars ställer nordamerikanerna om klockan redan den 11 mars det vill säga två veckor tidigare. Och medan vår sommartid upphör 28 oktober (sista söndagen i oktober) upphör den i USA först en vecka senare (4 november, första söndagen i november).

Europa uppdelad i tidszoner

I Europa är övergången lättare att greppa i och med att tidpunkten för den är gemensam. De traditionella tidsskillnaderna består – när klockan är ett på dagen i Sverige är den en timma mindre i London, det vill säga tolv.

Europa är uppdelad i fyra tidszoner. När klockan är tolv i zon ett (västeuropeisk tid) är hon en timme mer i zon två (centraleuropeisk tid), två timmar mer i zon tre och fyra timmar mer i zon fyra (Moskvatid).

1. Västeuropeisk tid: Storbritannien, Irland, Portugal och Kanarieöarna. Samt Island som dock inte tillämpar sommartid.

2. Centraleuropeisk tid: Sverige, Danmark, Norge, Tyskland, Polen, Belgien, Frankrike, Italien, Spanien, Kosovo, Kroatien, Luxemburg, Makedonien, Montenegro, Nederländerna, Schweiz, Serbien, Slovakien, Bosnien och Hercegovina, Slovenien, Tjeckien, Ungern och Österrike.

3. Östeuropeisk tid: Finland, Estland, Lettland, Litauen, Turkiet, Grekland, Rumänien, Bulgarien, Ukraina, Israel och Egypten (men Egypten har ej sommartid).

4. Moskvatid: Ryssland (som dock inte tillämpar sommartid).

Sverige gjorde ett kort försök med sommartid redan 1916 men det upphörde året därpå på grund av protester från jordbruket. Först 1980 infördes sommartid igen.

EU har gemensam sommartid

Sedan 1996 har EU gemensam sommartid. Den börjar sista söndagen i mars och slutar sista söndagen i oktober. Skiftet inträffar liksom klockan 02.00 eller 03.00 svensk tid (utan respektive med sommartid) så att timmen mellan klockan 02.00 och 03.00 utelämnas (vid övergång till sommartid) eller upprepas (vid övergång från sommartid).

Men sommartiden är ett omstritt fenomen inom EU. I februari röstade en stor majoritet inom EU-paralamentet för att låta utreda om sommartiden bör avskaffas. Till argumenten mot sommartiden hör att djur (och även en del människor) störs av omställningen samt att den inte spar så mycket engergi som det var tänkt.

 

I tropikerna är bruk av sommartid ovanligt (men det förekommer).

Många länder i Asien använder inte sommartid. Det gäller till exempel Kina, Japan, Indien och Thailand.

Men i Sydvästasien är sommartid vanligt förekommande och tillämpas bland annat Turkiet, Israel och Jordanien.

Till andra populära resmål med sommartid hör Mexiko, Kuba och Kanarieöarna.

Ibland används uttrycket "vintertid” om den tid då sommartid inte gäller, men det är inte korrekt – det heter normaltid. Sommartiden är en förskjutning av normaltiden med en timme.

 

LÄS MER:

ELISABETH MONTGOMERY