Får det lov att vara en liten roadtrip på Öland i sommar?
Får det lov att vara en liten roadtrip på Öland i sommar?

Sommarens måsten på Öland – från Allvaret till Äleklinta

Johan Theorins tidlösa smultronställen på Öland är väl värda både ett och två besök. Det stora Alvaret, Borgholms slott, Halltorps Gästgiveri och Neptuni åkrar är några av pärlorna.

1. Stora alvaret, södra Öland

För milslånga vandringar i vidöppen terräng är det förstås Stora alvaret som gäller, även om man får vara beredd på att ta sig över en del stenmurar och stängsel. Ofta finns det trappsteg mellan olika inhägnader, men man rör ju sig mellan olika hagar så koskräck bör man inte ha. Själv är jag inte mer intresserad än att jag kan skilja ut en rovfågel men det finns massor av fåglar, örter och blommor att titta på för den som är det.

Karga, vackra och doftande Alvaret, en klassisk sommarpärla på Öland. Foto: Shutterstock

2. Neptuni åkrar, Byxelkrok

Neptuni åkrar norr om Byxelkrok är en lång och märklig stenöken precis ovanför Kalmarsund. Området fick sitt namn av Carl von Linné på 1700-talet. Att gå där innan blåelden slagit ut känns nästan som att vandra i ett grått månlandskap. När allt är blått är det fantastiskt vackert. Här finns inte så mycket att göra mer än att njuta av ­naturen. Ta med en picknick-korg! Gå ner till sten­hällarna vid havet, kasta stenar i vattnet eller bara sitt ner och njut av utsikten över Blå Jungfrun.

Njut av naturen på Neptuni åkrar. Foto: Shutterstock

3. Borgholms slott

Någon gjorde jämförelsen med Sherwood-skogen i Robin Hood och ja, Slottsskogen nedanför Borgholms slott är verkligen en häftig plats. Den täta lövskogen är full av uråldriga träd och bildar ett skyddande tak ovanför vandraren, man ser inte särskilt långt genom träden. Efter en promenad där kan man stärka sig med en fika på Kaffe­torpet vid Solliden.

Borgholms slott. Foto: Shutterstock

4. Halltorps Gästgiveri

För den som vill bo ombonat och ­bekvämt finns Halltorps gästgiveri söder om Borgholm. Det påminner mig om en gammal, engelsk herrgård och det lite ovanliga för Öland är att det är öppet året runt. Det är ett charmigt ställe, extra mysigt var det när jag själv bodde där om hösten och stormen ven om knutarna.
Adress: Landsvägen Halltorp 105
ANNONS: Läs mer och boka Halltorps Gästgiveri här [exrtern länk]

 

5. Sagolika trollskogen, Bödabukten

Trollskogen vid norra udden är en sagolik skog där tallar och ekar har förvridits till rena ­konstverk av den ständiga vinden. Vid ­Böda-bukten ligger detta natur­reservat och bland de minst hundra år gamla träden finns skyltade ­vandringsleder och ett Naturum med mycket information om flora och fauna.

Trollskogen ska man inte missa om man befinner sig på Öland. Foto: shutterstock / Shutterstock

6. Äleklinta – Sandvik – Gillberga

Cyklister som jag själv gillar Öland, eftersom ön har många fina leder och är garanterat platt. Att cykla mellan Äleklinta och Gillberga är väldigt fint. Det är en lagom dagstur. Turen går längs stenkusten på nordvästra sidan och du cyklar precis ovanför vattnet vid stranden. Du kan ta en paus i Sandvik för att äta.

Mysiga Sandvik. Foto: Shutterstock / Allt om Resor

7. Eketorps borg, Degerhamn

Söder om Degerhamn på Ölands sydöstra sida är historien fullt ­levande i form av Eketorps fornborg från järnåldern. Här har det gjorts många utgrävningar och forskats mycket. I dag är det en rekonstruerad borg och en ytterst levande historielektion - på sommaren är där fullt med folk i tidsenliga kläder, ­grisar traskar omkring... Helt klart värt ett besök och väldigt kul för barn!

Järnålderskultur à la Eketorps borg är ett spännande besök för stora och små. Foto: Shutterstock

8. Glaskonst, Kastlösa

Konstnärer har alltid lockats till Öland för ljusets skull och gallerier och konsthantverk finns i mängd här. Själv gillar jag mest att titta på glaskonst, antingen på Vida museum vid Halltorp eller i Kastlösa glashytta. I den sistnämnda håller Poul Jörgensen till, en dansk man som säljer det han tillverkar i form av glas, flaskor och konstföremål.

9. Blommande strandängar, Södra Greda

Det är absolut värt att besöka Öland även under andra årstider, inte bara på sommaren. Redan på våren börjar det blomma på de grönskande strandängarna på öns östra sida och det är en makalös färgupplevelse som varar in på sommaren. Området heter Södra Greda lövängar. Där breder örter och blommor av alla sorter ut sig inte långt från Östersjön och här får den flora-intresserade sitt lystmäte.

Södra Greda. Foto: Shutterstock

10. Solnedgång över Kalmar sund, Djupvik

För den som gillar att campa ­rekommenderar jag den trevliga campingen i min lilla by Djupvik. Det är dock ingen traditionell camping med alla bekvämligheter, här bor man väldigt spartanskt helt utan elektricitet. Men alldeles intill ligger sten­stranden ner mot Kalmarsund med fina badmöjligheter och fantastiska solnedgångar varje kväll.

Djupvik bjuder på både solnedgång och salta bad. Foto: Shutterstock / Allt om Resor

11. Goda kroppkakor, Köpingsvik

Det finns flera bra, klassiska restauranger på Öland men vill man ha en enkel men väldigt öländsk måltid kan jag rekommendera Evas kroppkakor. Hennes gårdsbutik ligger norr om Köpingsvik. Man kan förstås riva potatis och skära fläsk och koka kroppkakor själv, men hos Eva och på några andra ställen på ön smakar de nästan som hemlagade. Hos Eva kan man också köpa fisk, och annars brukar jag köpa färsk fisk i Sandvik eller Kårehamn att laga till själv.

12. Gösslunda rör

På Öland är forntiden så närvarande, här finns inga köpcentra. Om man står på alvaret och ser ut över heden - och blundar för asfaltsvägarna genom landskapet - kan man tänka att det har sett ut så där i flera tusen år. Från den spikraka vägen över Stora alvaret kommer man till Gösslunda rör. Rör betyder rösen på Öland. Det här är ett vackert gravröse från bronsåldern. Därifrån kan du också vandra ner till de mäktiga stenflisorna vid Tingstads gravfält. De kallas flisor men är i själva verket enorma kalkstensblock.

”Stenflisorna” vid Tingstads gravfält. Foto: Shutterstock

LÄS MER: Ölands bästa campingplatser – här finns något för alla

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande