Slottet Highclere Castle är "Downton Abbey" - på riktigt.
Slottet Highclere Castle är "Downton Abbey" - på riktigt. Foto: Magnus Jönsson

Som Bond i London & äkta Downton Abbey

Storbritannien är som en enda stor inspelningsstudio. I minsta håla har en film eller tv-serie spelats in. Här är fem klassiska, brittiska inspelningsplatser som väcker reslängtan.

Anna Wahlgren

1. Downton Abbey

Highclere Castle, Newbury

Slottet Highclere Castle är "Downton Abbey" - på riktigt. Här har samtliga utomhusscener - och en hel del inomhusscener - i den kultförklarade tv-serien spelats in. Det var också här som manusförfattaren Julian Fellowes fick inspiration till sina intriger och karaktärer. Slottets ägare, lord och lady Carnarvon, har öppnat upp sin bostad för allmänheten, och välkomnar besökare till ett tiotal inspelningsrum, däribland biblioteket och matsalen. Slottet upplever en turistboom av sällan skådat slag i den hyllade tv-seriens kölvatten, så ett tips är att boka entrébiljetter i förväg. Paret Carnarvon har satt en maxgräns vid 1 300 besökare per dag. I den sanslöst vackra trädgården kan man tillbringa en hel dag, och att avsluta slottsbesöket med att dricka afternoon tea i tesalongen är aldrig fel.

Resa dit: Highclere Castle ligger söder om den lilla staden Newbury i grevskapet Berkshire, ungefär en och halv timmes tågresa västerut från London.

Bo: The Carnarvon Arms, granne med Highclere Castle, är ett mysigt, klassiskt B&B. Här bor skådespelarna under inspelningarna.

Läs mer: www.highclerecastle.co.uk/

2. Jane Austen

Peak District

I år är det 200 år sedan den hyllade författaren Jane Austens klassiker "Stolthet och fördom" kom ut. Jubileet uppmärksammas stort i England och väntas ge en ny skjuts till den ständigt pågående Austenhaussen. Den påkostade filmatiseringen av romanen - den från 2005 med Keira Knightley i huvudrollen - har spelats in vid vackra platser som Derbyshire, Lincolnshire och Kent. Den som vill resa i filmens fotspår börjar förslagsvis vid ståtliga Chatsworth House i Derbyshire, som var Mr Darcys hem, "Pemberley", i filmen. Här kommer du i rätt romantisk Austenstämning och kan göra dig redo för att resa vidare till vackra Peak District (vandra!), och därefter lära känna den gregorianska staden Stamford i Lincolnshire - Meryton Village i filmen.

Resa dit: Flyg med SAS eller Norwegian till Manchester, därifrån buss eller hyrbil.

Bo: Här ska du så klart bo på ett klassiskt B&B - en institution på den engelska landsbygden. Prisvärt, trevligt och personligt. Ett dubbelrum kostar mellan 600 och 1 000 kronor.

Läs mer: www.peakdistrictnationalpark.com

www.chatsworth.org

3. James Bond

London

I senaste James Bond-filmen "Skyfall" återvänder den välklädde agenten till London. Det skulle ha gillats av Bonds skapare, den legendariske författaren Ian Fleming, infödd Londonbo som ständigt hämtade Bondinspiration från hemstaden. Hela London vimlar förstås av Bondreferenser, men en bra start är att hoppa på en guidetur med Bondtema, för att beta av några klassiska inspelningsplatser, däribland flera från "Skyfall" (till exempel brittiska underrättelsetjänsten MI6:s högkvarter). Sen är det kanske dags att sippa dry martini på Duke Hotel - en av Londons mest eleganta barer och dessutom Ian Flemings favoritbar - där en av bartendrarna lär ha inspirerat till den berömda repliken "shaken, not stirred". Lämna därefter innerstaden och styr mot exklusiva stadsdelen Notting Hill. Här kan du titta på originalutgåvor av Bondklassiker som "For your eye's only" och "From Russia with love" i coola bokaffären Adrian Harrington Rare Books. Slutligen, besök några favoritbutiker à la Bond: Turnbull & Asser - leverantör av specialsydda skjortor till samtliga skådespelare som porträtterat James Bond, samt Londons mest kända parfymaffär Floris. Här ska du självklart lukta på den tidlösa herrparfymen "No 89" - Ian Flemings favorit, som också dyker upp i filmen "Dr No".

Resa dit: Ryanair, Norwegian, SAS och British Airways flyger direkt till London.

Bo: Hotellutbudet i London är enormt. Oftast går det att hitta rum för under tusenlappen, men var medveten om att ett tvåstjärnigt Londonhotell oftast är både slitet och kallt på vintern. Vill du vara Bond­elegant - ta in på femstjärniga, klassiska The May Fair Hotel, på Stratton Street. Men kostar det så smakar det - dubbelrum från cirka 3 000 kronor.

Läs mer: www.visitbritain.com/sv/Things-to-do/Culture/Live-like-James-Bond.htm

4. Harry Potter

Glencoe

Allas vår favorittrollkarl har härjat på massor av spektakulära platser i Storbritannien. Flera filmscener har spelats in i närheten av skotska byn Glencoe - ett galet vackert område i det västra höglandet. Glen Nevis och vattenfallet Steall Falls är storslaget. Glenfinnan Viaduct är också ett Potter-måste. Här ska du åka tåget Jacobite Steam Train som för tankarna till Potter-legendariska Hogwartsexpressen. I norra England är Durham - som syns i de två första Potter-filmerna - värd ett besök. Här finns ett universitet som är ett av landets topprankade, här är studentikost och traditionellt, men också löjligt pittoreskt och här finns såväl en mängd historiska riktmärken som Potter-referenser.

Resa dit: Ryanair flyger till Glasgow och Edinburgh. På plats är hyrbil bäst.

Bo: Marriott är en hotellklassiker i Durham. Hotellet har några år på nacken, och det syns ibland på inredningen. Men vad gör det när hotellet ligger mitt i historiska Durham och har karaktär och patina?

Läs mer: http://www.visitbritain.com/sv/Travel-tips/Britain-for-kids-and-families/Top-10-Harry-Potter-locations.htm

5. Morden i Midsomer

Någon ort med namnet Midsomer existerar inte i verkligheten, utan det är en rad byar som tillsammans har skapat det mytomspunna - och synnerligen mordtäta - samhället på engelska landsbygden. De flesta inspelningsplatserna ligger i distrikten Buckinghamshire och Oxfordshire, och här är det fullt möjligt att gå på upptäcktsfärd i de berömda omgivningarna. Ta sikte på byar som Brightwell Baldwin, Chenies, Cookham, Haddenham, Hambleden, Latimer, Little Missenden, Long Crendon, Nether Winchendon, Nettlebed, Peppard, Stanton St John och Worminghall, där många avsnitt har spelats in. En bra utgångspunkt för en färd genom verklighetens Midsomer är Oxford och ett förslag på första stopp är den lilla byn Great Haseley. På många orter är det möjligt att hänga på guidade turer i kriminalkommissarie Tom Barnabys fotspår. Du kan besöka, pubar, herrgårdar, kyrkor och privata bostäder som alla har använts i byggandet av byarna med uppdiktade namn som Midsomer Magna, Midsomer Mallow och Upper Warden.

Resa dit: London har fem flygplatser som man kan ta sig till från olika delar av Sverige. En tågresa från London till inspelningsplatserna - utgå förslagsvis från Oxford - tar en och en halv timme.

Bo: Också här är ett klassiskt B&B att rekommendera. Ett dubbelrum kostar mellan 600 och 1 000 kronor. Och som sig bör i den här delen av England varvar du förslagsvis klassiska publuncher med att dricka afternoon tea i vackra tesalonger.

Läs mer: www.visitmidsomer.com