Antoni Gaudís fantastiska basilika Sagrada Familia i Barcelona.
1 av 12: Antoni Gaudís fantastiska basilika Sagrada Familia i Barcelona. Foto: Luciano Mortula
Antoni Gaudí har satt sin särprägel på staden.
2 av 12: Antoni Gaudí har satt sin särprägel på staden. Foto: Shutterstock/All over press
Området Garcia har många trevliga butiker och charmiga torg.
3 av 12: Området Garcia har många trevliga butiker och charmiga torg. Foto: Shutterstock/All over press
<p>Plaça de la Concórdia i Les Corts är ett underbart litet torg att besöka. Hittar du dessutom bord på Fragments bar kan det vara svårt att slita sig härifrån.</p>
4 av 12: <p>Plaça de la Concórdia i Les Corts är ett underbart litet torg att besöka. Hittar du dessutom bord på Fragments bar kan det vara svårt att slita sig härifrån.</p> Foto: Anni Ellborg
Det finns många marknader i Barcelona och de fullständigt sprakar av färger, ljud och dofter. Missa inte ett besök!
5 av 12: Det finns många marknader i Barcelona och de fullständigt sprakar av färger, ljud och dofter. Missa inte ett besök! Foto: Anni Ellborg
Paseo del Born är inte stort men här hittar du många trevliga barer - och festen pågår långt inpå natten!
6 av 12: Paseo del Born är inte stort men här hittar du många trevliga barer - och festen pågår långt inpå natten! Foto: Anni Ellborg
Ta en promenad i Eixample och lyft blicken - många av fasaderna är fantastiska.
7 av 12: Ta en promenad i Eixample och lyft blicken - många av fasaderna är fantastiska. Foto: Anni Ellborg
<p>Många av skyltarna i stan har blivit uppiffade och lockar till leende.</p>
8 av 12: <p>Många av skyltarna i stan har blivit uppiffade och lockar till leende.</p> Foto: Anni Ellborg
<p>Strandpromenaden längs citystranden är trevligt att strosa eller cykla runt. Här är folk året om.</p>
9 av 12: <p>Strandpromenaden längs citystranden är trevligt att strosa eller cykla runt. Här är folk året om.</p> Foto: Anni Ellborg
<p>Härliga stranden Barceloneta i Barcelona. </p>
10 av 12: <p>Härliga stranden Barceloneta i Barcelona. </p> Foto: Colourbox
<p>Anni Ellborg är språklärare och bor i Barcelona sedan fem år tillbaka. Hon har också skrivit boken ”Mitt Barcelona” där hon tipsar om sina favoriter i staden.</p>
11 av 12: <p>Anni Ellborg är språklärare och bor i Barcelona sedan fem år tillbaka. Hon har också skrivit boken ”Mitt Barcelona” där hon tipsar om sina favoriter i staden.</p>
<p>Boken ”Mitt Barcelona” av Anni Ellborg.</p>
12 av 12: <p>Boken ”Mitt Barcelona” av Anni Ellborg.</p> Foto: Anni Ellborg

Soliga torg och smala gränder – hitta din ”barrio” i Barcelona

Barcelona toppar numera varje lista över mest besökta resmål- helt förståeligt, tycker jag. Här samlas ett stort utbud kultur, gastronomi, musik under knallblå himmel och värmande sol.

Jag får ofta frågan om vad man ska besöka och göra efter att man har sett Sagrada Familia och något av Gaudí-husen. Det bästa man kan göra när man ska ut och resa är att redan innan man åker i väg läsa på lite och se vad man kan hitta på väl på plats. När man väl är här är det så lätt att känna sig lite förvirrad och vilse. Särskilt när det gäller en stad som Barcelona som har ett så otroligt brett utbud.

ANNONS: Jämför och hitta billigaste hotellen i Barcelona som passar dig – prisgaranti på Momondo (EXTERN LÄNK)

Staden är indelad i ”barrios”

Barcelona är indelat i olika "barrios", kvarter, som alla har olika prägel. Som turist stannar du kanske först till i Barri Gotic, innerstaden som ligger mellan hamnen och Plaza Catalunya. Det är vid sidan av dessa kvarter du hittar Las Ramblas, den långa gågatan med försäljare, artister av olika slag och ficktjuvar och andra lurendrejare. En salig blandning, helt enkelt. Därefter kanske du ger dig ner i El Born, som också är en del av ursprungliga Barcelona, där gränderna är lika smala och krokiga och där barer och restauranger trängs och tävlar om att locka till sig gäster.

Trevliga torg och serveringar i Garcia

Kanske stannar du där. Här hittar du mycket att se, mycket att äta och mycket att dricka, så kanske behöver du inte ge dig ut härifrån. Men om du skulle vilja se något annat skulle jag vilja slå ett slag för Gracia. Det sägs att här finns flest barer per capita i hela Barcelona, men jag vet inte om det är sant längre. Men Gracia, strax ovanför det enorma barriot Eixample, är ett lugnt och relativt bilfritt område och här är det lättare att hitta trevliga uteserveringar på soliga torg. Gracia är även det en av de äldre delarna av Barcelona, men var en fristående by innan Eixample byggdes och sammanfogade Ciutat Vella (gamla stan) med runtomliggande byar och därmed utökade Barcelonas stadsgräns till ungefär det Barcelona vi känner i dag.

I Gracia hittar du dröser av trevliga små butiker, ofta där butiksägaren sitter i butiken och designar, syr eller ritar nya plagg. På Gran de Gracia ligger en del lite större butikskedjor men allt som allt är gatan relativt fri från stora, kända märken och lämnar därmed rum åt lite mindre, roligare butiker. Året runt kan du njuta av solen på Plaza del Sol, ett par kvarter från Gran de Gracia, där det stora torget kantas av flera barer och kaféer.

Enkelt att ta sig runt i Barcelona

Tröttnar du på Gracia är det inte långt till andra barrion. Barcelona är en förvånansvärt enkel stad att ta sig runt i. Du kan välja en hop-on-hop-off-buss om du har ont om tid och bara vill se det absolut viktigaste, eller ta metron som är enkel att förstå. Bussarna går ofta om du vet vart du vill och var du ska hoppa av och på eller varför inte hyra en cykel, på senare tiden har fler och fler cykelbanor byggts i stan och du kan snabbt ta dig vart du än vill på två hjul. Så ser du mer av stan också!

 

LÄS OCKSÅ:


ANNONS: Boka biljetter till Sagrada familia och andra sevärdheter i Barcelona innan resan – prisvärt, snabbt och smidigt på Get Your Guide (EXTERN LÄNK)

GUIDE BARCELONA

Se & göra

Carretera de les Aigües – cykelpromenad med utsikt

Hyr cykel och ta med den upp till Carretera de les Aigües. Enklast är att ta tåglinjen Ferrocarril till Peu del Funicular från exempelvis Plaza Catalunya, Provenca eller Gracia upp till Carretera de les Aigües och cykla utmed Collserolamassivet. Har man ingen cykel går det utmärkt att gå. Vill man se mer kan man fortsätta upp till Vallvidrera varifrån man kan gå till Templo del Sagrado Corazón de Jesús som syns från hela staden.

www.barcelonarentabike.com

 

Gå på festival i Gracia

Särskilt sommarhalvåret kantas av festivaler av olika slag. Flera barrios har sina egna kulturella festivaler då restauranger och barer flyttar ut på gatorna och lokala band spelar. Den i särklass bästa festivalen, tycker jag, är Gracias festival, som under en vecka i augusti dekorerar varje gata i området med stora papier mache-figurer. Under vår och tidig sommar drar även musikfestivalerna Primavera Sound, Sonar och budgetvarianten Cruilla festivalbesökare från hela Europa.

www.barcelona-tourist-guide.com

www.sonar.es

www.cruillabarcelona.com

www.primaverasound.com

 

Äta och dricka

Brunch med hemmakänsla på Federal

Bästa brunchstället i stan är enligt mig Federal, i Raval. Här kan man sitta inomhus eller utomhus på terrassen. Köket finns ute i lokalen vilket ger en känsla av "hemma" och personalen är trevlig. Priserna är inte alltför hisnande heller.

www.federalcafe.es

 

Bästa glassen i stan på La Heladeria Mexicana

I Barceloneta hittar du Europas kanske bästa glass. La Heladeria Mexicana är lite svårhittat men om du lyckas belönas du rikligt. Jag kan starkt rekommendera en kombination av chili-choklad och tequila-passionsfrukt, ett glassäktenskap från himlen. De flesta sorterna är helt mjölkfria så de är lämpliga även för veganer och mjölkallergiker.

C/ de la Mestrança 49

 

Annorlunda tapas i skön miljö på Samsara

Samsara i Gracia har fantastiska innovativa och fräscha tapas. Tyvärr har de inte lunchöppet, men de öppnar redan klockan 20.30 på kvällen. Kommer man då kan man ofta få bord även om man inte har bokat. Men det fylls snabbt på så man får hänga på låset. Det är inte omöjligt att man får dela bord tillsammans med andra gäster, men det är lite av charmen.

C/ Terol 6

 

Shopping

Shoppingspree i outletmiljö på La Roca Village

Ett stort område utanför stan med bara outlets av både kända och okända märken. Buss går från centrum eller så kan man ta tåget från Sants estació. La Roca Village ligger ca en halvtimmes resa från stan och det kan ta sin tid när man väl är här så planera in en hel dags shopping.

www.larocavillage.com

 

Bo bra

Trevligt och rent på Hostal Hostemplo

Hostal Hostemplo i närheten av Sagrada Familia har både lägenheter och rum och är trevligt och rent.

www.hostemplo.com

 

Text: Anni Ellborg

Resfakta Barcelona

Resa hit: Norwegian, Ryanair och Vueling flyger direkt till Barcelona från Norden. Flygplatsen El Prat ligger nära stan och resan dit/tillbaka tar en dryg halvtimme. En del lågprisbolag flyger i stället till Girona, varifrån bussen tar strax över en timme och lämnar dig på Estació Barcelona Nord, strax utanför centrum.

Bästa tiden: I april–maj och under september–oktober, är vädret oftast lagom varmt för svenskar.

Restid: Flyg tar cirka 3 timmar från Sverige.

Tidsskillnad: Ingen.

Språk: Barcelona, Kataloniens huvudstad, är tvåspråkigt och här talas både spanska och katalanska. Du klarar dig fint på spanska men om du vill lära dig ett par enkla fraser på katalanska blir du oftast bemött med glädje.

Valuta: Euro.

Prisnivå: Prisindex 75 enligt Forex (Sverige 100).

Ta dig runt: Köp biljett på hop-on-hop-off-buss eller köp ett vanligt busskort, strax under 150 kronor för tio resor.

Läs mer: www.barcelona-tourist-guide.com, www.barcelona.com

Om Anni Ellborg: Ålder 35. Gör: Språklärare. Därför Barcelona: Jag bor i Barcelona sedan fem år tillbaka och arbetar som språklärare på en högstadieskola i Pedralbes. Jag har också skrivit guideboken "Mitt Barcelona" där jag berättar om mina favoritställen i stan. Jag har tidigare bott i England, Frankrike och Japan, vilka alla är fantastiska platser att bo på, men jag blev förälskad i Barcelona från första början och blev kvar, trots att jag bara tänkte bo här i ett år.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande