Svalbard och Färöarna är de enda platserna på jorden där en fullständig solförmörkelse kunde ses i dag.
1 av 7: Svalbard och Färöarna är de enda platserna på jorden där en fullständig solförmörkelse kunde ses i dag. Foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen
Svalbard och Färöarna är de enda platserna på jorden där en fullständig solförmörkelse kunde ses i dag.
2 av 7: Svalbard och Färöarna är de enda platserna på jorden där en fullständig solförmörkelse kunde ses i dag. Foto: Haakon Mosvold Larsen / Epa / Tt
Av en ren slump råkar äventyraren få med sig ett högst ovanligt himlafenomen under en teambuildingresa till Svalbard.
3 av 7: Av en ren slump råkar äventyraren få med sig ett högst ovanligt himlafenomen under en teambuildingresa till Svalbard. Foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen
Svenskorna Yanjaa Altantuya och Lisa Lindgren är mållösa och gråtfärdiga efter att ha bevittnat solförmörkelsen. Den thailändske forskaren Saran Poshyachinda visar gärna upp resultatet av sina fotografier av händelsen.
4 av 7: Svenskorna Yanjaa Altantuya och Lisa Lindgren är mållösa och gråtfärdiga efter att ha bevittnat solförmörkelsen. Den thailändske forskaren Saran Poshyachinda visar gärna upp resultatet av sina fotografier av händelsen. Foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen
Norrmannen Trym Berge, som fyller 17 år i dag, harrest från Malaysia där hans familje arbetar i oljeindustrin för att se solförmörkelsen, en tripp som han planlagt i över 4 år.
5 av 7: Norrmannen Trym Berge, som fyller 17 år i dag, harrest från Malaysia där hans familje arbetar i oljeindustrin för att se solförmörkelsen, en tripp som han planlagt i över 4 år. Foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen
En teknik för att se solförmörkelsen indirekt. Ljuset genom silens hål blir halvmåneformat, samma form som stadiet i solförmörkelsen.
6 av 7: En teknik för att se solförmörkelsen indirekt. Ljuset genom silens hål blir halvmåneformat, samma form som stadiet i solförmörkelsen. Foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen
7 av 7 Foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen

Solförmörkelse helt magiskt på Svalbard

Solförmörkelse på Svalbard - som ett arktiskt "Burning Man".

I drygt två minuter slukade månen solen på Svalbard och Färöarna på fredagsförmiddagen.

– Helt magiskt, tyckte äventyraren Johan Ernst Nilson som var på plats ovanför polcirkeln.

I Adventsdalen strax utanför Longyearbyens centrum på Svalbard kryllade det i förmiddags av solförmörkelseentusister från hela världen, som hade riggat upp sina fotostativ, alla med blicken åt samma håll: Solen.

Med en norsk Kvikk Lunsj-choklad i handen och solförmörkelsesglasögon på näsan är den svenske äventyraren redo för det spektakulära fenomenet.

– Det är magiskt! Vädret är fantastiskt, sol och blå himmel. Det är som ett arktiskt "Burning Man", folk hänger här som på en festival! Alla är glada och peppade, säger han just som månen glider in över solens yta och förmörkelsen är ett faktum.

Johan Ernst Nilson befinner sig på Svalbard för att hålla i ett teambuildningevent.

– Men jag har varit mycket på Svalbard tidigare, när jag ska upp till Nordpolen kommer jag ju förbi här, säger upptäcktsresanden Johan, innan den svenska gruppen raskt måste flytta sig ur vägen. Precis där de ställt dig har en reseoperatör från Japan betalt för att få stå och runt 200 japaner med dubbelt så många kameror i släptåg står redo för himlafenomenet.

Ljuset mattas av

Der är runt klockan elva som ljuset börjar mattas av och strax före förmörkelsens klimax klockan 11:11 börjar ljusstrimmor svepa över landskapet.

– Det sker! Det sker! ropar några norska tjejer och resten av dalen bryter ut i jubel när månen täcker hela solens yta och det från en sekund till en annan blir natt. Stjärnorna framträder på himlavalvet och längs horisontens östra och västra sida har himlen färgats röd. Rakt över bergets topp syns bara ett stort svart hål omgivet av en glödande cirkel.

Yanjaa Altantuya, 21, från Stockholm har rest till Svalbard för att se solförmörkelsen tillsammans med ett gäng internationella studiekamrater. Nere i dalen har hon stött på Lisa Lindgren, 31, från Göteborg, som just har flyttat till Longyearbyen.

– Den var såå häftig! Jag började faktiskt gråta en skvätt. Men jag låtsades som att jag hade fått snö i ögat, säger en leende men frusen Yanjaa.

– Det var verkligen ett riktigt "Vi har bara en jord"-ögonblick, fortsätter hon.

– Jag vet inte hur jag ska beskriva det. Jag har aldrig sett något liknande, säger Lisa som är helt mållös.

Fotograferade

Bredvid står den thailändske forskaren Saran Poshyachinda, som gärna låter tjejerna ta en titt i sin kameradisplay efter att han fotograferat av den totala förmörkelsen.

Saran, som har rest hela vägen till Svalbard för att se den totala solförmörkelsen, är lite av en expert på ämnet - det är hans nionde i rad. Och den allra bästa han har sett, påstår han.

– Väderförhållandena var helt perfekta. Och omgivningen här är helt otrolig. Men det är väldigt kallt, jag är inte helt van vid sådana här temperaturer!

 

Av Eva Paulsen och Thomas Kolbein Bjørk Olsen

FAKTA

En solförmörkelse sker när månen lägger sig mellan solen och jorden och skymmer solen helt eller delvis. Totala solförmörkelser sker ungefär var 18:e månad och delvisa förmörkelser nästan varje år. Men ofta syns de över de stora haven eller obebodda områden, så man är beroende av lite tur för att kunna se dem. Först om 45 år får vi se en total solförmörkelse i Europa igen och även då måste man resa till Svalbard.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande