Smakrika resmål i Dalarna: Gårdsbutiker och bryggerier

Du behöver inte resa till Medelhavet för att njuta av vackra vyer och närodlad gastronomi. I Dalarna blomstrar bygden av småskaliga gårdsmejerier, minibryggerier, bagerier och köttproducenter.

1. Kryddan i Tillvaron, Stjärnsund

Före detta järnbruksarbetaren Jan Stagenmark och hans sambo Ulrike Steiner har gjort en helomvändning i livet. Nu är det kryddor, mathantverk och biodling som gäller. De mixar och gör egna kryddor och blandningar utan tillsatser. Det som de själva odlar i den 500 kvadratmeter stora ört- och kryddgården kompletteras med kryddor som köps in. I den trevligt inredda butiken finns också hemlagad saft, sylt, marmelad, chutney, vinäger och grillolja. Och honung förstås.

Adress: Bruksboa, Bruksallén 29, facebook.com/Kryddanitillvaron

2. Oppigårds bryggeri, Hedemora

En svag doft av humle ligger över mikrobryggeriets grusplan där bryggeribilar väntar på att bli lastade bland faluröda hus. Kärlek, hårt arbete och familjens engagemang har gjort Oppigårds, strax utanför Hedemora, till ett av Sveriges största mikrobryggerier, med en kapacitet på flera miljoner liter öl om året. Bryggeriet har genom åren kammat hem guld-, silver- och bronsmedaljer på Stockholm Beer & Whisky festival. 
Adress: Smedjegatan 15, oppigards.com

Oppigårds bryggeri. Foto: Calle Eklund/V-Wolf

3. Stora Lunån, Falun

Det lilla gårdsmejeriet i skogarna sydöst om Falun är som en idyllisk barnboksillustration. I den blommande trädgården sprätter Hedemorahöns intill ankor, en minigris och en påfågel. Ibland får de sällskap av gårdens katter och gårdshunden Knubbe. Den hemtrevliga kaféserveringen med våfflor, bakverk, egentillverkad glass och smörgåsar med Lunåns ostar är ett populärt utflyktsmål.
I snart fem år har mjölkysterskan Maria Leksell och hennes make Tage haft sitt gårdsmejeri på den gamla bergsmansgården från 1400-talet. De vita vackra fjällkossorna ger fantastiskt goda ostar. När korna äter hö blir osten vitare, när de äter gräs blir den gulare. Doris blå, Gretas feta och Tages tuffa är namnen på några av ostarna som mognar på lagerhyllorna innan de hittar ut i gårdsbutiken, restaurangkök och utvalda saluhallar.
Adress: Lunån 113, storalunan.se

Stora Lunån. Foto: Binge Eliasson/Be Inspired Trave

4. Brandts Västerby, Hedemora

Ingemar Brandt har haft sin jordgubbsodling på ängarna runt Västerby strax norr om Hedemora i många, många år. Gubbarna drivs upp med fiberduk på upphöjda bäddar av plast så att de ska mogna tidigare. Helst ska de vara klara till Midsommar, jordgubbarnas storhelg.
Vill man inte plocka själv kan man köpa färdigplockade jordgubbar direkt från fältet. Ingemar Brandt säljer också en del till butiker i omgivningen. Passa på att ta en tur i den välbevarade byn där strikta byggnadsregler har bevarat de karaktäristiska gårdarna med gärdsgårdar och blommande trädgårdar.
Hitta hit: Västerby 5 km norr om Hedemora, dalamat.se/producer/brandts-vasterby

Västerby lokalgata. Foto: Calle Eklund/V-Wolf

5. Pyramidbageriet, Dala-Järna

Historien bakom bageriet är en framgångsrik historia kryddad med kärlek och gammal hantverkstradition från Dalarna och Egypten. När Emad Bayoumy mötte kärleken Karin valde han att flytta till hennes hemort, den lilla byn Hulån utanför Dala-Järna. Något skulle han syssla med och då han bakat i sitt hemland började han åka runt i bygden och sälja sitt eget hembakade bröd. Efterfrågan växte och många år senare omsätter det prisbelönade spisbrödet miljoner. Knäckebrödet gräddas över en öppen eld av tallved, det är veden som ger brödet den speciella smaken. I anslutning till bageriet i den gamla lanthandeln vid väg 71 till Sälen finns en gårdsbutik. Du kan också köpa Pyramidbageriets bröd i livsmedelsbutiker samt ost- och delikatessbutiker över hela landet.
Adress: Hulån 28, pyramidbageriet.se

Pyramidbageriet in action! Foto: Rolf Carlsson

6. Grangärde Musteri, Ludvika

I lilla kyrkbyn Grangärde utanför Ludvika driver familjen Tillmans en av Europas största odlingar av ekologiskt odlade bär. Svarta vinbärs- och jordgubbsodlingarna omfattar drygt 70 hektar mark och skörden förädlas till saft, sylt och glögg. Cirka 90 procent av produktionen är ekologisk och man har ett 20-tal ekologiska produkter i sortimentet som finns att köpa i livsmedelsbutiker över hela landet. Dessutom säljs Tillmans lingondricka numera också på Ikea utomlands. På gården finns utöver en fabriksförsäljning även ett kafé.
Adress: Gamla vägen 67, grangardemusteri.se

7. Gustafskorv, Säter

Originalet må ha fått många uppföljare, men inget slår det gamla receptet från början av 1900-talet. Den proteinrika hästkorven med 98 procent kött är dessutom mjölk-, laktos- och glutenfri. Trots de ekonomiska fördelar som en konstgjord rök ger, håller man kvar vid den gamla vedeldade tekniken med två år gammal granved. Det är den som ger korven dess unika smak. Familjeföretaget är nu inne på sin fjärde generation och stoltheten går inte att ta miste på i den lilla fabriken i orten Gustafs mellan Borlänge och Säter. Skiva korven, lägg den på vikabröd och toppa med Liss Ellas senap så får du en äkta kulinarisk dalamacka som med fördel sköljs ner med det Oppigårds öl från Hedemora.
gustafskorv.se

Smakrika Gustafskorven. Foto: Binge Eliasson/Be Inspired Trave

8. Wålstedts gårdsbutik, Dala-Floda

Nästan som ett litet minisamhälle är familjen Wålstedts rörelse i pittoreska byn Hagen intill Västerdalälven. Familjeföretaget omfattar inte bara en stor ekologisk odling av rotfrukter, grönsaker, spannmål, frukt och ett växthus med cirka 700 kvadratmeter tomatodling. Här finns också café, restaurang och en gårdsbutik med ett brett sortiment av ekologiska produkter som mjöl, gryn, ris, saft och sylt. På gården finns också får, höns och hästar.
Adress: Hagen 15, walstedt.se

9. Sahlins Struts, Borlänge

Få en annorlunda upplevelse med mycket skratt och överraskningar på Sahlins strutsfarm på Tunaslätten utanför Borlänge. Se gårdens alla strutsar, kläckeriet och träffa vårens småkycklingar. Den välskötta gården har funnits i släkten flera generationer, en vanlig dalatradition, och den familjära atmosfären präglar allt från café och restaurang till gårdsförsäljning med förädlade strutsprodukter. Uppfinningsrikedomen fascinerar. Strutsolja, krämer, plymer, dammvippor, strutsskinn, glass, ägg och inte minst en köttdisk. Man har också tipspromenad och andra barnaktiviteter. Strutsarna är respektingivande djur som ägarna behandlar med stor kärlek, kanske är det hemligheten bakom världsrekorden i stora strutsägg? Det största väger 2 581 gram. Ett vanligt strutsägg väger ungefär 1,5 kilo.
Adress: Sveden 1, sahlinsstruts.se

Sahlins struts. Foto: Binge Eliasson/Be Inspired Trave

10. Vikabröd, Stora Skedvi

Det finns knäckebröd och så finns det Vikabröd. Ett rent hantverk som gräddas på samma sätt som det alltid har gjort: I vedeldade ugnar med långskaftade brödspadar som enda hjälpmedel. Det är gräddningen som ger brödet den karaktäristiska smaken och ingen kaka blir den andra lik. Passa på att besök de lyckliga grisarna på krav farmen Forsa gård strax utanför byn. Gårdsförsäljningen sker i Ica butiken.
vika-brod.se

11. Lissellas senap, Garpenberg

I den lilla bruksorten Garpenberg tillverkas LissEllas senap som inte mindre än tolv gånger vunnit guld i "The World Wide Mustard Competition" som årligen avgörs i USA där senapsproducenter från hela världen deltar. Det är först när man smakar den här prisbelönade senapen som man förstår hur riktig senap ska smaka. Den innehåller bara rena råvaror och dalaodlat senapsfrö. Den egna senapstillverkningen började för ett tjogotal år sedan. Olle Bengtsson och hans sambo Liselott Dahlin hade då tröttnat på butikernas köpsenap varför de började göra egen. Liselott komponerar smakerna och Olle står för produktionen som i dag omfattar ett av det bredaste sortimentet i världen. Dalasenapen säljs i utvalda livsmedels- och gourmetbutiker, men också i gårdsförsäljningen hos Handlarn i Garpenberg.
Adress: Guldleden 1b, lissellas-senap.se

12. Forsa Gård, Stora Skedvi

Hundratals riktiga lortgrisar, men lyckliga sådana ser du på Forsa Gårds hägnor. Familjen Engvall är fjärde generationen på gården och de föder varje år upp runt 3 200 smågrisar och cirka 200 suggor. Krav-stämpeln har de haft sedan 2004 och den ökade efterfrågan på lyckliga grisar gör att de inte längre har tid att driva någon gårdsbutik. Trots det lockas många privata besökare, majoriteten barnfamiljer, till gården för att se småkultingar i olika åldrar grisa ner sig i egna lerbad. Utöver egna hagar där mödrar går med sina kultingar finns också en BB-avdelning där de nyfödda får gå med sin mamma i egen box i 10 dagar.
Adress: Stora Skedvi, forsagard.se

Glada grisar på Forsa Gård.

LÄS MER: Siljan runt med bil – här är allt du kan uppleva

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande