ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Publicerad 20 jan 2009 08.45

Uppdaterad 18 mar 2009 14.33

Skynda fynda Vietnam

Kilometer efter kilometer av fin sand sträcker sig över Phu Quoc. Stora delar ligger helt öde.

Kilometer efter kilometer av fin sand sträcker sig över Phu Quoc. Stora delar ligger helt öde.

Foto: Cornelia Nordström

Här vill Vietnam skapa sitt eget Phuket.
Men än så länge är ön Phu Quoc en lugn och charmig avkrok befriad från massturism. Så skynda dig hit.
Redan under inflygningen inser vi att vi gillar Phu Quoc. Vi ser långa, palmkantade sandstränder och täta djungler.
Och på väg till hotellet infinner sig semesterkänslan. Huvudorten Duong Dong, med sina färgglada fiskebåtar i hamnen, ser lagom sömnig ut. Vägen ut till vårt fina hotell är gropig och grusbelagd, sista biten bara ett par hjulspår nedför en backe.
Vi har kommit till Long beach, stranden där nästan alla hotell på Phu Quoc ligger. Kilometer efter kilometer av fin sand sträcker sig söderut, nästan till udden där ön tar slut. Stora delar ligger helt öde.
Vågorna skvalpar lojt. Det är 26- 27 grader i luften och palmbladen rasslar lätt för vinden. I solnedgången ställer hotellets strandbar ut barstolar och dito bord i vattenbrynet. Det känns som om vi skulle kunna sitta här i några veckor eller månader och bara njuta. Fast vi hinner knappt tänka tanken innan ett par killar börjar leka med vattenskotrar och Dire Straits dånar ur högtalarna.

Fiskkrogar längs stranden

När den sista strimman dagsljus försvunnit drar vi vidare till krogarna längs stranden. Vem har de fräschaste fiskarna och de godaste skaldjuren i dag? Priserna på menyn ser ganska avskräckande ut: 60 000 för en huvudrätt. Men, lugn, det handlar om vietnamesiska dong. Så det är inte ens 40 spänn.
Nästa morgon träffar vi Anna-Maria Molin, 24, från Sveg när vi strosar på stranden.
- Här är lugnt, fridfullt och jättemysigt, konstaterar hon.
- Jag och min pojkvän, Mathias Brunnsberg, skulle till Phuket via Bangkok. Men flygplatsen i Bangkok var stängd och vi bokade om till Vietnam.
Och det var rena vinstlotten, tycker hon:
- Vi bor för 300 kronor natten i en bungalow med a/c och utsikt över havet. Och maten är jättegod.
- Det är mycket möjligt att det blir Phu Quoc i stället för Phuket nästa gång också.
Nästa dag betalar vi en femma för att få gå upp och titta på ett vattenfall i djungeln och en damm med krokodiler. Sedan fortsätter vi över ön till Bai Sao, en vackert svängd strand med vit sand och turkos vatten. Här finns ett litet fik, annars har vi hela stranden för oss själva.

Snart massturism

Men känslan av paradis har grumlats. På väg hit såg vi stora fula ärr i marken: en ny storflygplats håller på att byggas. Massturismen ska landa på Phu Quoc och internationella hotellkedjor sägs stå på kö för att få bygga fyr- och femstjärniga anläggningar längs stränderna.
- Officiellt ska flygplatsen vara klar redan 2011, berättar Nicolas Josi, direktör på La Veranda, Phu Quocs lyxigaste hotell i dag.
- Jag tror inte att tidtabellen kommer att hålla. Men det är bra att den byggs. Med rätt hotell och rätt utveckling, så att man inte förstör naturen och skönheten, kan Phu Quoc bli ett riktigt bra resmål.
Och så lägger han till:
- Man ska vara medveten om att somliga tycker att det finns för lite att göra här nu.
Ja, bortsett från att fräsa runt på hyrmoppe, spela tennis och få en spabehandling finns inte så många "turistaktiviteter".

Myllrande marknad

Men det finns annat. En eftermiddag, när middagshettan klingat av, promenerar vi in till "stan". På marknaden på andra sidan floden möter vi ett äkta vietnamesiskt kaos. Mopeder med två, tre, fyra passagerare snirklar sig fram mellan salustånden. Där sitter rader med kvinnor i traditionella konformade basthattar. En syr en blus på en trampsymaskin, en annan säljer mango, papaya, rambutan, drakfrukt och en hel rad läckerheter som vi inte vet namnet på. Och fråga går inte. Här funkar engelska lika dåligt som svenska. Men leendena är många.
När det mörknar öppnar nattmarknaden på Vo Thi Sau, som ligger alldeles där vägen från hotellområdet kommer in i staden. Här finns några stånd med pärlor och andra souvenirer. Men framför allt finns ett frestande utbud av vietnamesisk mat. Vi hittar ett ledigt bord hos Thanh Xuan och äter gott för ett par tior, omgivna av nästan bara vietnameser.
Och när vi sitter där inser vi - hit måste vi komma tillbaka innan det blir ett nytt Patong.

ELISABETH MONTGOMERY