Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

9 skumma saker som händer med din kropp när du flyger

Visst är det mycket som är humörhöjande när du sätter dig på ett flygplan mot semestermålet.
Men det finns också många negativa bieffekter, inte minst för din egen kropp och hälsa.
Här är nio saker som händer med din kropp ombord på ett flygplan.

1. Uttorkning

Det är inte utan orsak som flygvärdinnor ofta går runt och erbjuder passagerarna ombord vatten. Uttorkning är nästan garanterat när du flyger.

– På en tretimmarsflygning förlorar du en och en halv liter vatten, säger den amerikanske läkaren och vattenspecialisten Ralph E Holsworth till Travel & Leisure.

– Du kommer att bli törstig och kanske också märka att din hud bli torrare.

Doktor Holsworth rekommenderar att du dricker vätska både före, under och efter din flygning. Och vid behov använder krämer så din hud behåller sin fuktighet.

Foto: Shutterstock

2. Öronbesvär

Att förändringar i lufttrycket under flygningar kan ställa till det för dina öron är välbekant. Att till exempel få lock för öronen vid planets landning är inget ovanligt.
Ännu värre blir det om du kliver på ett plan och är förkyld. Då kan det värka rejält i trumhinnorna. I värsta fall kan detta leda till nedsatt hörsel.  Ibland kan det hjälpa att tugga tuggummi för att bli av med lock för öronen.
Överhuvudtaget är det högst tveksamt att flyga om du är sjuk. Du kan ju smitta ned dina medresenärer.

 

Foto: Shutterstock

3. Avtrubbade smaklökar

 

Forskning visar att ungefär en tredje del av våra tiotusen smaklökar bedövas av den torra luften i flygkabinen. Det påverkar våra grundsmaker som sött, surt, salt och beskt. Därför upplever de flesta att måltider intagna på flygplan inte är lika goda som annars utan smakar slätstruket.

 

Foto: Shutterstock

4. Ökad sjukdomsrisk

En del människor blir förkylda varje gång de flyger. Tack och lov långt ifrån alla, men det finns ett rejält antal smittorisker när du reser med flyg, redan från det ögonblick du sätter din fot på flygplatsen.
Flygplatsen är ju full av rörelse och resenärer från när och fjärran – mycket gynnsamma förhållanden för spridande av allehanda baciller. Tänk på ditt beteende och vad dina händer berör under vistelsen på flygplatsen, det är klokt att tvätta händerna ofta.
Väl ombord kan måttligt städade stolsäten vara en smittspridare precis som kabinluften, inte minst om du har personer som nyser och hostar sittande nära intill dig.
Det finns dock studier som tyder på att smittorisken ombord på flygplan är överdriven.
En studie från amerikanska forskare (som publicerades i fjol) kom fram till att de som riskerade smitta ombord är relativt få. Farozonen visade sig vara liten och omfattar bara personerna som sitter inom två säten bredvid den sjuke i samma rad samt de i raden framför och precis bakom. För alla andra är risken mycket liten. I den omedelbara farozonen är risken att bli smittad dock rejäl, hela 80 procent.

5. Gaser i magen

Magen jobbar bäst när du är i rörelse, så timtals av stillasittande gör inga underverk för matsmältningen direkt. Så undvik tung mat som pasta och gräddig dessert.
Många upplever också problem med gaser i magen. Egentligen producerar du inte mer gas när du flyger – den bara kräver mycket större utrymme. Uppe på flygplanshöjd är trycket lägre och luften tvingas expandera inom ett större område. Det medför att en liter gas tar 30 procent större plats i tarmarna och framkallar uppblåsthet.

6. Ökad risk för blodpropp

Faran uppstår på grund av det långa stillasittande som är vanligt när du flyger. Det ändrade lufttrycket gör ditt blod tjockare och när det samlas i din kropps nedre regioner ökar risken för en propp.
För att motarbeta risken är det klokt om du tar dig tid att resa dig och röra dig lite i planets gångar. Att bära specialstrumpor (kompressionsstrumpor) som omsluter vaderna och främjar blodflödet är också en bra metod.
Blodproppar kan vara ärftligt betingade, så se speciellt upp om du har nära släktingar som drabbats av sådana.

7. Svullna ben

Långt ifrån lika allvarligt som en blodpropp, men även detta orsakat av långt stillasittande då vätska samlas i dina nedre kroppsregioner. Svullnaden kan kännas obehaglig och ge dig vissa svårigheter att gå under en kortare stund. Också här är kompressionsstrumpor ett bra motmedel.

8. Yrsel och trötthet

Om du har en bekant som somnar så fort planet når upp till färdhöjd är förklaringen biologisk: kabintrycket. Syrenivåerna sjunker med 75 procent där uppe med symptom som utmattning, huvudvärk och yrsel.
Hjärt- och lungsjuka riskerar också att drabbas av försämrad syreupptagning i blodet.

9. Strålningsrisk

Få inte panik nu, det är inte så farligt som det låter. Det är naturligt att kroppen utsätts för en del strålning när vi befinner oss högt uppe i luften. Effekten är ungefär en tredjedel av den när du röntgas och det är ingen fara så länge du inte flyger extremt mycket. De som främst är i farozonen är flygplanspersonal, som piloter och flygvärdinnor.

LÄS MER: Kabinpersonalens bästa tips inför flygresan