Jo, det går faktiskt att åka skridskor i Eiffeltornet. Närmare bestämt på tornets nedre observationsdäck, 57 meter ovan mark.
1 av 9: Jo, det går faktiskt att åka skridskor i Eiffeltornet. Närmare bestämt på tornets nedre observationsdäck, 57 meter ovan mark.
Somerset House, London. Londonbornas favoritrink sedan länge med läge på The Strand vid Themsen.
2 av 9: Somerset House, London. Londonbornas favoritrink sedan länge med läge på The Strand vid Themsen. Foto: Marco Secchi
Rockefeller Center, New York. En riktig klassiker är denna lilla bana (bara 37 meter lång) mitt i Manhattans eleganta skyskrapedistrikt.
3 av 9: Rockefeller Center, New York. En riktig klassiker är denna lilla bana (bara 37 meter lång) mitt i Manhattans eleganta skyskrapedistrikt. Foto: Richard Drew
Det är en speciell känsla att åka skridskor på självaste Röda torget, i Rysslands berömda maktcentrum.
4 av 9: Det är en speciell känsla att åka skridskor på självaste Röda torget, i Rysslands berömda maktcentrum. Foto: Alexander Zemlianichenko
Wiener Eistraum, Wien.
5 av 9: Wiener Eistraum, Wien.
Sjön framför slottet Vajdahunyad i den ungerska huvudstaden Budapest  förvandlas vintertid till en av Europas största skridskobanor.
6 av 9: Sjön framför slottet Vajdahunyad i den ungerska huvudstaden Budapest  förvandlas vintertid till en av Europas största skridskobanor.
Weissensee, Österrike. Om du inte gillar trängsel är den här sjöns stora fina yta perfekt för en vacker, meditativ tur. Här bedrivs också kurser i exempelvis konståkning.
7 av 9: Weissensee, Österrike. Om du inte gillar trängsel är den här sjöns stora fina yta perfekt för en vacker, meditativ tur. Här bedrivs också kurser i exempelvis konståkning.
Zermatt, Schweiz. Att åka skridskor mitt bland snötäckta schweiziska alptoppar är mysigt.
8 av 9: Zermatt, Schweiz. Att åka skridskor mitt bland snötäckta schweiziska alptoppar är mysigt.
Rideaukanalen, Ottawa, Kanada.
9 av 9: Rideaukanalen, Ottawa, Kanada.

Skridskobanor – här är världens 12 vackraste<br />

Glid runt på Röda Torget, en sjö i Peking eller bland Manhattans skyskrapor.
Fast observationsdäcket på Eiffeltornet slår det mesta.
Här är världens tolv häftigaste skridskobanor.

1. Eiffeltornets isrink, Paris

Jo, det går faktiskt att åka skridskor i Eiffeltornet. Närmare bestämt på tornets nedre observationsdäck, 57 meter ovan mark. Den som skrinnar här om kvällen inser snart varför Paris kallas "Ljusets stad". Varva ned med varmt vin eller het choklad vid rinkbaren.

2. Somerset House, London

Londonbornas favoritrink sedan länge med läge på The Strand vid Themsen. Skridskoskola för nybörjare, disco efter mörkrets infall samt förstås barer och shopping.

3. Rockefeller Center, New York

En riktig klassiker är denna lilla bana (bara 37 meter lång) mitt i Manhattans eleganta skyskrapedistrikt. Alldeles intill står årets version av metropolens ikoniska julgran.

4. Wiener Eistraum, Wien

Denna speciella bana - "Isdrömmen" - invigdes under stort spektakel för bara två vintrar sedan och löper i olika banor i parken runt stadens Rådhus. Anläggningen kantas av massor av kolorerade lamport och annat julpynt.

5. Rödatorgsrinken, Moskva

Det är en speciell känsla att åka skridskor på självaste Röda torget, i Rysslands berömda maktcentrum. Speciellt kittlande för förstagångsbesökare och turister. Mer folkligt och livligt är det annars i Gorkijparken där promenadvägarna blir skridskobanor och där det finns såväl diskotek som lekområden för barnen.

6. Shichahaisjön, Peking

Ett naturskönt område i norra Peking med många promenadsstråk och serveringar. De tre sjöarna i området förvandlas vintertid till en populär plats för skridskoåkare. Området rymmer även många historiska byggnader och vackra parkområden.

7. Stadsparksrinken, Budapest

Sjön framför slottet Vajdahunyad i den ungerska huvudstaden förvandlas vintertid till en av Europas största skridskobanor. Läget framför slottet är magnifikt och lockar folk i stora skaror.

8. Bryssel

Den här skridskobanan i Bryssels center är inbäddad i julglitter i form av en marknad och diverse säsongsbetonade uppträdanden. Inte heller kan du förstås undgå den maffiga stora julgranen i mitten. Området där banan ligger, pittoreska Place Sainte-Catherine, är fullt av små krogar och butiker.

9. Berlin

Den tyska huvudstaden är känd för sina många julmarknader och skridskobanor finns det också gott om. En av de charmigaste är den stora banan på torget med Neptunusfontänen på framför Röda Rådhuset. Nästan lika stor är den på Winter World på Potsdamer Platz, som även kan skryta med världens längsta flyttbara kälkbacke - tolv meter hög och 70 meter lång. Massor med julpynt och säsongsbetonat smått och gott finns förstås i nära runtomkring.

10. Weissensee, Österrike

Om du inte gillar trängsel är den här sjöns stora fina yta perfekt för en vacker, meditativ tur. Här bedrivs också kurser i exempelvis konståkning.

11. Zermatt, Schweiz

Att åka skridskor mitt bland snötäckta schweiziska alptoppar är mysigt. Byn Zermatt ligger på hög höjd nära Matterhorn.

12. Rideaukanalen, Ottawa, Kanada

Kanalen som sträcker sig nära åtta kilometer rakt genom Kanadas huvudstad är världens längsta naturliga skridskobana. Banan kantas av serveringar som säljer varm choklad och "bäversvansar", en variant av våra kanelbullar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande