Brighton Pier i kvällssolen. Lista ut hur man fäller ut en klassisk randig solstol och njut.
1 av 7: Brighton Pier i kvällssolen. Lista ut hur man fäller ut en klassisk randig solstol och njut. Foto: Elisabet Axås
Alla trivs på Seafront, från småttingar med spring i benen till äldre damer med kappa och hatt.
2 av 7: Alla trivs på Seafront, från småttingar med spring i benen till äldre damer med kappa och hatt. Foto: Elisabet Axås
I färgglada North Laine är det lätt att trivas bland krogar och secondhandbutiker.
3 av 7: I färgglada North Laine är det lätt att trivas bland krogar och secondhandbutiker. Foto: Elisabet Axås
Den kände graffitikonstnären Banksy har gjort "Kissing coppers", men i dag är bara en kopia kvar på puben Prince Alberts vägg.
4 av 7: Den kände graffitikonstnären Banksy har gjort "Kissing coppers", men i dag är bara en kopia kvar på puben Prince Alberts vägg. Foto: Elisabet Axås
Vegetariska skor - i North Laine förstås.
5 av 7: Vegetariska skor - i North Laine förstås. Foto: Elisabet Axås
I Royal Pavilion sparkade George IV igång Brightons partyliv.
6 av 7: I Royal Pavilion sparkade George IV igång Brightons partyliv. Foto: Elisabet Axås
Tvåpennyslantarna rasslar i pirens spelhall.
7 av 7: Tvåpennyslantarna rasslar i pirens spelhall. Foto: Elisabet Axås

Skönt och avslappnat i färgglada Brighton

Tillbaka i Brighton!

Solen skiner på piren. Brightonborna har lockats ut på den breda stranden. Och vår kvarterspubs uteservering är fullsatt.

Här i Brighton strax söder om London bodde jag under nästan hela min föräldraledighet 1995. Det var en annorlunda upplevelse, med klara 50-talsvibbar då både svenska och engelska morsor på fullt allvar frågade om jag skulle börja jobba igen. Inte när.

Och då bodde vi ändå i en av Englands mest progressiva städer.

För medan vi i Sverige mest känner Brighton som språkskole­staden med en kitschig pir är den för engelsmännen huvudstad för en alternativ livsstil. Det märks bland annat på att flera av stans bästa restauranger är vegetariska och så gott som alla krogar har inte bara köttfria rätter utan också vegan­alternativ. Det finns en stor gaycommunity. Och Storbritanniens första och hittills enda parlamentsledamot för de gröna valdes självklart in här.

 

Den färgglada livsstilen märks ännu mer nu än när vi bodde här. Regnbågsflaggorna är fler än någonsin i den hotelltäta stads­delen Kemptown. Och på mina favoritgator i North Laine är butikerna orange, blommiga och zebramönstrade.

Här fikar vi på min gamla lunchpub The Dorset. Här hade jag med mig barnvagnen sist, nu kommer jag med en tonåring. Alla är lika välkomna. Mittemot ligger Infinity Foods, en helt igenom ekologisk matbutik med eget bageri. Vegetarian Shoes har skinnfria skor, Ecological Cool återvunna presenter... Och mitt i alltihop en vanlig gammal järnhandel.

Vi fortsätter ner till det mer kända The Lanes, Brightons äldsta del med vindlande smala gränder. Här trängs turisterna mellan antik­affärer och juvelerare. Pittoreskt men lite överskattat om ni frågar mig.

Snart kommer vi ut på Seafront, klapperstensstranden som sträcker sig längs hela stan. Solen har kommit fram och folk sitter i klungor på stranden. Här kan man äta fish & chips eller ta en öl på någon av många serveringar. Och Brighton vore inte Brighton om inte tingel­tangelbutikerna låg vägg i vägg med gallerier och klubbar.

 

Brighton Pier speglar sig i vattnet med sina bergochdalbanor och karuseller längst ut. Åt andra hållet ser vi de sorgliga resterna av West Pier. Bara ett gjutjärnsskelett återstår av Brightons äldsta pir som när vi bodde här fortfarande hade en vacker paviljong, om än avstängd och bebodd av husockupanter. Storm och brand har gjort slut på planerna att renovera den.

Brighton Pier är däremot intakt och livlig som vanligt. Automaterna rasslar i spelhallen, karikatyrer ritas och händer spås. Nytt sen sist är fiskpedikyr med levande fiskar i akvarier mittibland sockervadd och prickskytte.

 

Brighton blev en turiststad redan på 1800-talet när järnvägen från London byggdes. Piren stod klar 1899 som en nöjespark för besökarna. Men den som satte Brighton på kartan som nöjesstad var "Prinsregenten", som George IV kallades innan han blev kung.

Han lät bygga sin "sommarstuga" Royal Pavilion i etapper mellan 1787 och 1823. Han sparade inte på kupoler och minareter och byggnaden ser mest ut som ett indiskt palats. Här höll prinsen fester och middagar med vänner och en rad älskarinnor när han lyckades smita från Londons regler och krav.

Royal Pavilions gyllene salar är absolut värda ett besök, men vi går i stället upp mot vårt eget gamla townhouse av betydligt enklare snitt. Där bor någon annan nu, men på vår kvarterspub The Windmill får vi fortfarande plats. En ny ägare står i baren:

- Pam och jag har haft stället i tolv år nu. Vi har gjort om det mesta, säger han.

Det har blivit lite modernare med konst och tidningsurklipp på väggarna. Platt-tv:n är ny men det visas fortfarande rugby. Fast buddhan under skärmen har jag inte sett förut.

FAKTA

Fakta

Resa dit: Norwegian eller Ryanair till Gatwick som ligger mittemellan London och Brighton. Därifrån tåg 35 minuter.

Bästa tiden: Sommarhalvåret. Då är det inte bara bäst klimat utan också flera evenemang. Brighton Festival var redan i maj, men 23 juni till 1 juli är det Japanfestival. HBTQ-festivalen Brighton Pride har sin parad den 1 september. På hösten går den årliga veteranbilsuppvisningen London-Brighton Veteran Car Run, i år den 4 november.

Bo: Brighton är en etablerad turistort med massor av hotell. Längs Seafront ligger stora paradhotell som The Grand, medan Kemptown har gott om mindre enklare hotell. Billigare än London, men ändå förhållandevis dyrt. Dubbelrum med delad dusch från cirka 600 kronor på helger. Räkna med 1 200 för ett dubbelrum med dusch och frukost.

Prisnivå: Ungefär som i Sverige.

FAKTA

Mina tre bästa ­ställen

1 Härligt vegetariskt

Alla som tror att de inte gillar/inte blir mätta av vegetarisk mat ska utmana sina fördomar här. Terre a Terre har inget kött på menyn, däremot utsökta rätter med kronärtskocka, halloumi, svamp och mycket mer. Har utsetts till Brightons bästa restaurang alla kategorier.

Terre a Terre, 71 East Street, www.terreaterre.co.uk

2 Elegant indier

Indisk krog av det lite elegantare slaget. Ovanligt kort men ordrik meny för att vara indier. Goda och vackert upplagda rätter. Flera vegetariska, veganska och glutenfria rätter.

Indian Summer, 69 East Street, www.indian-summer.org.uk

3 Stand-up-comedy

Brightons stå-upp-scen med artister som ännu inte är, men snart kanske blir, stora nog för Londons scener. Tips: Ät någon annanstans före showen. Maten håller kantinnivå. Shower onsdagar-söndagar.

Komedia, 44-47 Gardner Street, www.komedia.co.uk/brighton

Mina tre hemliga ­ställen

1 Klassisk kvarterspub

Vår gamla kvarterspub ett stenkast från Western Road är lite uppsnofsad men fortfarande ett ställe för lokalborna. Menyn sträcker sig från fish & chips till Medelhavssallad. Hundar och barn är tillåtna både ute och inne.

The Windmill, 69 Upper North Street

2 Rejäla lunchmackor

Pub och restaurang mitt i North Laine. Viss inriktning på fisk och skaldjur. Uteservering på solsidan dagtid och ibland DJ:s på kvällen.

The Dorset, 28 North Road, www.thedorset.co.uk

3 Sunday roast på utflyktspub

En utflykt för att äta Sunday roast är en fin engelsk tradition. Buss 77 går endast på söndagar från bland annat Brighton Pier och Clock Tower till Devil's Dyke. Där stannar de flesta på puben vid busshållplatsen, men vi promenerar 1,5 kilometer över kullarna till Poynings och vår gamla utflyktspub Royal Oak. Bussen kostar cirka 55 kronor tur och retur. Två reser för en om man kan visa upp en tågbiljett till Brighton.

Royal Oak, www.royal­oakpoynings.biz

Aktuellt just nu