SYDAFRIKA. En semester med utsikt. Flyg tandemskärmflygning från Lion's Head och känn dig fri som en fågel.
SYDAFRIKA. En semester med utsikt. Flyg tandemskärmflygning från Lion's Head och känn dig fri som en fågel. Foto: Marko Wramén

Sköna äventyr i häftiga Sydafrika

Drömmer du om lite spänning på resan?  

I Sydafrika finns trygga äventyr som alla kan prova. Och du kan samtidigt njuta av god mat och ett fint hotell. Låt äventyret börja!

Kapstaden, längst ner i södra Sydafrika, är en perfekt arena för amatöräventyraren. Här slipper du tält i snöstorm och en meny på frystorkad mat. I stället kan du checka in på ett bekvämt hotell och äta och dricka riktigt gott. Så upprättar du alltså ditt basläger, nära en restaurang och ett par barer. Nästa steg är att samla mod och hitta en telefon. Därefter är det bara att köra.

Flyg som en fågel

 Ditt första äventyr kan bli en riktig höjdare, och det är mitt i stan. Ring Parapax eller några av de andra bolagen och boka in dig på ett tandemflyg från Lion's Head! Vi talar om skärmflygning där en erfaren pilot står för själva flygandet och du hänger på, hängandes på framsidan som en känguruunge. Det kanske inte låter så, men jag kan lova dig att din puls blir överklockad när du står där och precis ska starta för första gången. Väl i luften kan du njuta av vackra vyer över berg, hav och stad, allt medan du svävar fram likt en fågel över himlavalvet. Landar gör du vid sidan om hippa uteserveringen La Med - perfekt för en landningsöl.

Snorkla med sälar

 Nu har du provat fågel, dags för fisk. Eller ja, vi börjar med ett marint däggdjur för nu ska det snorklas med sälar. Närmare bestämt kap-pälssälar. Pisces Divers är ett av de dykcenter som arrangerar utflykter. Du klär upp dig i våtdräkt, cyklop, snorkel och simfenor och sedan bär det iväg med båt. Beroende på vädret snorklar du antingen i Atlanten eller Indiska Oceanen. Sälarna är otroligt lekfulla djur och lika söta som du tror de ska vara. De simmar förbi, leker och är väldans smidiga under vattnet, något man inte kan säga om de flesta av oss som är där för att titta på dem. När de tittar tillbaka med sina stora ögon förstår man precis varför sälar kallades för sjöhundar förr.

Vinprovning med sidovagn

 Fågel - check. Fisk - check. Dags för en Mittemellan.

 Ta en taxi till Cape Sidecars Adventures och låt dig charmas en samling gamla sidovagnsmotorcyklar. Har du motorcykelkörkort själv är det bara att hyra en och puttra i väg på ditt eget vackra retroäventyr. Annars kan du hyra en med chaufför - man kan vara tre ombord (en i sidovagnen och två på varsitt säte på själva motorcykeln). Bågarna är tillverkade på 60-talet i Kina efter BMW-ritningar från 30-talet.

 Vi väljer att puttra upp till vindistrikten kring Stellenbosch för att njuta av delikatesstallrikar och vinprovningar (chauffören får så klart spotta ut vinet medan jag i sidovagnen kan njuta fullt ut). Tala om att resa med stil! Var vi än kör vinkar folk och många kommer fram och beundrar den vackra cykeln. Själv känner jag mig lite som Biggles i sin öppna cockpit (jag vet, det är tramsigt). En lågtflygande Biggles som njuter av sommardofter och vyer över böljande vingårdar. Det här är kul för två kompisar men skulle också funka som ett romantiskt äventyr för det förälskade paret.

Hänförande utsikt

 Vårt fjärde äventyr är lite ambivalent, både fågel och mittemellan på en gång. Vi tar nämligen gondolbanan upp till ikoniska taffelberget som reser sig mer än tusen meter över centrala Kapstaden. Den platta toppen har flera vandringsleder och det är vandring uppe på själva "bordet" på Table Mountain som är mitt fjärde äventyr. Du kan vandra hela dagen eller bara en halvtimme, alternativen är många. Vilken du än väljer kan du räkna med hänförande utsikt.

 När jag vandrar är det klart på berget medan dimman ligger tät över havet och hamnen, vilket ger en drömsk effekt. Mitt i dimhavet syns Robben Island som ett stort fartyg med ett långt dimfritt spår bakom sig. Skyskraporna i city glittrar i solljuset och långt nere till vänster ligger den nya fotbollsstadion man byggde för världscupen.

 När du vandrar så håll ögonen öppna, området är en nationalpark och det finns en del djur, som till exempel knubbiga dassies (klippgrävlingar), inte helt olika förväxta marsvin. Rätt söta faktiskt.

Lunchdejt med vithaj

 Man kan säga mycket om den mäktiga vithajen, men söt är den inte. Vackra, ja, men inte söta. Och nu vet du vad som är vårt sista äventyr på resan, burdykning med vithaj. Det tycks finnas hur många hajdykningsföretag som helst, men jag väljer Great White Shark Tours för dess goda rykte och långa erfarenhet i samarbete med bland annat naturfilmsbolag.

 Det funkar så här; Du åker ut med en båt och skepparen väljer ett område där han tror det finns hajar. Sedan sprider man en blandning av fiskblod och fiskrens i vattnet, samtidigt som en rejäl men väldigt död tonfisk hängs ut i vattnet i en lina.

 När hajarna dyker upp kan man först beundra deras uråldriga och kraftfulla elegans uppe från båten. Men sedan är det dags. På med våtdräkt och cyklop och sedan ner i metallburen tillsammans med en bunt storögda medresenärer. När en haj närmar sig igen säger besättningen till och alla tar ett djupt andetag och dyker ner under vattnet. Flera gånger passerar hajar precis utanför burgallret. De är unga jägare, "bara" tre-fyra meter långa som vi ser så här på sommaren (svensk vinter). Kommer man hit under Sydafrikas vinterhalvår är vattnet klarare och de riktigt stora honorna finns på plats - huga! Jag kan säga att upplevelsen var stark nog redan med ungdjuren! Kom bara ihåg att hålla händer och fötter på insidan av buren hela tiden

 Skulle du fortfarande ha ett adrenalinöverskott att hantera finns det allt från repelling och zip-linor till helikopterturer och djuphavsfiske. För mig blev det här alldeles lagom. Och så finns det något kvar till nästa gång!

FAKTA

Bästa tiden: Kapregionen har ett mildare klimat än resten av landet, så man kan åka dit mitt i deras sommar (som är vår vinter) och ändå inte möta temperaturer på mer än 24-32°C. Skönt! Resa dit: Det finns i regel inga direktflyg från Stockholm eller Köpenhamn till Kapstaden, utan du får byta på vägen. South African Airways, KLM, Iberia och British Airways tillhör dem som flyger hit. Sök biljettpriser på till exempel www.skyscanner.net och www.luftgrop.se. Turkish Airlines (www.turkishairlines.com) och Quatar Airways (www.qatarairways.com) har ibland billiga flyg till Kapstaden men kommer sällan med i de stora sökmotorerna, så här får du kolla direkt på deras hemsidor.
Restid: Allt från 15 till mer än 30 timmar beroende på om du byter en eller två gånger och hur väl bytena klaffar.
Visum: Svenskar behöver visum, men det får du automatiskt och utan kostnad på flygplatsen. Normalt gäller ett turistvisum i tre månader.
Prisnivå: Sydafrika är billigare än Sverige. En varmrätt kostar från 25 kronor på billiga ställen till 100-150 kronor på fina restauranger. Ett glas vin kan kosta så lite som 20 kronor, en öl kostar 8-20 kronor.
Pengar: Sydafrikanska rand, ZAR. 1 ZAR = 0,94 kronor (17 februari 2011) så det enklaste är att räkna en rand som en krona. Lättast är att ta med ett bank/kreditkort och ta ut pengar i bankomat (som det finns gott om) när du behöver, däremellan lämnar du kortet i hotellrummets kassaskåp. Till exempel Ica-banken och Skandiabanken låter dig ta ut pengar i hela världen utan avgift. Man kan betala med Visakort i många butiker och restauranger, dock inte överallt.
Dricks: Lämna gärna tio procent, men självklart bara om det varit bra. Många restauranganställda får ingen lön, bara dricksen.
El: I Sydafrika använder man både "vår" europeiska elkontakt och en gammal brittisk version (samma som i Indien) med tre tjocka runda pinnar som i regel inte finns med i vanliga adapterset. Ofta kan du låna adapter gratis på hotell, annars säljs de i snabbköp och i gatustånd för 15-50 kronor. Många bättre hotell har ofta en eller ett par europeiska väggkontakter också.
Kommunikationer: Det går utmärkt att gå till många attraktioner dagtid. Taxi finns det gott om och det är billigt (30-40 kronor för tre kilometer). Man kan också resa med minibuss dagtid om man ska längre sträckor, till exempel till Camps Bay eller Green Point. De kostar 5 kronor enkel väg i stan, upp till 17 kronor för längre sträckor. Trångt, men det funkar.
Säkerhet: Följer du några enkla råd behöver du inte oroa dig över din säkerhet. Bär inte runt på mer kontanter och värdesaker än du absolut behöver, lås in resten i kassaskåpet på hotellet. Gå inte runt när det är mörkt, ta alltid taxi mellan ställena. Längs Long Street och inom Waterkant går det bra att gå även när det är mörkt. Exempel på kända stora taxibolag är Rikki's, Excite och Intercab. Insistera alltid på att taxametern ska vara på. Köp ett lokalt SIM-kort så kostar det inte skjortan att ringa taxi, eller att bli uppringd (kostar 20 kronor i någon av de många små mobiltelefonbutiker som finns överallt). Sen kan du köpa ringtid i kiosker och snabbköp. Skulle du mot förmodan bli utsatt för ett rån måste du omedelbart räcka över dina värdesaker utan att göra motstånd. Trösta dig med att försäkringen täcker och att du lämnade det mesta på hotellrummet.

Läs mer om äventyren


* Tandemskärmflygning Parapax Cirka 950 kronor per person. www.parapax.com Tel: +27 (0)82-881 4724
* Snorkla med sälar Pisces Divers Cirka 450 kronor per person. www.piscesdivers.co.za Tel: +27 (0)21-782 7205
* Great White Shark Tours Cirka 1450 kronor per person. Tel: +27 (0)21-28 384 1418 www.sharkcagediving.net
* Vinprovning med sidovagn. Cape Sidecars Adventures Cirka 2 200 kronor (883 om du kör själv). Tel: +27 (0)21 434 9855 sidecars.co.za
* Vandra på Table Mountain Tur/retur med gondolen kostar cirka 180 kronor. Tel: +27 (0)21 424 8181 www.tablemountain.net

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor – hela 52 % rabatt! Beställ här!